Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
може да ја образложиш причината за таквото мислење ?
Русија ја изгуби Украина како сфера на влијание а ја доби Автономна Република Крим. Дали добар договор е ова незнам...Крим е постратешки а Украина многу поголема. Додуше и до сега имаше руска флота во Црно Море иако немаа територија. Повеќе ми изгледа ова на пораз од победа на Русија ама нека процени историјата.[DOUBLEPOST=1393774548][/DOUBLEPOST]Бугарски националисти подготвуваат испраќање на бугарска вооружена група во Крим
0
Политичкиот секретар на бугарската националистичка организацијата ” Православна Зора” Павел Чернев на Фејсбук најави дека се подготвува испраќањето на бугарска борбена група во Крим , каде со оружје во рака ќе се заштитат од насилна украинизација руското и бугарското малцинства.

:pos: Бугарска работа :facepalm:[DOUBLEPOST=1393774608][/DOUBLEPOST]“Настаните од последните неколку дена во Украина , не се само геополитички земјотрес во постсоветското политички простор , туку нешто многу посериозно . Тие се израз на една обновена , вековна битка која се води од стотици години . Битката е меѓу Православниот Исток и западот . Ова е вистинска војна , за вредности , ресурси , влијание и територија , во која западот сака нашето , а ние сме должни да го браниме своето .

Во овој поглед, бугарскиот огранок на организацијата ” Православна Зора” веќе помогна на неколку десетици православни борци , да полетаат за Москва и Крим , каде со оружје во рака ќе ги заштитат правата и ќе одговорат на заканите од насилна украинизација руското и бугарското малцинства. Се подготвува се испраќање и на бугарска група ” , гласи цело изјава на Чернев .

Претходно тој објавил фотографија на која врз пушка се наредени Евангелие , икона на Свети Архангел Михаил , нож , батериска ламба , автомат пиштол со текст ” За Болгарскиот Род и Православие ! ” .

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ако продолжат Руски војски да се движат во укранска територија и надвор од Крим, Украина го има секое право да воено да возврати на таквата окупација.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.533
Поени од реакции
29.046
Разликата помеѓу молдавскиот и романскиот е нешто како црногорскиот хрватскиот босанскиот...
разликата помеѓу молдавскиот и романскиот е како меѓу бугарски и македонски
Тоа испага дека е дијалект на романскиот зошто незнам дали во обединети нации молдавскиот јазик е признаен за посебен ...

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Ако продолжат Руски војски да се движат во укранска територија и надвор од Крим, Украина го има секое право да воено да возврати на таквата окупација.
Ваљда Русија тоа го сака.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ваљда Русија тоа го сака.
Па не би рекол баш, испука ли руска војска макар еден крушум кон украници, готово е, Русија ја губи укарина засекогаш, се што може да добие во тој случај е Крим и еден истичен регион.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Не сакам да ги напагам Хрватите како народ а ни тебе ,туку сакам да ти кажам дека Фрањо е исто г... со Oлег Тјахнибок лидерот на "Свобода".
На Македонците ни Анте Први (41-45) ни Анте Втори (91-95) не ни направиле ништо лошо,туку напротив усташите со ВМРО (не партијава на власт) го извршиле атенатаот на српскиот крал Петар во Марсеј 1914 год. И затоа ги подржувам од национален и патриотски аспект ,aма сепак наци си е наци . За "ortodox brothers " нај прост пример се првата и втората балканска војна,каде го покажале "братството" на дело во Букурешт 1913.
Идеолошки си настроен. Во меѓународни односи има само интерес. Realpolitik.
Траба да се водиме од една идеологија - Македонија.
Би соработувал со нацисти, фашисти, комунисти, маоисти, запатисти за корист на Македонија.

Македонецот од 19 век идеолошки се занесувал по таа братска Русија, пан-славизам, православни браќа и за возврат добил нож во грб, окупации, мизерија.
Жално што денес истите идеи повторно се шират.

Народите што не летаа како мушички во пламен кон некои високи идеологии и си ги гледаа националните интереси, отидоа напред.

Албанците на еден митинг вадат американски и европски знамиња, на друг саудиски и муслимански. :)
Од каде што капне, капне.

Американците не им рекоа на нацистичките научници - не, вие сте нацисти, мрш во Германија - туку - овие научници можат да бидат полезни за нашите национални интереси.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Па не би рекол баш, испука ли руска војска макар еден крушум кон украници, готово е, Русија ја губи укарина засекогаш, се што може да добие во тој случај е Крим и еден истичен регион.
Според тоа како се распоредени про-Руските демонстрации, тоа би значело скоро пола Украина и целосен излез на море.[DOUBLEPOST=1393775789][/DOUBLEPOST]
Русија ја изгуби Украина како сфера на влијание а ја доби Автономна Република Крим. Дали добар договор е ова незнам...Крим е постратешки а Украина многу поголема. Додуше и до сега имаше руска флота во Црно Море иако немаа територија. Повеќе ми изгледа ова на пораз од победа на Русија ама нека процени историјата.
Не дава одговор овој пост на тоа мислење. Каква што е моменталната ситуација може да се даде заклучок дека и покрај силните притисоци од западот, Русија сосема непречено си воено си делува. Цел Крим е освоен без да пукнат 1 куршум, што зборува за моралот на Украинската војска да застане позади сегашната власт во Киев. Во 10тина големи градови на југоисток има масовни проруски демонстрации, кои патем се помасовни и пораширени од оние кои направија преврат...[DOUBLEPOST=1393775979][/DOUBLEPOST]
Би соработувал со нацисти, фашисти, комунисти, маоисти, запатисти за корист на Македонија.

Македонецот од 19 век идеолошки се занесувал по таа братска Русија, пан-славизам, православни браќа и за возврат добил нож во грб, окупации, мизерија.

Народите што не летаа како мушички во пламен кон некои високи идеологии и си ги гледаа националните интереси, отидоа напред.

Албанците на еден митинг вадат американски и европски знамиња, на друг саудиски и муслимански. :)

Американците не им рекоа на нацистичките научници - не, вие сте нацисти, мрш во Германија - туку - овие научници можат да бидат полезни за нашите национални интереси.
Што за возврат добил Македонскиот народ во Егејска Македонија, кој се бореше против фашистите од САД ? Уште не ми го одговори ова прашање.

Последно уредено:

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Не дава одговор овој пост на тоа мислење. Каква што е моменталната ситуација може да се даде заклучок дека и покрај силните притисоци од западот, Русија сосема непречено си воено си делува. Цел Крим е освоен без да пукнат 1 куршум, што зборува за моралот на Украинската војска да застане позади сегашната власт во Киев. Во 10тина големи градови на југоисток има масовни проруски демонстрации, кои патем се помасовни и пораширени од оние кои направија преврат...
Според последните вести русите копаат ровови на Кримскиот истмус што значи не планираат да влегуваат во Источна Украина. А тоа значи дека во главно Русофилните Украинци се оставени во Украина. Инаку очигледно е дека нема воља а богами и логика Украина да дава отпор на руската војска. Според ова излегува дека Јануковиќ и Русофилите во Украина се најголеми губитници. Што е и фактички така нивниот лидер избега од власт.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Готово би било, кога би претпоставиле дека барем 70% од народот ја поддржува моменталната власт во Киев. Но прашање е дали таа подршка надминува 30%.[DOUBLEPOST=1393776288][/DOUBLEPOST]
Според последните вести русите копаат ровови на Кримскиот истмус што значи не планираат да влегуваат во Источна Украина. А тоа значи дека во главно Русофилните Украинци се оставени во Украина. Инаку очигледно е дека нема воља а богами и логика Украина да дава отпор на руската војска. Според ова излегува дека Јануковиќ и Русофилите во Украина се најголеми губитници. Што е и фактички така нивниот лидер избега од власт.
Аха, ова е прва светска војна, и сега се спремаат Русите за фронтален напад од Украинците:)

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Ќе има скоро претседателски избори нели, па ќе бидиме кого подржува украинскиот народ. Јанукович веројатно отпаѓа од игра, но неговата партија- Партија на регионите има ли сега друг фаворит за претседателската трка?

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Или си глуп или глув.....како и да е ниту едно не е на арно.

Our general mission to totally ruin chains that connect our country with the imperial power from the past .......... Напишано ти е буквално како што го кажа типот и тоа прилично јасно и покрај акцентот....едино тоа the го кажува ко некој француз ze.

And that being Russia ? Yes,not only Russia - Soviet Union.

