Промени го моето мислење #1 Француски предлог

Дали Македонија треба ја прифати Предлог преговарачката рамка?

  • Да

  • Не

  • Не знам/Немам мислење


Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Византиецот

The BETHA. with a lasting Alpha aftertaste
Член од
14 март 2021
Мислења
2.396
Поени од реакции
5.610
Модерните владетели на Европа се дно. Да беше Бонапарта жив и да го имаше Балканот ваков каков што е денеска - слободен од Турци, одма ќе го вклопеше во своите политички и економски замисли. Ама не можиш да очекуваш од распрдени Kонтина, школовани по приватни школи со 7 класмејтс да го поседуваат грандеурот на Наполеон. Ова се луѓе без концепт и без идеја. Аристократи слични на батките од Луји.
Да знам, лесно е да се откажиш од Балканот, да речиш не вреди замарање со овие, премногу работа и труд е. А тогаш што треба да правиме? Да се оптегаме по полињата на Европа? Не требаше, да работиме?
Во Стразбур запознав неколку Французи, кога и да разговарам со нив се забележува дека се прилично елитистички настроени, не го гледаат човечкото во човека, за ситни профити работат, затоа и цела руска олигархиска багра им е истурена по бреговите - со француска дозвола. Одвратно.

За предлогот, слично на филмот со Дему Мур - Непристоен Предлог. Лош склоп на настани кој во менталниот склоп на балканските народи ќе остави горчина поголема од онаа која што и онака беше присутна, а доправа требаше да ја разблажиме. На долг рок, ова е непоправлива грешка. Не опкружија со ЕУ земји како во заседа, пазарот ни е преплавен со германски производи, ама битно ЕУ не. За тоа што се оди до таму да се негира Холокаустот, нема да навлегувам.


Ова не го набљудувам од чисто Македонска перспектива, демек ете јас сум Македонец па заради тоа не ми чини предлогот и го барам негативното само во Европа. Јасно ми е, од каков тоа народ потекнувам јас. О верувај, не би можело да ми биде појасно. Знам колку многу треба да се работи, а колкави се шансите пак да пропадни и да не успее. Ама Балканот ваков каков што е денес, е рана на континентот и гревота е да се остави во манипулаторските конци на Америка и Русија, кои си ги имаат своите пиуни во регионот, спремни на војна само да прдни Бајден/Путин. Тажно. Како шаховска табла. Луѓе без дигнитет и свое јас.
Контијната од Европа немаат концепт да сватат дека воена нестабилност на нивниот континент, без разлика дали е во Украина или на Косово и Македонија, не ги гази Русија и Америка. Ги гази тие каде што се случува конфликтот. Уништиле тие и многу други, па пак продолжиле. Ама ние уништените, знаеме како се справувафме со декадите пред нас.

За Македонците, без разлика колку ве провоцираат бугарофилите на војна со Албанците. Игнорирајте ги. Тешко е знам, ама само тоа е решение. Трпението е мудрост.

Од мене, Не.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.650
Поени од реакции
3.144
Сакаш да кажеш дека инаку ќе сме големи и битни или само битни? Екомонски сме секако крахирани, внатрешно сме секако поделени.

По што си за прифаќање на договоров, какво е тоа преговарање со уцени? Какво е тоа преговарање ако си условуван со „има да играш како што ќе ти свириме, без право на глас“?
И до кога треба да коленичиме? Наместо јасно, гласно, недвосмислено и достоинствено да им покажеме среден прст и да те тераме далје.
Не ме читаш. Муабетот ми е дека нема ништо различно ако ги почнеме преговорите без папирот на макрон и сега со неговиот папир. Бугарија и со и без папир може во секој момент да не блокира. Разликата е во тоашто сега однапред ни е кажано дека ке имаме блокада. Отпочнување на преговори за нас е добро од аспект на отворање на поглавјата економиија, правен систем..... ке мораме да се средиме, има европски фондови кои ке ни биодат на располагање... Години и децении ке поминат додека ние дојдеме во некоја фаза блиску до прием па да не уценуваат бугарите. Значи да напредуваме на европскиот пат, да се развиваме како држава. Судбината на еу е многу неизвесна па лесно може да се случи и распад или голема реорганизација на унијата, многу лесно може да се смени и принциопот на одлучување во еу па одлуките да се носат со мнозинство... никој не знае што ке биде после 20 години. Значи, да ги почнеме преговорите а решавањето на прашања од протоколот со татарите да биде кафе пиење и дневници за членовите на комисиите, нема да се согласуваме во ништо и во тие поглавја ке стоиме во место. Со папирот не сме обврзани дека ги прифаќаме уцените на татарите, никаде не стои дека ние прифаќаме да пример Гоце Делчев е бугарин, или ние прифаќаме дека бугарите не биле фашистичка војска во втората светска војна....
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
Баш би сакал овие денови по легален пат судски,административно да си го вратиме вистинското име Република Македонија па да видите како експресно ќе не отпишат и исфрлат од НАТО. Ама за жал по се изгледа тоа нема да се случи во скоро време.
 
