Не те разбрав баш, но најверојатно не се согласуваш дека во Русија имаат влијание, сметаш дека немаат...
Мислам во контекст на тоа дека се согласувам со тебе на многу работи на разни теми што пишуваш, само тука мислам дека си грешка кога викаш дека прво ги освоиле Русија и Кина, обратно е. И согласен сум дека имаат големо влијание во сегашна Русија, не може да се спори тоа.
Патрик Ланкастер имаше интересно интервју со украинец од Херсон кој русите го ставија за заменик раковидител на Херсонската област.
Долго е али интересно
https://www.youtube.com/watch?v=h5YZueezb6c
Во кратки црти - збори за како живеел во Америка, шетал низ свет, за мултикултурализам на запад ова она, али на крај ја спомнува и етничката припадност на Порошенко и Зеленски.
По неколку месеци "загинува" во сообраќајка. Не значи дека ради коментарите е скинат али сомнежот е тука.
Во војнава отсекогаш само сум пробувал да дадам мои прогнози за каква е состојбата на терен и што се случува геополитички. Никогаш не сум навивал за Русија ниту сум ги гледал како некаков спасител. Али па и не можам да кажам дека Украинците се бајчиња, мозокот им е каша попара направен. Преглупа војна и како одминува време се повеќе верувам дека не е ништо поразлична од Холодоморите и Гулазите на "комунистите".
Како што викаш ти, ако целта е да се тргне режимот во Украина, тогаш зошто главните на режимот имаат одобрување од Русија да шетаат слободно низ Киев и да пречекуваат разни Бајденовци, Сунаци, Урсули и слични ликови. Што не здрват еден кинжал да ја скратат веќе децениската мака на луѓего во Донбас и да ги спасат животите на војнците?
Сум го гледал поодамна и горе доле таа е приказната, тешко е да се негира.
Но има и доста работи со кои не се согласувам. Пример премногу ги возвишува швабите, ги прикажува како ангелчиња кои на мравка не газат, каде и да оделе со цвеќиња ги пречекувале, не правеле злодела, не мразеле други него само сакале да си ја зачуваат нацијата, им се приклучиле луѓе од 100 земји, во Украина ги пречекале како ослободители и други лаги и полувистини.
Пример заборава да каже дека луѓе од истите 100 земји се борат и за Советскиот Сојуз, во Украина се пречекани со отворени раце од Бандерашите, не од сите.
Да, комунстите прават злодела кои потоа се препишани на нацистите, меѓутоа нацистите прават безброј злодела во Белорусија, Полска, Украина, Русија.
16 милиони цивили се убиени од нацистите/умреле како последица на инвазијата од глад и болести. Цели села и градови опустошени и запалени, посебно во Белорусија.
Најапсурден е моментот кога вика дека Lebensraum е само место за живеење на германските народи, нема ништо лошо во тоа. А тоа што под lebensraum се подразбира истребување на словенските народи во источна Европа и земање на нивните ресурси за да може Германија да биде империја нема везе нели.
Ако не се лажам имаше тврдење дека СССР се спремал да ја освои Европа па Германија за да го спаси континентот ја прави инвазијата.
Да се спремал Сталин да го зема Парис немаше неспремни за војна и со смкнати гаќи да бидат фатени Советите.
Имаше уште нешто но не ми текнува сега.