Јасно кажува дека сакаат да бидат скроз одвоени од Русија...т.е не толку од Русија колку што од се што би ги поврзало со Советскиот Сојуз.Да беше пропаганда немаше никој да ги покаже тие со палиците ниту да изразуваат загриженост за можниот раст на крајната десница.

Ajde ke gi ignoriram lichnite navredi iako ponekogash e poarno da si glup otkolku naivchina i da nasednuvash na BBC fori i fazoni.
Kako prvo, rekov deka mi se slushna kako da reche west i okolu toa "I stand corrected", megjutoa moeto mislenje za ova video ostanuva isto, chista propaganda vo koja se koristat ovie rent a mob grupi koi ako gi potprashash nemaat poim shto sakaat, forsiraat mekoi idei na onoj shto gi finansira.
A za BBC shto da kazham.....Ubavo gi "prochitav" ushte koga pochnaa da se meshaat vo raspagjnjeto na YU, Bosns, Kosovo i koga direktno se meshaa vo Makedonckite raboti so razni lagi i poluvistini i iskriveni fakti. I normalno e toa, si teraat svoja agenda, toa e nivno pravo da gi opishuvaat nastanite kako shto niv im godi i da te vodat zheden preku voda. Ne sakam da dolzham i da go odvlekuvam vnimanieto od Ukraina ....

Eve primer kako "Englezite" go pravat toa.

P.S. Bez ogled na razlichnite ubeduvanja shto gi imame sepak se drzham do uchtivost i civiliziranost...ama toa sum jas.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.533
Поени од реакции
29.046

Полека,полека друже не си ме разбрал.Не мешај пан-славизам и православно братство.Пан - славизам ти е да ги почитуваш повеке народите од твојот род за разлика од останатите. Така да јас поддршката ја давам и до русите и до украинците зошто од истиот род сме . Православно братство е едно од најголемите политичко- религиски групирања (злоупотреба на религијата) како Ватикан. За мене лично сите монотеистички религии се срање зашто тие највеке пропагираат братоубиствени војни (шиити и сунити, протестанти и католици, православни и католици). Логичи кога ке погледнеш Арамејец од Сирија,Копт од Египет и Јапонец од Сахалин поблиски ли ни се како народи (православни се сите ) за разлика од Босанци,Чеси,Хрвати,Украинци,Руси (каде што не се сите православни ) ?!?!?! Свесен сум дека и Вселенска Патријаршија и Ватикан ги боли курот за католиците и православните што ги испоубија у Египет муслиманските брака....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ќе има скоро претседателски избори нели, па ќе бидиме кого подржува украинскиот народ. Јанукович веројатно отпаѓа од игра, но неговата партија- Партија на регионите има ли сега друг фаворит за претседателската трка?
Јанукович не е отпаднат од игра сеуште, чим стигна до Русија и направи пресс како Претседател на Украина, ваљда уште има што да каже. Но сепак јас тука не би предвидувал ништо.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Тешко е Јанукович да се врати немаше и онака целосна подршка во Украина а сега што избега во Русија излезе како ептен лузер. Згора на тоа е јасно дека Киев е 95% прозападен. Плус го изгубија Крим нема да е дел од Украина повеќе што ги прави Русофилите уште послаби во Украина. Не дека нема да имаат влијание Русофилите на Украинската политика ама ќе биде нивното влијание послабо. Посебно со ова што направи Русија со Крим Русофилите ќе изгледаат дека се против Украинска сувереност што уште повеќе ќе ги ослабне нивните позиции. Сега Еурофилите нема да име е лесно и може уште конфликти да има дури и целосен расцеп на Украина е може иако малку веројатен.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Одамна не сум слушнал вакви смели изјави од Американска страна. Цел ден Џон Кери, Мадлен Олбрајт, Збигњев Бжежински, Марко Рубио и истанатите претставници на Американскиот естаблишмент се закануваат на телевизиа дека руска воена интервенција во Украина скапо ќе ја чини Русија.

Тврдат дека власта во Украина е легитимна и дека Русија се однесува надвор од меѓународното право.

Велат дека цената што Русија ќе ја плати ќе биде висока:

- меѓународна изолација
- замрзнување на рускиот имот (претпоставувам по цел свет)
- забрана за петаување за руски официјални лица
- излегување на Американски и други инвеститори од Русија
- терање на Русија надвор од Г-8

Збруваат дека вредноста на рубљата паѓа заради кризата и ќе продолжи да паѓа ако ги превземат другите мерки.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom