Пушењето - зависност или навика?

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.535
Нема ништо поубаво од цигарче наутро уз кафенце, златна вирџинија после ручек, после секс, после туширање, после излегување од воада на плажа, уз коњак и при многу други ситуации. Не знам што е фамата со сомнителни теории за секонд хенд смокинг и манијакалните акцизи кои се ставаат на цигари и алкохол.
Сега ок не треба да се претерува како што не треба со ништо да се претерува, една кутија на ден е некој стандард, оние што чурат по 3-4 кутии веќе заминале во офсајд.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.535
Еве ја ќе ти одговорам пошто сум компетентен, ја сум пушел по некоја цигара дневно, сум можел и ич да не запалам, последна цигара не ми било проблем да му ја дадам на некој ако ми побара. Со алкохол сум се заборавал искрено, може и над 10 да сум пушел така у друштво. Не сум пиел често два три пати у месец у последниве 15 год.
Цигарите сум ги оставил негде пред 7 год. и ако имам нешто паметно у животот направено, тоа е што сум ги баталил. Сум се лажел така како тебе, не е страшно по некоја цигара. Уште играм фудбал и тоа полуаматерски да речеме, ма да од пролет ќе баталам....има нови дечки и ќе идеме 3та лига здравје. Играв прошли пут мал фудбал со дечки од 2ра лига, чиче ме викаат хахах.
Што ми е муабетот, сум плукал шлајм 4 год. откако ги оставив....нема поголемо ѓубре на кое човек може да се навлече,
Не се лажам јас воопшто туку обожавам никотин и кофеин и не планирам да ги оставам ниту пак имам некаква наметната грижа на совест. Е сега има луѓе на кои здравствената состојба им оневозможува употреба на никотин па таквите не треба да пушат,секој си знае. Пулмонарни болести и ситуации се друго, тоа треба да се пазат, но за здрав човек нема нешто особена потреба од паника и параноја.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.957
Поени од реакции
8.606
Не се лажам јас воопшто туку обожавам никотин и кофеин и не планирам да ги оставам ниту пак имам некаква наметната грижа на совест. Е сега има луѓе на кои здравствената состојба им оневозможува употреба на никотин па таквите не треба да пушат,секој си знае. Пулмонарни болести и ситуации се друго, тоа треба да се пазат, но за здрав човек нема нешто особена потреба од паника и параноја.
Не знаев дека од цигарите се оглупуе :pos:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
Целата фора е што од здрав човек со цигарите си полуздрав човек....со една нога у гроб да не кажам. Со здрава нога у трн.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.059
Поени од реакции
6.535
И тие што димат 5 цигари на ден се во квотата на тие што димат по кутија на ден. Исти :pusigo:

Статистиката е немилосрдна. Акцизите не го намалуваат пушењето туку се трикови на државата да дере пари од тие цреповите кои се навлечени на таа ганџа. Доколку ја болеше државата цеф за тие црепој, одамна ќе ги забранеше.

Вака ем ќе си ги цица, ем на крај нема да дочекаат пензија. Ем тие ќе си бидат задоволни со коњаче уз цигара, наутро со кафе, после ручек и други измислени глупости.

Win-win ситуација
Автоматски споено мислење:

Разгледај се по некролозите на бандерите и ќе ти стане јасно. Се е помеѓу 60-65 години.
Тоа се празни муабети, на некролозите пишува дека умреле од никотин? Аиии сенешто бе ццц, што е ова со луѓево под закрила на анонимноста која ја дава виртуелниот свет се решаваат да тропаат глупости. Чуден феномен. Но секој со своето.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.957
Поени од реакции
8.606
Тоа се празни муабети, на некролозите пишува дека умреле од никотин? Аиии сенешто бе ццц, што е ова со луѓево под закрила на анонимноста која ја дава виртуелниот свет се решаваат да тропаат глупости. Чуден феномен. Но секој со своето.
А од што се умира на 60-65 години?

Во Германија тие што не пушеле во животот (70% од населението) на 85 години возат велосипед. Тие што пушат дури и со влегување во болница на секои 3 месеца едвај догуруваат до 75 години.

Со непостоечкото македонско здравство, резултатот е јасен. Некролозите се јасен показател.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.803
Поени од реакции
8.223
Зависност е цигара а потоа дел навика. Да е само навика би можел пушачот да се одвикне, нормално треба време на одвикнување.

Јас не сум пушач и се прашувам на луѓево што пушат што е убавината за нив во цигара пушење?

Сум имал и имам пушачи во семејството. Татко ми беше единственот кој еден ден по гушење од цигари рече веќе нема да запалам цигара и стварно до ден денешен не пропуши пак.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.957
Поени од реакции
8.606
Пушачите во западна Европа најмногу ги коштаат здравствените системи кои и покрај максималната терапија која ја добиваат, не можат да го добијат квалитетот на живот на непушачите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Разгледај се по некролозите на бандерите и ќе ти стане јасно. Се е помеѓу 60-65 години.
I sto treba da vidam na random nekrolog? Uzalena familija ili dali po kratko ili dolgo boleduvanje go prostil gospod nekoj? Sigurno ne pisi od sto umrel, zivotni naviki, hronicni bolesti itn itn. Od licno iskustvo i poznanstva bas naprotiv, ovie snegulkite so mototo vo zdravo telo zdrav duh poke go jadat stapot, posebno za koronata. Se nesto pumpa ke im otkazi na 30, mozocen udar na 20, se rakosal na 35 i taka.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.653
Поени од реакции
34.082
мора да се умре од нешто баце
кај тие ферарито мееехехехе

Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
I sto treba da vidam na random nekrolog? Uzalena familija ili dali po kratko ili dolgo boleduvanje go prostil gospod nekoj? Sigurno ne pisi od sto umrel, zivotni naviki, hronicni bolesti itn itn. Od licno iskustvo i poznanstva bas naprotiv, ovie snegulkite so mototo vo zdravo telo zdrav duh poke go jadat stapot, posebno za koronata. Se nesto pumpa ke im otkazi na 30, mozocen udar na 20, se rakosal na 35 i taka.
Свесен си колку глупости истреска така? Дај бе зашо се дрзнуваш да пишуваш вакви глупости кои немаат допирна точка со реалноста? Која е поентата? Пушач си па сакаш да го оправдаш тоа? Терај си ти пуши си, ама не треси зелени со вакви неточни податоци. Тие што тренирале побрзо умирале него пушачите, бог да чува и да брани. :tapp:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.913
Поени од реакции
42.613
Убава женска ќе видиш, али кога ќе ја отвори устата и ќе и искочи горчината и црнилото, како ауспух од голф 4 тди со 900,000 км.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Свесен си колку глупости истреска така? Дај бе зашо се дрзнуваш да пишуваш вакви глупости кои немаат допирна точка со реалноста? Која е поентата? Пушач си па сакаш да го оправдаш тоа? Терај си ти пуши си, ама не треси зелени со вакви неточни податоци. Тие што тренирале побрзо умирале него пушачите, бог да чува и да брани. :tapp:
So, ne ti e po kef muabetot?
To e druze, posebno za kovidot. Bukvalno site so gi znam so muabetite vo zdravo telo zdrav duh prvi ispolegnaja, poketo gi prosti gospod.
Jas ete ni simptomi ne dobiv i skoro site sto gi znam so ne se zamaraa do tolku okolu pusenjeto pominaa ili bez ili so minorni simptomi.
E sega ili nie imame jak imonoloski sistem ili vie ste od moc praeni :toe:

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.484
Поени од реакции
18.110
Nastrana zadovolstvoto, nema nisto ubavo vo cigarite. Covek treba da e ultra glup za da plaka za zadovolstvo koe poleka no sigurno go ubiva. Pusac sum, probuvam vo nekolku navrati da gi ostavam, tesko e, mene me mava depresija i crni misli bez nikotin. Plus i sum mnogu agresiven i nervozen bez nego. No, nema da se otkazam od otkazuvanjeto. Posledno ne pusev 14 dena, i toa koga otidov na odmor, vecerta mocav krv i mislev deka imam karcinom na prostata i ne kupiv steka za na odmor, a urologot vo nekolku navrati mi kaza da gi ostavam cigarite. Koga se vrativ od odmor, vtoriot den propusev.

Kajgana Shop

На врв Bottom