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.623
Поени од реакции
5.543
Баш би сакал овие денови по легален пат судски,административно да си го вратиме вистинското име Република Македонија па да видите како експресно ќе не отпишат и исфрлат од НАТО. Ама за жал по се изгледа тоа нема да се случи во скоро време.
Тоа е возможно да се направи, не е невозможно. Услов за да се смени името е прво да се смени оваа власт која го смени името и да се стави власт која сигурно ќе го врати името. Не знаеме кога ќе падне сегашнава власт, дека ќе падне ќе падне. Прашање е на време кога. Јас верувам дека за брзо време ќе падне оваа власт. Инаку не знам кој зборуваше, дали Апасиев или друг дека иако го вратиме старото име, нема да нè исфрлат од НАТО. А и да нè исфрлат, голема работа. Па подобро ни беше без НАТО, само им даваме пари за без врска и општо тоа НАТО беше против нас во 2001 кога ги спаси терористите. Тие нема да нè бранат од внатрешна граѓанска војна како и да е и се понаклонети кон терористиве за жал. Затоа јас ја гледам најдобро иднината на Македонија како неутрална земја, но ако мора да се приклучиме на некој сојуз, нека биде тоа сојуз кој не е поврзан со Западот и САД воопшто.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.980
Ова не треба уопште да е под change my mind.
Целта ми беше да има конструктивна дебата за одредено прашање од општествена важност.

Во воведното излагање посочив дел од проблематиките. Ова е политичка сопка, која мора да се надмине ако се сака да се продолжи кон европскиот пат. За тој пат има широк политички консензус. Условите на Бугарија, кои сега се услови на ЕУ, се крајно неприфатливи за нас. Уставот треба да се менува по потреба, а не по желба. Во вој момент нема реална потреба. Бугарите, во Македонија, ги уживаат апсолутно сите права...затоа што се признаени како малцинство, но не се уставно малцинство. Треба да станат само под услов на реципроцитет. И не се согласувам со Лазар околу оваа точка. Кај нас постои разлика меѓу македонскиот и бугарскиот народ, односно Македонците и Бугарите. Тоа да се официјализира под уставната назнака, ќе дојде до своевидно уставно разграничување меѓу Македонците и Бугарите, кое повторно, во Македонија не е спорно, ниту во овој момент е предмет на некаков спор. Но во Уставот пишува дека "службен јазик во Македонија е македонскиот јазик со своето кирилско писмо", што значи дека има уставна заштита на јазикот, но истиот е предмет на спор! Неговата логика, до одреден степен, држи вода, но тоа не значи дека истото прашање (па и она за народот) не може да се проблематизира. Проблематиката е длабока. Дури и прифаќањето на овој Предлог протокол не значи гаранција за крај за бугарските барања и тргање на нивното вето.

Од друга страна, ако се прифати овој Предлог, значи дека ние ги преземаме обврските кои стојат во тој Предлог, како "вметнување на Бугарите во Уставот во најбрз можен рок". Потоа и ревизија на учебниците по историја и спомениците, па и сузбивање на говорот на омраза. Моето прашање е "што е говор на омраза?". Бугарија може секој критички став, кон Бугарија, Бугарите, политиките на бугарската Влада, па и кон историјата, да го оквалификува како "говор на омраза"! Од друга страна, Бугарија, не изицира самоиницијативност да го сузбие говорот на омраза кон Македонија, во својата држава, посебно јавните излагања на Џамбаски и на Каракачанов кои се залагаат и за иредентизам.

Историските проблематики треба да им се остават на историчарите, макар и тоа да биде преку Комисијата за историски прашања и овој проблем да се реши билатерално. Останатите треба да се резултат на реципроцитет. Ако нема реципроцитет, Македонија мора да го одбие овој Предлог.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
12.818
Поени од реакции
30.910
Не знам како досега не искористивме две можности да ги дишиме сите .... Блокада на Шведска/Финска и инволвирање на Израел,зошто засегнати се и Евреите во спорот,со негирање на Холокаустот. Толку ли е глупо ?!
Истото го мислев и јас. Тие се вадат на две работи:
1. Ние сме мали во НАТО, немаме сила за таква работа, нема кој да не поддржи, а забораваат дека во ЕУ Бугарија е последна во многу нешта, па сепак има еднакво право да стави вето како и сите други членки. Едноставно е: ако сакате Финска и Шведска во НАТО, речете и на Бугарија да го тргне ветото.
2. Демек не биле Шведска и Финска криви за ветото, немало причина ние да ги спречуваме да влезат во НАТО. Не било убаво да им наштетуваме, пријателски земји ни биле. А ние што бевме криви кога Франција не блокираше само заради внатрешни превирања во Унијата? Ние тогаш не бевме колатерална штета?

Ништо, јас само се надевам дека пред гласањето во Собрание на тој протоколот за прием на Шведска и Финска во НАТО, би имало избори кај нас и ќе има повеќемина со мадиња кои ќе гласаат против. Нема друго чаре - кон Западот само со исти аршини ко тие кон нас!
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.499
Поени од реакции
13.603
Со Протоколот се прави бајпас на историската комисија..и тоа засега никој не го коментира
Тоа што ќе се потпиши со протоколот, дирекно оди на реализација...ќе нема потреба историската комисија да го заклучува
Тоа е опасна работа...
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
16.709
Поени од реакции
18.830
Тоа е возможно да се направи, не е невозможно. Услов за да се смени името е прво да се смени оваа власт која го смени името и да се стави власт која сигурно ќе го врати името. Не знаеме кога ќе падне сегашнава власт, дека ќе падне ќе падне. Прашање е на време кога. Јас верувам дека за брзо време ќе падне оваа власт. Инаку не знам кој зборуваше, дали Апасиев или друг дека иако го вратиме старото име, нема да нè исфрлат од НАТО. А и да нè исфрлат, голема работа. Па подобро ни беше без НАТО, само им даваме пари за без врска и општо тоа НАТО беше против нас во 2001 кога ги спаси терористите. Тие нема да нè бранат од внатрешна граѓанска војна како и да е и се понаклонети кон терористиве за жал. Затоа јас ја гледам најдобро иднината на Македонија како неутрална земја, но ако мора да се приклучиме на некој сојуз, нека биде тоа сојуз кој не е поврзан со Западот и САД воопшто.
Sto si pravite be bajram so umot.
Imeto da e najlesno da se vrati, tehnicki.
Dvo tretinsko mnozinstvo,otvoranje ustav i tolku, zavrsena rabota.
Arno ama posle sto, posebno koga ke prekrsis eden kup megjunarodni dogovori koi sami si gi potpisavme i se obvrzavme. Sto si mislite ova, pu pu nevazi e. Amerika ili tamu nekoj od golemite ste pa ke si igrate kurtasak?
Okolu predlogot, kolku da ne sme offtopik,kako velat, ako ne snema, barem da se znae deka krenavme glava, se pobunivme i ne isceznavme tivko i bezglasno vo nokjta.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
Sto si pravite be bajram so umot.
Imeto da e najlesno da se vrati, tehnicki.
Dvo tretinsko mnozinstvo,otvoranje ustav i tolku, zavrsena rabota.
Arno ama posle sto, posebno koga ke prekrsis eden kup megjunarodni dogovori koi sami si gi potpisavme i se obvrzavme. Sto si mislite ova, pu pu nevazi e. Amerika ili tamu nekoj od golemite ste pa ke si igrate kurtasak?
Викаш? Оптимист си а?
Еее пријателе колку договори се потпишани па прекршени. Демек ова нашево ептен сериозно и нема враќање. Времето ќе покаже. Само да не завршиме ко Курдите или Палестинците ко што пиша дарклејди...
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
16.709
Поени од реакции
18.830
Викаш? Оптимист си а?
Еее пријателе колку договори се потпишани па прекршени. Демек ова нашево ептен сериозно и нема враќање. Времето ќе покаже. Само да не завршиме ко Курдите или Палестинците ко што пиша дарклејди...
Toa e moe mislenje, mozi e i pogresno no sepak moeto mislenje si go cenam povekje od vaseto pa makar bilo i gresno :toe: .
No slobodno vrakjajte go ako mislite deka mozi, jas sigurno nema da ve sprecam, no samo da ne ispadni posle sto sum kreval raka, posebno ako se zemi vo predvid niz se sto pominavme za da dojdi do toa, ajde da recam legalno " sami" da si go smenime, bez prisila.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
Toa e moe mislenje, mozi e i pogresno no sepak moeto mislenje si go cenam povekje od vaseto pa makar bilo i gresno :toe: .
No slobodno vrakjajte go ako mislite deka mozi, jas sigurno nema da ve sprecam, no samo da ne ispadni posle sto sum kreval raka, posebno ako se zemi vo predvid niz se sto pominavme za da dojdi do toa, ajde da recam legalno " sami" da si go smenime, bez prisila.
Ние народот не сме го промениле туку политиката. Политиката не е нашата реалност. Никогаш не ги мешај политиката и историјата. Историјата вели дека територијата на која живееме отсекогаш се викала Македонија дури и пред да се замени читај: (Македонски полуостров) со Балкански. А народот отсекогаш македонски. Што значи историјата е на наша страна а политиката е слабата алка која никогаш не работела во интерес на Македонија и Македонците. Во право си највеќе за тоа што го пиша дека важно е да се крене глава и да се побуниме да покажеме заби и гнев а за исчезнување ќе мора многу да се помачат оние што решиле да не снема. А дали ќе не снема како народ зависи и од породот односно наталитетот не само од погубната антимакедонска политика. Отселување,сиромаштија,безработица се тоа влијае на исчезнување на еден народ.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
16.709
Поени од реакции
18.830
Ние народот не сме го промениле туку политиката. Политиката не е нашата реалност. Никогаш не ги мешај политиката и историјата. Историјата вели дека територијата на која живееме отсекогаш се викала Македонија дури и пред да се замени читај: (Македонски полуостров) со Балкански. А народот отсекогаш македонски. Што значи историјата е на наша страна а политиката е слабата алка која никогаш не работела во интерес на Македонија и Македонците. Во право си највеќе за тоа што го пиша дека важно е да се крене глава и да се побуниме да покажеме заби и гнев а за исчезнување ќе мора многу да се помачат оние што решиле да не снема. А дали ќе не снема како народ зависи и од породот односно наталитетот не само од погубната антимакедонска политика. Отселување,сиромаштија,безработица се тоа влијае на исчезнување на еден народ.
Nie sme parlamentarna demokratija kade pratenicite se izbiraat na izbori. Tie se glasot na narodot.
Trebase da si mislite posovreme, vaka od gotovo veresija napravivte.
Ne mi se diskutira za istorija posto istorijata ja pisuvaat pobednicite. Sega ako zagledas istoriski kanali , sekade ke zabelezis deka koga se zboruva za Makedonija, posebno za antikata, gotovo bez isklucok se misli na Grci. Toa ne bese slucaj prethodno.
Nastrana sto ovoj region edno dobri pet veka se vikal Rumelija ;)
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
3.754
Поени од реакции
8.044
Ne mi se diskutira za istorija posto istorijata ja pisuvaat pobednicite.
Оваа реченица ти е многу губитничка не е реална и ѝ одговара само на Европа. Токму затоа сме на ова дереџе. Ако сме се викале Румелија тоа не било 5 века а и дури и да било поминало. Реалноста е дека сме Македонци и живееме во Македонија. Домородно население со антички гени и крв. Грците ниту знаат кои се ниту од каде се генетски повеќето се афричко и арапско потекло. Тие тоа длабоко во себе го знаат... Премногу историја им напишаа германците и створија вештачки народ ете тоа е реалноста. Курвата Европа ја крие Грција под фустанот...
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
16.709
Поени од реакции
18.830
Оваа реченица ти е многу губитничка не е реална и ѝ одговара само на Европа. Токму затоа сме на ова дереџе. Ако сме се викале Румелија тоа не било 5 века а и дури и да било поминало. Реалноста е дека сме Македонци и живееме во Македонија. Домородно население со антички гени и крв. Грците ниту знаат кои се ниту од каде се генетски повеќето се афричко и арапско потекло. Тие тоа длабоко во себе го знаат... Премногу историја им напишаа германците и створија вештачки народ ете тоа е реалноста. Курвата Европа ја крие Грција под фустанот...
:toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom