- Член од
- 17 декември 2019
- Мислења
- 2.533
- Поени од реакции
- 4.314
Najgolem argument za toa deka si turski nacionalist e sto go negiras grnocidot vrz ermencite i etnickoto cistenje na kurdite vo mala azija
Убо реков јас, реалноста е толку изобличена што на црно се вели бело, а на бело црно. Што точно очекуваш да ти речам ? Дека во ЕУ не владее правото, а во Русија и Кина цвета демократијата, економијата и луѓето уживаат во невидена слобода ? Дека македонските печалбари се туркаат во редици пред руската и кинеската амбасада за работни визи ? Ајде малку реалност, не барај од мене да ја извртувам вистината само затоа што тебе така ти одговара.@oon што ќе кажеш за ова „почитување“ на малцински права? Па дури и во ропска Русија сите луѓе имаат право на глас, што ќе кажеш на ова дека во ЕУ држави има малцинства кои немаат право ни да гласаат?
Ќе одговориш? Или ќе се криеш под каменот од кој исползи. Се расфрлаш овде со некое наводно образование кое никој овде не може да го провери, пошто си анонимен, а не ни битно ни навистина да си ни декан а ние студенти. Во дискусија нема авторитети, има само аргументи и факти.
Автоматски споено мислење:
Во меѓувреме во реалноста:
Зборуваш за извори и објективност, но целосно го игнорираш поширокиот контекст на проблемот. Факт е дека ситуацијата со Ујгурите е меѓународно признат проблем, документиран од независни организации како ОН, Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешнл. Ако навистина сакаш извори, можеш да пребаруваш низ нивните извештаи наместо да се фокусираш на пропагандни слики и селективни примери.Toгаш зошто изнесуваш само твои субјективни мислења и ниту едно не го поткрепуваш со извор.
Пример: Ујгурите се систематски рептресирани, масовно затворани во „образовни кампови“ и има обиди за нивно културолошко и верско бришење.
Дај кинески, ујгурски и англиски извори за таквото тврдење, па да продискутираме.
А не ваму:
Јас: Имаат написи на институции и фирми на ујгурски.
Ти: Ништо не е тоа.
Јас: Имаат сообраќајни знаци и автобуси на кои пишува на ујгурски.
Ти: Ништо не значи тоа.
Јас: Имаат учебници на ујгурски.
Ти: Систематски се репресирани.
Јас: Имаат официјална страна на ујгурски за Xinjiang Uygur Autonomous Region.
Ти: Културолошки сакаат да ги избришат.
Јас: Имаат џамии.
Ти: Верски сакаат да ги избришат.
Но затоа збор не спомна за Грците, чии агенти прислушкуваа пред прозорците на македонските куќи, за овие да не смеат ни дома збор да проговорат на македонски.
Ама тоа изгледа не е културолошко бришење на еден народ во твојот изопачен светоглед.
A штом рече дека турскиот ти е на ниво на мајчин јазик, тогаш сигурно и ујгурскиот ти е прилично разбирлив, па еве разгледај како „репресирачките“ Кинези за Ујгурите дури издале и сликовница со Насрадин Оџа:
Прегледај го приврзокот 439446
...и после сите релативизирања од твоиве дописи, дај конечно прејди на решенијата...Убо реков јас, реалноста е толку изобличена што на црно се вели бело, а на бело црно. Што точно очекуваш да ти речам ? Дека во ЕУ не владее правото, а во Русија и Кина цвета демократијата, економијата и луѓето уживаат во невидена слобода ? Дека македонските печалбари се туркаат во редици пред руската и кинеската амбасада за работни визи ? Ајде малку реалност, не барај од мене да ја извртувам вистината само затоа што тебе така ти одговара.
Зборуваш за извори и објективност, но целосно го игнорираш поширокиот контекст на проблемот. Факт е дека ситуацијата со Ујгурите е меѓународно признат проблем, документиран од независни организации како ОН, Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешнл. Ако навистина сакаш извори, можеш да пребаруваш низ нивните извештаи наместо да се фокусираш на пропагандни слики и селективни примери.
Што се однесува до споредбата со Грција, тоа е типичен обид за дефокус. Никој не негира дека Грција има свои проблеми со малцинствата, но твојот обид да ги релативизираш репресиите во Кина со тоа што ќе укажеш на грчки практики е само бегство од суштината на дискусијата.
Затоа, пред да бараш извори само од мене, земи и ти прочитај нешто надвор од пропагандни памфлети и избрани примери кои одговараат на твојот наратив.
Шом имаш два факултети,готово крај.Алфа и омега си на форумов.Абе Фрчко беше професор на факултет па им ја расплака мамата и на студентите и на државава.Кај него зборот објективност не постои,само ароганција.Подобро овчар да беше барем нема да направеше толкава штета на Македонија.Ајде да расчистиме нешто, завршени имам два факултети, едниот на УКИМ со просек 9,56, а другиот во Хрватска. Зборувам перфектно англиски германски и хрватски, додека турскиот и македонскиот не ги ни рачунам, тие ми се на ниво на мајчин јазик. Со ова ниво на образование и познавање, за тебе и сличните можам слободно да бидам декан, а не да се објаснувам на анонимен форум со ликови кои дури и темелно прашање не можат да постават без навреди и фрустрации. Во меѓувреме, ти препорачувам да се тргнеш од навредливите етикети и малку да ја подигнеш дебатата на ниво достојно за возрасен човек. Секташ мекташ на страна тие зборчиња оти нема да постигнеш ништо со тоа.
Овде на овој форум изгледа владее една чудна болест , на црното се вели бело, на белото црно. Јас изнесувам реални факти, а реалноста овде е толку изобличена што ако речам дека главен град на Македонија е Скопје, сигурен сум дека ќе се најде некој што ќе се обиде да ми докаже спротивното. До тој степен е отидена работата. Не прифаќам никој да ме прави будала и да ми продава лаги како вистина. Затоа понекогаш пишувам подолги одговори , не затоа што уживам во тоа, туку затоа што не дозволувам некој да ме дупи во здрав мозок.
2024 година Русите држат скоро 20% од целата Украинска територија или 115.000 м2 додека Украина има цели 200 м2 во Курск.Во 2024 година втората најсилна армија во светот, руската, освои вкупно 2.800 км2 во Украина платени со десетици и десетици илјади жртви.
Патем, Украинците уште им држат околу 600км2 во Курск и не можат да ги избркаат од таму.
Нема 200км2, туку 600км2 што ги држат Украинците.2024 година Русите држат скоро 20% од целата Украинска територија или 115.000 м2 додека Украина има цели 200 м2 во Курск.
Кога ќе разбереш дека веќе е војна во бројки не во територија ? Русите веќе имаат освоено поголем дел од територијата каде што живеат „нивните“.
Taка е Нејкед! Уште една интернет победа денес а оваа ТИ ја извојува... Три пати ура за НАФО: Ура! УРАА!! УРРРААААА!!!со што може да се заклучи дека целата операција им е дебакл.
Имаш мапа можеш да видиш со неколу клика дека се 200 не 600 м2 како што пишувашНема 200км2, туку 600км2 што ги држат Украинците.
Русите немаат освоено ништо од харковска, николаевска, дњепропетровска и одеска територија каде исто така живеат голем број нивни, со што може да се заклучи дека целата операција им е дебакл.
Украинците од проруски народ станаа анти-Руси во рок од 10 години. Уште еден дебакл на руската политика.
Абе не знам шо уште се замараш.Не гледаш дека украинските сили се исцрпени и масовно дезертираат?Ова не е од проруски извори туку сторија од FRANCE 24.Побарај на You Tube за да ти стани појасно каква е ситуацијата на терен.Нема 200км2, туку 600км2 што ги држат Украинците.
Русите немаат освоено ништо од харковска, николаевска, дњепропетровска и одеска територија каде исто така живеат голем број нивни, со што може да се заклучи дека целата операција им е дебакл.
Украинците од проруски народ станаа анти-Руси во рок од 10 години. Уште еден дебакл на руската политика.
Nikade ne go spomnav Grujo jas, samo te prasav od koga tebe pocnaa da ti precat nevladini. Do skoro sosem ok ti bea, se krstese vo niv. Sega te citkam druga ploca svrti.Грујо правеше отстапки на Албанците исто ко СДСМ. Заборај го Грујо. Не се враќа више. Помири се и погледни во иднината.
Кои пропагандни памфлети? Слободното практикување на ујгурскиот јазик, ујгурски натписи на фирми, институции и сообраќајни знаци, учебници на ујгурски јазик, како и џамии за тебе се пропаганда? И доколку ова за теб е е пропаганда, тогаш дај да видиме таква „пропаганда“ и во Грција, Турција, Летонија и Естонија?Зборуваш за извори и објективност, но целосно го игнорираш поширокиот контекст на проблемот. Факт е дека ситуацијата со Ујгурите е меѓународно признат проблем, документиран од независни организации како ОН, Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешнл. Ако навистина сакаш извори, можеш да пребаруваш низ нивните извештаи наместо да се фокусираш на пропагандни слики и селективни примери.
Што се однесува до споредбата со Грција, тоа е типичен обид за дефокус. Никој не негира дека Грција има свои проблеми со малцинствата, но твојот обид да ги релативизираш репресиите во Кина со тоа што ќе укажеш на грчки практики е само бегство од суштината на дискусијата.
Затоа, пред да бараш извори само од мене, земи и ти прочитај нешто надвор од пропагандни памфлети и избрани примери кои одговараат на твојот наратив.
Нема тој што да негира или потврдува. Еве му карта од 1918 год, црно на бело, каде јасно се кажува дека 800 000 Ерменци биле измасакрирани од страна на Турците во изминатите четири години.Najgolem argument za toa deka si turski nacionalist e sto go negiras grnocidot vrz ermencite i etnickoto cistenje na kurdite vo mala azija