Долколку го следите наведениот текст (не знам од кој е поставен) за производство на буковката и работите според тие упатства МОЖЕТЕ да наидете на сериозни проблеми(од кои нема вракање наназад). Што тоа подразбира?
Влажнење-то на сламата не смеело да биде подолго од 24часа? НЕ Е ТОЧНО. :pos2:
ЕВЕ ЈА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРАВИЛНОТО ВЛАЖНЕЊЕ:
Затоа што треба по правило сламата да се влажни(со потопување е полесно отколку со прскање) се додека одредената количина слама не постигне одреден минимум влажност во себе а оптимално за производство на буковката е 65~75%. Што пак се добива (провизорно измерено) кога сламата ќе си ја зголеми тежината за 3-3.5пати од почетната. Како да го измерите:земете пр. 1кг сува слама ставете го во мрежеста вреќа и вметнете го во средина со остатокот од сламата за киснење. Мерењето на промената во тежината на киограмот ќе ви каже до кога е потребно(приближно) киснење на сламата. Киснете додека килограмот не натежнее 2.8-4 пати што е ок.
КОРИСНО ДА СЕ ЗНАЕ:
- киснењето на сламата е зависно особено од: големината на сламките како и температурата на водата во која се кисне сламата. -Следствено на првото: исецканата слама побрзо но и подобро се накиснува а
следствено второто: поголемата температура на водата го забрзува киснењето и смалува потребното време за добивање на потребниот % влага во сламата.
МИЦЕЛИУМОТ(најголемиот број видови) за буковка НАЈДОБРО СЕ РАЗВИВА кога суровината е со влажност од 65%(според некои автори) до 70-75%(според други автори).
МИЦЕЛИУМОТ подобро ја поднесува суровината со помала отколку со повисока влажност.
Еве за размислување:
Дали може сламата да се термиѓки обработува без претходно киснење?
Кој е правилниот начин на термичка обработка на влажниот субстрат?
Како до поголем род?
во следна прилика за останатите фази од производството?
АКО САКАТЕ УШТЕ ДИГАЈТЕ РАЦЕ:
vane.s@gmx.net
071 239 710