мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 18.788
- Поени од реакции
- 23.128
Ne do zavcera, daleku od toa. Vlijanieto pocna da go gubi uste posle raspadot na SSSR, a kulminirase 2014 mislam, ako ne se lazam. Vo megjuvreme se slucija uste eden kup vojnicki, revolucii vo zemji bogati so nafta ili tranzitni za niv zemji koi imaa kapacitet ili mestopolozba da ja zamenat ruskata nafta i gas. I za toa kulminacijata zavrsi so Sirija.Како се одвиваат како што треба кога Украина до завчера беше двор/вазал на Русија, а сега прави офанзиви во Курск со амерички оружја и уништува стратешки воени радари и складови со дронови на 300 километри од граница. Русија изгуби 25 години градени позиции во Европа со војнава, ја изгуби и неутралноста на Финска и Шведска добиена од советско време. Да се завршеше све брзо за месец дена, ќе ги изменаџираше последиците, вака заглавија во ужас без крај.
Rusite se brkaja so vremeto, bukvalno, no ti ne mozes toa da go vidis oti ocigledno nemas kapacitet za toa, zaglavi so tamu nekoj nivicki i bavci, a golemata slika izgleda ti e premnogu golema. I da se trudis ne mozes da najdes povrzanost so pucot vo Turcija na primer, bugarskoto odbivanje za juzen tek, i nie sme tuka kako tranzitna zemja. Bez navreda, slozeno e ova za tebe.
Da ti skratam, da ne se macis, tvoite go jadat nemien na globalen plan. Prasanje e samo kolku zapadot e svesen deka dolgorocno im zavrsi dominacijata. Gjorgji od site strani sardisan rabotata
Nejasno e samo uste kolku ljuge treba da umrat za da se pomirat so neizbeznoto. Ti sto velis, do kade se spremni da odat ako znaeme deka nivnata blagosostojba pretezno se dolzi na nivnata voena dominacija koja ja garantira nivnata trgovska dominacija i tekot na parite i resursite.
P.s i Avganistan zaboraviv da go spomnam, ali pameten si ti, napravisi ja sam matematikata zosto si gi sobraa partalite od tamu ali ne pred bukvalno da im ostavat dovolno oruzje i oprema za da stanat respektabilna lokalna voena sila vo regionot. I toa od toa sto znaeme, sto izleze vo javnost. Kolku ne znaeme samo eden bog znae. Da ne mislis Talibancite gi izbrkaa oti bea mnogu jaki.
Последно уредено: