Промовирани 10 нови скулптури во центарот на Скопје

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Никој не е против скулптурите! Јас себеси се сметам за многу голем љубитељ на уметноста и убавото; и факт е дека требаат и боемски катчиња и кафулиња и арт-клубови и еден куп скулптури.
Ја видовте ли скулптурата пред Театарот за деца и младинци?
Скулптурата е лепота, видете го тротоарот како изгледа пред театарот...
Испокршен и никаков...
Е, тоа многу ми пречи! Направете опкружение за да можете да ги ставите истите скулптури во целата нивна убавина. Ова е исто како егзотична орхидеја да ставиш во лименка од Скопско!?!?!?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Никој не е против скулптурите! Јас себеси се сметам за многу голем љубитељ на уметноста и убавото; и факт е дека требаат и боемски катчиња и кафулиња и арт-клубови и еден куп скулптури.
Ја видовте ли скулптурата пред Театарот за деца и младинци?
Скулптурата е лепота, видете го тротоарот како изгледа пред театарот...
Испокршен и никаков...
Е, тоа многу ми пречи! Направете опкружение за да можете да ги ставите истите скулптури во целата нивна убавина. Ова е исто како егзотична орхидеја да ставиш во лименка од Скопско!?!?!?
Своевремено Пикасо една своја слика ја продаде само за еден пристоен ручек.Гладот и сиромаштијата имаат предност пред “уметноста“.Или и ти мислиш дека Македонците можат да преживеат само “на бронза“?:smir:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Да.Наместо да градат статуи на Гоце Делчев,Петар Поп Арсов,Ѓорче Петров,Јане Сандански они градат статуи на бикови,мачки,шмизли,дрва и други глупости.Па да и се сложувам сонив.Додека Гоце Делчев,Петар Поп Арсов,Ѓорче Петров,Јане Сандански си си седеле дома овие биковите,шмизлите,дрвата се бореле за независна Македонија.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Да.Наместо да градат статуи на Гоце Делчев,Петар Поп Арсов,Ѓорче Петров,Јане Сандански они градат статуи на бикови,мачки,шмизли,дрва и други глупости.Па да и се сложувам сонив.Додека Гоце Делчев,Петар Поп Арсов,Ѓорче Петров,Јане Сандански си си седеле дома овие биковите,шмизлите,дрвата се бореле за независна Македонија.
:tapp: Ако правиме споменици на сите што направиле добро за Македонија ке нема место да се помине низ град. Не сум против споменик на некој наш херој али овде се работи за култура а не за споменици. Сеа таа култура на некого не му се свиѓа (најнормално) али некои ја гледаат како светла точка во културниот живот во Скопје.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Аха култура.Ајде наведи ми 1 пример каде во екномоска криза државата развива култура а стопанскиот сектор го занемарува.1 само 1 пример и те частам гајба пиво.

С

Сатори

Гостин
Владата всушност трпеливо работи за “тиквата да пукне“ од внатре,со блентавите инвестиции во кичот и шундот,итоа во вака кризни моменти со глобални димензии на економски план,ние само си ја деградираме сопствената земја,лулка на уметноста и културата во светот.:toe:
Ако останало нешто за деградирање.
Кога некој се грижи за доброто на својата земја се бори за економска и социјална стабилност на народот како примарни потреби, културата и нејзиното развивање доаѓат потоа (иако ова јас лично не го сметам за развивање на култура) кога некој има чувство дека како народ има сигурност во својата држава.

Ова само ја потенцира грижата на нашата влада за својата нација која што треба да ја претставува, а не да ја прави кичесто луксузна и непромислена во очите на своите граѓани и останатите држави.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Dali gi zaprimetivte Skulpturite postaveni pred MNT, vsusnost ne Skulpturite tuku sostojbata na podlogata na koja se postaveni, se okolu niv e iskrseno i ruinirano , taka da mnogu smesno izgledat Skulpturite (koi inaku ne se losi ) vo takov ambient...
Dali nemalo nekoj pameten da mu tekne malöku da go opravi toj mermerot pred MNT i potoa da gi stavi Skulpturite...
A plus kolku sto znam MNT ke se rusi , a sledstveno na toa ke se renovira i okolinata , dali povtorno ke gledame skulpturi zarobeni na gradiliste...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Скопје град на модерната уметност, my ass.

Јас би рекол Скопје станува град на кичот. Со овие квази сататуи (посебно тој бикот. WTF бик во македонија??? погорд ќе бев да го ставаа нашето домашно магаре) изиграваат дека се центар на модерната уметност ала New York или Милано , само му го уништуваат духот на градот кој беше најсилен пред земјотресот и се потоа е само фарса и "разубавување" во погрешна насока :nenene::nenene::nenene:

M

marsovka

Гостин
Знаеш што.!!!
Сакам статуа од мене на сред плоштад огромна со олтар да ме обожуваат само мене
секој дневно ,и да има грамафонче каде што ќе се пуштаат песните од тоше
По можност да ме стават како се љубам со александар македонски

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Поддршка за скулптурите, прво идење Скопје има да се сликам со Шмизлата :).

O

Out Boy

Гостин
Колку се радувам на веста, ми го разубави денот :

Александар ќе дојава во октомври 2010 година

Општина Центар по две години молк конечно откри дека на плоштадот во Скопје ќе крева споменик на Александар Македонски висок 22 метри, и дека за негова изработка ќе потроши 4,5 милиони евра. Први во Скопје ќе стигнат скулптурите на лавовите, кои во парови ќе стојат од двете страни на мостот Гоце Делчев и ќе бидат високи по пет метри

Споменикот на Александар Македонски качен на коњ со вкупна висина од 22 метри до октомври 2010 година треба да биде поставен на плоштадот Македонија во строгиот центар на Скопје. Општина Центар вчера за прв пат по повеќе од две години откако почна постапката за изработка на споменикот, официјално даде информација дека тој се работи по идејното решение на скулпторката Валентина Стевановска и дека во моментов е на зголемување во Италија.
Владимир Тодоровиќ, градоначалник на Општина Центар, рече дека за изработка на споменикот ќе потрошат 4,5 милиони евра и дека го изработува леарницата "Фердинандо Маринели" од Фиренца.
"Споменикот на Александар со коњот ќе биде висок 12 метри, а ќе биде поставен на постамент од 10 метри. Целиот споменик ќе се постави во средината на фонтана во кружна форма, за чија изградба веќе добивме сообраќајно решение од Градот и наскоро треба да почнеме со градежни активности. Самата фонтана ќе има димензии колку што е сега кругот во центарот на плоштадот", рече Тодоровиќ.
За изградба на фонтаната механизацијата на плоштад Македонија ќе влегува од страната кај паркингот пред Телеком, а како што рече Тодоровиќ околу 30 отсто од површината на плоштадот ќе биде во функција на ова градилиште. Одговарајќи на новинарско прашање како тоа Општина Центар ќе гради на плоштадот, за кој Градот Скопје има концесија на 99 години, градоначалникот на Центар одговори дека Министерството за транспорт ќе му ја одземе концесијата на Градот.
Од 16-те споменици што Општина Центар ќе ги подига во строгиот центар на Градот, први ќе стигнат лавовите, односно на двете страни на мостот Гоце Делчев до крајот на годината треба да се постават по еден пар лавови. Едниот пар е од авторите Дарко и Елена Дуковски, а другиот од скулпторот Константин Јанев и тие се веќе на леење во истата леарница во Фиренца. Тодоровиќ рече дека еден пар лавови Општината ќе ја чини 1,15 милиони евра и тие ќе бидат високи пет метри, а долги од пет до шест метри. Спомениците на Гоце Делчев и Даме Груев качени на коњи, од скулпторот Жарко Башевски што треба да стојат на плоштадот Македонија од двете страни на Камениот мост, Општината ќе ја чинат 850.000 евра. Околу 800.000 евра Центар ќе потроши и за споменикот на Цар Самуил од скулпторот Димитар Филиповски, кој е на леење во леарницата "Галерија Баѕанти" во Фиренца. Скоро исто толку ќе чини и споменикот на Методија Андонов Ченто, чиј автор е исто така Димитар Филиповски. Споменикот на Никола Карев качен на коњ од скулпторот Богоја Ангелкоски што треба да стои пред зградата на Собранието, Тодоровиќ не кажа колку ќе чини, но тој во јуни годинава треба да се однесе на леење во Фиренца.
"Освен споменикот на Александар Македонски, сите останати ќе имаат постамент со височина од три метри, а самите споменици ќе бидат високи до пет метри", рече Тодоровиќ.
Само за изработка на овие споменици Општина Центар ќе потроши над 9 милиони евра, а изработката на останатите за кои не е избран изведувач, како што кажа градоначалникот, ќе биде одложена.
"Изработката на спомениците на свети Кирил и Методиј, свети Климент и Наум Охридски, Цар Јустинијан, гемиџиите, Карпош, основачите на Македонската револуционерна организација, Првото заседание на АСНОМ, бранителите и паднатите херои за Македонија ќе се стави во мирување", рече Тодоровиќ.

Извор: ВЕСТ

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
„Празнење“ на улица Македонија

Скулптура на веце-шолја, насловена како „празнење“, викендов осамна во паркот кај Спомен-домот на Мајка Тереза во Скопје.

На постаментот на веце-шолјата, за која никој од вработените во соседните дуќани не знаеше да каже кога е поставена, стои дека е изработена од Павел Шатев со натпис „Културата на Министерството на РМ“, објавува Шпиц.

Иако изгледот на скулптурата, на прв поглед упатува на заклучок дека станува збор за дел од владиниот проект за поставување 35 скулптури во централното градско подрачје, во Министерството за култура негираат дека имаат каква било врска со споменикот, кој ги вџаши скопјани.

Колку за објаснување, самото име на авторот, е лик од историјата на Македонија, односно прочуениот солунски атентатор, а на плочата нема година на поставување и потпис од Министерството за култура, како на останатите скулптури што неодамна се поставени.

Освен тоа, алузијата со името на авторот упатува и на неодамна формираниот истоимен институт за политички истражувања, чиј основач е ВМРО-ДПМНЕ.

Проектот за поставување 35 скулптури во центарот на градот, Министерството за култура го почна во јануари годинава со поставување на скулптурата Заљубени.

Извор: http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=109095

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Јак сеир, нема што...

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Има разлика од спомен статуа на одредена личност и уметничка статуа а.к.а. декоративна.

И достате со тоа се бореле тие за независна Македонија, сите сме сведоци што му правеа на Гоце во парк. Као демек култура пун курац имаме ние за зачувување на спомениците па ќе градиме испичке мајчине сваштарија. Овие скулптури се едноставно МОТИВ за Македонските вајари кои завршиле на современа уметност и сеа продаваат ѓевреци и мијат чаши по кафичи.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ја видов и жирафата! најискрено луѓе во близина на работа ми е (ја поставија пред золошка градина) и ЕПТЕН ми се свиѓа навистина ! :)
очигледно треба да се постави и постаментот со името на авторот .. ама и вака е впечатлива и му даде навистина некаква подлабока убавина и на золошката и на музејот.. сепак скулптури се очекувам и на оваа да и наоѓаат мани но сепак жирафава е полн погодок..

Kajgana Shop

На врв Bottom