Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    736

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.997
Поени од реакции
5.611
богами за грев, се испукаа летоска, сега не се толку јаки некако. Малце намалија доживљај после генерал Армагедон.
Вау :) Генерал Херсон.
Mislea ke ja zaglavat Rusija kako SSSR vo Avganistan. Sega bogami ne znam koj zaglavi i toa debelo zaglavi.
Зошто?? Војната заврши?!

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.029
Поени од реакции
6.506
Ликвидација на Азовци, прибирање на териториите со Руско население (далеку се од завршување, ќе има уште многу промени на границите), рушење на ЕУ, добивање на договор за да нема ширење на НАТО во Украина, излез на Црно Море, и тн.

Војната им е веќе успешна, Украина е уништена за да не се опорави во наредни 100 години, Европа осиромашена и ќе губи се повеќе и повеќе особено поради енергетската криза која ја очекува во наредните години, парите почнаа да се префрлаат од Европа кон Исток.
Најголемата грешка на Европа е што тргна по паметот на САД, можеше да се избегне војната, или истата да заврши во првите 2 месеци.

Инаку анкетата погоре не вика тоа што тврдиш ти, а ако се против Украинците не значи дека се за Русите, туку едноставно се против најголемото зло САД.
:icon_lol:Успешна војна која после десет месеци борба со земја со која делат копнена граница не можат да ја приведат до крај? И не само тоа туку ја употребуваат и територијата на Беларус. Последен успех им е победоносната бежанија од Херсон.
Останува да видиме, допрва ќе излегуваат информации, имаме војни за кои после децении се дебатира што и како се случувало, така и за оваа агресија ќе се пишуваат томови таму некаде 2036 и даље.
Главна цел можеби била целосна ликвидација на Украинската државност и припојување на таа земја кон мајчица Россија комбинирано со физичко уништување на било какви групации кои би биле проблем во иднина. Несериозно би било да се очекува дека си зацртале цел за првите 10 месеци (десет факин месеци еееј) да осовојат 12,73 проценти од територијата па здравје, за пола деценија да завземат преостанато.

Ако целта на опричњиците била Украина да се уништи економски тоа можеби ќе го остварат но што
ќе им донесе тоа? Од земја во нивна орбита некои три децении, направија земја каде населението ќе има мултигенерациска омраза кон москаљите. Настрана што при влегување на Финска во Нато ќе си створат 1300км граница со Нато.
Украина им е загубена како територија во нивна орбита во наредни 1000 години.
Тоа што беше тешко да се предвиди е нивото на фанатизам во отпорот на украинскиот народ, значаен дел од загубите во луѓе и опрема се нанесени од територијална одбрана. Тоа повлекува друго прашање, зошто никој не сака да живее под кремљски чадор? До таа мера што луѓе се спремни да се жртвуваат за да не живеат под нивна контрола. До кој степен е ужасно да се биде под контрола на Москва, не е само Украјина, тука се Естонија, Латвија, Литванија, Полска, Романија, Унгарија, Бугарија, Чешка, Словачка и други кои имале несреќа дел од историјата да бидат под руска чизма. Скоро сите поранешни земји од Варшавски пакт и екс-СССР се ориентираа кон запад и случајно или не, доволно е да се погледнат фотографии од 80-ти во некоја од тие земји и да се спореди со денешна фотка, чисто визуелно да се перцепира што тоа значи.

Од друга страна го загубија најбогатиот пазар каде што извезуваа ресурси, меѓународно се изолирани на секое поле, допрва тек ќе видиме што ќе се случува на внатрешен план, рано е за да се видат резултатите на санкциите и загубата на пазарот. Може ќе ја посетиме темава ова време во 2023 со сосема нови заклучоци.

Тоа што прават разните администрации на САД е за друга тема, има простор за секаква осуда но две зла не прават едно добро, агресиите на САД во Афганистан и Ирак не значат дека било каква инвазија било каде е исправна.

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626

Sometimes you have to respond to the enemy's statements in more than just diplomatic or somehow allegorical terms.

I answer,
There are various cockroaches breeding in Kiev's insectarium, constantly threatening to "return Crimea." The aims are clear: to cheer up the tame insects around and to show the owner of the insectarium that they are still very capable of running after a piece of food. It's almost like the favourite cockroach, Janissary, in the play "On the Run" by the famous Kievanist Mikhail Bulgakov.

So I want to remind them of the indisputable facts:

1. Kiev is the capital of ancient Russia.
2. Kiev is a major little Russian city within the Russian Empire.
3. Kiev was the republican capital as part of the USSR.

And finally, Kiev is simply a Russian city where people have always thought and spoken in Russian.
To be perfectly clear, what and how should be returned...
Не е ова реториката и иредентизам каков што го користат нашите соседи?

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Вау :) Генерал Херсон.
Зошто?? Војната заврши?!
Sskako ne, Vojnata se zaostruva, osobeno sega koga se spremaat preku 300000 svezha vojska. Energetskiot sistem na Ukraina e pred kolaps i se procenuva, ova se skromni procenki, 8 000 000 begalci ke gi preplavat sosednite zemji.
Zgora na toa, elektro energetskiot sistem na istichnite zemji e od Sovetsko vreme...Ke se narushi sistemot vo Istocna Evropa i poshiroko, toa e neshto kako svrzani sadovi.
Patem radosta i slavjeto za "osvoeniot" Herson kratko traeshe. Slusham sega Ukraincite evakuiraa civili. Nemaa resorsi i lugje da go zadrzhat Herson. Sega ovaa pomosh od UK dali 50 dali 150 mil. funti ke go smeni tekot na vojnata...game changer.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
:icon_lol:Успешна војна која после десет месеци борба со земја со која делат копнена граница не можат да ја приведат до крај? И не само тоа туку ја употребуваат и територијата на Беларус. Последен успех им е победоносната бежанија од Херсон.
Останува да видиме, допрва ќе излегуваат информации, имаме војни за кои после децении се дебатира што и како се случувало, така и за оваа агресија ќе се пишуваат томови таму некаде 2036 и даље.
Главна цел можеби била целосна ликвидација на Украинската државност и припојување на таа земја кон мајчица Россија комбинирано со физичко уништување на било какви групации кои би биле проблем во иднина. Несериозно би било да се очекува дека си зацртале цел за првите 10 месеци (десет факин месеци еееј) да осовојат 12,73 проценти од територијата па здравје, за пола деценија да завземат преостанато.

Ако целта на опричњиците била Украина да се уништи економски тоа можеби ќе го остварат но што
ќе им донесе тоа? Од земја во нивна орбита некои три децении, направија земја каде населението ќе има мултигенерациска омраза кон москаљите. Настрана што при влегување на Финска во Нато ќе си створат 1300км граница со Нато.
Украина им е загубена како територија во нивна орбита во наредни 1000 години.
Тоа што беше тешко да се предвиди е нивото на фанатизам во отпорот на украинскиот народ, значаен дел од загубите во луѓе и опрема се нанесени од територијална одбрана. Тоа повлекува друго прашање, зошто никој не сака да живее под кремљски чадор? До таа мера што луѓе се спремни да се жртвуваат за да не живеат под нивна контрола. До кој степен е ужасно да се биде под контрола на Москва, не е само Украјина, тука се Естонија, Латвија, Литванија, Полска, Романија, Унгарија, Бугарија, Чешка, Словачка и други кои имале несреќа дел од историјата да бидат под руска чизма. Скоро сите поранешни земји од Варшавски пакт и екс-СССР се ориентираа кон запад и случајно или не, доволно е да се погледнат фотографии од 80-ти во некоја од тие земји и да се спореди со денешна фотка, чисто визуелно да се перцепира што тоа значи.

Од друга страна го загубија најбогатиот пазар каде што извезуваа ресурси, меѓународно се изолирани на секое поле, допрва тек ќе видиме што ќе се случува на внатрешен план, рано е за да се видат резултатите на санкциите и загубата на пазарот. Може ќе ја посетиме темава ова време во 2023 со сосема нови заклучоци.

Тоа што прават разните администрации на САД е за друга тема, има простор за секаква осуда но две зла не прават едно добро, агресиите на САД во Афганистан и Ирак не значат дека било каква инвазија било каде е исправна.
Не сум им советник за да знам која е иницијалната цел на приказната, сигурно имаат пресметано ризик пред да си играат.
Јас не гледам дека не се успешни, дури и нејзино уништување е успех, и дури и земање на таа територија е успех. Имаат излез на уште едно море, ќе им го лапнат најубавиот и најбогатиот дел од државата, им ја уништија цела индустрија.
Политика е пријателе, и Европа ќе се врати назад кога ќе биде удрена по економијата и по џебот. Азијатите се пола свет, поголем дел од индустријата е таму, дури и по пониска цена имаш поголем есап да извезуваш кај нив, отколку да се ебаваш со Европјаните и нивните стандарди.
Украинците и така ги мразеа, особено тие во Западна Украина не сакаа да слушнат за Русија, така да е сеедно дали ќе ги мразат уште повеќе.

И ние се мразиме со шипците, бугарите, грците, ама јбг, мораме да се трпиме, така ќе е и со нив.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.312
Поени од реакции
7.668
НАТО исцрпе значителен дел од резервите на оружје и муниција и треба да го зголеми производството за да ѝ помага на Украина „на долг рок“, изјави генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг за Си-би-си.

Столтенберг додаде дека земјите од НАТО, исто така, треба да бидат подготвени да платат цена во форма на повисоки трошоци за енергија и други економски последици за зајакнување на одбраната на Украина.

„Мора да имаме на ум дека цената што ја плаќаме се мери во пари, а цената што ја плаќа Украина се мери со животи и крв, секој ден, и наша обврска е да ги поддржиме“, рече Столтенберг.

Шо убо искрено си кажува, мора да ја поддржувате Украина додека плаќа со животи и крв.
Ниту еден не спомнува и не повикува на мир, примирје. Напротив, ќе додаваат гориво, се додека не се исчисти Украина, е дал од Украинци или од Руси :toe:

@teneke овој вели дека дел од НАТО залихите им се потрошени, мора производство. Иди кажи му да не се секираат, оти според ваши пресметки, Русија нема ни залихи, ни ресурси нови да произведуваат, па оти нато да се трошат.

А зашто светот мора да плаќа поскапа енергија не е битно, нема што народ да мисли, треба само слава Украина да вергла.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
богами за грев, се испукаа летоска, сега не се толку јаки некако. Малце намалија доживљај после генерал Армагедон.

Колку сте очајни и смешни мајчице мила :pos:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.849
Поени од реакции
34.094

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.737
Поени од реакции
42.329

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
полека полека им удираат нога у гз на украинциве. Пред два дена и Ричи Сунак само мизерни 50 милиони помош им ветил. Некој ќе рече тоа е многу пари. Но кога ќе споредиш дека американците фрлаа милијарди, 50 милиони е чиста ситница кога се работи за воена опрема.
Овој од џеб да помагаше требаше да им пушти повеќе :D

Kajgana Shop

На врв Bottom