Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    683
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.008
Поени од реакции
3.752
Љазе,не се лути што комуницирам со мајка ти,мајку му.
Таман работа ке се лутам, ти не ми се лутиш за сестра ти
прилично невино и наивно напишано затоа кнезот и се насмеал ама нема потреба од лутење никој од нас овде не сака војна ни во зафрлени краеви во светот а не пак при братски словенски народ во Европа.светот е сурово и расипано место.неможеш едноставно да завиткаш плико до Путин и Обама и да ги замолиш да се смират.се секавам на еден расипан потег на западната дипломатија за време на бомбардирањето на Србија кога некое детенце од Словенија му напиша писмо на чичко Јелцин „те молам чичко Јелцин немој заради Србија да го уништиш светот„колку расипано?а јас да напишев писмо до чичко Клинтон тогаш те молам чичко Бил немој да го уништиш светот поради Албанците на Косово?
Изгледа не се разбравме добро со кнезот. Никој не е толку блесав да гаи илузии дека нешто може да се промени со писмо, повик, апел, концерт, протест и други смешни работи или да докажува нешто што само по себе е докажано, дека војната нечини за никого.... Целта на постот ми беше друга. Имено и на форумов гледам дека луѓето се поделени и навиваат за едните или другите, се радуваат на тоа како едните ги подбрале другите и убиле дваесетина.. како едните биле во право а другите не биле во право па затоа требало да бидт подбрани... сето тоа го гледаме на телевизија и сето тоа ни е интересно како филм, како игра на компјутер а никој не помислуваме дека таму гинат и цивили, деца, жени а и војниците се нечии татковци, браќа, деца.... сума сумарум, не значи дека ако нешто неможеме да промениме треба со истото да се согласиме и оправдаме нечии гомнарии, да оправдаме страдање на невини луѓе, деца, јасно е дека ако нешто наумиле обама и путин ние неможеме да сториме многу но тоа незначи дека треба да се согласиме и оправдаме некој од нив, немоќта не смее да ни го помати здравиот разум. Тоа сакав да кажам. Едно големо извини за Кнезот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.503
Поени од реакции
31.417
@stipsburg пиши го насловот и авторот, на англски ако можеш. Имам многу работи да ги довршам со читање, ама ако не ја симнам книгава веднаш (и не ја ставам во читачот одма), најверојатно ќе заборавам или нема можам да се сетам каде сум ја видел.... :)

Инаку, ви поставувам видео од нешто многу... покажувачко. Пазете на авторот на каналот: ThePentagonChannel
 
Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
Моментално ја читам книгата Шок Доктрина, (а го гледав и документарецот што некој го прати документарецот тука).
Книгата толку добро, поткрепено со факти, референци, го опишува подемот на корпоратизмот, што не може човек а да не научи
многу работи за кои претходно ни трубеле тотално други верзии. Почнувајќи од Пиноче, преку разните диктаторски режими во Перу, Аргентина, Бразил, Индонезија, "падот" на апартхејдот, распадот на СССР, големата источноазиска криза, војните во Авганистан и Ирак...
Ова што се случува во Украина е скоро по истиот терк по кој се предизвикани толку досегашни кризи, така што само неинформиран
или испран мозок како врабецот (освен ако нема стварно некоја голема корист од глупостите што ги постира овде) не може да го сфати.
Затоа кој сака слободно нека ја прочита книгата, верувам нема да зажали
од кого е таа книга ?ако сакаш да споделиш со нас мислам.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.434
Поени од реакции
12.186
И книгата и документарецот ми се гледни. Знам за што станува збор.
 
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
...

И глеј чудо, да сакаше подобро да го опишеш човекот... немаше да можеш. Ако не примети до сега, Врабец нема еден збор напишано а да не одговара 100% на таа подвлечената реченица.

Само почекај, сега кога ќе почне западот да ни прават притисок (преку добрите ни соседи со кои соживотов во државава толку добро ни иде, посебно во последниве 20тина години) за менување на името и клекнување пред Гркот... почекај да видиш колку такви врапци ќе се појават на форумов да не убедуваат како тоа е нешто најдобро за нас и како мора да „ја свиткаме кичмата„.
Еве, Врапчето нека чуе и види човек со име и презиме што има изјавено за состојбата во Украина (не подоцна од 14-02-2014.).
Меѓу Украина, Русија и ЕУ - кој кому е потребен.
И други такви ми ти работи.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Narocno e toa od strana na vlasta vo Kiev, so cel da gi obvinat Rusite. Udrija po Ukrainskata armija vo situacija koga preostanaite vojnici baraat pomos zatoa sto imaat 16 mrtvi. Katastrofa od vlast.
Тоа за што пишував во еден претходен пост гледаме се остварува:
Kijev tvrdi kako je izbio oružani sukob na granici s Rusijom te kako su izgubili najmanje 8 vojnika, traže hitnu sjednicu UN Vijeća Sigurnosti: "Militanti iz Rusije su napali granični prijelaz, sudjelovao je i helikopter"

Читај го мојот пост многу страни поназад:
Ukrainian forces prepare provocation against Russia in Donetsk
Russian military uniforms and fake IDs of Russian officers have been taken to the eastern Ukrainian city of Donetsk to stage an attack on Ukrainian border guards, a Ukrainian law enforcement official told RIA Novosti Tuesday on condition of anonymity. "The task is to stage an attack on Ukrainian border guards by people dressed in Russian military uniforms and make a video of it," he said.


"The SBU [Ukraine's security service] has transferred about 20 personal bodyguards of Dnepropetrovsk Region governor [Igor] Kolomoisky from Kiev to Donetsk. In Donetsk, the group was met by members of the Right Sector [ultranationalist movement]. The group accompanied a cargo of about 200 sets of Russian military uniforms and about 70 [blank] IDs of Russian military officers," the source said.
Read more: http://voiceofrussia.com/news/2014_05_06/Ukrainian-forces-prepare-provocation-against-Russia-in-Donetsk-source-3670/

Како што пренесува “Гласот на Русија“ се подготвува дежа ву сценарио за започнување на посакуваната војна со Русија.
Украинскиот информатор соопшти дека се фабрикувани идентификациски карти на руски офицери и набавени се неколку стотина руски униформи, во кои се очекува да бидат маскирани Украинците кои ќе “нападнат“ свои позиции. Се разбира сето ова ќе биде “случајно“ снимено на камера, за да нели на сите им биде јасно.
(нешто слично видовме и на улиците низ Одеса, каде на сликите и видеата беа прикажани “про-руски сепаратисти“ со црвени ленти како пукаат од автоматско оружје криејќи се позади полициските кордони, без реакција на полицијата и во нивна заедничка координација, притоа без скоро никакви жртви на другата страна иако биле изложени на оган од автоматско оружје?!?)

Веројатен обид или само најава?:
Напад на границата
Група вооружени мажи во црни униформи се обиделе да го заземат граничниот премин меѓу Русија и Украина, соопштил шефот на руската царинска служба Андреј Бељанинов.
http://www.mkd.mk/svet/vesti/tenkovi-vo-centarot-na-mariupol-napad-vrz-granichniot-premin-so-rusija-video

Вакво исто сценарио употребија и Наци Германците кои се маскираа во полски терористи и симулираа напад на својот телекомуникациски пограничен пункт меѓу двете земји. Овие лажни сценарија имаа за цел да ја оправдаат за “одмазда“ на непријателот. Така биле испровоцирани многу војни.

Во меѓувреме, низ Украина се одвиваат бројни нео-нацистички манифестации, со величење на СС наци сквадроните, симболика, слогани, униформи и сл.

Нешто специјално за русофобните членови:
The Origins of CIA's relationship with Ukrainian Nationalists

http://www.foia.cia.gov/sites/default/files/document_conversions/1705143/STUDIES IN INTELLIGENCE NAZI - RELATED ARTICLES_0015.pdf

Ова е официјален декласификуван ЦИА документ кој ги опишува тајните операции на ЦИА после втората светска војна во советските републики за создавање на ултра-националистички движења за отпор на “советската окупација“, директно соработувајќи со нацистичките колаборанти.
Во таа цел во педесетите години бил основан и т.н. украински институт во Њујорк кој публикувал анти-руски книги и дејствувал против советската репресија.

Затоа не е ни чудно што гледаме како САД ја толерира нацистичката револуција во Украина, кога самите ја овозможија и директно помогнаа, а не им смета ниту прикривањето на масакрите и нивното негирање.
Се разбира за се’ што се случува прстот го вперуваат во Путин, секојдневно бомбардираат со некоја пропаганда и извртување на вистината.
 
Последно уредено:
Член од
9 јуни 2009
Мислења
194
Поени од реакции
78
Украина како една од темите на овоноќешната емисија на Миленко Неделковски Шоу.
 
Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
Тоа за што пишував во еден претходен пост гледаме се остварува:
Kijev tvrdi kako je izbio oružani sukob na granici s Rusijom te kako su izgubili najmanje 8 vojnika, traže hitnu sjednicu UN Vijeća Sigurnosti: "Militanti iz Rusije su napali granični prijelaz, sudjelovao je i helikopter"

Читај го мојот пост многу страни поназад:
нема сомнение Јацењук е тука единствено за да ја вовлече Русија во војна па бргу бргу заседание на ОН.дали тука на форумов или на друго место некој постираше деновиве дека САД веке имаат спремено 30 милијарди долари за слично сценарио во Москва како она во Мајдан.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.434
Поени од реакции
12.186
Го имав пишано истото јас, мислам дека дури и пред тебе:) @Bratot
Само јас го имав преведено од руски извор, подоцна излегоа англиските верзии.[DOUBLEPOST=1400886400][/DOUBLEPOST]Само Украинската армија си знае кој стои зад се ова, така да пак им пропаѓаат сите планови.
И крфта од овие жртви е на рацете на Хунтата.
 
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Многу од момците што беа испратени таму избегаа, други се насила регрутирани да одат да се борат негде каде што е далеку од нивниот дом. Слично како Македонците во ЈНА за време на војната. Во Босна и Хрватска се бореа локалци, затоа и моралот беше бајаги поголем, зошто и двете страни се бореле во своите домови. Во Доњецк и Луганск е чиста ситуацијата. Не се сите Руси таму, меѓутоа огромен процент се проруски ориентирани, додека војската донесена од Хунтата е сочинета од цела Украина и најчесто тие се 1000 километри од дома и многу често насилно регрутирани. Кога ќе ги додадеме искусните и прекалени доброволци кои се борат на страната на прорусите, ќе видиме дека иницијативата е во Руски раце.



Тоа е мал дел од народот, десниот сектор и свобода. Незнам дали имаат подршка од 1% од населението. Пропагандата оди во два правци, тоа е всушност и орудие кое може да ја избегне војната, но и служи за подобро позиционирање пред војна. Од една страна, на Украинската војска, им нудат храна, знаат дека се гладни. Веќе излегоа гласини дека Украинци им пресудиле на доста дезертери. Дали можеме да знаеме од чив куршум погинале луѓето?


ЈНА немаше концепт да се брани од дел од народот на СФРЈ, не е за тоа осмислена. ЈНА одеднаш, преку ноќ се најде во улога на окупатор. Не можеше ЈНА да издржи таква една улога за долго. Не беше тоа тренирана армија да окупира, туку да се брани. Не е добра споредба, ЈНА не интервенираше дека не знаеше, а Русија не интервенира поради некоја сосема друга причина, која еве ние ја нагаѓаме.

И башка на тоа, доколку ја споредиме ситуацијата со Југославија, тогаш улогата на ЈНА ја има Украинската Армија. Така веќе има смисла, во сопствена држава, против сопствен народ, кој решил да се осамостои. Имајќи во предвид чив беше ќарот од Југословенските војни и како се одвиваа настаните тогаш и сега, Тогаш ова Југословенско сценарио на Путин, како одговор на Хунтата во Киев е нешто што не верувам дека го очекувале во ваква мера Мајдановци. Ова му ја носи на Путин победата во оваа криза. Сиве овие случувања во Југоисточна Украина не се случајни и имаат длабока позадина. Слично како и во Југославија.


Ќе ја вратеа иницијативата доколку испровоцираа официјална воена интервенција. Тоа беше провокација, како може провокацијата сама по себе да биде причина да се врати иницијативата?


Види сеа, клучната работа ти не ја гледаш во ситуацијата во Сирија. Пресвртот се случи во два исклучителни моменти.
1. Вртењето на Курдите против бунтовниците.(помалку важно затоа што Курдите дејствуваат во нивните области)
2. Влегување на Хезболах во војната. (Повеќе важно од причина што нивна специјалност е урбана војна)

Види ја точката број 2 убаво размисли и ревидирај го ставот.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Според информациите што ти има деновиве по медиумите, позициите на хунтата веќе се разнишани. Турчинов збореше за завршна фаза од операцијата, во која претпоставувам дека треба да се уништат сите непријатели. Дали оваа завршна фаза ќе биде и завршна фаза на хунтата останува да видиме.
Добро ќе видиме што како. Останувам на ставот дека ако некој мрднат (наци Киев) има безбедно прибежиште после правење беља (во проруските региони) нема причина да престане со правење бељи се додека не биде ограничен од поголема сила (за што само Русија е заинтересирана и моќна пред се преку воздушните сили).
 
Член од
25 септември 2008
Мислења
357
Поени од реакции
239
[DOUBLEPOST=1400897771][/DOUBLEPOST]Украински војници отишле на страната на сепаратистите
 
Член од
12 април 2014
Мислења
108
Поени од реакции
45
ЈБГ и така нема да им требаат на умрените,треба да се биде рационален и да не се фрла непотребно нешто што може да се искористи.лудилово почна да ги надминува и моите најцрни и најизопачени фантазии за еден конфликт.нема потреба од докази за ова минативе години имаше случаи каде роднини на починати украинци по болниците пријавуваа сомнителни зафати врз нивните блиски,па се покажа дека кај мртвите фалат органи а посебно беше масовен недостатокот на рожници од очите.би сакал само да видам некој репортер да ги праша девојчињата од Мајдан што изјавија дека не им се потребни руските пари туку се борат за поинакви вредности дали на ова мислеле.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom