- Член од
- 15 ноември 2013
- Мислења
- 1.529
- Поени од реакции
- 2.626
Под ова научен мислиш приморан така?Епа тука е работава кој попрво ќе попушти и ќе тропне на врата кај другиот да се преговара и да се најде решение за кризава. Мене Русиве со Путин ми изгледаат доста одлучни, а нивниот народ е научен на поскромен живот во споредба со Европјаните кој ќе имаат сега скапи инпути како гас, нафта, пченица итн. Русија од друга страна има ефтин гас/нафта, имаат индустрија своја, има пазари кон Азија пред се Кина тука а и предходниве санкции одлично ги искористија за да го покренат сопственото производство на храна сега со Крим и тоа Црноморско крајбрежје плус житници уште толку ќе инвестираат на таа карта.
Знаеш какви се исходите во Европа ако има поскапувања, имаш масовни протести како жолтите елеци во Франција. Во Русија такво нешто ни има ни пак ќе има дур е царот руски жив, бидејќи јасно е многу таму како се справува со протести што му претат на царот.
Никој ама баш никој ( посебно од помладата популација ) не би сакал да живее во Русија.
Кога зборувате за Русија ми се чини станува збор за Кинеска економија каде што цел Западен свет зависи од неа, Русија е многу далеку од Кина и нејзината економија. Руската економија е нешто налик на Саудиска Арабија, т.н petrol state, затоа и системите им се небаре слични. Разликата помеѓу нив две е во тоа што Принцот на СА веќе знае колку е сатот за нафтата, дека веќе станува обсолит ресурс кој во блиска иднина се помалку ќе се користи. Затоа Западниот свет, Кина и Индија пробуваат се понезависни да бидат од нафта што ќе биде и реалност во иднина, посебно за Кина.
Русија е далеку од економска сила па како што кажувате дека Западниот свет зависел од нив. Може да продолжат да живеат во 20ти век бидејќи и таму припаѓаат, да си се курчат со војската и нуклеарките пошто после ова само тоа им остана.