Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    754

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Епа како ќе го наречеме поинаку?!

А нашиот пример не чини, оти нашето незадоволство и влегување во Собранието не смени ништо!

Во Русија цело крило на Путин му срушија, и тоа баш оно најбитното таму, военото!
(А искрено не верувсм да остане на тие двајца.. сигурно додека ние тука си тераме бош муабети, таму ГУР вечерва вади со торба на глава корумпирани официри! ;))
За пучот во Турција уште не се знаат детали, ама главите се отстранети.

Никој, ама баш никој не пружа рака на пучист, пошто тоа е обострана смртна пресуда. Значи можеби имал незадоволство против воениот врв, тоа би било друго, но пак и така, чим има Руска крв на рацете (доколку леталата се вистина) ова што се случува или е театсар или на Путин му се ниша сериозно столот.

според сликите на пример од автопатот ископан (што е глупост), наводните пукања во Ростов и Москва, кои излегоа дека се лага (@Del Boy нека каже) мене не ми личи дека нешто сериозно се случува.

И башка ова на фронтот нема никаков негативен импакт … многу несвојствено за еден пуч.

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
346
Поени од реакции
404
Можеби барањата,револтот на Пригожин се поклопуваат со размислувањата на тие околу Путин во кој правец и како да се спроведува СВО

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
Што е сега муабетов. Путин се плаши да ги смени Шојгу и Герасимов или да им даде наредба поинаку да ја спроведуваат воената операција во Украина, па тоа се решава да го прави со дворски игри преку Пригожин. Ма дај :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
За пучот во Турција уште не се знаат детали, ама главите се отстранети.

Никој, ама баш никој не пружа рака на пучист, пошто тоа е обострана смртна пресуда. Значи можеби имал незадоволство против воениот врв, тоа би било друго, но пак и така, чим има Руска крв на рацете (доколку леталата се вистина) ова што се случува или е театсар или на Путин му се ниша сериозно столот.

според сликите на пример од автопатот ископан (што е глупост), наводните пукања во Ростов и Москва, кои излегоа дека се лага (@Del Boy нека каже) мене не ми личи дека нешто сериозно се случува.

И башка ова на фронтот нема никаков негативен импакт … многу несвојствено за еден пуч.
Пак ќе кажам, Русија ти е премногу сложена и уникатна за било каква споредба отстрана..
150 народи и народности, не знам колку републики, автономни покраини… менталитети..
Неможеш да споредуваш!
Плус таму народот сака и верува на еден моќен “безгрешен” лидер!

И не, на Вагнеровци беше крвта што се лиеше од предавници! На обични војничиња пратени во колони да глумат “феинт”! Најхрабрите остануваа без муниција, без поддршка, а некои олигарси/официри дебело се нафатираа!

Премногу долго, години и децении тајфата на Путин/Шојгу пушташе корења…
И Суровкин го виде тоа од прва рака!

Путин треба да биде среќен оти е преку потребен во моментов! Во спротивно ќе го обесеа на Црвениот Плоштад!

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.927
Поени од реакции
37.013
Еве го и ИЛ-22/18ката срушен од вчера.

IMG_0022.jpeg

Идентификација: RA-75917

Последно уредено:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.463
Поени од реакции
39.152
Има разлика помеѓу тоа Путин да умре од старост, и да биде сменет со државен удар. Тогаш летаат и структури и све, и се поставуваат нови.
Кои структури ќе се сменат? Освен Путин нели и неговите луѓе шо ги именувал.

Дури и да има државен удар, тоа ќе биде од внатрешни незадоволни структури како ФСБ, армијата и слични. Ваљда не очекуваш ЦИА да го собори Путин и да стави Зеленски тип на играч? На тоа мислев јас кога реков структури, целосна смена у надворешната политика каква шо имаше во Украина.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Па ја не ни очекував пуч сеа, мислев некоја година фора имаат. Тешко некој да го предвиде ова.

Ама воени неуспеси секогаш ствараат револт дома и дали ќе биде Поржогин или некој друг, очекувам слични настани во иднина. Путин покажа слабост и верувам дека ова ќе тлее револт кај остатокот од армијата.

Прв пат да поверувам дека на Путин му се тресе столчето.
Многумина поверуваа, ама досега завршија само нивните кариери.
Ако ти текнува Liz Truss само што ќе го турнеше од власт, ама како тргнало и нејзиниот наследник ќе си отиде пред овој да се помести за до тоалет.

Член од
16 април 2014
Мислења
7.411
Поени од реакции
11.898
Што е сега муабетов. Путин се плаши да ги смени Шојгу и Герасимов или да им даде наредба поинаку да ја спроведуваат воената операција во Украина, па тоа се решава да го прави со дворски игри преку Пригожин. Ма дај :)
Што се случи според тебе?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.406
da bese regularen ovoj marsh na vagner kolku napadi od ukraina ke imase nad nego? valjda poveke od edna raketa i nekoe dronche? vaka se projde nekako brzo... mapata ti e sto u sustina se sluci.

1687748869150.png
Автоматски споено мислење:

Еве го и ИЛ-22/18ката срушен од вчера.

Прегледај го приврзокот 382639

Идентификација: RA-75917

eve ti za avionot sto bil i za sto sluzel, taman so fotki.

praven u 60tite daden poklon na kralot na afganistan pa im bil vraten... eve go i vnatre so modernata tehnika od toa vreme, slikan pred nekoj mesec posto bil uglavno koristen ko muzej...

1687749705662.png

ps. imaat mnogu novi pomoderni avioni od ova ama ajde, raduvajte se uste malku.

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.666
Поени од реакции
22.444
Многумина поверуваа, ама досега завршија само нивните кариери.
Ако ти текнува Liz Truss само што ќе го турнеше од власт, ама како тргнало и нејзиниот наследник ќе си отиде пред овој да се помести за до тоалет.
Лестер, во демократски држави промена на власт е нешто сосема нормално и процес што не предвикува ерупции. Токму твојот пример тоа го покажува. Во авторитарни држави или диктатури, каде првиот човек во државата концентрира многу моќ во себе, тие промени често и не врват толку подмачкано. Факт е дека не знаеме како ќе биде при промената на власт во Русија, кога и да е и од кои причини ама има потенцијал за некои работи тука.

da bese regularen ovoj marsh na vagner kolku napadi od ukraina ke imase nad nego? valjda poveke od edna raketa i nekoe dronche? vaka se projde nekako brzo... mapata ti e sto u sustina se sluci.

Прегледај го приврзокот 382644

eve ti za avionot sto bil i za sto sluzel, taman so fotki.

praven u 60tite daden poklon na kralot na afganistan pa im bil vraten... eve go i vnatre so modernata tehnika od toa vreme, slikan pred nekoj mesec posto bil uglavno koristen ko muzej...

Прегледај го приврзокот 382645

ps. imaat mnogu novi pomoderni avioni od ova ama ajde, raduvajte se uste malku.
Кано последен пат кога кинисаа од север кон Киев неславно се заврши.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Лестер, во демократски држави промена на власт е нешто сосема нормално и процес што не предвикува ерупции. Токму твојот пример тоа го покажува. Во авторитарни држави или диктатури, каде првиот човек во државата концентрира многу моќ во себе, тие промени често и не врват толку подмачкано. Факт е дека не знаеме како ќе биде при промената на власт во Русија, кога и да е и од кои причини ама има потенцијал за некои работи тука.

Абе нормално и ненормално е во исто време.
Се согласувам дека не е нормално еден човек да владее со децении, ама уште помалку е да се бираат неспособни влади кои треба да ги менуваш секоја година. Вработен во фирма е лошо кога ќе замине и требаат месеци работите да се вратат во нормала, а не пак држава со власт каде после избори се менуваат раководства на сите институции, и стратегии. Додека тие се занимаваат кој на кого да му го начука со избори, возот заминал.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.902
Поени од реакции
25.406

da igorce, i sega znaeme zosto. izlegoa dokumnetite od istanbulskiot miroven dogovor i deka uslov bilo rusite da se povlecat. zatoa gi skinaa ukrainskite pregovarachi podocna ako se sekavas.

toa deka i sega moze da zavrsi neslavno sigurno deka moze. ama i ova e golemo AMA ako stignat do kiev wagnerovci sigurno ke napravat golemi pizdarii. jas ne ocekuvam da go zazemat gradot ama ocekuvam da go napravat pekol za ukraincite za sekojdnevno ziveenje.... ocekuvam i barem uste miljonce da se iselat... taka da ne ke e na arno. od ona sto veke godina dena gledame rusite ne se mnogu zainteresirani da drzat teritorija nego sakaat da gi trosat ukraincite sto i go pravat. kako i da e na kraj moze i nisto od ova da ne bide, jas seuste mislam deka prigozin i wagner sakaat celosno da se ottrgnat od vojnata, sve da im prepustat na kadirovci a oni da se vratat u afrika kade drzat seriozni biznisi i imaat za cel da gi spakuvaat francuzite od tamu za sva vremena. niger i negovite resursi se 100 pati pobitni nego ukraina plus parite se tamu.

Последно уредено:

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.267
Поени од реакции
9.940
САД демократска држава ли е?

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Абе шо не кажуете дека се вратила слобода на говор? Ко шарена револуција издејствувавме враќање на темава :cool:

Нејсе, не сум у тек што се пишуело у меџувремену, малце сум и на тестисоладење, што подразбира послаб прилив на инфо.

Секако, бев информиран у глобала, фрлив поглед набрзински у интернет изворите ама далеку од некакви reliable intelligence за да анализирам на задоволително ниво.

1. Вака површно, има многу дупки во настаните и информациите. Она што мислам дека може да се шпекулира е дека веројатно Пригожин дејствувал сам, т.е. нема умешано западни служби јер нивниот принцип на работа не дозволува неказнето да помине доколку некој се нафатил за нив да ја прави прљавата работа и не донел тоа што ветил.

2. Пред оваа авантура ги знаев прилично точно рејтинзите на Пригожин во руското општество. Може да се опишат во најмала рака поделени со натежнување кон позитивно. И тоа беше проблем не по Путин или воено раководство туку по светот, од аспект на неговата радикалност. Дипломатија е навредлив термин за него. По ова, незнам како стојат работите, мислам дека нешто изгуби ама нешто и доби, така да тешко е да се каже. Плус ситуацијата е во развој сеуште според мене, ќе видиме што ќе се дешава.

3. За мене лично, ова го потврди уште еднаш тоа што го пишувам за Путин, најнаивен и слеповерен во дипломатија, човекољупски пристап, трпелив, пресметлив, по секоја цена да избегне жртви, употреба на сила и моќ откако 5 пати ќе му пројдат црвени линии кои се розеви лила жолти плави и наранџа до 5тата. А кој најдобро го знае Путин и таа негова "мана"? Пирошката. А он е куче касапско, ја осети ли слабоста/можноста оди гриза. Мн убаво знаеше до каде може да оди до каде Путин е спремен да биде мирољубив и по мирен пат да ја разреши ситуацијата. Ги помина сите линии дур не дојде до последната, таа што стварно е црвена.

5. Досега во тешки ситуации покажувал извонредно менаџирање, на крај го наоѓал најсоодветното решение. Иако тоа не е гаранција за успех секогаш и во вечни векови, сепак е индикација.

6. Мислам дека резултатот од целата ситуација сеуште не е конечен, а во голема мера ќе биде интересно да се види, кога тогаш, што било договорено. Од тоа зависи репутацијата на Путин.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.634
Поени од реакции
5.351
...штом нешто важно се случува...

Нешто ме интересира па да прашам што мисли..

Најважното: Кој стои зад обидот на државен удар во РФ?

Дека тоа е оној Пригожин со 25 или 50000 платеници е приказна за наивни. (сакам да речам јас во такво нешто не вервам)
За сега само еден спомна МИ6 и ... а другите молчат, по се изгледа пред време ги разбудија “спијачите“...
На кого најмногу му одговараше токму сега да има државен удар, кој би имал полза од тоа?

И како десерт:
Што би можеле да очекуваме откако ќе се испеглат работите (со пучистите мислам), дали ќе има радикализација или пак ќе се оди кон смирување?

(токму од овие причини -државен удар- имав мислење дека одолговлекување на СВО може да има несакани последици и е време за ОТАНистите да роварат во РФ за да ја ослабнат, гледаме дека токму тоа се случува)

Ќе заборавев да им изразам сочуство на демократите-атлантистите, Северџганите и останатите етнички заедници кои во душа го милуваат ОТАН, ама ...
..овој пат не им успеа друг пат повеќе среќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom