Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.254
Поени од реакции
13.772
Еден од најголемите геноциди се има случено на Филипините од страна на Американците.
Збориме за Русија која го промени уставот и политиката,не СССР.
Америка па истата е од кога паметам.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.631
Поени од реакции
35.484
Ова би било интересно да се прочита и од руска страна (за Кримската Војна), линкајте ако имате добар ресурс на македонски, англиски, српски...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Значи колку и да пробувам да бидам критичен кон русите одма се наоѓа некоја причина која помалце ме премислува.

Американци протестирале во Вашингтон против Русија и ја гледаат Русија како непријателска земја. Вие ли бре пичка ви матер најдовите да протестирате против агресија на една земја врз друга, вие ли?

M

Mario Gómez

Гостин

Koга некој зазема страна и сака да ги оправда или Русите и Американците коа исти курац се.:facepalm:

Треба да си идиот да браниш било што од нивната надворешна политика.

B

Borg_Drone

Гостин
И само да напишам за крај дека е крајно голема срамота тоа што се ситиме тука на туѓите маки, особено на оние кои ни беа едни од најголемите пријатели за време на конфликтот тука во 2001 година.На темава нема понатаму што да пишувам, толку од мене.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Иначе ова за американците во чув на ХРТ. Многу добра емисија за Украина.
Офтипик- Уште повеќе ме разочарува зошто даваме 200 ден за радиодифузна такса, оти на нашата „независна“ МТВ, освен еднострани емсии со министри и владини чиновничиња и полтронски водители, нема никаква сериозна политичка или дебатна емсија, било за домашана, било за меѓународна политика.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
И само да напишам за крај дека е крајно голема срамота тоа што се ситиме тука на туѓите маки, особено на оние кои ни беа едни од најголемите пријатели за време на конфликтот тука во 2001 година.На темава нема понатаму што да пишувам, толку од мене.
Кој тоа се сител??
Коа ќе треснете вака од ракав значи.. :cautious:

Член од
24 април 2008
Мислења
11.120
Поени од реакции
12.702
Таканаречената привремена влада во Киев, која дојде на власт со присилното прогонување на демократски избраната влада и на демократски избраниот претседател на Украина, Виктор Јанукович, вчера, сабота, 1 март 2014 го назначи адмирал Денис Березовски за врховен командант на украинската морнарица.

За помалку од 24 часа подоцна, Денис Березовски се одрекна од својата лојалност кон таканаречената привремена влада во Киев и прогласи лојалност кон про-руски ориентираните власти на Кримскиот полуостров.

Овие таканаречени борци за слобода и демократија во Киев на крајот ќе си останат двајца без тројца. :tapp:

http://www.bbc.com/news/world-europe-26410431

New head of Ukraine's navy defects in Crimea

2 March 2014 Last updated at 18:34 GMT

Admiral Berezovsky read out his oath in Sevastopol alongside Crimea's pro-Russian leader, Sergiy Aksyonov

The newly appointed head of Ukraine's navy has sworn allegiance to the Crimea region, in the presence of its unrecognised pro-Russian leader.

Rear Admiral Denys Berezovsky was only made head of the navy on Saturday, as the government in Kiev reacted to the threat of Russian invasion.

Russia's troops have been consolidating their hold on Crimea, which is home to its Black Sea Fleet.

The US has warned Moscow may be ejected from the G8 for its actions.

US President Barack Obama called Russian troop deployments a "violation of Ukrainian sovereignty".

'Brink of disaster'

Ukraine has ordered a full military mobilisation in response to Russia's build-up of its forces on the Crimean peninsula. Prime Minister Arseniy Yatsenyuk has warned the country is "on the brink of disaster".

In Crimea, Ukrainian soldiers faced off with Russian soldiers surrounding their bases on Sunday while the Russian army was said to be digging trenches on the border with mainland Ukraine.

So in Ukraine is that what Russia intends to do too? Take Crimea and Russian speaking regions under its control, effectively dividing Ukraine in half?

Bridget Kendall
Diplomatic correspondent, BBC News
The UK has joined the US, France and Canada in suspending preparations for a summit of the G8 in Russia in June. Nato, of which Ukraine is not a member, is conducting emergency talks.

Admiral Berezovsky appeared in Sevastopol before cameras alongside Sergiy Aksyonov, the pro-Russian politician elected by Crimea's regional parliament as local prime minister.

Mr Aksyonov announced he had given orders to Ukrainian naval forces on the peninsula to disregard any orders from the "self-proclaimed" authorities in Kiev.

Sunday, he said, would go down in history as the birthday of the "navy of the autonomous republic of Crimea".

Admiral Yuri Ilyn: "I'm very sorry that Ukrainian soldiers and sailors are hostages of this situation"

The admiral then pledged to "strictly obey the orders of the supreme commander of the autonomous republic of Crimea" and "defend the lives and freedom" of Crimea's people.

Admiral Berezovsky was later sacked by interim Ukrainian Defence Minister Ihor Tenyukh and a treason case launched against him.

Ukraine's Ukrainska Pravda newspaper reports that the admiral was speaking before the "numerous cameras of predominantly Russian TV channels".

Earlier, Ukrainian naval officers found their headquarters in Sevastopol occupied by Russian troops and were unable to go to work.

Admiral Yuriy Ilyn, who was until recently commander of the Ukrainian navy and served briefly as head of Ukraine's armed forces under ousted President Viktor Yanukovych, told the BBC's Christian Fraser at the scene that the armed forces were "hostages of the situation".

John Kerry: Russian troop movement is a "brazen act of aggression"

Separately, Ukraine withdrew coast guard vessels from two ports in Crimea and moved them to other bases in the Black Sea and Sea of Azov on Sunday.

Several Ukrainian army bases were surrounded by Russian troops on Sunday but there were no reports of clashes despite the refusal of Ukrainian soldiers to open their gates.

John Kerry told US media Russia might "not even remain in the G8" and Russian President Vladimir Putin might "find himself with asset freezes".

"You just don't in the 21st-Century behave in 19th-Century fashion by invading another country on completely trumped-up pretext," Mr Kerry told the CBS program Face the Nation.

The Russian parliament authorised Mr Putin on Saturday to deploy troops in Ukraine to protect the lives of Russian citizens there.

Moscow has not recognised the government which took power in Kiev last month after overthrowing the elected pro-Russian President, Viktor Yanukovych.

Mr Yanukovych's decision in November to abandon closer ties with the EU in favour of Russia sparked massive protests in Kiev, which ended in a bloodbath, as dozens of protesters were shot dead in clashes with police.

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
Значи колку и да пробувам да бидам критичен кон русите одма се наоѓа некоја причина која помалце ме премислува.

Американци протестирале во Вашингтон против Русија и ја гледаат Русија како непријателска земја. Вие ли бре пичка ви матер најдовите да протестирате против агресија на една земја врз друга, вие ли?
Е баш тоа лицемерие мене ме вади од такт, и баш ради тоа имам повеќе симпатии кон Русија во овој случај.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
западот ги “мести“ украинците да земат оружје против русите,ако се случи тоа овие два народа ќе изгубат многу,а на западот пердув нема да му фали........нека изиграат мудро украинците,нека ги симнат зажарените фашисти зошто црно им се пишува.........

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.833
Поени од реакции
12.285
Не би се сложил со констатацијата. Има огромна разлика во функционирањето на УСА и Русија. УСА е базирана на збируштија од цел свет која е лоботомирана да се клања на знамето како симбол на единство, а всушност вербата е само во доларот. УСА е потрошувачко општество зависно од ресурси (енергенси) кои ќе го одржуваат овој American dream. За да дојдат до тие ресурси мора да војуваат низ светот и да шират „демократија“ и „слобода“ ама селективно-во држави богати со нафта и други ресурси. Без да војува, УСА оди во историја, тоа ја одржува во живот.
Русија се протега на два континента,
богата со енергенси и ресурси доволни за домашна употреба, па дури и да извезува. Нема потреба од окупирање на други земји за дополнителни ресурси. Единствено се грижи за Руските интереси во својата околина.
Во случајов со Украина, Русија си го зема назад она што било од секогаш Руско. Ако ја прогуглаш малку историјата на Русија и Украина, ќе видиш многу здрава логика за сите случувања деновиве и ќе ти стане јасно на каде ќе оди понатаму...
Tука би додал уште нешто. САД се граничи само со Канада и Мексико копнено и е така малку понастрана од Блиски исток (зборам географски). Русија пак е одма тука, мора да се справува со еден куп терористи од околината. Од таков аспект америве треба само за мексиканците да се грижат да не им префрлат граница, а и тие што префрлаат одат за да работат да спечалат нешто. Русиве мора да внимаваат на еден куп забрадени што би можеле да префрлат граница (а ионака веќе ги има во Дагестан, Чеченија). Башка западов им се пика од сите страни, да ја притисни па нормално е што сакаат да си ги стават под контрола земјите околу нив, за да се заштитат. Некој им се пика во дворот, затоа така реагираат. И уште една работа - не дека се русиве цвеќиња, ама едноставно преку такво ни дојде од лицемерието, двојните стандарди, и ширење "демократија" од америте. Ептен ја претераа до таков степен што веќе ми се одвратни. Затоа е наклонетоста кон Русија

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Работата у светот е засрана уште од време на студената војна, сеа само се покушава да се замачка окото на народот.
Инаку, хрватските ПОЛУРАСПАДНАТИ МИГови на ремонт во Украина... Може да им послужа на западњациве у Украина камиказе да праа над бродојте у Симферпол :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom