Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    672

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.345
Поени од реакции
22.648
Европа мора под хитно да престане да увезува било што од Русија. По секоја цена, па макар и по цена на немање греење и затварање фабрики...
Нема друго чаре...
i kako ke ja promeni toa situacijata? eve da receme se vlosat rabotite za rusija... udrat kon kremalj ruskite sareni kurtoni... mislis deka u takva situacija putin ke sedi miren i ke ceka ko causesku da go strelaat ili ke pritisne kopceto i ke gi sramni paris, berlin varsava i nekolku drugi gradovi so zemja za prvo da gi vrazumi kurtonite pred kremalj a potoa i svetot...

daj be sfatete deka ovaa vojna ima samo eden kraj a toa e absolutna ruska pobeda. sekoja budala sto go hrabri i podrzuva zelenski kolku i da bil toj u pravo samo pravi steta za site (osven amerikancite). nitu ukraina, nitu eu nitu rusija nitu balkanot karuva samo gubi i toa MNOGU so sekoj den pominat u vojna. na dnevna doza MKD samo na benzin i poskapa struja gubi kolku za izgradba na najmalku edno shkolo, bazen, sala.... seedno dali zborime za osiramosuvanje na gragani ili budzetot pa sega ti vidi....
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.611
Поени од реакции
26.121
Prekinot na trgovijata so energenski kje bide zaradi decoupling, a ne za nicija steta. I dvete strani sakaat da kupuvaat/ prodavaat na/od drugi mesta, samo nemaat infrastruktura spremna za toa.
Кој попрв се снајде победува во енергетската војна, а можеби и во ладната војна. Сега за сега само од шпекулации Европа е зашаметена.
Автоматски споено мислење:

Да престанат да му ја финансираат војната на Путин. Сиот нето извоз им е на русите тоа. Им го пресечеш тоа, отиде Руската економија во провалија... Како Слобо ќе заврши...
Кога ќе сватиш дека Европа не ја боли стапот за Украина и за народот таму, може и ќе престанеш со хистеријата :)

Како за илустрација, Путин се пази со петни жили да има што е можно помалце цивилни жртви, Европа праќа наоружање и инструкции како да се борат и цивилите до последен Украинец, и тоа во војна за која Америка вика дека е веќе изгубена. Па сега ти види кој ги сака повеќе Украинците Путин или ЕУ. Што е најтажно на крајот Украинците ќе го увидат ова. Сега се уште во шок и во Еуфорија, зошто најверојатно мислат дека ја победуваат војната. Ама кога ќе се освестат што ги снашло, нема да им биде баш сеедно... А тоа тапкање по рамо ќе го разберат како носење на јагне во кланица.

Украина нема да ја добие оваа војна па макар и да има милион Руски жртви.
Автоматски споено мислење:

За да сватиме дека кога збориме за модерна Украина всушност станува збор за општество заглибено длабоко во нацизам збори овој документарец.

Воведот на документарецот:

Petro Poroshenko:

We will have work, not them.
We will have pensions and they will not.
We will have benefits for pensioners and children, they will not.
Our children will go to school and kindergardem, their children will stay in cellars!
Because they can't do anything.
And that's how, precisely that, we will win this war.



Anne-Laure Bonnel:

December 2014, I discover Ukranian President Petro Poroshenko speech about the population in eastern Ukraine. I leave Paris on 15 January 2015 to meet the inhabitants on Donbas and hear what they have to say.

Погледнете го филмот, да дознаете за кого ние станавме легитмна воена цел.
Автоматски споено мислење:

А од каде си сигурен дека ова што го постираш се точни информации?
Може да дадеш неколку линкови од тие западни медиуми кои ги имало еден куп? Не верувам дека ќе биде проблем. Или ќе биде? :)
Некој споменува лицемерие со обид да подметне руска пропаганда под маската на слабо прикриена русофилија како тоа кутрите руси биле угнетени од фашизоидните украинци со претензии за објективност.
Дали и во Осетија, Абхазија, Трансднистрија, Латвија и остали места каде руси се присутни исто така се угнетени а богами и геноцидирани? Којзнае што им имаат правено крволочните Молдавци на јадните руси...:icon_lol:
Колку сличности има руската пропаганда со шкиптарскта е интересно.
Све тие се нешто онеправдани, сите ги мразат, се им негира некој некакви права, срце да ти дречи :icon_lol:

Знаеш ли дека за овие осум години загинаа над 14000 украинци а преку 60000 беа ранети? Колку деца останаа сираци, колку фамилии беа избришани од лицето на земјата, колку луѓе останаа осакатени за цел живот, колку имоти беа уништени, стотици илјади бегалци раселени од своите домови, колку материјални добра градени со генерации исчезнаа,
Од другата страна на медаљата имаше инфо за масовни силувања од страна на руски башибозук (паравојски на САО Донбас) стрелања и масовни гробници, вадење фетуси од утроби на жени и играње фудбал со истите, ѕверски изживувања врз заробените украински војници, ставање на вжарени шипки во анусот на украинските војници се додека не умрат од болови, терање украински мајки да вкусат месо од нивните заклани синови или ќерки како уцена за да не бидат убиени останатите деца, жигосување на украински цивили со свастики, масовни генг-бенгови буквално се додека силуваната жена не умре, манијакални грабежи на све што вреди од пари до накит до корнење златни заби со клешти од устите на постари лица...

Украјина беше 500 години под руска чизма, преживеа све и сешто, од погроми до Холодомор, од негирање на украинска нација и црква до русификација на жителите, 1992-2014 ако независна имавме марионетска руска власт во Украјина а како резултат на таа власт таа земја е на самото дно на Европа по животен стандард, висока корупција, непотизам, подобност и улхебување на соодветни кадри, длабока инфилтрираност на руски интереси во секоја сфера на животот...и каква полза имаше Украјинскиот народ од тоа? Поефтин плин?
Овој пост ти е многу добар пример на релативизирање на нацистички злосторства за коишто и покрај тоа што има безброј документирани од западни извори, за кои несомнено си свесен. Значи не е дека не знаеш, ова си ти, изваден на површина, излезен од плакар. Еден ден претходно се правеше наудрен како ништо не си знаел, за да следниот демек се образова и дојде со хард кор „аргументација“ тогално обликувана да релативизира масакр на еден народ. Па дури и кажа дека си бил у Украина и не си видел ништо такво (а претходниот ден „појма немам“ mode).

Притоа служејќи се најподло со нашиот навидум најголем проблем што го имаме, а тоа е со Албанците, како дежурно плашило, кажувајќи: „Колку сличности има руската пропаганда со шкиптарскта е интересно.“. Тоа кажува дека наративот не само што не е случаен, туку е и правилно одбран да удира во национализмот како горка страница од нашата понова историја. А тоа е наративот на политичарите и на агитпроповците. Незнам дали го правиш ова за пари или чисто за злоба, но ти си непријател на овој народ и како таков треба да бидеш обележен, за сите да те знаат.
@puno @Dardan-ia Да си знаете само дека за ваквите обработувавте. На ваквите сте им бесни кучиња, а кога ќе дојде времето истите овие ќе ве фрлат во оган, како што гледате...

И нормално Хлодоморот, нешто што се случило 70 години во држава која и не ја воделе Руси во најголемиот дел од нејзиното постоење, што е монструозна самата по себе не само за Украинците, туку за сите што живееле во таа држава, а највеќе за Русите. И тоа го кажуваш како изговор.
 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.345
Поени од реакции
22.648
najjak moment ke bide ako rusite preku iran go naoruzaat yeman i im kazat gagajte rafineriite/brodovite/pristanistata na site sto prodavaat gas/nafta na EU. tek togas i cena i sve ke otide nagore...

ako EU prodolzi da gi naoruzuva ukraincite togas i treba nesto takvo da im napravat...
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.611
Поени од реакции
26.121
Додуша доста од овие ќе завршат и во рацете на Русите, ама изгледа доста и ќе им направат загуби.

 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.662
Поени од реакции
34.962
Искочија официјално со соопштение од Полска дека се лажни информациите дека ќе им дале авиони. Исто кажаа дека нема да дозволат украинците да користат ни нивни аеродроми ни да влегуваат во нивни возушен простор.
Јас мислам дека информациите биле точни, ама се нешто ми вика дека имаат добиено повици за бомби низ државата.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.611
Поени од реакции
26.121
Јас мислам дека информациите биле точни, ама се нешто ми вика дека имаат добиено повици за бомби низ државата.
Абе ништо чудно и нацистиве да покушаваат да вовлечат некоја од НАТО земјиве во конфликт, па пуштаат секакви патки. Да чуваш странски студенти како топовско месо е доста сериозна работа, видена можеби само од исламисти и нацисти до сега во светската историја.
Автоматски споено мислење:

najjak moment ke bide ako rusite preku iran go naoruzaat yeman i im kazat gagajte rafineriite/brodovite/pristanistata na site sto prodavaat gas/nafta na EU. tek togas i cena i sve ke otide nagore...

ako EU prodolzi da gi naoruzuva ukraincite togas i treba nesto takvo da im napravat...
Нека ги притиснат уште малце и ќе биде и тоа, а и доста други работи.
Автоматски споено мислење:

почнаа да се задолжуваат за оружје …

Автоматски споено мислење:

Во Суми рокнале нешто јако, како што кажуваат после повеќе предупредувања. На видеото ради драматика и Вагнер го додале.
 
Последно уредено:

SkimSkam

Full Stack Говнар
Член од
26 август 2021
Мислења
2.119
Поени од реакции
5.667
Дека има уште луѓе што веруваат дека војни се водат за национални интереси и идеали…возрасни луѓе.

Америве па со нивнава пропаганда аман…Путин запрен со 150.000 војска па морал да регрутира у странство.
 
Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Вооружена борба во населени места е кошмар на секоја пешадија, без разлика како и колку е механизирана.

Ако еден Израел е во вечна војна со непризнаена Палестина со децении, тек па Русите треба да му ја мислат што допрва ги чека во втората најголема по територија држава во Европа.
Да да, Газа со ѕид заградена, мача територија и пак имаат проблеми.
Автоматски споено мислење:

Ako забранат нафта, русите автоматско ќе го забранат гасот. нафтата носи повеќе пари на русите, но гасот на западњациве им е покритичен.

Како што реков... Ќе се читаме налето ако претходно не ја разнесат планетава со нуклеарки... Во најмала рака со Русија сета трговија ќе е стопирана, а многу веројатно и со Кина...
Автоматски споено мислење:


Нема везе тоа ич... Чим ти затвориш пазари обврзниците се најмалу битни...
Ако трае до на лето.
 
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.159
Состојбата за Русија во врска со спасувањето на цивилното население во моментов е крајно комплицирана.
Украинскиве терористи( пострашни од оние во Беслан)го користат единственото успешно оружје против руската армија а тоа се цивилите,украинскиот народ.Тие многу добро знаат дека тоа е ахловата пета на руската армија зошто сите напори се да се избегнат цивилни жртви колку еможно повеќе.
Запдните монструми сега цинично се смешкаат со нивниата гнаса во Киев и ќесе обидат да ја задржат оваа состојба што е можно подолго.
Еве веќе цела недела успешно ја задржуваат руската ослободителна армија да напредува.
Господин ВЛадимир Владимирович сигурно им се заканува со прекин на испорака на нафта и гас но ми се чини дека тоа е малку за Западниве терористички монструми да попуштат.
Тоа е затоа што прекинот ќе ја погоди највеќе на Германија и на многу ЕУ држави аникако нема да ги погоди главните терористи кои командуваат со сето ова.
Русија мора страшно да се закани да превземе некоја нуклеарна активност за да ги приволи овие терористи да ги пуштат цивилите.

Тоа се такви човечки монструми да колку повеќе има словенска крв толку посреќни ќе бидат.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.391
Поени од реакции
5.863

Ме изненадува одлучноста и храброста на украјинците.
Два ОТ уништени од молотови коктели, кај првиот има барем 25-30 флаши, а кај вториот 15-20. Треба сериозна храбост да улеташ пред ОТ или било кое оклопно возило и од неколку метра да го погодиш притоа ризикувајќи куршум од 14,5мм да те преполови буквално (имаше сведочења за тоа како неколку шкиптари биле преполовени буквално на пола од таква муниција од БТР-ите на АРМ 2001), настрана што низ пушкарниците отстрани сите војници во ОТ можат да дејствуваат цело време.

Путин очигледно некој го излагал дека украјинците не постојат па следствено на тоа ќе положат оружје во првите 72 саати дочекувајќи ги ослободителите со цвеќиња.
Интересно, значи според русите, ова е војна меѓу свесни руси и руси со амнезија, значи граѓанска војна во која оние со амнезија дека се уствари руси да ти биле и нацисти притоа, што значи дека сите тие азовци, сектори се = руси?! :angel:

И не само тоа.
Аналогиите сами се наметнуваат.
За србите, македонците се срби со амнезија, па дури имаше планови да се окупира РМ во 1992, со евентуален инцидент при повлекувањето на ЈНА што би било casus beli. Шешељ изјавуваше дека ако му даделе една едина дивизија ќе ја освоел РМ за 24 часа.

Грците пак тотално го негираат постоењето на македонска нација па дури удрија и ембарго 92-96.

Бугарите беа ок поголем дел од времето, но денес гледаме како упорно ја кочат можноста за влез на РМ во ЕУ (како што Русија прави со Украјина) и тие го негираат постоењето на македонска нација (исто како Русија со украјинците) со муабети дека мак.нација била измислица на Тито и коминтерната (исто како Русите за Украјинците).

Имавме и србијански негирања на хрвати (покатоличени срби) и на босанците (исламизирани срби) и знаеме како тоа заврши, иста тактика како руската со стварање САО квази-држави и потоа роварење за планот на Велика Србија. Едина разлика што Милошевиќ ги предаде тие творевини 95 кога не прати единици на СРЈ да ги бранат САО туку ги остави да бидат збришани во Олуја и Блијесак,
 
Последно уредено:

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.198
Поени од реакции
21.348
i kako ke ja promeni toa situacijata? eve da receme se vlosat rabotite za rusija... udrat kon kremalj ruskite sareni kurtoni... mislis deka u takva situacija putin ke sedi miren i ke ceka ko causesku da go strelaat ili ke pritisne kopceto i ke gi sramni paris, berlin varsava i nekolku drugi gradovi so zemja za prvo da gi vrazumi kurtonite pred kremalj a potoa i svetot...

daj be sfatete deka ovaa vojna ima samo eden kraj a toa e absolutna ruska pobeda. sekoja budala sto go hrabri i podrzuva zelenski kolku i da bil toj u pravo samo pravi steta za site (osven amerikancite). nitu ukraina, nitu eu nitu rusija nitu balkanot karuva samo gubi i toa MNOGU so sekoj den pominat u vojna. na dnevna doza MKD samo na benzin i poskapa struja gubi kolku za izgradba na najmalku edno shkolo, bazen, sala.... seedno dali zborime za osiramosuvanje na gragani ili budzetot pa sega ti vidi....
Kano, naivno e da mislis deka Putin crvenoto dugme go nosi so nego vdzep pa koga saka samo stega i otidoa tie gradovi sto gi spomna. Ako i tie okolu nego se ludi i ne im se zivee, mozebi taka ke dojde. Ama ne deka avtomatski scenarioto koe go opisa ke se desi. A NATO tesko da rizikuva voena intervencija ova e maksimumot sto moze da go pravat im pomagaat na Ukraincite i sankciite. Sledno e zabrana da se kupi ruska nafta i gas. Ke ima cenovni sokovi, pored procenki od zapad mozat nekoe vreme da preziveat i da ne tece gas. E sega prasanje e koj prvo ke kolabira vo taa situacija. Ne bi daval prognozi. A deka Rusija voeno ke pobedi e mnogu verovatno vo najmala raka mozat sve da srusat. Aj toa, a posle? Kakov i Ruskiot plan vo takvo scenario? Kako ke drzi kontrola vo tolkava zemja i dosta golem narod? Inace da, site gubat sekako i Rusija da pobedi voeno ke ima ogromni zagubi, material, pari, zivoti.
 
Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065

Ме изненадува одлучноста и храброста на украјинците.
Два ОТ уништени од молотови коктели, кај првиот има барем 25-30 флаши, а кај вториот 15-20. Треба сериозна храбост да улеташ пред ОТ или било кое оклопно возило и од неколку метра да го погодиш притоа ризикувајќи куршум од 14,5мм да те преполови буквално (имаше сведочења за тоа како неколку шкиптари биле преполовени буквално на пола од таква муниција од БТР-ите на АРМ 2001), настрана што низ пушкарниците отстрани сите војници во ОТ можат да дејствуваат цело време.

Путин очигледно некој го излагал дека украјинците не постојат па следствено на тоа ќе положат оружје во првите 72 саати дочекувајќи ги ослободителите со цвеќиња.
Интересно, значи според русите, ова е војна меѓу свесни руси и руси со амнезија, значи граѓанска војна во која оние со амнезија дека се уствари руси да ти биле и нацисти притоа, што значи дека сите тие азовци, сектори се = руси?! :angel:
Снимка од протестите на мајдан 2014та
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.198
Поени од реакции
21.348
najjak moment ke bide ako rusite preku iran go naoruzaat yeman i im kazat gagajte rafineriite/brodovite/pristanistata na site sto prodavaat gas/nafta na EU. tek togas i cena i sve ke otide nagore...

ako EU prodolzi da gi naoruzuva ukraincite togas i treba nesto takvo da im napravat...
Ne bi isklucil vo takvo scenario da ima voena intervencija od zapad vo Jemen na primer. Inace Rusija momentalno e zafatena sekoje parce oruzje koe bi go dale nastrana im fali vo Ukraina.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.708
Поени од реакции
4.376
...познато ти е сигурно дека Украинците не признаваат малцинство во Украина, Романци, Пољаци, Руси...и дека истите немаат никакви права и се граѓани од втор ред малтретирани недавајќи им образование на мајчин јазик, неспомати никаде ?
... кај нас све живо и диво националности упикаа во Уставот права на малцинства повеќе од мнозинство, па уште да додадеме 7 години малтрерирање од неонацисти Украинци врз семејствата и во домовите во области каде Русите доминираа како малцинство? дали ти си запознат со овие факти?
Многу добро е запознаен со тие факти, но бидејќи не му одат во прилог истите ги минимализира или ги заобиколува.
Автоматски споено мислење:

А Грчките обврзници со 0% камата кој ги купува?
Чим имаш војна и затварање пазари купува народна банка...Тоа е играта...
Автоматски споено мислење:


Искрено не ми се навлегува во морализирање. Она што е моја желба е Русите да заглават и да не напредуваат.
Се е подобро отколку утре да ми ја земаат слободата руски војници со руска чизма...
Оти сигурно нема да застанат во Украина ако напреднат...
А познато е руското мото Ја те ослободил, ја те ....

Прашај некој дедо партизан во Белград што бил, што преживеал сремски фронт какви проблеми имале со Русите и како ги решавали тие проблеми...
Имаш дедо што преживеал сремски фронт! Колку години има?
Автоматски споено мислење:

Состојбата за Русија во врска со спасувањето на цивилното население во моментов е крајно комплицирана.
Украинскиве терористи( пострашни од оние во Беслан)го користат единственото успешно оружје против руската армија а тоа се цивилите,украинскиот народ.Тие многу добро знаат дека тоа е ахловата пета на руската армија зошто сите напори се да се избегнат цивилни жртви колку еможно повеќе.
Запдните монструми сега цинично се смешкаат со нивниата гнаса во Киев и ќесе обидат да ја задржат оваа состојба што е можно подолго.
Еве веќе цела недела успешно ја задржуваат руската ослободителна армија да напредува.
Господин ВЛадимир Владимирович сигурно им се заканува со прекин на испорака на нафта и гас но ми се чини дека тоа е малку за Западниве терористички монструми да попуштат.
Тоа е затоа што прекинот ќе ја погоди највеќе на Германија и на многу ЕУ држави аникако нема да ги погоди главните терористи кои командуваат со сето ова.
Русија мора страшно да се закани да превземе некоја нуклеарна активност за да ги приволи овие терористи да ги пуштат цивилите.

Тоа се такви човечки монструми да колку повеќе има словенска крв толку посреќни ќе бидат.
Зарем мислиш дека Германија, Франција и Британија не учествуваат во оваа агресија врз Русија?
И кои се тоа “главни терористи“ ако не се овие 4 земји?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom