Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Не треси зелени, поентата ми беше дека ниту една власт не го ферма народот. Не биди детиште
Друже Клинтон, намали со тоа копиумот и остави малку за Тенеќе и Антон кога ќе се разбудат. Сите ќе се соочеле со последиците... досега Америка ќе ја немаше по твојта логика за последиците и соочувањето. Ја читни малце за историјата на доларот и како стана светска валута и погледни ја положбата на рубљата и Русија денес. Читни малце не туку гуслаш шо ти кажале од цивил.мк...

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.352
Поени од реакции
6.040
Taka da batali toa detski muabeti za dobro i loso, ispravno i neispravno, opravdano ili ne, da se skoncentrirame na toa dali da te klasificirame vo normalen ili ne posto od edna strana sekoj velis deka sekoj normalen posakuva mir, a od druga strana svesno posakuvas uste povekje covecki zrtvi. Nekako kontradiktoren mi si, kako pomesani cuvstva da imas :cautious:
Не посакувам човечки жртви, од каде сега тој заклучок? Јас посакувам секоја земја САМА да си го дефинира патот по кој ќе оди, утре ако сака и Мексико да направи сојуз со Русија, да може без жртви да направи таков сојуз. Русија ја нападна Украина, а не обратно. Не ги поддржував ниту акциите на САД во Либија, Ирак, Сирија итн. така да принципиелно на тоа не ја поддржувам ни војната на Русија со Украина.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.577
Ne ke da e bas taka. Silata ista ni e i nas i nim srazmerno gledano, duri nas ni e i pogolema. Tie ja imaat Rusija za sosed, postojana clenka vo sovetot za bezbednost pri OON, clenka so pravo na veto, drzava pobednicka vo ww2, zemja so nuklearno vooruzuvanje itn itn. Nie go imavme Kosovo, protektorat na SAD za neprijatel. Razlikata vo silata e sto pozadi Kosovo sedese SAD isto kako i pozadi Ukraina sto stoi inaku dosega se ke se zavrsese pobrzo duri i od Krim.
I sega uste sto ne mi stana jasno zosto ( nastrana malcinstvata i nekoj etnicki grupi sto ziveat na ovaa teritorija) random Makedonec bi gi branel interesite na SAD i pokraj se sto ni se slucuvase vo izminative 30 i kusur godini.
Se mi e jasno osven toa.
Е ако не седел САД позади, што би било кад би било. Реалноста е дека САД седи позади нив и косово. Затоа сразмерно глеано ти е утнат рачунот за силата.
Тоа го знаеме и ние и косоварите и украинците и дејствуваме соодветно на можностите.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.700
Поени од реакции
3.990

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.321

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.352
Поени од реакции
6.040

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
4.607
Мислам дека го минимизираш импактот што НАТО алијансата би го доживеала доколку Русија победи во војнава.
НАТО како организација е политичка, и како таква е продолжената рака на моќта на Америка. Од тој аспект, ако се случи НАТО да изгуби во Украина, Америка ќе има намалена геополитичка моќ, а тоа ќе има каскадни ефекти врз целиот свет.
Влијанието на НАТО ќе биде ослабено и најверојатно оспорено и непочитувано од многу други држави низ светот.
Доларот може да ја изгуби тежината како глобална валута бидејќи би била замената со други или повеќе валути, што де факто ќе ја ослабне Американската политичка и воена моќ, нивното присуство во Азија ќе биде ослабено, нови сојузништва ќе се прекројуват, Европа можеби ќе се обиде да се ослободи од влијанието на Америка и НАТО со создавање на Европска безбедносна агенција за што Макрон цели и го нагласува во повеќе наврати во неговиот мандат.

Најверојатно има и други политички работи кои ќе го прекројат светот како што беше после ВС2 со Америка и СССР и затоа мислам дека треба оваа војна да ја гледаме како таква.

Исто така, не мислам дека Америка има уште еден политички капитал да изгуби, особено во оваа војна со Русија поради политичката загуба со Афганистан.

@Taker Америка политички изгубија во Афганистан, воено победија.
НАТО како организација е воена, и како таква е продолжената рака на моќта на Америка

Ти ја разбирам поентата ама не се сложувам, премногу утописки и недефинирано. Сигурен сум дека америте нема да седат со скрстени раце и да дозволат мирен пренос на доминација.

Украина беше во Руска сфера на влијание, па премина на западна, па ако Русија ја врти назад НАТО не изгубил премногу.

Го разбирам морталитетот позади твоето размислување, за жал реалноста е поинаква

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.220
Поени од реакции
12.035
хахахахаха браос мајсторе, како си ме заебал ахахахаахахахаха
Се надевам дека ќе имаш прилика да се покажеш за НАТО во Украина и да му го фатиш без раце на некој Кадировец ;)
Пензиониран е рече, така да ќе нема прилика да се покаже - прошло му време. Останува само на форум да му се сили на некој со досетки од 80 години на минатиот век и да го брани НАТО и сојузниците им пошто оттаму земал плата па незгодно му иди да ќути.

Секој нормален во тимбата ќе знае дека прво ова не е во ред за било која завојувана страна, најмалку за светот во целина, второ дека Украина свесно влезе во нешто во кое беше втурната од вазалите на УСА, па сега и вазалите кога видоа колку е висок цехот гледаат да си го тргнат газот.
Мене срам би ми било да се нарекувам воено не знам што, а да оправдувам тоа што моментално се случува во украина (политички и најмалку воено).

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.248
Поени од реакции
9.894
Не посакувам човечки жртви, од каде сега тој заклучок? Јас посакувам секоја земја САМА да си го дефинира патот по кој ќе оди, утре ако сака и Мексико да направи сојуз со Русија, да може без жртви да направи таков сојуз. Русија ја нападна Украина, а не обратно. Не ги поддржував ниту акциите на САД во Либија, Ирак, Сирија итн. така да принципиелно на тоа не ја поддржувам ни војната на Русија со Украина.
Животот не е црно бел, тоа секое дете еден ден треба да го научи.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.321
Е ако не седел САД позади, што би било кад би било. Реалноста е дека САД седи позади нив и косово. Затоа сразмерно глеано ти е утнат рачунот за силата.
Тоа го знаеме и ние и косоварите и украинците и дејствуваме соодветно на можностите.
Stvarno, e ova e novo, fala so ne prosvetli.
I sega uste ti e cudno zosto nastrana severdjanite , najgolem procent od nas e proruski nastroena?
Ne deka gi mrazime Ukraincite, realno kakva dopirna tocka imame nie so random Ukrainec, Siriec, Iracanin ,Libiec itn itn pa da gi mrazime ili bilo sto. Ne deka gi sakam ali ne gi ni mrazam realno, ali so samoto toa sto imaat instalirano marionetska vlada od SAD, nesto ko nasata slicno ,jas na niv gledam ko random severdjan i koj gi eba, eden neka ne ostani od niv. Ti realno dali bi se svrtel na drugata strana ako vidis deka nekoj lokalen severdjan go proservaat od kjotek i toa po moznost Albanci ili bi mu priteknal na pomos?
Ama realno.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
4.607
Друже Клинтон, намали со тоа копиумот и остави малку за Тенеќе и Антон кога ќе се разбудат. Сите ќе се соочеле со последиците... досега Америка ќе ја немаше по твојта логика за последиците и соочувањето. Ја читни малце за историјата на доларот и како стана светска валута и погледни ја положбата на рубљата и Русија денес. Читни малце не туку гуслаш шо ти кажале од цивил.мк...
Шо трчаш ко прле пред магаре бе?
Читај
Украина никогаш не беше сојузник, во 2010/2011та имав прилика да поминам 1 месец со луѓе од Лавов, уште тогаш ги мразеа Русите од дното на душата.

Политика е, интереси се во прашање, ако има бизнис/политички/трговски интереси се градат конекции додека трепнеш.
Ако светот држеше лутина за вакви работи, Германија требаше да биде оставена сама на себе во наредни 1000 години, ама кога е во прашање интересот се се заборава.

И дали озбилно мислиш дека е насанкан човек што речиси и да нема направено погрешен потег во цела своја кариера?
Македонското население е мнозински проруско, а сепак Северџанија е НАТО членка,
Исти курац
Ако го оправдуваш референдумот со кој догуравме до НАТО, тогаш зошто не ги оправдуваш референдумите на областите кои станаа Руски?
Ако е исти курац, тогаш зошто Украина не им даде двојазичност, процент на вработување и тн. на Русите,како што ние им дадовме на шипурките?
Ако Косово може да биде независна држава, зошто да не може да се отцепат Донбас и Луганск?
Ако САД можеше да превоспитува држави со бомбардирање, зошто да не смеат овие?
Во моментов во Украина се спроведува демократија исто како што се спроведуваше во Ирак, Авганистан, Либија, Сирија, Србија и тн.
Не треси зелени, поентата ми беше дека ниту една власт не го ферма народот. Не биди детиште
Реплицирав на специфична изјава, ама тоа е тешко да се свари изгледа

Член од
6 декември 2022
Мислења
960
Поени од реакции
1.463
Само слепец може да поверува дека сликава НЕ е фотошоп. :) За разлика од видеата во шаторот со руските војници....
А се препозна у тие војската шо се штикла? Така ли ви изгледа капитулацијата, фрлај шминките и штиклите и фустаните, сега ќе се правите мажишта? (y)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.650
Поени од реакции
35.517
И ние не сакаме, ама толку ни е силата. Украинците имаат други карти, и ќе пробаат да ги играат за да не станат дисфункционална држава ко нашата.
Украина е еден од ретките примери за понедисфункционална држава - дури и од нашата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.321
Se super ali kako sto rekovme , sekoj normalen znae koi bi bile posledicite od takva edna akcija.
Znaci nastrana toa ti sto posakuvas, realnosta e taa i sekoj normalen go znae toa, taka da samo po sebe se nametnuva prasanjeto dali si normalen ili ne.
Ajde razmisli i odluci se.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.577
Stvarno, e ova e novo, fala so ne prosvetli.
I sega uste ti e cudno zosto nastrana severdjanite , najgolem procent od nas e proruski nastroena?
Ne deka gi mrazime Ukraincite, realno kakva dopirna tocka imame nie so random Ukrainec, Siriec, Iracanin ,Libiec itn itn pa da gi mrazime ili bilo sto. Ne deka gi sakam ali ne gi ni mrazam realno, ali so samoto toa sto imaat instalirano marionetska vlada od SAD, nesto ko nasata slicno ,jas na niv gledam ko random severdjan i koj gi eba, eden neka ne ostani od niv. Ti realno dali bi se svrtel na drugata strana ako vidis deka nekoj lokalen severdjan go proservaat od kjotek i toa po moznost Albanci ili bi mu priteknal na pomos?
Ama realno.
Па не ми е ништо чудно, кај реков тоа. Реков само дека ние не сме добар пример за Украинците или било кој.

Kajgana Shop

На врв Bottom