Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    748

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
патем се извинувам што забегав за Америка толку многу но ме нервира нечива неиформираност и неможност за проценка на состојбата,за ова се паѓа на Воена Академија,да му кажеш на професорот НЕКА ВЛЕЗЕ АМЕРИКА ВО КОРЕА АКО СМЕЕ.. и во Русија да студираш и ова да го кажеш нема никогаш да те пројдат...
Добро, знаеме дека си голем геополитички аналитичар.. И токму заради тоа уште повеќе не чуди што не можеш да разбереш дека позицијата на САД и ЕУ од ден во ден се повеќе слабее.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
162
Поени од реакции
33
Добро, знаеме дека си голем геополитички аналитичар.. И токму заради тоа уште повеќе не чуди што не можеш да разбереш дека позицијата на САД и ЕУ од ден во ден се повеќе слабее.
Точно и ќе продолжи да слабее. Тежиштето се поместува н исток.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951
ГоустЛидер дај леба ти, иди у играчница пишувај, бројте бројки со Спанџ Боб,не се брукај овде.
Мислам, секој има право да тропа глупости, али не секој што тропа глупости има право да се поставува како да е Лазански.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Дали започна?

Russian army helicopters fly over Ukraine's Crimea

More than ten Russian military helicopters flew from Russia into Ukrainian airspace over the Crimea region, the Ukrainian border guard service said.

It also said in a statement that Russian servicemen were blocking off a unit of Ukrainian border guards in the port city of Sevastopol, where part of the Russian Black Sea fleet is based.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.479
Поени од реакции
5.176
Зашто мислиш дека седи мирно? Треба ли да објават какви мерки ќе превземат? Или треба војна да започнат?

Цел свет збори за некоја воена интервенција, но која би била целта на таа воена интервенција? Мислиш сакаат да анексираат дел од Украина кон Русија, како да веќе немаат доволно територии кои се потенцијални жаришта, па им треба уште дел од Украина во кој живеаат и Украинци, и Руси и Татари и што не.

Они сакаат чисто да ги ебат Украинците, да им продаваат гас и нафта и куп други работи, и да нема НАТО бази у Украина, и тоа може да го направат на куп други начини а не преку војување.
Не спомнав да реагираат воено.
Него, после сите случувања, некако Русите се многу тивки. Што на пример, еве не беше случај со ситуацијата со Сирија.
Некако како се да им оди според планот...

Во ЕУ не, ама во НАТО можи. Ќе си стават една база америте таму, башка Украина ќе мора да си праќа војници и сама да ги плаќа за да гинат во Либија, Сирија итн итн односно каде што ќе им текни на америте да се тепаат. А дури и во НАТО да не влезат ќе бараат начин некако америве база да постават таму, да заобиколат некои протоколи и слично. Барем јас така мислам.
E сега за Русија, не значи дека вака и ќе остани ситуацијата. Ќе дојди и време за реагирање
Не сум сигурен дали толкава земја би примил НАТО, токму заради тоа што Украина би имала големо влијание внатре во сојузот, но небитно...
Инаку, како што реков, во претходните години, додека Украина беше прозападно настроена, Западот не успеа да инсталира воена база во Украина (не успеа ни да постави радарски штит во Полска), токму заради Русија.
Значи, да биде јасно, прозападно настроена Украина не значи Американска војска во Украина.

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.289
Поени од реакции
8.481
Не сум сигурен дали толкава земја би примил НАТО, токму заради тоа што Украина би имала големо влијание внатре во сојузот, но небитно...
Инаку, како што реков, во претходните години, додека Украина беше прозападно настроена, Западот не успеа да инсталира воена база во Украина (не успеа ни да постави радарски штит во Полска), токму заради Русија.
Значи, да биде јасно, прозападно настроена Украина не значи Американска војска во Украина.
Да доколку збориме за краткорочно, доколку се отвори европскиот пазар за Украина и станат зависни економски од ЕУ прашање на време ќе биде кога ќе се случи тоа.

Ама кој економски развој го бараат украинциве не ми е јасно кога ептен непредвидливо политичко окружување ќе имаат секогаш, кој би инвестирал крупен капитал во нив не ми е јасно, по се обичниот народ се моли за европска унија само за да фатат џенем од Украина...

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.266
Поени од реакции
13.782
Се испреврте цела тема. Ако сакате да мерите кој чив е поголем отворете си тема стриткно УСА-Русија.
Ајде да ве испочитуам со еден пост.
Лидер на духовите и твоето височество. Америка имаше економски раст речиси 40 години, до пред некоја година да доживее крах. Можеби тоа ќе влијае и на нивната политика во идно време. Глупаво е да се тврди дека Америка ќе брише и понатака, посебно поради тоа дека самите Американци признаваат дека Кина ќе го има главниот збор во иднините периоди. И тоа е јавна тајна. Само го изнесвуам тврдењето на Американските експери како Бжежински,Чомски и компанија. И момците пишаа дека ќе ослабне нивната хегемонија, не дека ЌЕ СЕ РАСПАДНЕ. Сакале или не ќе има мултиполарен свет. Не мора да е Русија која ќе одмерува сили, јас сум уверен дека Кина ќе игра силна улога.

Гледам Украинциве се повикуваат на букурешки договор за нивна територијална сувереност. А забораваат дека Уса баш таков догвор прекрши во однос на СССР со ширење на Нато кон исток? Не дека е дојдена работата до таму. Just sayiin :)

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Прво тоа е мое мислење,како второ ако не се сложуваш културно речи не се сложувам бидејќи... трето не знам кое господинот кој го пиша.Јас тоа што пишувам сум го студирал некогаш и некаде.Благодарам.[DOUBLEPOST=1393591621][/DOUBLEPOST]
Слабее најмалку 200 години наназад,и тоа секој ден 200 години се повеќе и повеќе.. а 200 години го газат светот.. од тие 200 околу 80 години е буквално газење....... уф уф.. неможам да одолеам на ВЕЧНИОТ РАСПАД НА СОЕДИНЕТИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ... го чекаме ка судниот ден од Библијата.. ВЕЧНО.И уште нешто,Русија е следната која треба да се растури,буквално и метафорично,а тоа нема да се случи со надворешна агресија,туку со внатрешни немири како украина,гладниот руски народ ќе се дигне... И ДОБРО ЗАПАМТИ ГО ОВА,ЈАС ТИ КАЖУВАМ РАБОТИ ШТО СЕ ЌЕ СЛУЧАТ ГОДИНИ ПОДОЦНА.. КАЖАВ И ЗА УКРАИНА,И КОСОВО,И БОСНА,И 2001ва... се тоа се случи... нема и Русија уште многу да диши..
Циле ти си, бе?!:pos::pos::pos:
Сега ми е јасно зошто си толку навлечен на американска "демократија".

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Да,ама за тоа што САД никогаш нема да биде наш пријател се криви МАКЕДОНЦИТЕ а не АМЕРИКАНЦИТЕ. Само да те потсетам од историјата,САД 5 пати на разни историски настани има барано автономија за Македонија,и ден денеска во Вашингтон мислам дека се чува писмото кое САД го праќа на Султанот на Отоманската империја од кои бараат автономија за Македонија.Јас веќе имам пишувано за ова,значи 5 пати има барано низ историјата,има на Париската мировна конференција,на конференцијата во Јалта од Сталин и така натаму (побарај ги моите мислења ќе најдеш не ми текнува каде пишував за тоа),што значи хипотетички,не дека Америка нешто умира за Македонија,но мора да бидеме реални,они барале за нас автономија додека ние НЕ ГИ РЕЦКАФМЕ ТОГАШ и се колневме во Комунизмот,од друга страна,ја имаме мајка Русија која е директен креатор на Сан Стефанска Бугарија,земја која на онаа конференција во Букурешт сме распарчени рекле дека МАКЕДОНИЈА НЕ СМЕЕ ДА ПОСТОИ ПО НИКОЈА ЦЕНА,НЕЈЗИНАТА ТЕРИТОРИЈА ДА БИДЕ ПОДЕЛЕНА НА ТРИ ВИЛАЕТИ.. епа брате,никој нема цел живот да те чека,ние додека бевме во Социјализам убаво ни беше нели ? ДРУЖЕ ТИТО МИ ТИ СЕ КУНЕМО.. и мислевме дека тоа вечно ќе трае,и сега кога тоа све се распадна,КРИВА Е АМЕРИКА ЗОШТО НИЕ ИМ ГО ПИКНАВМЕ И ИМ ГО ПИКАМЕ СО ВЕКОВИ НАНАЗАД.. А ОНИ СЕ ДОЛЖНИ СПРЕМА НАС СТАЛНО ДА НЕ МОЛАТ ДА БИДЕМЕ ВО НЕКОЕ СОЈУЗНИШТВО СО НИВ... да криви се.. треба да не молат до крај на светот...

Јас не ги бранам,ни малку,но не смееме да ги обвиниме нив за нашата ретардираност,да бевме паметни МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИСТИ ќе беа на 5км од Тирана и ќе направеа војна таму а не АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ да бидат на 5км од Скопје и војна да направат.Да од идеолошки аспект се сојузништвата и непријателствата,но Америка не го прави тоа што го прави Русија,они викаат ,,ИМАЈТЕ АВТОНОМИЈА,ДРЖАВА,АМА НИЕ ЌЕ ГО ВЛАДЕЕМЕ СВЕТОТ'' додека Русија вика ,,ИМАЈТЕ АВТОНОМИЈА,ДРЖАВА,ЗА УТРЕ НИЕ ДА МОЖЕМЕ ДА ОТЦЕПИМЕ НЕКОГО ДА БИДЕМЕ НИЕ ПОГОЛЕМИ''.. слично ама не и исто,може да не ти се допаѓа ова но ова е факт,сакал или нејкел..[/quot
nemoj da mi prodavas anglofobija molimte ,dali tebe ti e ubavo da zivees vo ovoj svet so ovoj poredok koj go nametnuva london a vasington go sproveduva dali ti se dopagja sto preku 200 000 000 luge sekojdnevno gladuvaat ,dali ti se dopagja sto sekoja sezona ni pustaat po nekoj virus ,dali ti se dopagja sto sekoja godina snemuva po edna nacija na kartata od svetot ,dali ti se dopagja sto ne trujt so GMO hrana,dali ti se dopagja sto sekoj den vo vozduhot ispustaat sulfur so cel da go sprecat pregolemoto zagrevanje na zemjata koe nivni proizvod . za prasanjeto kolku tie nas ne podrzuvaat i kolku ne "imale "podrzano samoto vreme i istorija pokaza od imperija do centralna sila na balkaot pa potoa vo vreme na yu i nesto poveke pa se do zrnce graf kako sto sme denes zatoa smrt za fasistite smrt za nato koe treba da si go smeni imeto od nato vo nafto ,zatoa sto hitler bese med i mleko za ovie
[DOUBLEPOST=1393604153][/DOUBLEPOST]amerika ke ja snabduvala eu so gas lee nekoi i tri fakulteti da im daes pa nemozat da naucat nisto se samo slepo gledaat so im pise vo to knigite napizani po iso 9001 standar ,da te prasam covece uste veruvs deka si nastanal od majmun ,oti mene taka me uceja ama jas ne im veruvav imav 1 pagjav na ispit i nikogas ne priznav i nitu ke pomislam deka sum nastanal od majmun ,jas ucev deka sidata nastanala kaj majmunite pa tie im ja prenele na covekot i za toa imav 1 i za toa pagjav na ispit iako nikoj ne saka da priznae deka bolestive se ustaat od epruveta .ama toa sto jas pagajav na ispit a ti sledejkki gi iso 9001 polagase ne te pravi tebe poucen od mene ,ti ke prodolzis slepo da veruvas vo anglofonskata prikazna taka te dresirale tebe ,nemas nisto fajde decko od niv ,zaboravigi pobrzo ,za 20 godini smetam na rasturanje na eu ili opstanok no so asimetricna politika pad na valutata obavezno posebna nadvoresna politika na sekoja zemja zasebno ,no sad e tamu ke e mn pointeresno edinsvenoto nesto sto toj kup od nacii go drzi mirni e parata koja se poveke ja nema ,istoto ova sto i se slucuva na ukraina ke i se sluci na sad niedna imperija ne ostanala vecna nitu ovaa na anglija nema da e ova se poslednite godini od nejziniot zivot,sea gledam posto ovie tvoive se majstori za laz i propaganda samo gi forsirat protestive koi tie gi napravija vo ukr ama zosto bbs ne kazuvase kolku zrtvi imase vo nj jork i vasington pred dve tri g tamu tie protiv so demonstriraa tamu policijata i galese a ehhh bre eh duri d razberat nekoi od nas sto ni mislat drugite od neukost nie eden so eden ke se poubieme

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.266
Поени од реакции
13.782
Кризите се појавуваат од време на време.Ништо посебно....minor setback.
Кризата од 29та беше каде каде поголема.Ова е далеку од крах,Америка одма после првит бран се опорави. Америка и понатаму ќе има економски раст...

Америка ќе брише и понатака. Само што ќе има уште еден бришач кој ќе се појави на сцена - Кина.
Е тогаш ќе видиме како ќе биде интересно....ќе отиде светот у курац.
Да, минорен сет бек. Едно е да имаш 2 посто раст на економија Америка, друго е 10 посто како Кина.
Кина за 7 години ќе го дуплира бдпто, сега му е 9 трилиони. Америка има 16 трилиони бдп. Кај ќе биде Кина пример за 15 години? На исто можеби на повисоко ниво. Секако ако не се деси некоја катаклизма,па Азија од најпроспиритетен пазар да се претвори во мизерен, или 3та светска војна.
Русија пример има 2 трилиона бдп, со тоа што од економски аспект нема да во можност да се гура со Кина и Уса и ќе мора да бира страна. Имаше 10 годишен раст од 7% на гдпто. Сега нивната економија е во стагнација, има раст од 3/4%. И со овие параметри нема да може да ивестира толку колку што инвестираат Кина и Америка во воена индустрија, мислам можат да го зголемат буѓетот но тоа ќе им штети на граѓаните на Русија бидејќи ќе се инвестира помалце во животниот стандарт.
Нешто што се случуваше во СССР.
Мое мислење е дека Америка ја исфрабикува цела економска криза за да се намали економскиот раст на некои земји, но не успеа да ја забави Кина со што и самите се изненадени со државниот капитализам и неговиот потенцијал.

Неможете да водите дискусија, сакате само по ваше да е.
НИКОЈ НЕ КАЖА ДЕКА АМЕРИКА ЌЕ СЕ РАСПАДНЕ,САМО ДЕКА ЌЕ ГО ИЗГУБИ ВЛИЈАНИЕТО СО ВАКОВ РАСТ НА КИНЕСКА ЕКОНОМИЈА.
И што кажа со ова? А што пишав јас во постот мој што ми го цитираше?

И дајте пркинете за мерење чив е поголем пак да кажам. Ако имате нешто да пишете за Украина и Русија океј.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
За интереси да,но за територија не,Русија целата своја историја војувала за да се прошири и се проширувала,патем империја не станала преку ноќ,додека САД никогаш не биле империја и никогаш не се ширеле надвор од своите граници,поготово не во 21ви век како Русија со Грузија и сега Украина.Извини но мене ми е глупаво твоето размислување од типот ЗАШТО НЕ ВЛЕЗАТ ВО КОРЕА ИЛИ ИРАН.. и што ако влезат и што ако ги победат ? ете просто прашање ? ќе добијат БЕСМРНОСТ,ЌЕ ИМ РАСТАТ ПАРИ ВО АМЕРИКА НА ДРВАТА... што ? ништо.. јас ти гарантирам,значи со својот живот потпишувам дека ако не беше инвзијата врз Ирак и Афганистан ќе беше врз Иран а МОЖЕБИ и Кореа.Кореа не ја чепкаат затоа што имаат нуклеарно оружје,и не се плаши САД од тоа туку Јужна Кореја,само да те потсетам малце бидејќи сите овде зборите некои тези и теории а никогаш не гледате ни малце во историјата.Америка во Јапонија има 50.000 војници,во Јужна Кореја околу 5,10.000,географски гледано ракетите на С.Кореја би можеле да ја погодат Јапонија (мада чисто сумјам) но ајде да речем ГИ ПОГОДУВААТ... умираат ете сите до еден 50.000 американски војници.. а при тоа го знаеме фактот дека во Втората Светска војна Јапонија со нападот на Перл Харбор убива 3.000 американски војници,како одмазда Америка праќа илјадници бомбардери врз Токио и во една ноќ загинуваат 200.000 + атомските бомби каде уште плус толку умираат.. и сега те прашувам,што би им се случило на С.Кореја ако убие 50.000 американски војници притоа Јапонија за 3.000 платила со животи на скоро милион луѓе,значи 3.000 за 1.000.000,а 50.000 ???? затоа јас тебе и овие други русофили кои не ја разбираат геополитиката би ви препорачал НЕ ГО ПОТЦЕНУВАЈТЕ ЃАВОЛОТ.... :)

патем се извинувам што забегав за Америка толку многу но ме нервира нечива неиформираност и неможност за проценка на состојбата,за ова се паѓа на Воена Академија,да му кажеш на професорот НЕКА ВЛЕЗЕ АМЕРИКА ВО КОРЕА АКО СМЕЕ.. и во Русија да студираш и ова да го кажеш нема никогаш да те пројдат...
Ај ти како студент на војна академија објасними дали го разбра мојот пост, кој кажа дека Кореа или Иран можат да им бидат директна опасност на САД, пак ке ти кажам прочитај го најмлаку 3 пати мојот пост и најверјоатно ке сватиш дека поентата беше дека САД несмее да влезе во Кореа и Иран поради големи шанси да бидат нападнати нивни сојузници (јужна кореја и Израел), од кои имаат непосредно огромна финансиска и геостратешка корист, Кореа чисто сумњам дека со нивните ракети може да стигне и до Јапонија, но затоа има моќ Јужна Кореја да ја избрише од глобусот, кој што САД тука губи огромна финансиска корист и важен геостратешки положај, и јас признавам сум лаик за војна тактика и политика, но ти ако мислиш дека ако изгубиш 50.000 војници во еден напад и за да ја добиеш војната мораш да вратиш со по множено со 300 државјани на непријателот си далеку од војна академија или ако си моментално на студирање веднаш да се откажеш, јас како лаик знам дека војна се добива со директни напади на војни објекти, војна опрема, брани, телекомуникации, електроцентрали каде се оневозможува функцинирање на државата,а посебно на војската и потоа влегуваат копнени сили каде ја окупираат територијата и спроведуваат своја сила и политика на терен, а не со убивање на цивили.
Додека ако мислиш дека САД во 21 век, а и порано (Виетнам) не води империјалистичка политика на секој можен начин и со војна и со политички санкции тогаш најверојатно се разбираш за војна тактика и геостратешка политика од трач муабетите што ги слушаш пред некоја коперација со пиво и месен нарезок пред тебе.
И плус прашање имам, дали кажа демек Америка ке ја снабдувала со гас европа, и дали ми кажи дали тоа ке е исплатливо економски за било кого, ако се има во обзир дека засега најголем извозник во гас за европа е Русија со веќе поставена мрежа за проток на гас кога се повеќе се шири.?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom