Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.788
Поени од реакции
23.128
Како се одвиваат како што треба кога Украина до завчера беше двор/вазал на Русија, а сега прави офанзиви во Курск со амерички оружја и уништува стратешки воени радари и складови со дронови на 300 километри од граница. Русија изгуби 25 години градени позиции во Европа со војнава, ја изгуби и неутралноста на Финска и Шведска добиена од советско време. Да се завршеше све брзо за месец дена, ќе ги изменаџираше последиците, вака заглавија во ужас без крај.
Ne do zavcera, daleku od toa. Vlijanieto pocna da go gubi uste posle raspadot na SSSR, a kulminirase 2014 mislam, ako ne se lazam. Vo megjuvreme se slucija uste eden kup vojnicki, revolucii vo zemji bogati so nafta ili tranzitni za niv zemji koi imaa kapacitet ili mestopolozba da ja zamenat ruskata nafta i gas. I za toa kulminacijata zavrsi so Sirija.
Rusite se brkaja so vremeto, bukvalno, no ti ne mozes toa da go vidis oti ocigledno nemas kapacitet za toa, zaglavi so tamu nekoj nivicki i bavci, a golemata slika izgleda ti e premnogu golema. I da se trudis ne mozes da najdes povrzanost so pucot vo Turcija na primer, bugarskoto odbivanje za juzen tek, i nie sme tuka kako tranzitna zemja. Bez navreda, slozeno e ova za tebe.
Da ti skratam, da ne se macis, tvoite go jadat nemien na globalen plan. Prasanje e samo kolku zapadot e svesen deka dolgorocno im zavrsi dominacijata. Gjorgji od site strani sardisan rabotata
Nejasno e samo uste kolku ljuge treba da umrat za da se pomirat so neizbeznoto. Ti sto velis, do kade se spremni da odat ako znaeme deka nivnata blagosostojba pretezno se dolzi na nivnata voena dominacija koja ja garantira nivnata trgovska dominacija i tekot na parite i resursite.
P.s i Avganistan zaboraviv da go spomnam, ali pameten si ti, napravisi ja sam matematikata zosto si gi sobraa partalite od tamu ali ne pred bukvalno da im ostavat dovolno oruzje i oprema za da stanat respektabilna lokalna voena sila vo regionot. I toa od toa sto znaeme, sto izleze vo javnost. Kolku ne znaeme samo eden bog znae. Da ne mislis Talibancite gi izbrkaa oti bea mnogu jaki.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.648
Како се одвиваат како што треба кога Украина до завчера беше двор/вазал на Русија, а сега прави офанзиви во Курск со амерички оружја и уништува стратешки воени радари и складови со дронови на 300 километри од граница. Русија изгуби 25 години градени позиции во Европа со војнава, ја изгуби и неутралноста на Финска и Шведска добиена од советско време. Да се завршеше све брзо за месец дена, ќе ги изменаџираше последиците, вака заглавија во ужас без крај.
Не, туку од војнава се виде дека Русија никогаш не ги ни имала тие „градени позиции со Европа“. Пред се затоа што Европа после ВСВ престана да биде склоп од независни и суверени ентитети... Самиот факт колку лесно САД ги натераа на економско (и секакво) самоубиство државите кои сега гледаме дека се само најобични вазали - самото тоа кажува дека најголемата грешка на Русија била што од старт не се свртеле кон Азија и остатокот од глобалниот југ.

А тоа другото е како она кога силеџија ненадејно ќе нападне кој следствено мора да се брани, а отстрана паметњаковичи коментираат „па можел онака, можел вака да направи“ а самите они во истата ситуација ќе го јаделе немиен додека коментираниот (нападнатиот) сосема успешно се брани па дури и победува во тепачката.
Ова е глупа паралела ама што да ти правам кога во старт ти е глуп муабетот.

Член од
22 декември 2018
Мислења
489
Поени од реакции
686
Ne do zavcera, daleku od toa. Vlijanieto pocna da go gubi uste posle raspadot na SSSR, a kulminirase 2014 mislam, ako ne se lazam. Vo megjuvreme se slucija uste eden kup vojnicki, revolucii vo zemji bogati so nafta ili tranzitni za niv zemji koi imaa kapacitet ili mestopolozba da ja zamenat ruskata nafta i gas. I za toa kulminacijata zavrsi so Sirija.
Rusite se brkaja so vremeto, bukvalno, no ti ne mozes toa da go vidis oti ocigledno nemas kapacitet za toa, zaglavi so tamu nekoj nivicki i bavci, a golemata slika izgleda ti e premnogu golema. I da se trudis ne mozes da najdes povrzanost so pucot vo Turcija na primer, bugarskoto odbivanje za juzen tek, i nie sme tuka kako tranzitna zemja. Bez navreda, slozeno e ova za tebe.
Da ti skratam, da ne se macis, tvoite go jadat nemien na globalen plan. Prasanje e samo kolku zapadot e svesen deka dolgorocno im zavrsi dominacijata. Gjorgji od site strani sardisan rabotata
Nejasno e samo uste kolku ljuge treba da umrat za da se pomirat so neizbeznoto. Ti sto velis, do kade se spremni da odat ako znaeme deka nivnata blagosostojba pretezno se dolzi na nivnata voena dominacija koja ja garantira nivnata trgovska dominacija i tekot na parite i resursite.
P.s i Avganistan zaboraviv da go spomnam, ali pameten si ti, napravisi ja sam matematikata zosto si gi sobraa partalite od tamu ali ne pred bukvalno da im ostavat dovolno oruzje i oprema za da stanat respektabilna lokalna voena sila vo regionot. I toa od toa sto znaeme, sto izleze vo javnost. Kolku ne znaeme samo eden bog znae. Da ne mislis Talibancite gi izbrkaa oti bea mnogu jaki.
Русите ги секнаа ресурсите и ги пренасочија на Исток, Кинезите го преплавуваат светот со ефтини производи, а можда наскоро и ефтини услуги како ИТ гигантите од Западот... Нема друга никаква политика моментално што се води за да се уништи економски Западот..

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.507
Русите ги секнаа ресурсите и ги пренасочија на Исток, Кинезите го преплавуваат светот со ефтини производи, а можда наскоро и ефтини услуги како ИТ гигантите од Западот... Нема друга никаква политика моментално што се води за да се уништи економски Западот..
ic... osven dedolarizacija, namaluvanje na pristapot na rare earths, tarifi milo za drago sto porano ni na kraj pamet nemase da im padne na kina, plus tarifi na i zabrana za prehranbeni produkti sto skapuvaat i ne moze bas da se prenasocat za drugo mesto kako kolite... kanada godinava ke ima mnogu bankrotirani farmeri, sto nema da prizveduvaat hrana slednata godina, kina ke ima 0 bankrotirani kompanii za proizvodstvo na EV...

da ne nabrojuvam sto se slucuva vo afrika i opstrovite niz pacifikot sto bea bitni bazi za trgovija i opsto za proektrianje na mok na zapadot... osven se toa nisto drugo.
Автоматски споено мислење:

svesni se. ke se odi do kraj. australia ja spremaat za posleden bastion. veke rabotat na teraformiranje na golem del na istocna aus za da moze da naselat uste 50M vo narednite 50tina godina. do togas evropa i severna amerika ke bidat pregazeni od migranti, leagalni i ilegalni.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.648
svesni se. ke se odi do kraj. australia ja spremaat za posleden bastion. veke rabotat na teraformiranje na golem del na istocna aus za da moze da naselat uste 50M vo narednite 50tina godina. do togas evropa i severna amerika ke bidat pregazeni od migranti, leagalni i ilegalni.
Има континентот ресурси за барем делумна самодоволност во клучните аспекти?

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.449
Поени од реакции
25.975
Можеби основни за преживување да, ама технолошки ресурси за развивање високи технологии - не ми се верува.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.953
Поени од реакции
83.254
Аустралија се исти курац како Канада, Америка и Енглеска.
Ќе им начукаат имигранти, педери и жени на клучни позиции и на секаде и ќе се ебе цела држава.
(под имигранти не мислам на Кинези него на Алкаеди)
Кано, тука моеш што сакаш да пишеш, али и самиот си знаеш дека вистината е таа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.504
Поени од реакции
33.648
Можеби основни за преживување да, ама технолошки ресурси за развивање високи технологии - не ми се верува.
Ако е така тогаш нема баш многу шанси тој план за продолжување на западната цивилизација во АУС.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.788
Поени од реакции
23.128
Aj preprocitaj se uste ednas sto napisa. Sto treba drugo za da se unisti ekonomski zapadot osven lisenje od evtini resursi i zamena za nivnite skapi so alternativni evtini i isto tolku dobri proizvodi. Uste taa famozna dedolarizacija im ostana ( bankarskiot sistem ) koj ne mozat da go sprovedat bez upotreba na sila, voena i politicka za da te primoraat da zemes nivni skapi krediti. Evropa kolku sto pratam koga se rabotese za nivni proizvodi se povikuvase na slobodna trgovija, ali sega baraat vlakno vo jajceto za da si go zastitat domasniot pazar od konkurentni proizvodi oti se svesni deka kucinjata so mast nema da gi jadat, ali toa e samo privremeno resenie. Na dolg rok zavrsi prikaznata.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.828
Поени од реакции
12.893
“Мирниот план” на Зељо.
-Нато
-Оружје
-Уште Оружје
-Пари
-Уште Пари
-Санкции
-Уште Санкции
-Инвестиции ака уште кеш.

Три месеци да исполнат им дал Зело :tvg: Соборување на проектилите од териториите на Романија, Полска и ко. Нанесување на удари со западно оружје по Руска територија.

И најсмешно е што во цел план, веќе не ни збори за ослободување на териотриите кои нели биле окупирани.

Овој најголем губитник ќе испадне после се ова. Гробар но.1 на својата земја. Па уште се надоврзал сега продава некои муда за бубрези дека енормни ресурси имале, и ако не им дале оружје и пари ќе ги присвоела Русија :D
Ех море абдал еден, најголемиот ресурс се луѓето, кои што ви избегаа во Европа и Русија. Тоа јаглен и остали пленки, и тоа ви отиде јабана. Армијата десеткувана, и тие што се чукаа вгради за патриотизам јасно им стана колку е сатот.

Дури и Јулиан од Билд не му се верува каква промашена инвестиција станува ситуацијата.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.371
Поени од реакции
24.507
za se ima. racunaj vo 1800tite odseceni bile od se i opstanale. sve ima, sve si proizveduvame ili sme proizveduvale sami predhodno.
Автоматски споено мислење:

Аустралија се исти курац како Канада, Америка и Енглеска.
Ќе им начукаат имигранти, педери и жени на клучни позиции и на секаде и ќе се ебе цела држава.
(под имигранти не мислам на Кинези него на Алкаеди)
Кано, тука моеш што сакаш да пишеш, али и самиот си знаеш дека вистината е таа.
ne e.

aus ima tocno 3,2% musli.

aus za razlika od kanada odbi da im dade poveke prava na aboriginite na referendum pred nekoja godina.

lgbt brakovi pomina bez cenzus ali samo zatoa sto referendumot bese dobrovolen. toa i aj ne smeta tolku sepak ovde pride - sydney mardi gras si egzistira od 1978ma i ako ne se lazam e vtor najstar vo svet.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.953
Поени од реакции
83.254
сам се лажеш, нас не не лажеш

Аустралија е на чело на усраната колона со Канада, Енглеска и Америка.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.449
Поени од реакции
25.975
za se ima. racunaj vo 1800tite odseceni bile od se i opstanale. sve ima, sve si proizveduvame ili sme proizveduvale sami predhodno.
Се тоа во ред е за 1800тите, ама тогаш не им требал литиум за батерии што го немаат, не им требале метали и легури за изработка на оружје и технологија, не им требале материјали за оптики. Денес што имаат од се ова што е потребно за врвна технологија ?

Kajgana Shop

На врв Bottom