Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Македонското население е мнозински проруско, а сепак Северџанија е НАТО членка,
Исти курац
Ако го оправдуваш референдумот со кој догуравме до НАТО, тогаш зошто не ги оправдуваш референдумите на областите кои станаа Руски?
Ако е исти курац, тогаш зошто Украина не им даде двојазичност, процент на вработување и тн. на Русите,како што ние им дадовме на шипурките?
Ако Косово може да биде независна држава, зошто да не може да се отцепат Донбас и Луганск?
Ако САД можеше да превоспитува држави со бомбардирање, зошто да не смеат овие?
Во моментов во Украина се спроведува демократија исто како што се спроведуваше во Ирак, Авганистан, Либија, Сирија, Србија и тн.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.322
Zosto se raboti za klasichen diktator i ugnetuvac na svojot narod. Narodot trpi nepravda vo Belorusija. Sekoj so misli poinaku od Lukasenko e cel na progon i ugnetuvanje. Zatoa. Covecki zrtvi? Od kogo? Pak od Rusija...Samo tamu so ke baraa za triger za voena operacija...
I da e toa tocno sepak sekoj normalen znae deka instaliranje prokurtonska ( prosad vlada) na sama granica so Rusija neminovno ke dovedese do uste povekje covecki zrtvi isto kako i sekoj normalen sto znae deka instaliranje na nuklearni boevi glavi vo Meksiko od nekoja druga drzava neminovno bi predizvikala voena reakcija od SAD vo koja povekje od sigurno bi imalo golemi covecki zrtvi.
Taka da batali toa detski muabeti za dobro i loso, ispravno i neispravno, opravdano ili ne, da se skoncentrirame na toa dali da te klasificirame vo normalen ili ne posto od edna strana sekoj velis deka sekoj normalen posakuva mir, a od druga strana svesno posakuvas uste povekje covecki zrtvi. Nekako kontradiktoren mi si, kako pomesani cuvstva da imas :cautious:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
Ако го оправдуваш референдумот со кој догуравме до НАТО, тогаш зошто не ги оправдуваш референдумите на областите кои станаа Руски?
Ако е исти курац, тогаш зошто Украина не им даде двојазичност, процент на вработување и тн. на Русите,како што ние им дадовме на шипурките?
Ако Косово може да биде независна држава, зошто да не може да се отцепат Донбас и Луганск?
Во моментов во Украина се спроведува демократија исто како што се спроведуваше во Ирак, Авганистан, Либија, Сирија, Србија и тн.
Тоа што ние сме глупи/неаме сила, не значи дека е правилно. Мислам на сите ни е јасно дека нашето е погрешно. Украина не сака да биде Србија, или не дај боже Македонија.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
4.607
Дедоларизацијата, мултиполарниот свет, отсуството на стравопочитта кон Америка, губењето на новите пазари, вечната загуба на ефтиниот гас и следствено деиндустријализацијата се неколкуте нешта кои убедливо се случуваат во моментов во Западот. Така што далеку од тоа дека Западот е во вин-вин ситуација. :kuracc:
Дедоларизација, звучи убаво, ама не си се изјаснил: што после? Вакуум? Евро, фунта, јуан рубља, гривна? Кој ќе превземе? Како ние поубаво ќе живееме од Дедоларизација?

И сега имаме мултиполарен свет, не биди дете

Не треба да се изгуби стравопочит треба д ја снема хегемонија, гледај малку подалеку. Ама изјасни се, што потоа? Која е алтернативата? Вакуум?

Никој не губи слободен пазар ако го бива, а ако не е слободен пазар не му ни треба

Евтиниот гас е назад на маса уште пред зимово да заврши, Тенеќе ве отепа со факти ама можите. Разликата е таа што Русија мора сега да дава само на исток, има едно чудо вишок а нема клиентела

Испадни од руски наратив и погледни во боја малку, ќе те зачуди разликата. Колку е нафтата денес на бензинска? Нели 150 ќе достигнеш? Денес полнев за 82 денари литар, колку беше лани ова време?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.322
Тоа што ние сме глупи/неаме сила, не значи дека е правилно. Мислам на сите ни е јасно дека нашето е погрешно. Украина не сака да биде Србија, или не дај боже Македонија.
A nie sakavme :cautious:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
4.607
Не треси зелени, поентата ми беше дека ниту една власт не го ферма народот. Не биди детиште

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
cekaj ke vidime doprva... ima golema razlika koga se granicis so svetska sila i koga nekoj ti nareduva od kale sto i kako. nie trebase da pokazeme zabi a ukraina trebase da izigra podbro politicki zasto ne samo sto ke im gi skrsat zabite nego i ona malku sto ke ostane ako voopsto ostane ke bide sekako necij rob.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.415
Поени од реакции
18.578
И ние не сакаме, ама толку ни е силата. Украинците имаат други карти, и ќе пробаат да ги играат за да не станат дисфункционална држава ко нашата.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.253
Поени од реакции
9.906
И ние не сакаме, ама толку ни е силата. Украинците имаат други карти, и ќе пробаат да ги играат за да не станат дисфункционална држава ко нашата.
:LOL: и ти не си добар....абе пола се отселија, 800000 загуби до сега имаат, економијата им е минус бесконечно, уште малку и инфраструктура ќе немаат...дури и русите да застанат до овде и се откажат украинците се пропала нација. Курдите се поарни од нив.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Нема ни да биде, ние ќе сме државиште за тоа што ќе остане од овие ;)

Не треси зелени, поентата ми беше дека ниту една власт не го ферма народот. Не биди детиште
Хахахахахаха, мене ми изгледа дека ти глумиш детиште а се кажуваш воено лице. Со муабетиве на темава ми изгледаш на манекенка, а не на некој што своеволно влегол во професија чија основна намена е убивање.

Украина ќе треба да си се соочи со последиците од тоа што влета, а не да трча-моча кловнот наоколу и да бара сите да се откажат од својот комфорт за да му ја спонзорираат војната, или уште полошо да го турне цел свет во Трета Светска оти му прднало да изиграва мачо мен.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.892
Поени од реакции
4.607
Нема ни да биде, ние ќе сме државиште за тоа што ќе остане од овие ;)

Хахахахахаха, мене ми изгледа дека ти глумиш детиште а се кажуваш воено лице. Со муабетиве на темава ми изгледаш на манекенка, а не на некој што своеволно влегол во професија чија основна намена е убивање.

Украина ќе треба да си се соочи со последиците од тоа што влета, а не да трча-моча кловнот наоколу и да бара сите да се откажат од својот комфорт за да му ја спонзорираат војната, или уште полошо да го турне цел свет во Трета Светска оти му прднало да изиграва мачо мен.
За првиот параграф, да му го фатиш без раце пенисот на манекенката.

За вториот параграф, точно, сите треба да си се соочат со последиците на сопствените акции. И зелениот, и сенилниот, и путинестиот. Сите

Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
И да е така како што велиш, ане се сложувам, Шведска, Финска, Австрија и Швајцарија радикално променија курс од нивната неутралност. Геостратешки Путин изгуби многу, сакале да признаеме или не.
Западот од друга страна е во вин вин ситуација, ако победи Русија си има изговор оти е велесила, ако изгуби Русија ептен се во добивка. Ќеизгубат само хартија во пресите за пари штанцање
Мислам дека го минимизираш импактот што НАТО алијансата би го доживеала доколку Русија победи во војнава.
НАТО како организација е политичка, и како таква е продолжената рака на моќта на Америка. Од тој аспект, ако се случи НАТО да изгуби во Украина, Америка ќе има намалена геополитичка моќ, а тоа ќе има каскадни ефекти врз целиот свет.
Влијанието на НАТО ќе биде ослабено и најверојатно оспорено и непочитувано од многу други држави низ светот.
Доларот може да ја изгуби тежината како глобална валута бидејќи би била замената со други или повеќе валути, што де факто ќе ја ослабне Американската политичка и воена моќ, нивното присуство во Азија ќе биде ослабено, нови сојузништва ќе се прекројуват, Европа можеби ќе се обиде да се ослободи од влијанието на Америка и НАТО со создавање на Европска безбедносна агенција за што Макрон цели и го нагласува во повеќе наврати во неговиот мандат.

Најверојатно има и други политички работи кои ќе го прекројат светот како што беше после ВС2 со Америка и СССР и затоа мислам дека треба оваа војна да ја гледаме како таква.

Исто така, не мислам дека Америка има уште еден политички капитал да изгуби, особено во оваа војна со Русија поради политичката загуба со Афганистан.

@Taker Америка политички изгубија во Афганистан, воено победија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.523
Поени од реакции
24.322
Ne ke da e bas taka. Silata ista ni e i nas i nim srazmerno gledano, duri nas ni e i pogolema. Tie ja imaat Rusija za sosed, postojana clenka vo sovetot za bezbednost pri OON, clenka so pravo na veto, drzava pobednicka vo ww2, zemja so nuklearno vooruzuvanje itn itn. Nie go imavme Kosovo, protektorat na SAD za neprijatel. Razlikata vo silata e sto pozadi Kosovo sedese SAD isto kako i pozadi Ukraina sto stoi inaku dosega se ke se zavrsese pobrzo duri i od Krim.
I sega uste sto ne mi stana jasno zosto ( nastrana malcinstvata i nekoj etnicki grupi sto ziveat na ovaa teritorija) random Makedonec bi gi branel interesite na SAD i pokraj se sto ni se slucuvase vo izminative 30 i kusur godini.
Se mi e jasno osven toa.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
За првиот параграф, да му го фатиш без раце пенисот на манекенката.

За вториот параграф, точно, сите треба да си се соочат со последиците на сопствените акции. И зелениот, и сенилниот, и путинестиот. Сите
хахахахаха браос мајсторе, како си ме заебал ахахахаахахахаха
Се надевам дека ќе имаш прилика да се покажеш за НАТО во Украина и да му го фатиш без раце на некој Кадировец ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom