Пчеларство

Член од
17 мај 2013
Мислења
210
Поени од реакции
142
стационарно пчеларам село . Осиче има во близина на 500 метри неколку хектари со багрем
Тато носи Страцин и Црцорија.
--- надополнето: 3 јуни 2013 во 16:58 ---
За тоа не сум слушнал.
 

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
Мкд Владе колку си у грешка тука баш идат по светло и тоа како навечер.
 
Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
Мкд Владе колку си у грешка тука баш идат по светло и тоа како навечер.
Баш ме зачуди како тоа иделе на светло, прв пат слушам,сигурно се некои други инсекти нема шанси да се пчели
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Еднаш јадев француски мед кој не беше како нашите, густината му беше како за мачкање на леб, бледа ќолта боја.

Да не знаете која сорта е/кај да најдам таков? Не беше купен во МК.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.656
Еднаш јадев француски мед кој не беше како нашите, густината му беше како за мачкање на леб, бледа ќолта боја.

Да не знаете која сорта е/кај да најдам таков? Не беше купен во МК.
Има финта како обичниот мед да го направиш таков што најверојатно и беше случај со тој францускиот.
 

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Еднаш јадев француски мед кој не беше како нашите, густината му беше како за мачкање на леб, бледа ќолта боја.

Да не знаете која сорта е/кај да најдам таков? Не беше купен во МК.
Не те сфатив добро, али претпоставувам мислиш за шеќердисан мед. Инаку дали е бледа или каква е бојата зависи од што е собиран. Ливадскиот е од жолтеникава кон светло црвенкаста, од даб, бор е темен дури црн, од багрем е жолт, костенот специфична жолтеникаво-црвенкаста боја.
А за шеќердисување сега назима ќе имам таков колку ти душа сака :)
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Па и јас добро не се сеќавам, одамна беше, али дека беше густ и мат (не како нашите проѕирен) е единствено што се сеќавам.

Беше пакуван во картонска цилиндрична кутија.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.718
Поени од реакции
6.094
Еднаш јадев француски мед кој не беше како нашите, густината му беше како за мачкање на леб, бледа ќолта боја.

Да не знаете која сорта е/кај да најдам таков? Не беше купен во МК
Не те сфатив добро, али претпоставувам мислиш за шеќердисан мед. Инаку дали е бледа или каква е бојата зависи од што е собиран.

КРЕМ - МЕД
Еве како се прави :


Kremasti med nije ništa drugo doli običan med, u svom punom sastavu i sa svim svojim ljekovitim svojstvima, bez ikakvih dodataka. A možete ga probati i sami napraviti.
Ovakvu konzistenciju meda možete dobiti dužim miksanjem tekućeg meda i jednog dijela kristaliziranog meda. Možete ih koristiti u omjeru 1:1, a možete i malo smanjiti količinu kristaliziranog meda. Kristalizacija meda je njegovo prirodno svojstvo i normalan proces. Dakle, izlit ćete željenu količinu tekućeg i kristaliziranog meda u mikser i staviti da se miksa dvadesetak minuta. Miksanje ponovimo u nekoliko navrata. Važno je da razbijete svaki i najmanji kristalić u medu i dobijete glatku, kremastu konzistenciju
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Кристализиран мед е лаички речено варен (загреан) мед или?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.656
Кристализиран мед е лаички речено варен (загреан) мед или?
Кристализиран мед е здрвен мед најлаички кажано.
Секој нормален мед кристализира по одредено време, сосем нормална и природна работа. Можеш да го конзумираш и така , но ако не сакаш тогаш само ке го загрееш( не свариш) и ке се одкристализира.
 
Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Кристализираниот мед (не шеќерлосан) е поздрав за конзумирање. Голема грешка прават некои што го ставаат на жешко да го растопат. Со загревањето се губат многу корисни својства на медот така да не го загревајте во врела вода или на термо, парно или слично.

Инаку како поминавте годинава со мед? Во тетовско под шара доста лошо посебно со костенот. Годинава се појавија едни инсекти како муви со изглед на оси, жолто црни им беа задниците. Како што цветаше костенот на поголема надморска висина така и тие одеа нагоре. Тие каде што одеа пчелите не одеа. Годинава не паметам толку костени да имало, а мед немаше. Најверојатно костените се опрашија од нив а бидејќе беа многу и премногу родија костени. Пчелите претходно опрашуваа али немаат толкав капацитет.

Инаку татко ми е пчелар а јас само имам желба но време ич. Кога имам време колку толку помагам.

За пчеларите почнавте со подготовки за зазимување?
 

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Каде има убав природен мед во Скопје да купам и колку кошта одприлика?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.718
Поени од реакции
6.094
Каде има убав природен мед во Скопје да купам и колку кошта одприлика?
Барај некој познат што знаеш дека има пчели ( макар и тоа не е 100% сигурно )
Избегавај од пазари. Пред влезот на Зелен пазар има продаваат мед што е апла фалсификат ( се познава по кристализирањето, различно кристализира вистински мед и вештачки мед )
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.656
Како поминавте оваа година со пашата.
Имало заебани години ама како оваа тешко.
Се уби од врнење.
 
Член од
16 април 2014
Мислења
7.319
Поени од реакции
11.700
Овде кога ќе читам некако многу лесни математики ми правите.Татко ми има 90-100 и ни се одреден придонес но сигурно неможеме само од нив да живееме.На претходниве страни читам по 40кг од сандак, нз дали ние нешто незнаеме или лажги со опашки продавате.Па последниве 3-4 год повеќе од 1000кг по година не сме.Не ги шетаме еве да ви кажам пред време али не се на лошо место.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom