Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Иначе ова за американците во чув на ХРТ. Многу добра емисија за Украина.
Офтипик- Уште повеќе ме разочарува зошто даваме 200 ден за радиодифузна такса, оти на нашата „независна“ МТВ, освен еднострани емсии со министри и владини чиновничиња и полтронски водители, нема никаква сериозна политичка или дебатна емсија, било за домашана, било за меѓународна политика.
Морам да те поправам за МРТ, пред 2 недели мислам имаше репортажа од Украина со интервјуа со волонтерите, со „борците“ и мислам со членови на некоја НВО. Знам дека не е нешто револуционерно, ама барем не е перење мозок со турски серии...

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Трупер брат, молим те не пробувај да ја обелиш надворешната политика на САД. Пробуваш тука да ги оправдаш за сите воени интервенции ма ајде молим ти се, имаш душа воопшто? Не знам ни јас што се чудам од човек што има за аватар ставено За дом спремни, усташки поздрав од WW2.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Русија е таа земја која после победата на кримската битка им даде тотална подршка на бугарските апетити за територии во Балканот, после на србите. А Сад е таа која инсистираше дека и малите народи имаат право на држава. Македонија денес е независна заради САД.

Ако украинците се толку идиоти што се двоумеат да изберат ЕУ наместо Русија, тогаш ни заслужуваат да бидат во ЕУ.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Русија никогаш не кажала точен буџет,наоружување и војска,а епруветите секогаш преувеличувале
Чечнија ја има победено на русија.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Русија е таа земја која после победата на кримската битка им даде тотална подршка на бугарските апетити за територии во Балканот, после на србите. А Сад е таа која инсистираше дека и малите народи имаат право на држава. Македонија денес е независна заради САД.

Ако украинците се толку идиоти што се двоумеат да изберат ЕУ наместо Русија, тогаш ни заслужуваат да бидат во ЕУ.
За какви апетити зборуваш,сите апетити за територии се видоа на Косово.Така да доста ги претставуваш Албанците како жртви.Друга работа е дека руската армија нема никогаш дојдено на поголемиот дел на Балканот,сета слобода е извојувана само со помош на народното востание во НОБ.А за српската надмоќ во сите битки се виде во 1918 година кога српската војска ја прегази Албанија и стигна до Крф.Тој степен на борбеност Албанците никогаш нема да го достигнат самостојно без поддршка од големите сили.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.254
Поени од реакции
13.772
Некој проговори за Кина.
Китај станет сојузником России в борьбе за Украину.
Ќе оставам мал превод со помош на гугл траснелјт.

"China avails itself of the" veto "any decision of the UN Security Council against Russia - about the sources said on the sidelines of the United Nations. Diplomats also added that in the near future China "frustrate U.S. geopolitical ambitions requirement to repay obligations dogo ... U.S. gold that America" is in limited quantities. " In addition, representatives of the diplomatic environment reported that Chinese officials spent vysokopostalennye "dialogue" with the Turkish authorities, "to convince them not to let NATO ships through the Bosporus" and, according to them, "Erdogan convinced.
"Representatives of China, in turn, to confirm or deny this information refused. "
"Russia and China are concerned about the situation in Venezuela and possible interference in the internal affairs of this country in foreign countries. February 27, it was reported that Venezuela sent to the shores of the Russian aircraft carrier "Admiral Kuznetsov" aircraft carrier and Chinese "Shi Lang-07", accompanied by a group of ships for joint exercises with the Venezuelan Navy. "This information has not been confirmed by some other source, and" Admiral Kuznetsov "was yesterday in the Mediterranean. Nevertheless, such a development is not something incredible. Based on the information that comes from Venezuela, there occurs about the same coup attempt that and Ukraine - using the country's leadership failures in domestic policy, and acute social tensions, student protestors pretty hard trying to expand the protest and engage in it as much as possible the broad masses of the people. "

Незнам колку е веродостоен медиумот и на чиви информации се повикува. За сега нема официјална потврда.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Така да доста ги претставуваш Албанците како жртви.

А за српската надмоќ во сите битки се виде во 1918 година кога српската војска ја прегази Албанија и стигна до Крф.
Што да пишам сега?

Ниту една балканска држава немаше никакви шанси самостојно да се ослободи од Турција, сите беа помогнати од големите сили. Тоа во основно историја се учеше, мислам. И грците вака се фалат, и тие од југ ја газеа Албанија, сите знаеме за аспирацијата на братските народи да се ограничат. Но знаеме баш за Грција како е креирана.
А ти слободно сонувај за народни востанија.
Не мораше да стапне руска армија овде за да ги крои границите на Балканот, пазарот некаде на друго место се правеше за делење на пленот, а пленот се знае што беше.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Што се однесува до бројот на војници
А за Чеченија :pos:
Први чеченски рат вођен је између Русије и Чеченије од 1994. до 1996. и резултовао је де факто незавнисношћу Чеченије као Чеченске републике Ичкерије.

Након почетне кампање 1994—1995, која је кулминирала великом битком за Грозни, руске федералнсе снаге су покушале да загосподаре планинским пределима Чеченије, али су их чечнски герилци одбили, упркос руској надмоћи у људству, наоружању и ваздушној подршци. Ово је резултовало раширеном деморализацијом руске војске и скоро општем противљењу руске јавности овом рату. Због тога је председник Русије Борис Јељцин прогласио примирје 1996. и потписала мировни уговор годину дана касније.

Званични губици руске војске су 5.500 војника, док већина процена тај број ставља у распон од 3.500 до 7.500. За број погинулих чеченских герилаца не постоје тачне бројке. Руска страна тврди да тај број износи око 15.000 док Чечени тврде да тај број није већи од 3.000.

http://sr.wikipedia.org/sr/Први_чеченски_рат

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Одамна не сум слушнал вакви смели изјави од Американска страна. Цел ден Џон Кери, Мадлен Олбрајт, Збигњев Бжежински, Марко Рубио и истанатите претставници на Американскиот естаблишмент се закануваат на телевизиа дека руска воена интервенција во Украина скапо ќе ја чини Русија.

Тврдат дека власта во Украина е легитимна и дека Русија се однесува надвор од меѓународното право.

Велат дека цената што Русија ќе ја плати ќе биде висока:

- меѓународна изолација
- замрзнување на рускиот имот (претпоставувам по цел свет)
- забрана за петаување за руски официјални лица
- излегување на Американски и други инвеститори од Русија
- терање на Русија надвор од Г-8

Збруваат дека вредноста на рубљата паѓа заради кризата и ќе продолжи да паѓа ако ги превземат другите мерки.
Комедија, не им можат апсолутно ништо. Поготово страшно лицемерно е тие да зборуваат за прекршување на меѓународното право.
Али тоа е се’ политичка игра, мора да биде валкана.
Русија во моментов мора да се воздржува од реакција на провокациите, а знам колку е тоа тешко сега со обѕир на тоа дека се вообичано бескомпромисни и реално ја имаат сета моќ да одговорат како што сакаат.
Западот би бил среќен да се гине во Украина, пред се’ за да ја доведат земјата до уништување и да направат уште еден протекторат. А секако со војната би ја всадиле омразата против Русија како што направија во Полска и веројатно засекогаш ќе ги прекинат ’братските’ односи од минатото.
Но, едно е дефинитивно сигурно, Русија нема да го даде Крим, без разлика на цената која би ја платиле.

За нас може сета криза да се одрази врз цената на нафтата и гасот глобално, а за соседните држави на Украина со милиони бегалци. Ако дојде до војна тоа ќе биде трагично.

Идеолошки си настроен. Во меѓународни односи има само интерес. Realpolitik.
Траба да се водиме од една идеологија - Македонија.
Би соработувал со нацисти, фашисти, комунисти, маоисти, запатисти за корист на Македонија.

Македонецот од 19 век идеолошки се занесувал по таа братска Русија, пан-славизам, православни браќа и за возврат добил нож во грб, окупации, мизерија.
Жално што денес истите идеи повторно се шират.

Народите што не летаа како мушички во пламен кон некои високи идеологии и си ги гледаа националните интереси, отидоа напред.

Албанците на еден митинг вадат американски и европски знамиња, на друг саудиски и муслимански. :)
Од каде што капне, капне.

Американците не им рекоа на нацистичките научници - не, вие сте нацисти, мрш во Германија - туку - овие научници можат да бидат полезни за нашите национални интереси.
Во ред, со оглед на тоа дека историјата не може повеќе да се поврати и измени, како ли ти ја замислуваш користа на Македонија од САД?
Наведи конкректно кои нивни чекори ти даваат сигурност дека овојпат тие се нашите сојузници?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Што се однесува до бројот на војници
А за Чеченија :pos:
Посебно је тешко страдала руска 131. бригада, која је у борбама око жељезничке станице у Грозном изгубила 20 од 26 тенкова и 100 од 120 оклопних возила те је имала готово хиљаду убијених војника, укључујући и заповедника бригаде.

http://sr.wikipedia.org/sr/Прва_битка_за_Грозни

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Дајте без офтопици!

Вест од Украина :
Протести избија и во Одеса..