Производство на буковка

Член од
7 декември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
kokiche :))

Јас планирам, сега пробав со помала количина и успешен експеримент :)

Само проблем е пласманот...
Ако договорам пласман планирам да произведувам и на големо.
:tv: mislam deka ke ima golem broj na luge koj ke pobaraat IPA sredstva, deka ke trgne rabotata i deka ke se organizira oktup za vo Italija, Francija..... kade cenata e mnogu visoka :tv:
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
ПРАВИЛНО ОДГЛЕДУВАЊЕ НА БУКОВКАТА

Долколку го следите наведениот текст (не знам од кој е поставен) за производство на буковката и работите според тие упатства МОЖЕТЕ да наидете на сериозни проблеми(од кои нема вракање наназад). Што тоа подразбира?

Влажнење-то на сламата не смеело да биде подолго од 24часа? НЕ Е ТОЧНО. :pos2:
ЕВЕ ЈА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРАВИЛНОТО ВЛАЖНЕЊЕ:
Затоа што треба по правило сламата да се влажни(со потопување е полесно отколку со прскање) се додека одредената количина слама не постигне одреден минимум влажност во себе а оптимално за производство на буковката е 65~75%. Што пак се добива (провизорно измерено) кога сламата ќе си ја зголеми тежината за 3-3.5пати од почетната. Како да го измерите:земете пр. 1кг сува слама ставете го во мрежеста вреќа и вметнете го во средина со остатокот од сламата за киснење. Мерењето на промената во тежината на киограмот ќе ви каже до кога е потребно(приближно) киснење на сламата. Киснете додека килограмот не натежнее 2.8-4 пати што е ок.
КОРИСНО ДА СЕ ЗНАЕ:
- киснењето на сламата е зависно особено од: големината на сламките како и температурата на водата во која се кисне сламата. -Следствено на првото: исецканата слама побрзо но и подобро се накиснува а
следствено второто: поголемата температура на водата го забрзува киснењето и смалува потребното време за добивање на потребниот % влага во сламата.
МИЦЕЛИУМОТ(најголемиот број видови) за буковка НАЈДОБРО СЕ РАЗВИВА кога суровината е со влажност од 65%(според некои автори) до 70-75%(според други автори).
МИЦЕЛИУМОТ подобро ја поднесува суровината со помала отколку со повисока влажност.

Еве за размислување:
Дали може сламата да се термиѓки обработува без претходно киснење?
Кој е правилниот начин на термичка обработка на влажниот субстрат?
Како до поголем род?

во следна прилика за останатите фази од производството?
АКО САКАТЕ УШТЕ ДИГАЈТЕ РАЦЕ:
vane.s@gmx.net

071 239 710
 

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.046
Поени од реакции
1.175
Долколку го следите наведениот текст (не знам од кој е поставен) за производство на буковката и работите според тие упатства МОЖЕТЕ да наидете на сериозни проблеми(од кои нема вракање наназад). Што тоа подразбира?

Влажнење-то на сламата не смеело да биде подолго од 24часа? НЕ Е ТОЧНО. :pos2:
ЕВЕ ЈА ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРАВИЛНОТО ВЛАЖНЕЊЕ:
Затоа што треба по правило сламата да се влажни(со потопување е полесно отколку со прскање) се додека одредената количина слама не постигне одреден минимум влажност во себе а оптимално за производство на буковката е 65~75%. Што пак се добива (провизорно измерено) кога сламата ќе си ја зголеми тежината за 3-3.5пати од почетната. Како да го измерите:земете пр. 1кг сува слама ставете го во мрежеста вреќа и вметнете го во средина со остатокот од сламата за киснење. Мерењето на промената во тежината на киограмот ќе ви каже до кога е потребно(приближно) киснење на сламата. Киснете додека килограмот не натежнее 2.8-4 пати што е ок.
КОРИСНО ДА СЕ ЗНАЕ:
- киснењето на сламата е зависно особено од: големината на сламките како и температурата на водата во која се кисне сламата. -Следствено на првото: исецканата слама побрзо но и подобро се накиснува а
следствено второто: поголемата температура на водата го забрзува киснењето и смалува потребното време за добивање на потребниот % влага во сламата.
МИЦЕЛИУМОТ(најголемиот број видови) за буковка НАЈДОБРО СЕ РАЗВИВА кога суровината е со влажност од 65%(според некои автори) до 70-75%(според други автори).
МИЦЕЛИУМОТ подобро ја поднесува суровината со помала отколку со повисока влажност.

Еве за размислување:
Дали може сламата да се термиѓки обработува без претходно киснење?
Кој е правилниот начин на термичка обработка на влажниот субстрат?
Како до поголем род?

во следна прилика за останатите фази од производството?
АКО САКАТЕ УШТЕ ДИГАЈТЕ РАЦЕ:
vane.s@gmx.net

071 239 710
Види брат...
Јас сум само почетник. а 24 часовното влажнење на сламата наводно е поради добивање на поголема тежина но и отворање на спотите на сламата што било многу важно во овој процес, барем така мене ми кажаа а истот го прочитав и во текстот.
Најдобар начин на обработка на сламата бил во воден басен со додавање на некој хемикалии за дезинфекција, што е најважно при обработка на сламата.
Како до поголем род?
Слободно советувај, јас планирам да одгледувам буковка. Барам помош од поискусни, секој совет е добредојден.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Има ли некој решение за пласманот?
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ИПАРД фондовите се повратни или неповратни?

ги симнав документите во кои е опишан налинот за конкурирање и условите .. но не забележав опис за начин на враќање или невраќање на добиените пари?
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ИПАРД фондовите се повратни или неповратни?

ги симнав документите во кои е опишан налинот за конкурирање и условите .. но не забележав опис за начин на враќање или невраќање на добиените пари?
Абе земај ако даваат,а “Цацко“ ќе им врати.:smir:
 
Член од
26 декември 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
:helou:Dali neko znae kolkava bi bila zarabotkata ako odgleduvam bukovka vo 200 - 300 kvadrati prostor :helou:
I dali ima siguren plasman ?
pozdrav
 
Член од
22 февруари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
1
:tv: mislam deka ke ima golem broj na luge koj ke pobaraat IPA sredstva, deka ke trgne rabotata i deka ke se organizira oktup za vo Italija, Francija..... kade cenata e mnogu visoka :tv:

до каде е ова со овие ИПА средства?,знаел ли некој дали воопште е почнато со доделување на овие средства или абер немаат?
 
Член од
19 декември 2009
Мислења
132
Поени од реакции
38
откуп на буковка?

СИГУРЕН ОТКУП?
НЕма!!! А и на озбилните произведувачи не им е потребен бидејќи не соодвествуваат трошоците што се за производство и цената на откуп. Примерно до одредено време (до пред некој месец)имаше т.н.откуп од Лабеко-Скопје но беше ем за затворен круг на луѓе(читај-нивни кооперанти) на кои им се продаваа вреки со субстрат кој не беше квалитетен ниту по изработка ниту по добивка. А ако сте добро запознаени фирмата од пред некое блиско време е и во ликвидација(така чув). А што стана со оние кои не си ги зедоа парите, они си знаат? А ем ги "repnaa" со лош субстрат ем пари не видоа. ОТИ С ЕПОТПИРАА НА ОТКУП?!

Додавањето хемикалии при киснењето на сламата е кога се пристапува кон т.н. ладна стерилизација на сламата. Јас тоа не го препорачувам од многу аспекти а ДА ВИ КАЖАМ ДЕКА КАЈ МЕНЕ СУБСТРАТОТ СЕ ПРИПРЕМА САМО ОД ВОДА И ПИЛЕВИНА И НИЕДНО ПАКУВАЊЕ НЕМА ИНФЕКЦИИ.

За да се постигне тоа треба да се поседува претходно знаење НО И ОПРЕМА. Работењето како што е опишано на првата страна од оваа тема вриењето во буре во двор!!! е успешно но во границите од 0-100% и секојпат различно.И за мене е некокрекнто од оној што го поставил а што не кажал за процентот на успешност?БАШ ФУШЕРАЈСКИ. Е таквите статии и куражења дека одгледувањето е ама баш толку едноставно и за џабе ме нервираат и ги одвраќаат потенцијалните одгледувачи да се откажат при повторен обид. Оти секако дека се во право кога ќе си се запрашаат: а нели е можно и другите што нудат соработка да чекаат да не зае--т?

Ако сака некој вистински да се занимава со буковка, па и шиитаке еве контактирајте ме па ќе видите какви се разлики има во фушерајското и професионалното спремање субстрат(што би рекле некои компост иако нема ништо едното со другото) како и одгледување на буковката.

ПР. цената на овлажнуивачите за просторите каде се одгледува буковката па и шиитакето- т.н. фогери чинат и по неколку стотици долари.

И НЕ БАРАЈТЕ НИКАКОВ ОТКУПИ, ТАКА ГУБИТЕ.
споредба: производство на 1кг.свежа буковка без стебленце ќе ве чини некои 70ден. А сами додајте ја цената на откупувачите(90-100ден) или во продавниците(240-300ден) па искалкулирајте малце.

еве еден линк од мене:
http://www.pazar3.com.mk/ViewItem.aspx?itemId=607137

И доста интересни гиф-ови има овде доле.
Човек со нив може да го опише напатениот Македонец:
:vozbud:(некој се радувал дека):helou:(некој едвај чеда да го види) и :back:( да се здружи за да му помогне) ама:nenene: (не е точнооо). :tapp:(Тој сака само да си поигра со него) и на крај да го за:drk:.
Интересно нели?

ЗАТОА РАБОТЕТЕ СО ПРОФЕСИОНАЛЦИ ВО СВОЈАТА ОБЛАСТ. БЕГАЈТЕ ОД АМАТЕРИ
 
Член од
27 април 2009
Мислења
7
Поени од реакции
1
Упатство

Упатството поставено на првата страна е наменето за почетници за да ги добијат основните познавања за одгледување на буковката. Ако се следат добро инструкциите во упатството со сигурност може 100% без проблем да инкубираат сите вреќи.

Доколку се премине од аматерско во индустриско производство на буковката секако дека е потребно многу поголемо вложување и знаење а секако и контрола од стручно лице.

За повеќе информации можете да не контактирате на ekovita@hotmail.com

Дипл. инж. биолог Маја Тодорова

http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=563246
 

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.046
Поени од реакции
1.175
3 do 4 iljadi evra a za plasman neznam .ili mozis sam da presmetas edna vreka dava 40 kg
Се извинувам што забележав толку касно само да не дојде до некаква забуна од ова што го пиша tuning.

Вреќа нема шанси да даде 40 килограми! :) Од 3 берби, може да се произведат 4-7 килограми, зависно од големината на вреќата.

Добро е објаснето во првиот пост...
Во зависност од видот и условите, приносот на печурките се движи од 15-25% од супстратот.


Упатството поставено на првата страна е наменето за почетници за да ги добијат основните познавања за одгледување на буковката. Ако се следат добро инструкциите во упатството со сигурност може 100% без проблем да инкубираат сите вреќи.

Доколку се премине од аматерско во индустриско производство на буковката секако дека е потребно многу поголемо вложување и знаење а секако и контрола од стручно лице.

За повеќе информации можете да не контактирате на ekovita@hotmail.com

Дипл. инж. биолог Маја Тодорова

http://www.pazar3.mk/ViewItem.aspx?itemId=563246
Се извинувам само да прашам...
Вие сте Маја од Неготино? Земав мицелиум од кај вас пред околу половина година. :)
 
Член од
27 април 2009
Мислења
7
Поени од реакции
1

Се извинувам само да прашам...
Вие сте Маја од Неготино? Земав мицелиум од кај вас пред околу половина година. :)[/quote]


Да јас сум, мило ми е.

Маја Тодорова
 

The One

Оној шо ќутит а све знајт
Член од
16 март 2008
Мислења
189
Поени од реакции
39
dobro aj celo vreme se zboruva za toa kako da se odgleduva bukovkata i uslovite koi se potrebni ali aj ako znae nekoj da kaze dali ima plasman za bukovkava uopste posto ja iam prostorija i pari za da zapocnam ali sakam da znam dali ima plasman za bukovkata.
Off topic ako za bukovkata nema plasman dali uopste ima pecurka za koja ima plasman?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom