Причина за живеење...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jas ne gledam pricina za ziveenje koga so sekoj den se poblisku sme do svojata smrt. Znaci sto i da pravime, poleka umirame, akio e toa krajniot dostrel, zosto predvreme da ne ja postigne celta?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Никогаш немој да ја бараш смислата на животот. Тоа размислување доведува до депресијата во која си западнала ненамерно.
Секако дека се доаѓа до својот крај. Ама нели би бил глупав животот кога нешто би траело вечно?
Дадена ти е прилика да уживаш на Земјата. Да ја почувствуваш љубовта, топлината и добрината на оние кои искрено ти значат.
Не го отрфлај тоа. Биди исполнета од фактот дека дишеш и дека има некој на кој му претставуваш богатство.
Дури и во најтешките моменти во животот, се наоѓа по некоја светлка да ни го осветли патот. Ако не ти се чека, биди си сама на себе светлина. Верувај во себе и своите способности.

Член од
12 март 2009
Мислења
205
Поени од реакции
13
Се додека пробуваш да ги разглобиш причините за нашето постоење овде, или смислата на нашиот живот, зашто живееме, зашто баш јас, која е целта, има ли цел воопшто, се повеќе го губиш времето кое треба да го трошиш живеејки а кога велам живеејки мислам на заборавање на ваквите мисли, препуштање во моментот, ценење на навистина малите работи што се случувуаат околу тебе.
Живеејки за моментот, а не за она што се случило и за тоа како си се осеќала во минатото ниту пак размислување за тоа што ќе се случи во иднината, можеби ќе ја најдеш правата причина поради која си жива кога најмалку очекуваш.
Нека ти биде секое утро што треба да го дочекаш мистерија во која ќе треба да откриеш нешто ново.
И да и јас имав ваков период и имам блиски личности што имале, и имаат ваков период во моментов и на нив им го велам истото. Бидејки не е се така безлично како што ние правиме да ни изгледа во таквите моменти.
Дадена ти е прилика да уживаш на Земјата. Да ја почувствуваш љубовта, топлината и добрината на оние кои искрено ти значат.
Не го отрфлај тоа. Биди исполнета од фактот дека дишеш и дека има некој на кој му претставуваш богатство.
Дури и во најтешките моменти во животот, се наоѓа по некоја светлка да ни го осветли патот. Ако не ти се чека, биди си сама на себе светлина. Верувај во себе и своите способности.
Почни да го живееш животов девојко имаш уште долг пат пред тебе!:smir:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Зашо уствари треба да ја барам причината за живеење? Кога можам сам да ја создадам, во секој случај, животот е мој, јас одлучувам што ќе биде со мене.

Член од
12 март 2009
Мислења
205
Поени од реакции
13
Зашо уствари треба да ја барам причината за живеење? Кога можам сам да ја создадам, во секој случај, животот е мој, јас одлучувам што ќе биде со мене.
Oва ми се допаѓа... Наместо да губиш време разглабајки ја смислата на животот кој го живееш постави си цели и живеј го животот за нив.
Или пак едноставно живеј си од денес за утре без премногу филозофија и главоболки од многу размислувања на тема "причина поради која сум жива" бидејки сепак си жива а причината можеби и допрва ќе дојде.
:smir:

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Зошто вака бе??? И мене не ми е ништо сјајно у моментов па знам дека утре или некој друг ден ќе биде подобро...па и да не е,нема да потклекнувам и да се жалам.
Ти девојко си посебична и од мене :m?: а такви луѓе малку се. Океј е да те фати депресија и сите тие работи ама да не си го цениш животот и да мислиш дека нема за шо да живееш...само си се потценуваш самата себе и не си ич стабилна личност.
Сметаш дека не си доволно добра за всушност да постигнеш нешто и животот да ти има вредност. Не мора за другите да живееш,не мора да основаш ниту семејство ни ништо,барем уживај во животот(кога веќе ништо не сакаш само тоа ти преостанува).Те читав во една друга тема...ете бркај старчиња,па кога ќе умрат шетај со парите,купувај недвижнини. Малку грбо пишувам знам,ама факт е дека сите имаме некоја цел(каква и да е)...има луѓе што живеат само за да се одмаздат на некого,да вратат-битно живеат.

Шо знам шо да пишам...доволно си се ценам самата себе за да живеам,секогаш ама баш секогаш има решение за секој проблем,си имам поставено цели и сакам да ги остварам(барем некои од нив ако ништо друго),имам храброст да се спротивставам на сите срања што ми ги приредил животов и што ќе ми ги приреди,има уште многу работи што не сум ги искусила а сакам да го направам тоа,сигурна сум дека негде постои човек што ќе ме трпи ваква каква што сум 24/7 и јас него секако,едвај чекам да видам шо ќе се деси на 21 декември 2012 :vozbud:,верувај ми боље некаков живот него никаков :wink:,сакам понатаму да си ја гледам мојата мини-верзија како расте и ги прави истите грешки и јас што сум ги правела...

Има толку многу работи што чекаат на мене,а ти...уште не живееш???

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Oва ми се допаѓа... Наместо да губиш време разглабајки ја смислата на животот кој го живееш постави си цели и живеј го животот за нив.
Или пак едноставно живеј си од денес за утре без премногу филозофија и главоболки од многу размислувања на тема "причина поради која сум жива" бидејки сепак си жива а причината можеби и допрва ќе дојде.
:smir:
Фората е шо колку и да бараш, нема да дознаеш која е причината се додека не ти дојдат последните минути од животот, кога ти се враќа филмот.
Дури тогаш ќе сфатиш која била поентата на животот твој, и што си постигнал.

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Живеам за малите убави моменти што ме прават среќна, за мојата иднина која се трудам да си ја направам да ми биде што поубава, за љубовта и музиката. Го сакам животот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Мислам, значи постојам. Умирам, значи живеам!

S

StereoLove

Гостин
Значи сите сме имале успони и падови како што спомна Меги во нејзиниот коментар.
Ама разберете другите односно оние кои викаат дека ке ја најдеш среката и не е баш толку лесно и не е секогаш толку розово.
Среката може да биде во малите нешта,во ситниците...но можеби не ни помислуваме на нив.

Ме нервираат искрено речениците не се замарај,батали...како да е толку лесно да избегнеш од депресијата.
Е не е баш така.Мене ми беше потребна една година да излезам од една длабока депресија но сепак пак ке ја цитирам Меги-што и да е ке помине.
Дали денес дали утре или по некој месец важно нема секогаш да е така.

Не знам што е тоа љубов... Се заљубувам и одљубувам во рок од 1 недела... Што има тука интересно...??? Една недела после досадно...
Љубовта е убаво чуство,те прави исполнет потполно:pipi:кога и да е ке затропа на вратата,нема да те одбегне:wink:

И за на крај:

Она што не те убива те прави посилна:helou:

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Чудно е да се рече дека животот нема смисла кога се знае дека ние сме животот и дека тој е наш слуга.Едноставно кога мене ме прашале зашто живеам и во што гледам толкава убавина па цело време толку сум среќен јас им одговарам дека многу сум среќен што дишам и затоа живеам,но сега да пробам нешто по опширно.
Животот е слопот на чуствата и мислите на еден дух.Во зависност од тоа како мисли и чуствува животот(и целиот универзум) се реорганизира за да му угоди на духот.
Замислете еден живот и цело време целете кон него.Без разлика колку и да е невозможен ако со цело срце се посакува тој ќе се исполни.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
Јас цело време се обидувам и не можам да најдам една причина зошто да живеам...??? Нема причина... Да живеам за еден ден да створам фамилија, да имам деца... Тоа ли е причина... Не сакам да имам деца...Не чувствувам никаква љубов кон мали деца ама баш никаква...Јас не знам кога последен пат сум се заљубила и воопшто не знам дали чувствувам љубов кон некого...Сакам да се заљубам ама не можам... Мојот живот некогаш си го замсилував како авантура, сакав само да патувам и да се забавувам, ама сега гледам ни тоа нема смисла... Ништо нема смисла... Не постои нешто што може да ме направи среќна да ме израдува... Потполно изгубив воља за живот... Ништо не ми е интересно, се ми е сеедно... Не можам да се замислам во брак...Не можам да се замислам како авантуристка... Каква смисла има животот...??? Да учиш, да работиш, да имаш пријатели... Ама зошто сето тоа нема смисла некако...

Кои се вашите причини, зошто вие живеете...???
Оваа појава е честа кај младите (15-20 години).И јас се имав чуствувано баш како ти.Проблемот го решив што почнав да му се спротиставувам на истиот.Јас мислам дека добро стартуваш со барањето на решение со тоа што сакаш да ги споделиш емоциите и проблемите со други како би нашла на соодветни совети.

Барај го тоа што те интересира да го најдеш,дознаеш,осетиш
Барај нешто што досега си го немала,постави си цели и почни да работиш на нив.Кариера,Сопруг,Деца,Кола,куќа,патувања,пријатели и тоа се по твој вкус.
Почни да размислуваш за себе..Твоите добри и лоши страни,што те прави среќна и исполнета.
Слушај го срцето,заталкај по него и ќе видиш дека ќе најдеш нешто што си го изгубила одамна.

Јас лично имам 5 полиња на кој се подобрувам секојдневно:
Факултет(кариера),Љубов,Семејството,Пријатели,Забава

На кајгана имаше еден добар прилог "пронаоѓање на себеси", во кој стоеше дека тоа е долга,исцрпна но во исто време и возбудлива борба на животот.

позз

?

..........

Гостин
Чувствата и емоциите се заебана работа.
А животот е курва и тој сега се ебе.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932