Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    725

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Какво време дојде... Освен понекое ботче, нафовци нема ни за лек. :unsure:
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2024
Мислења
40
Поени од реакции
160
Моменталната каматна стапка во Русија се зголеми на 21%. Инфлација вришти на сите страни. Рубљата никогаш послаба, али санкциите не давале резултат. Така е.

Буквална целиот раст им го носи воената индустрија. Со ваква каматна стапка еден куп мали и средни приватни бизниси ќе банкротираат наредниов период.

Парадите во Москва со бољшевички петокраки се една работа, војната е друга работа. Безбедносните служби на Путин тотално промашија и го лажеа Путин да влезе внатре и дека за недела дена војската на Украина ќе се предаде. Генералите заглавени во советско време мислеа дека ќе се прошетаат со авиони и тенкови и готово Украина ќе падне, па добија шамарање со дронови и илјадници и илјадници руски војни завршија мртви поради неспособноста на тие генерални. Цела црноморска флота им ја уништија.

Каде се сега авионите да летаат во Донбас? Каде се бродовите во Црно Море? Зошто не можат да спроведат мобилизација во Русија? Нема оружје? Народ не сака да гине за руските олигарси?

Се што збореа Пригожин и Стрелков, а и други илјадници руски војници, испадна точно. Сите што ја збореа вистината беа убиени или малтретирани по затворите, за да тие корумпирани смрадови во Кремаљ уживаат во милионите нелегално заработени пари врз грбот на таа руска сиротиња што гине по Донбас секој ден.

Најголема грешка на Пригожин и Вагнер е тоа што не отидоа до крај во Москва и Герасимо и Шојгу не завршија како Чаушеску во Романија и да спречат понатамошно убивање десетици илјадници млади Руси да гинат за ништо.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.992
Поени од реакции
83.363
Моменталната каматна стапка во Русија се зголеми на 21%. Инфлација вришти на сите страни. Рубљата никогаш послаба, али санкциите не давале резултат. Така е.

Буквална целиот раст им го носи воената индустрија. Со ваква каматна стапка еден куп мали и средни приватни бизниси ќе банкротираат наредниов период.

Парадите во Москва со бољшевички петокраки се една работа, војната е друга работа. Безбедносните служби на Путин тотално промашија и го лажеа Путин да влезе внатре и дека за недела дена војската на Украина ќе се предаде. Генералите заглавени во советско време мислеа дека ќе се прошетаат со авиони и тенкови и готово Украина ќе падне, па добија шамарање со дронови и илјадници и илјадници руски војни завршија мртви поради неспособноста на тие генерални. Цела црноморска флота им ја уништија.

Каде се сега авионите да летаат во Донбас? Каде се бродовите во Црно Море? Зошто не можат да спроведат мобилизација во Русија? Нема оружје? Народ не сака да гине за руските олигарси?

Се што збореа Пригожин и Стрелков, а и други илјадници руски војници, испадна точно. Сите што ја збореа вистината беа убиени или малтретирани по затворите, за да тие корумпирани смрадови во Кремаљ уживаат во милионите нелегално заработени пари врз грбот на таа руска сиротиња што гине по Донбас секој ден.

Најголема грешка на Пригожин и Вагнер е тоа што не отидоа до крај во Москва и Герасимо и Шојгу не завршија како Чаушеску во Романија и да спречат понатамошно убивање десетици илјадници млади Руси да гинат за ништо.
ако, све тоа е океј

Нас тука не боли цеф за све ова што најброја, дури и да е вистина. Само Русија нека победи.

Инфлацијата у Русија е пичкин дим за земја без име, знаме, симболи у која сме втора класа граѓани у однос на Албанците. Земја водена од западни странски амбасади 20 години.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Изгубиле контакт со реалноста ако макар малку се надеваат дека може да им помине некакво примирје со т.н. европски мировници и голема ДМЗ зона... За возврат на задржување на териториите освоени досега (како некој да може да им ги одземе) и пазете го ова - 20 години невлагање на Украина во НАТО.

Не знам на што дроги се, ама изгледа јаки се.
Не гледам зошто Русија би се согласиле на ова. Дури ни ако се екстремно глупи.

However, the legitimate concern echoed by many is that Trump will make some inane offer which will be rebuffed by Putin, that will not only hurt Trump’s ego but embarrass him on the world stage, causing him to seek retaliation by threatening to go “all in” on Ukraine. After all, this was Mike Pompeo’s previously outlined vision of a Trump peace plan from earlier this year. Pompeo, who some claim is now under consideration for the Trump administration given his surprise speech at a late Trump rally a week ago, outlined his vision as being that Trump would threaten total escalation with a massive “$500 billion” dollar lend-lease program to give Ukraine everything it wants:

Trump, too, was previously quoted as threatening something similar in a 2023 Fox interview with Maria Bartiromo, so there appears at least some seed of truth to this chestnut:

https://www.newsmax.com/newsfront/donald-trump-ukraine-russia/2023/07/16/id/1127312/
The problem is, US does not have anything left to give without totally stripping down its own already depleted armed forces—as such the threat seems to strike a hollow note. But it does leave the question open: what would Trump do upon being rebuffed by Putin?

In fact, the latest Economist piece claims Zelensky and his team ended up secretly hoping for a Trump victory for a chance at exactly this type of ‘shake up’:

https://archive.ph/eHhLz
Disillusioned with Biden and Jake Sullivan’s vacillating, Zelensky allegedly shifted hopes to an erratic Trump ‘ripping up the rulebook’ and springing some kind of positive surprise.

Trump’s “rumored” initial plan, however, is a prima facie mediocre and unimaginative one: Korean-style DMZ with “European troops” staged as trip-wire forces, which has animated Western crowds into flights of fancy:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.852
Поени од реакции
12.940
@Vanlok

Никој не знае што планира Трамп. Е сега гладна кокошка просо сонува па си пишуваат статии како што им одговара.

Ене не гледаш сеуште луѓе мислат дека Русија има проблем со економијата, дека проблем има со Рубљата. Премногу загинати. Едноставно распад систем. Па незнам јас изгледа во некоја друга Русија престојувам. Ама добро не сум битен јас.

Самите еврогејови признаваат дека санкциите појќе самите нив им наштетија него на Русија. Паааа доволен покзател е најјаката економија во Европа што има за минатот месец 1580 банкротства на претпријатија. Бројот на банкротства е на рекорден број од 2004 па навака. Али кој се замарс со тоа. Сите влади им паднаа. Ама кој се замара со тоа. Моментално Русија бележи економски раст, на кој еврогејовите последниве 3 години можат да сонуваат. Ама кој се замара со тоа. Битно некој неписмен ќе напиште доматите биле со висока цена во Русија :D

Буквално пред очи им се сите показатели на економските проблеми во Унијата. Ама тие се фокусирсни на Русија и Кина.

Абе бабовци.Не е лесно. Јасно ми е. Сите на купче и пак ништо не постигнаа. Незнам што е брзањето. Има потенцијал уште 8-10 години ова да трае.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
ќе се уплаши сега Путин од Трамп и ќе им дозволи да пратат војска :kafence: Иначе иако Трамп можеби ветува свет без војни ово оно, кога ќе види дека не му проаѓаат срањата со Путин, Иран и Кина, можеби ќе му го скрши егото и ќе гледаме уште повеќе ескалации, па дури и нова студена војна. Така да не се знае. Јас реално све што доаѓа од запад немам никаква доверба. Све е тоа лицемерие и лаги само.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Еве истиот муабет на почетокот од видеово, „планот“ на Трамп (ако навистина е тоа) нема допир со реалноста... РФ да дозволи нешто што практично е само примирје и демилитиризирана зона која ќе ја чуваат демек не НАТО туку Британија и ЕУ? Свашта.

Притоа Украина ќе се откажела од НАТО за 20 години... Ваљда ќе чекаат Путлер да умре? :LOL:
За возврат можеби ќе ги признаеле териториите кои сега РФ ги држи како руски територии.

Свашта. Ако продолжи војнава нема друг исход освен пораз на САД/НАТО во Украина. РФ нема баш ниедна причина да се согласи на вакви глупости. Трамп може да се избрука ако формално го предложи ова, само за формално да биде одбиено од РФ.
Настрана што никаков договор од САД и вазалите не вреди ни колку хартијата на кој ќе биде испринтан. Што и да се договори РФ ќе бара конкретни гаранции, бази, инспектори, итн.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.150
Сигурно се изнасмеале у Кремљ кога го прочитале предлогот. Дале десетици илјади жртви за нато да им патролира до граница и Украина 20 години да се наоружува.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Може да посочиш извор кога ќе даваш бројки? Или на жими Пеле се.

Се останато од која западна пропаганда го прочита?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.382
Поени од реакции
5.016

Зошто би барал извор од нешто што многу лесно и брзо можеш да го провериш и ако е грешно, особено намерно, веднаш да му го плеснеш?

• Ми се допаѓа
Reactions: y2k

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.852
Поени од реакции
12.940

Јас ќе ти одговорам, бидејќи сум на релација Русија-Еу последниве 10 години.
21% процент е каматната стапка. Инфлацијата е околу 6.75%. Проекција е дека ќе достигне 8% до крајот на годинава. Цел им е да ја оборат на 3% наредна година. Рубљата дали била слаба јака не е битно толку.
Битно е да се намали притисокот на цените. Инфлацијата доведе до смена на Бајден и ко во Сад, и редум измени во Еу. Проблемот е што има пораст на платите паралелно со инфлацијата, и тука лежи спиралата. Ако до пред некоја година работеа за таму 50.000-80.000 рубљи сега просек плата е 120.000 рубљи. Има недостиг на работна сила. Квалификувана. И затоа плаќаат добро за високо едуциран кадар. За тоа таксисти, бауштеле нема некој проблем.

Сега ќе се јави некој недоделкан ќе рече тоа се 1200 евра. Супер. Само тука луѓето плаќаат просек 50 рубљи за литар нафта/бензин. Тоа се 30 денари. Па после нека прават споредба за доматите и кобасиците.
За комуналии не треба да навлагам. Знаеш различен мајндсет. Тука нема никој да умре ако нема нов ајфон или не вози бмв на рати. Туку дома да ми биде топло, без долгови и да инвестираат во невижност.

Реков јас, клучно за Русија ќе биде да ја стави инфлацијата под контрола. Штети тоа на мал и среден бизнис ама сега за сега нема банкротства како што има во Германија моментално. Секако острицата е што нема ефтини кредити за инвестиции.

Инаку и покрај високите кредитни стапки, недвижности се купуваат многу. За разлика од Еу кај што се живее под ќирии, тука е посед на недвижност многу битна особина.

П.с и ќе ја кренат уште повеќе од 21% каматната стапка ако е потребно. Во Декември имаат состанок централната банка.

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Зошто би барал извор од нешто што многу лесно и брзо можеш да го провериш и ако е грешно, особено намерно, веднаш да му го плеснеш?
Ме интересира од каде му е изврот и го прашав. Не смее да се праша?

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.852
Поени од реакции
12.940
Ме интересира од каде му е изврот и го прашав. Не смее да се праша?
Ликот е рециклиран од некој од умрениве ликови на темава.
Бидејќи си ги повторува работите веќе слушнати од слични падобранци на темава. Анализрано овака: Рубљата капут, инфлација плафон, корупција, армијата неписмени, пола им се потепани, црноморска флота уништена. Хихихаха.

Мене само не ми е јасно, која е поентата да си толку глуп да правиш нови профили секој месечен квартал. Патерн добро познат на темата за Сад. Каква болест е тоа, неможам да најдам соодветна терминологија.

Kajgana Shop

На врв Bottom