Производство на буковка

Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Арно е кога некој после толку време ке се исправи дека упатството поставено на првата страница е СЕПАК за почетници и аматерско одгледување, да не речам фушерајски начин. Можеа тие што го поставиле таквото упатство и да им објаснат на луѓето што се заинтересирани ШТО ТОА ЗНАЦИ АМАТЕРСКО И ПРОФЕСИОНАЛНО, која е разликата? И дека работењето по тоа упатство е сигурно точно и успешно, колку е гаранцијата за истото, мислам не само на муабет?
И оваЧ поради таквите упатства како на претходната страна и нецелосното дообјаснување, многу луѓе мислеа дека се е така едноставно па кога ќе пробаа така потоа се откажуваа да работат и на профи начин оти веќе некој ги зае...Или да го преиначам прашањето: а што оние кои вложиле во професионално припремање субстрат, тие или се будали или...

ОТКУП: СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ МОЖЕ И ДА СЕ РАСПРАШААТ ОКОЛУ ФИРМИТЕ ШТО ДОСЕГА СЕ ЗАНИМАВАЛЕ СО ТОА до каде се? На колку имаат неисплатено пари за преземените печурки, не е само да се (про)даде припремен субстрат, ако веќе се гарантира откупот треба и да...

http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=607137
и
http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=186822

vane.s@gmx.net

и ова е моето последно обракање. сите треба да сватеа досега сое фушерајско а што профи.

Многу поздрави
 

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
Ok moze li nekoj da nagalsi bar edna firma sto otkupuva bukovka ili nema takva ?
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Иако т.р. ветив дека нема повеќе да пишувам но еве едни интересни слики за еден не така нов вид на буковка. Се работи за официјалниот Бугарски сој LES1 кој го добив при моите посети на главната Бугарска лабораторија за мицелиум уште 2002/2003 година. Видете и самите колку е родноста на истиот. Врекичките се тешки (на почетокот на инкубацијата) 4.5кг а во моментот на отворање~3.5-3.8кг. Овие што се на почетокот со инкубацијата се направени пред некој ден.
Веќе инкубираните и во почеток на плодоносење се направени лани!!! во ноември 2010 г. Во зимата замрзнуваа и се одмрзнуваа на два пати, го пројдоа летниот период во неконтролирани услови во еден подрум а сликите се направени овие денови(oktomvri 2011).
Од тоа може да се заклучи дека постојат формулации и начини на обработка на субстратот(за побогат род) и др.
Еве ги сликите од пред два дена(10.10.11) и од денеска 20.10.11.
Се забележува дека појавата на плодните тела е толку колку е направен и отворот(зарезот).
Методот е купен и не бара киснење на основата-пилевина како сламата и истиот за 8пати побрз од оној со сламата и многу полесен за усвојување-учење, снабдување и чување на суровините, сигурна и брза инокулација(засејување со мицелиум).

Заради таа цел црвениот контејнер на една од сликите е прилагоден за таквиот метод и за заинтересираните се продава со практично и теоретско учење на методот.Капацитет на контејнерот е во овој момент 2 тона а по потреба за неколку часа се зголемува и до 6 тона.

Уживајте погледнете ја понудата на
www.kompost.tk
и поставувате прашања на
vane.s@gmx.net
skype: vane.sokolovski
tel: 071 239 710

P171011_18.42.jpg
P171011_20.35_[01].jpg P201011_00.03_[01].jpg P201011_00.07.jpg P201011_00.16_[02].jpg P091011_15.00.jpg

Уживајте и поставувате прашања на
vane.s@gmx.net
skype: vane.sokolovski
tel: 071 239 710
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Frik единствено поради фактот што ништо не е измислено но ги следам новите работи и ги купувам доколку вредат. Од овие вреќи се очекува род од прва берба ~25-30% а со еден друг вид субстрат (има слики и филмови и за тоа) добивката е и до 55%. За следниот пат ќе пуштам слики за шиитаке-то за кои изработувам субстрат (тежок 3кг) и со капацитет на плодоносење од 50-55%, што би се рекло 1.5-1.65кг. И тоа е купена формулација, измислено од друг. Од мене беа "измислени" парите што му ги избројав.
--- надополнето: Oct 19, 2011 11:55 PM ---
Како и да е фала на коментарот
--- надополнето: Oct 19, 2011 11:56 PM ---
А не е лошо и да почекаме возвратен удар од други "фрикови" ако ги има воопшто во нашата Македонија, што велиш?
--- надополнето: Oct 20, 2011 12:01 AM ---
еве една ненормалност за другите(за мене не).
ИСта вреќа од три агли, се има само фали субстрат:)))
 

Attachments

Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Јас работам за познати купци така да немам проблем околу тоа прашање. Поточно ја произведувам мицелиум и вреки со субстрат за оние кои сакаат да произведуваат печурки(буковка и шиитаке).
Во план сум припрема на 300м2 печуркара со што директно би се вклучил во производството и на печурките.
Воопшто пласнамот не е никаков проблем.Проблем е единствено ако се работи за некои фирми кои всушност ништо арно не прават за произведувачите. Им ги земаат, пари некогаш веднаш повеќетопати кој знае кога. Мој производител на шиитаке воопшто не се скира за пласманот, ама човекот си ги фати рамстор, веро, СП...
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Еј браво, Ване Соколовски..., ми ја разубави вечерта........;)
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Ако прочитате во едни поранешни мои пишувања ке забележите оти јас сум против вистински откуп. Се заради погоре пишаното. Најпрвин ќе ви речат дека ке ви ги откупат АМА ако земате од нив готов субстрат(вреќи) а и тоа дека ќе ви ги земаат печурките кога ним ке им се потребни а ако не(што се покажа во некои случаеви) ќе ве демек препорачаат каде да ги носите.

2.Доколку ви утнат некои од вреќите ви ги заменуваат со нови и ќе си речете Ок е работата, луѓето се профи. Ама размисливте дека пак ќе треба да загревате(оддржувате температура од ~22-25 степени во просторот) за инкубирање на новите вреќи барем 15тина дена? Некој тоа ви го пресметал во загубата,нееее. А и ако ја пресметате цената на чинење на купена вреќа и уште непознат процент на добивка, кој ако имате вреќи со чиста слама е наеблагодарнода се калкулира можам да потврдам дека сметката со парите накрај ќе ви биде од загуба на 10% до добивка на некои 10%. Ништо од работата кажано.

Мој совет за сите е: НЕ КУПУВАЈТЕ ГОТОВИ ВРЕЌИ.
Подобро да се припремаат сопствени услови за спремање на субстрат. Можеби на почетокот чини ама се исплаќа да речеме за некои 3-4 месеци. А ако се продаде некоја вреќа, тогаш уште побрзо.И со тоа сами си контролирате се, дури си правите збогатен субстрат за побогат род и едноставно нико не ви е крив.
ОКОЛУ ПРОДАЖБАТА пак совет ми е оние кои ќе продаваат онака без никакви документи тоа да го прават во околината околу себе или на најблиските пазари.
Оние кои сето тоа ќе го официализираат, нека го следат конкурсот од УНДП нека земат околу 3000еур и нека стартуваат. Продажбата оди на пазар, маалски маркети и елитните. Сугурно барем 98% од однесеното е продадено. Ово продукт е дефицитарен. Разликата во производната и продажната цена е голема. (производсвена цена на 1кг свежа буковка е ~65-70 ден). Продажната од 150 до фантастични 300. Ако и тоа е малце...
Ќе пустам слики од погорните вреќи смао чекам да се зголемат плодовите.
--- надополнето: Oct 20, 2011 11:49 PM ---
Последнотомое мислење има и дел нешто како демант на пишаното
((So kupuvanjeto na gotoviot kompost Vi garantiraat i otkup (dokolku se raboti za pogolema kolicina) ekovita, 30 ноември 2009 )),
ама работата со таа фирма од Скопје се изјалови. КОлку само останаа куси со пари( ако не ме лажат изворите).
 
Член од
23 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Vane Frik Sokolovski kade gi odgleduvas i dali ima sansi da se dojde na lice mesto nekogas i da se pogledne tvoeto remek delo :)
--- надополнето: Oct 23, 2011 8:02 PM ---
Ok najdov na veb stranata sto si ja ostavil. Pozdrav
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
Како што забележувате од сликите погоре тоа е еден најобичен подрумски простор каде т.р. ги тестирам на секакви неуслови субстратите. Тоа го поседува и секој во куќа а и ако живее во зграда.
-Целта на овие пишувања е да се размисли каде е всушност грешката на одгледу-вањето. Дали во просторите или најмногу во правењето(успешно) на субстратот. Преферирам 101%да алудирам дека проблемот е кај второто. Зошто? Па уште лани напишав еден демант на некои коментари дека работењето во буре и онака во двор е успешно. Да ама ако секој различно размислува што е тоа успех и колку е на скалата од 0-100, нели?

-ИСтотака и формулацијата на субстратот. НЕМОЖЕ да се очекува богат род ако се работи на чиста слама, каде според сите досега добиени резултати не иде над 15%. И на чиста слама може ама тоа не е за кажување овака јавно.

-Ги измерив денеска вреќите што се уште не дале плод и се тешки ~5.3кг. Што би значело дека ако е набрано по 2.3кг од вреќа тоа би било негде околу....43%. А каде е втората, третата берба? Ма ич не ја чекам, видов што требаше да се види.
А еве слики со мин 56% добивка.(место С.Турново Струмица).
Има и филмови ама гледам неможам да ги прикачам.
--- надополнето: Oct 23, 2011 11:26 PM ---
притиснете на секоја слика да ја видите поарно
 

Attachments

Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
За крај еве ги општо прифатените услови за одгледување на буковката кои оже да се применат кај моментално најупотребуваните видови мицелиуми.Нормално има отстапки за некои мицелиуми.
За сите заинтересирани може да им се пратат упатства и за други видови буковка и други видови печурки. 00037.jpg
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
денес по подолг разговор со заинтересиран иден одгледувач на буковката и по негово барање еве го линкот како најједноставно може да се направи професионална просторија-печуркарник во секо двор. Основата најприфатливо е ако се среди со бекатон плочи(ако ви текне да го преместувате печуркарникот или заради било која др.причина се да ви е искористливо повторно), да се направи ѕид од некои 60цм или ѕидот да е од панели за фриго комори, на што се ставаат шипките најчесто во три дела, направени. Двата вертијални прави и кривиот кој ги спојува претходните. Над нив оди прв слој (нај)дебел најлон или tarpaulin od min.370g, па 3слоја камена/стаклена волна во ролна и пак слој од tarpaulin-церада. Влезовите се од подебел изолационен слој-исто од фриго панелите.
Вака стокмените простори за одгледување се ептем идеални. Имаат коефициент на пренос на топлината од ~0.26 w/m2K. Моите контејнери имаат поголем коефициент ~30.
Има и уште подобар-попренослив начин на градба, ама ај да видам заинтересираноста за темата.

еве го линкот

http://www.youtube.com/watch?v=EGKulzFcpVk&feature=related
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Не ли е поедноставно во скривници? Ова со конструкција и изолација, како оренжерија ми се чини прилично скапо!? Имаш ли калкулација направено колку би чинело? Со колкави димензии се овие печуркарници за кои испрати линк на YouTube?
Ова со кондуктивитетот на топлина (пропустливост) ми е малку сомнително? Обично нискоенергетските куќи се со таков коефициент! Со сите салтанати. во повеќе слоја изолација: ОСБ плоча, гипс картон, стаклена или камена волна во слој од 15-20 см.... ама штом велиш три слоја Изовер или Тервол.... па дебел најлон!? Се исплатува ли сево ова Ване? Не ли мислиш дека е поисплатливо во скривници.... овде барем во Ск ги имаме едно чудо скривници!
Ми се чини Бонум така почнава!?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom