Пушењето - зависност или навика?

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.874
Поени од реакции
21.713
A како би ги шамараја онија пушачи кои ми се чудиф што пију пуно кафиња и тој пази викаф ми "како ти е укусно кафе без цигаре"!?!?!
Извиниииииии ооооо ти магу на пушењето и бон тон комбинација што иде а што не.

Козе у Етиопију кафе га пронајдесфа само заради вас пушачи.
И обратно,мезоамерички племиња га пронајдесфа тобако само заради кафе пиење.

Раус.

Член од
21 мај 2021
Мислења
790
Поени од реакции
1.659
Кога ги откажував цигарите најголем проблем ми беше присуството на други пушачи околу мене.Во вакви ситуации искушенијата да запалам цигара беа најголеми.
Инаку, апстиненцијални проблеми од друг вид немав, ниту грицкање семки, ниту психички и физички кризи, ниту било што.

Цигарите до ден денес ги сметам за најсуптилното зло од порок кое постои.Те уништува полека, а за парите што ќе ги фрлиш целиот тој период од 40-50 години пушење да не правам муабет.

Во 1996 година во Vanity Fair има посебна статија за свиркачот Jeffrey Wigand (The Man Who Knew Too Much) и е во врска со скандалите во тутунската индустрија.

Пред неколку месеци првпат дознав за овој лик, даваа филм за него.Инсајдер се вика филмот.

Член од
12 март 2024
Мислења
228
Поени од реакции
402
џабе е на пушач да му оправаш колку е тоа неарно, он и сам тоа го знае. Најчесто тие доаѓаат до откровение кога ќе ги удри здравствено нешто и решаваат да прекинат.
И дебелите со јадењето.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.129
Поени од реакции
9.571
Големи небулози и лаги врска исхрана презентираш тука, а се однесуваш како тоа да е вистината и најдобро за човекот, се повикуваш на математика и статистика, а притоа не внимаваш на зборовите во студиите, можеби, мислиме, поврзано, би требало, најверојатно и ред други изрази.
Според твојава логика, може да кажеме дека сладоледот е причинител за изгореници од сончање. Нели летно време сладолед најмногу се јаде, а тогаш има најмногу изгореници од сонце.
Истава логика може и обратно, бидејќи имаше еден Кинез цигара за цигара, додека трчаше маратон.

Ако тутунската индустрија претходно била со цел да ги уништува конзументите и да им ги собира парите, зашто дозволиле да се стекне со негативен публицитет? Да не дошле до некој друг заклучок...

Провери кои фирми во 80те ги купиле најголемите прехранбени компании.
Да ти олеснам, тутунските и истите тие сега не манипулираат дека растителните улиња, зобање житарици ко стока е здраво, а ти повторно си нивен конзумент.
Ај еднаш да те зезнат, ама пак да им веруваш и да мислиш дека си поразличен од пушачите, не држи вода.

Еве како влијае никотинот врз нашето тело, па секој со свој памет :
Сите фирми Бафра ги има одредена група на луѓе односно корпорации, преку 90% од богатството е у неколку проценти од луѓето. Така да твоето чудење околу тоа кој што поседува е нерелевантно. Она што е иронично е уствари што се исти спонзори на студиите кои покажале дека никотинот и солта не се штетни.
Ја сум палел цигара така после фудбал или на полувреме, катастрофа е....не знам дали си пробал.
Иначе не е проблем у никотинот само, да беше така ќе лапаа сите апчиња и ќе оставеа цигари.
Јас зборувам од мое лично искуство, оставање цигари ми било најпаметна работа у живот...секој со свој памет од тука натака.
Автоматски споено мислење:

Со темпирање оброци и кафиња, ретчење на кафани и џвакање мастики, од кутија и пол, за две години дојдов до дванаесетина цигари. Све би дал да можам по 3-4 дневно, ама помалку од ова тешко дека ќе можам.
Ја сум палел повеќето денови по неколку цигари....проблем ми било алкохол кога сум пиел, тука здравје сум си зимал. У недела не сум палел цел ден, обавезно фудбал или точак и сл...ретко која недела и ден денеска не спортувам. Сум имал делумна контрола и можам да ти кажам дека и тоа не чини. Една цигара е доволна да ти го уништи денот, затоа оставање скроз е прифатливо само.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.336
Поени од реакции
7.701
Она што е иронично е уствари што се исти спонзори на студиите кои покажале дека никотинот и солта не се штетни.
Ја сум палел цигара така после фудбал или на полувреме, катастрофа е....не знам дали си пробал.
Иначе не е проблем у никотинот само, да беше така ќе лапаа сите апчиња и ќе оставеа цигари.
Не сум пушач, не ни сакам да е дозволено да се пуши во затворен простор.

Нема иронија, туку тоа се хемиски реакции во телото. Јас споделив како реагира никотинот во нашето тело и дека најверојатно некоја супстанца од тие 599 дозволени е поголемиот проблем. Плус ако цигарата ги смирува, а докторите најчесто за причина на повеќето болести велат, од стрес ти е (за што се во право), значи како дијазепам им доаѓа.

За солта да тврдиш дека е штетна, значи не знаеш како реагира нашето тело на елементите што се во солта.
Солта, посебно чиста, необработена морска сол, нема никаква штета. Друг е проблемот, ама тебе успеале да те прелажат дека е солта проблем, но тоа е друга тема.

Пробај цигара без алкохол па ќе видиш дека нема глава да те боли. Ти си пиел по 1.5л вино, ама за цигарите само верглаш дека биле штетните, а алкохолот...

@Bafra не е никотинот штетен, штетен е чадот кој се лепи за плуќата и станува како оџак.
На други де кажи им за никотинот, што мене, кога споделив исто.

Врска лепењето, еден е патот до белите дробови и тој треба да се асфалтира (хе хе хе)

Член од
30 октомври 2022
Мислења
585
Поени од реакции
1.567
Лелее човечеее, ама уопште не сум помислил на тоа.
Јебига.
Ништо.
Сад је касно да се кајем.
Касно е сега да престанам да бидам овца со цигара в'уста.
Уважавам те и имаш мој благослов да продолжиш да им ги отвараш очите на заспаниве овци - пушачи како мене.
Ама како, навистина не ми е јасно како, како бе тоа не ми текнало до сега која е позадината на тутунските индустрии, или, какви игри играат владетелите во сенка и со каква цел?!

* оди бе легни си.
Шо сакаш прај,пуши и богати ги!Јас сум задоволен шо ви забранија да пушите на затворени јавни места,да не ги труете и другите.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.651
Поени од реакции
4.004
Шо сакаш прај,пуши и богати ги!Јас сум задоволен шо ви забранија да пушите на јавни места,да не ги труете и другите.
Кај е забрането да се пуши на јавни места ? Кај нас се пуши буквално секаде

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.911
Поени од реакции
27.186
Шо сакаш прај,пуши и богати ги!Јас сум задоволен шо ви забранија да пушите на јавни места,да не ги труете и другите.
Кај е забрането да се пуши на јавни места ? Кај нас се пуши буквално секаде
Да ве поправам двајцата : Забрането е во затворени јавни места.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.600
Шо сакаш прај,пуши и богати ги!Јас сум задоволен шо ви забранија да пушите на затворени јавни места,да не ги труете и другите.
Немам проблем со забраните за пушење во затворени простории и ги поддржувам. Иако сум страстен пушач ми пречи презачаден мал пеостор без никаква вентилација или проветрување, многу ми пречи.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.073
Поени од реакции
2.570
Plus i sum mnogu agresiven i nervozen bez nego.
Interesen moment otkako gi bataliv cigarite prviot period beshe agresivnost i nervoza ali posle nekoj mesec iscezna toa ( tuka vlade mi se najde mnogui ) no ushte pobitno iscezna i naponot, nervozata ko bzzz sho ja smiruvav so cigarite. Izleguva deka prvo si nervozen agresiven oti imash nedostatok na dopamin i u fatig mod si deka celo vreme si se mikrodoziral kapka po kapka so adrenalin ( nikotinot neli na toa vlijae zato e dobar i za mozok i za krvotok ) i sega u cista prirodna sostojba imash problem no samo treba da se izdrzi. Dopamin i adrenalin mozesh posle da lacish so fizicka aktivnost posebno so pojak fizicki napor ko trcanje, vozenje biciklo.... posebno nasbajle i kje imash pak energija kako porano a toa e ubava zavisnost deka kje te odrzuva i vitalen... no se ova kako muabet e dzabe, ja iskoristiv prilika na jaka kashlica da gi batalam cigarive, treba neshto pojako da te isplashi ako problemot so prostatata vekje ne te.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.874
Поени од реакции
21.713
Немам проблем со забраните за пушење во затворени простории и ги поддржувам. Иако сум страстен пушач ми пречи презачаден мал пеостор без никаква вентилација или проветрување, многу ми пречи.
Eпа,која е поента?
Ти пречи нешто што и ти си дел од тој.
А успут и на тебе и на Владета ви пречимо ми што ни пречи нешто што ви га стфарате?

Нели се осеќате малце глупо у целу овуј приказну?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.129
Поени од реакции
9.571
Не сум пушач, не ни сакам да е дозволено да се пуши во затворен простор.

Нема иронија, туку тоа се хемиски реакции во телото. Јас споделив како реагира никотинот во нашето тело и дека најверојатно некоја супстанца од тие 599 дозволени е поголемиот проблем. Плус ако цигарата ги смирува, а докторите најчесто за причина на повеќето болести велат, од стрес ти е (за што се во право), значи како дијазепам им доаѓа.

За солта да тврдиш дека е штетна, значи не знаеш како реагира нашето тело на елементите што се во солта.
Солта, посебно чиста, необработена морска сол, нема никаква штета. Друг е проблемот, ама тебе успеале да те прелажат дека е солта проблем, но тоа е друга тема.

Пробај цигара без алкохол па ќе видиш дека нема глава да те боли. Ти си пиел по 1.5л вино, ама за цигарите само верглаш дека биле штетните, а алкохолот...
Цигарата помага за стрес колку што бутање глава у песок што помага. Тоа беше моја последна констатација во искуството со цигарите, имав ситуација нешто стресна и се враќам на работа и барам цигара од еден вработен тука пошто немав и нешто како очекувам да ми помогне. У целата фрка ми се запали сијаличката у глава и го посматрамцелиот процес.....од фанатично барање цигара до очекувањето дека ќе ми помогне некако. И како одеше времето јасно ми беше дека нема ефект и како у многу ситуации у животот ми дојде да се насмејам сам на себе, у тој момент ми беше јасно дека нешто се сменило. Има некој што коси и има некој што вода носи...тој што коси има авторитет над секој процес у телото.
Иначе алкохол пијам ретко и го правам тоа со некоја контролирана штета. Тоа е друштвена навика пред се, алкохол никад сам не пијам.
А цигара сум рекол у овој живот дека нема да запалам веќе.
Солта сигурно е корисна у некоја количина, после тоа е штетна. Колку што им треба на животните у природа толку и на нас по некоја логика.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.591
Поени од реакции
115.011
Со темпирање оброци и кафиња, ретчење на кафани и џвакање мастики, од кутија и пол, за две години дојдов до дванаесетина цигари. Све би дал да можам по 3-4 дневно, ама помалку од ова тешко дека ќе можам.
Ај сериозно вака, замисли ти кажат имаш уште 1 месец живот или остави ги цигарите за да живееш, ќе ги оставиш? Озбилно те прашувам.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.874
Поени од реакции
21.713
Ај сериозно вака, замисли ти кажат имаш уште 1 месец живот или остави ги цигарите за да живееш, ќе ги оставиш? Озбилно те прашувам.
Ке ги остави па и оро ке игра.
Ке ги наручи Одакле си селе или Видовдан и има да гу врти галичку јамбулију или такозвано Чак Норис крпче.
:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom