Има политичко влијание, перцепција за моќта на западот односно Америка ќе опадне, додека перцепијата за моќта на истокот ќе се зголеми. Тоа би довело да Америка и сојузниците не можат да вршаат воени операции карт бланш било каде во светот или пак да воведуваат санкции со цел да ослабнат или изнудат некаква корист во нивни интерес.
На светско геополитичко ниво веќе гледаме како Арапските земји ја намалуваат послушноста или воопшто не се ни плашат да се спротистават на западните ставови и барања, Африка станува се под поголемо влијание на Кина, додека во Латинска Америка се избираат премиери и претсетадели коишто не се наклонети кон Американската политика и ќе и создадат политички болки понатаму.
Поразот на Украина значи и пораз на НАТО, односно сликата би била така претставена и од тој аспект, нити Америка нити Русија не можат да си дозволат да изгубат во војната.
Не е само перцепцијата, туку дефакто ќе покажат досега невидена слабост ако ја изгубат војнава со Русија. Истовремено со остатокот од светот влегоа во нов вид на однос откако јавно ги узурпираа државните девизни резерви на Русија, и со тоа дејуре им покажаа на сите држави во светот дека нивните девизните резерви не се безбедни ако не играат како што свират САД.
Краткорочно ја оштетија Русија, ама мора да победат во војнава ако сакаат да ги задржат под контрола „меѓународните“ институции, и ЕУ. Среднорочно само ја збрзаа дедоларизацијата. Долгорочно секако се сјебани, империјата Пакс Американа е во фаза на паѓање како што била судбината на сите империи до сега.
Инаку полека малку со тоа фактите... Сакаш да се обложиме ако продолжиш вака, дека ќе испровоцираш meltdown кај ликот?
Ne be slobodno diskutirajte si, jas za drugo te prasuvam.
I sega si za mir vo svetot, mir vo zemjata , ona da nema vojni, ljuge nevini da ne ginat ti rekov mi rece ili ne?
edini koj e glup si ti. nitu znaes istorija nitu razbiras geopolitika, nitu imas prestava kakvi relacii imaat kina i rusija. site tvoj postovi na temata pokazuvaat deka si glup severdzan sto tipicno samo jade gomna za raboti sto ne gi sfaka. zatoa odjebi od temata i zadrzi si bar malku dignitet posto vaka samo dosagas i smrdis.
lol, eve uste eden dokaz deka si glup... ni obicno prasanje nemozes da odgovoris mora da me mesas mene... tikvar
Ti me citiras be torko, postojano po temite. Ti mi dosaduvas, a jas sum tip na covek so nesakam da mi smrdi okolu mene i cistam so lopata, zosto so race ako dopiram ke mi smrdi..Kina i Rusija se dve razlicni poimi shaban eden, ocigledno e i po postapkite na Kina. Kina e svetlosni godini pred Rusija vo se (osven vo vooruzuvanje), taka da Kina ne e glupa da bidi so luzerite...Ke si stoi nastrana, ke si koristi toa so mozi da go koristi od Rusija i od zapadot i ke se razviva ushte povekje, za da stane broj 1 najmokna sila na svetot, i e na prav pat...Rusija samo ke ja kochi...Ama komu mu kazuvam, homos si e homos...
Gledas i samiot si priznavas deka si gomno. Ako raspravanjeto so homosi kako tebe e plivanje vo kanalizacija, togas priznavas sam deka si samo obicno lajno....
Секој нормален човек би го сакал тоа. Нормален, потенцирам.
Ti me citiras be torko, postojano po temite. Ti mi dosaduvas, a jas sum tip na covek so nesakam da mi smrdi okolu mene i cistam so lopata, zosto so race ako dopiram ke mi smrdi..Kina i Rusija se dve razlicni poimi shaban eden, ocigledno e i po postapkite na Kina. Kina e svetlosni godini pred Rusija vo se (osven vo vooruzuvanje), taka da Kina ne e glupa da bidi so luzerite...Ke si stoi nastrana, ke si koristi toa so mozi da go koristi od Rusija i od zapadot i ke se razviva ushte povekje, za da stane broj 1 najmokna sila na svetot, i e na prav pat...Rusija samo ke ja kochi...Ama komu mu kazuvam, homos si e homos...
Автоматски споено мислење:
Gledas i samiot si priznavas deka si gomno. Ako raspravanjeto so homosi kako tebe e plivanje vo kanalizacija, togas priznavas sam deka si samo obicno lajno....
Super ko taka .
Zosto be pile togas imase tolku zalopojki koga ne uspea pucot, sarenata revolucija ili sto i da bese vo Belorusija pred nekoja godina koga sekoj normalen, ke potenciram normalen znaese deka toa neminovno ke dovede do novi covecki zrtvi vo bliska idnina?
Super ko taka .
Zosto be pile togas imase tolku zalopojki koga ne uspea pucot, sarenata revolucija ili sto i da bese vo Belorusija pred nekoja godina koga sekoj normalen, ke potenciram normalen znaese deka toa neminovno ke dovede do novi covecki zrtvi vo bliska idnina?
Zosto se raboti za klasichen diktator i ugnetuvac na svojot narod. Narodot trpi nepravda vo Belorusija. Sekoj so misli poinaku od Lukasenko e cel na progon i ugnetuvanje. Zatoa. Covecki zrtvi? Od kogo? Pak od Rusija...Samo tamu so ke baraa za triger za voena operacija...
Има политичко влијание, перцепција за моќта на западот односно Америка ќе опадне, додека перцепијата за моќта на истокот ќе се зголеми. Тоа би довело да Америка и сојузниците не можат да вршаат воени операции карт бланш било каде во светот или пак да воведуваат санкции со цел да ослабнат или изнудат некаква корист во нивни интерес.
На светско геополитичко ниво веќе гледаме како Арапските земји ја намалуваат послушноста или воопшто не се ни плашат да се спротистават на западните ставови и барања, Африка станува се под поголемо влијание на Кина, додека во Латинска Америка се избираат премиери и претсетадели коишто не се наклонети кон Американската политика и ќе и создадат политички болки понатаму.
Поразот на Украина значи и пораз на НАТО, односно сликата би била така претставена и од тој аспект, нити Америка нити Русија не можат да си дозволат да изгубат во војната.
И да е така како што велиш, ане се сложувам, Шведска, Финска, Австрија и Швајцарија радикално променија курс од нивната неутралност. Геостратешки Путин изгуби многу, сакале да признаеме или не.
Западот од друга страна е во вин вин ситуација, ако победи Русија си има изговор оти е велесила, ако изгуби Русија ептен се во добивка. Ќеизгубат само хартија во пресите за пари штанцање
Украина никогаш не беше сојузник, во 2010/2011та имав прилика да поминам 1 месец со луѓе од Лавов, уште тогаш ги мразеа Русите од дното на душата.
Политика е, интереси се во прашање, ако има бизнис/политички/трговски интереси се градат конекции додека трепнеш.
Ако светот држеше лутина за вакви работи, Германија требаше да биде оставена сама на себе во наредни 1000 години, ама кога е во прашање интересот се се заборава.
И дали озбилно мислиш дека е насанкан човек што речиси и да нема направено погрешен потег во цела своја кариера?
И да е така како што велиш, ане се сложувам, Шведска, Финска, Австрија и Швајцарија радикално променија курс од нивната неутралност. Геостратешки Путин изгуби многу, сакале да признаеме или не.
Западот од друга страна е во вин вин ситуација, ако победи Русија си има изговор оти е велесила, ако изгуби Русија ептен се во добивка. Ќеизгубат само хартија во пресите за пари штанцање
Дедоларизацијата, мултиполарниот свет, отсуството на стравопочитта кон Америка, губењето на новите пазари, вечната загуба на ефтиниот гас и следствено деиндустријализацијата се неколкуте нешта кои убедливо се случуваат во моментов во Западот. Така што далеку од тоа дека Западот е во вин-вин ситуација.
Што им се сервира, тоа го пеат. Никој од нив досега ниту чул за Леопард 2 тенк а камоли да го видел на слика, ама последнава недела и врапчињата штом изгрее сонцето прва работа што се слуша е „Дајте им Леопарди на украинците„
А добивањето пар десетици Леопард двојки ќе го промени текот на војната колку што едно лажиче сол ќе го посоли Охридското Езеро.
Уште не можам да се изначудам како некои очекуваат дека една нуклеарна супер сила има било какви шанси да биде поразена во конвенционална војна...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.