Преживеани учесници од Илинденското востание

Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.162
Поени од реакции
2.328
Неќам да е Македонец овој
И јас неќам ама другари се бираат роднини не, кој ти е родот тој е, немаш избор... ако си ром никој не те прашува дали сакаш амди бајрам да ти е род.... Ама не се секирај, во секоја нација има некој од кој ке се срамиш па така и кај нас македонците....
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
и како тоа стана објасни ми Република Македонија (тогаш Социјалистичка/Народна Република Македонија) со мнозинство Македонски народ во состав на СНФРЈ/СФРЈ како рамноправна членка во која сите се изјаснуваат како Македонци ??

не знам за кои комунисти зборуваш кои соработувале со југокомунистите,дали биле марсовци,вонземјани или било што..............[DOUBLEPOST=1441197472][/DOUBLEPOST]
и тебе ти е дојдено до мајтап со злосторствата на бугарската власт во МКД 41ва-44та :facepalm:

кизнај на шо дроги си :вонзем:[DOUBLEPOST=1441197568][/DOUBLEPOST]
добива наградно 10 дена одмор на Сончев Брег за успешната акција стрелање на младинци кои се закренале против Царштината

толку војска и полиција да се уплаши од дузина младинци :facepalm:
1. Лесно. Откако станува јасно дека поради загубите на Германците капитулиралата Југославија е меѓу "победниците", нема начин од претходната и територија да се формира нова држава. Од друга страна, мнозинството од населението на Варарско е про-бугарско и единствениот начин Југославија да нема повторно востанија како во 1913 година е да даде некаква автономија. Природно крајните про-бугарски елементи се отстранети, интелигенцијата е визби и својот народ мирува послушно. На чело на државата застануваат необразовани послушни на Србите луѓе. Сите се разјаснуваат како Македонци, на ист начин на кој во Бугарија 1944-1989 Сите гласаа за БКП на изборите - немаат избор.

2. За бугарските комунисти зборувам. За теб злосторства, за законот - законски акции. И за Косоварите убиствата на Албанците во Куманово е злостроство и беа погребани со почести.

3. Никава војска или полиција не се уплашила - тоа е нормална акција против помошници на терористи. На ист начин на кој вашата полиција и специјални сили убија Албанците во Куманово. Да не би да се уплаши државата од 4-5 луге?
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.256
Поени од реакции
4.337
1. Лесно. Откако станува јасно дека поради загубите на Германците капитулиралата Југославија е меѓу "победниците", нема начин од претходната и територија да се формира нова држава. Од друга страна, мнозинството од населението на Варарско е про-бугарско и единствениот начин Југославија да нема повторно востанија како во 1913 година е да даде некаква автономија. Природно крајните про-бугарски елементи се отстранети, интелигенцијата е визби и својот народ мирува послушно. На чело на државата застануваат необразовани послушни на Србите луѓе. Сите се разјаснуваат како Македонци, на ист начин на кој во Бугарија 1944-1989 Сите гласаа за БКП на изборите - немаат избор.

2. За бугарските комунисти зборувам. За теб злосторства, за законот - законски акции. И за Косоварите убиствата на Албанците во Куманово е злостроство и беа погребани со почести.

3. Никава војска или полиција не се уплашила - тоа е нормална акција против помошници на терористи. На ист начин на кој вашата полиција и специјални сили убија Албанците во Куманово. Да не би да се уплаши државата од 4-5 луге?
сакаш да кажиш дека Македонците се окупатори на Куманово и тој регион ?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
сакаш да кажиш дека Македонците се окупатори на Куманово и тој регион ?
По капитулацијата на Југославија, таа е окупирана од Германија. Подоцна дел од земјиштето е дадено за администрирање од Царството Бугарија. Во тоа време правно гледано Бугарија има надлежност над овие територи, исто како во моментов Република Македонија има надлежност над Кумановско.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.256
Поени од реакции
4.337
По капитулацијата на Југославија, таа е окупирана од Германија. Подоцна дел од земјиштето е дадено за администрирање од Царството Бугарија. Во тоа време правно гледано Бугарија има надлежност над овие територи, исто како во моментов Република Македонија има надлежност над Кумановско.
ги спореди настаните во Ваташа каде ненаоружани мкадинци беа стрелани од окупаторите,со настаните во куманово каде банда дојдена од косово добро вооружена и обучена сакаше да врши терористички акти во земјава при што животот го положија 8 полицајци. немаш ти можност за расудување на овој свет,бугарија до токиа и друго ништо
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.117
Поени од реакции
1.129
Од друга страна, мнозинството од населението на Варарско е про-бугарско и единствениот начин Југославија да нема повторно востанија како во 1913 година е да даде некаква автономија. Природно крајните про-бугарски елементи се отстранети, интелигенцијата е визби и својот народ мирува послушно.
Сакаш да кажеш мнозинството од населението кое било пробугарско се дигнало на масовно востание за да ги изгони Бугарите од Македонија?!? Дали се слушаш што зборуваш???
И за да нема повторно пробугарски востанија како во 1913-тата (од истиот оној народ што ги избркал Бугарите нели) Југословените (Србите) решаваат на Македонија да и дадат автономија?!? Смешно...
Настрана тоа што Македонија (како и сите други републики) немаше автономија туку беше ДРЖАВА во склоп на една федерација, со сите “редишта“ што ги има една самостојна држава (дури беше заведена и во ООН), но држава која што дел од својот суверенитет и имаше отстапено на федерацијата.
Бугарските елементи не се отстранети (и после војната има луѓе кои на пописите во Македонија се изјаснуваат како Бугари) туку се “отстранети“ сите соработници на окупаторот, профашистите, воените профитери и сл. Западна Македонија беше под окупација на Албанија па никој не ги гонеше или “отстрануваше“ нив, но ги отстрануваше сите оние кои соработувале со окупаторот, профашистите, воените профитери и т.н. - исто како и во источниот дел на Македонија. Дури, во Западна Македонија борбите со балистите траеле до 1948 година (тоа го немало во Источна Македонија) па никој не ги истребил ниту нив исто као што не ги истребил Бугарите.
Дури, благодарејќи му на толерантниот дух на Македонскиот народ сте поминале прилично убаво во споредба со таквите во некои други “поцивилизирани“ држави.
За остатокот од твојот напис ми е гнас да коментирам.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Сакаш да кажеш мнозинството од населението кое било пробугарско се дигнало на масовно востание за да ги изгони Бугарите од Македонија?!? Дали се слушаш што зборуваш???
И за да нема повторно пробугарски востанија како во 1913-тата (од истиот оној народ што ги избркал Бугарите нели) Југословените (Србите) решаваат на Македонија да и дадат автономија?!? Смешно...
Настрана тоа што Македонија (како и сите други републики) немаше автономија туку беше ДРЖАВА во склоп на една федерација, со сите “редишта“ што ги има една самостојна држава (дури беше заведена и во ООН), но држава која што дел од својот суверенитет и имаше отстапено на федерацијата.
Бугарските елементи не се отстранети (и после војната има луѓе кои на пописите во Македонија се изјаснуваат како Бугари) туку се “отстранети“ сите соработници на окупаторот, профашистите, воените профитери и сл. Западна Македонија беше под окупација на Албанија па никој не ги гонеше или “отстрануваше“ нив, но ги отстрануваше сите оние кои соработувале со окупаторот, профашистите, воените профитери и т.н. - исто како и во источниот дел на Македонија. Дури, во Западна Македонија борбите со балистите траеле до 1948 година (тоа го немало во Источна Македонија) па никој не ги истребил ниту нив исто као што не ги истребил Бугарите.
Дури, благодарејќи му на толерантниот дух на Македонскиот народ сте поминале прилично убаво во споредба со таквите во некои други “поцивилизирани“ држави.
За остатокот од твојот напис ми е гнас да коментирам.
Масовно востание и 1000 југо-комунисти, претежно Срби, дејствувале по наредба на Тито се две различни работи.

Еве, од 1:42.... очевидец
[DOUBLEPOST=1441278633][/DOUBLEPOST]
ги спореди настаните во Ваташа каде ненаоружани мкадинци беа стрелани од окупаторите,со настаните во куманово каде банда дојдена од косово добро вооружена и обучена сакаше да врши терористички акти во земјава при што животот го положија 8 полицајци. немаш ти можност за расудување на овој свет,бугарија до токиа и друго ништо
А со оружјето и муницијата кои овие млади се снабдувале југо-партизаните, да не се убивани зајаци? Нели луѓе се убивале, при тоа многу цивили.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.256
Поени од реакции
4.337
Масовно востание и 1000 југо-комунисти, претежно Срби, дејствувале по наредба на Тито се две различни работи.

Еве, од 1:42.... очевидец
[DOUBLEPOST=1441278633][/DOUBLEPOST]

А со оружјето и муницијата кои овие млади се снабдувале југо-партизаните, да не се убивани зајаци? Нели луѓе се убивале, при тоа многу цивили.
не ми развлекувај на долго и на широко,неспособните бугари отепаа како зајаци 12 НЕВООРУЖЕНИ младинци кои немаат воено ниту борбено искуство,нели е тоа срам за бугарската полиција и држава?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.746
Поени од реакции
10.044
не ми развлекувај на долго и на широко,неспособните бугари отепаа како зајаци 12 НЕВООРУЖЕНИ младинци кои немаат воено ниту борбено искуство,нели е тоа срам за бугарската полиција и држава?
вакви луѓе немаат срам. Овој е бетер од албанците ки ги масакрираа децата кај железарско, овој ги оправдува тие постапки. Стварно да му се згади на човек што све изнапиша.
Масовно востание и 1000 југо-комунисти, претежно Срби, дејствувале по наредба на Тито се две различни работи.

Еве, од 1:42.... очевидец
[DOUBLEPOST=1441278633][/DOUBLEPOST]

А со оружјето и муницијата кои овие млади се снабдувале југо-партизаните, да не се убивани зајаци? Нели луѓе се убивале, при тоа многу цивили.
Тие не се југо-партизани, тие се македонски партизани. И не се претежно срби туку се македонци.
 
Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Масовно востание и 1000 југо-комунисти, претежно Срби, дејствувале по наредба на Тито се две различни работи.
Eте да речиме дека било како ти шо велиш , на една страна беа 1000 комунисти најголем број од нив на возраст од 15-20 години поголем де од нив дојдени во Србија, гголем број вооружен со пушка и неколку куршуми, без касарна без интенданти санитети артилерии авијации сојузници без генералштабови со ради уреди и возила... наспроти Бугарско царство, бугарска армија, дивизии распоредени по градови, артилериски полкови, авијација на располагање, 4000 полицајци, под команда на офицери школовани по воени училишта со долгогодишно воено искуство... подршка од германски дивизии, помош и соработка од италијански единици, нигде на 3000 километри ни еден американец англичанец или совјет...
и како заврши таа борба?[DOUBLEPOST=1441280166][/DOUBLEPOST]
А со оружјето и муницијата кои овие млади се снабдувале југо-партизаните, да не се убивани зајаци? Нели луѓе се убивале, при тоа многу цивили.
Имаше судска пресуда против младинците?
Судот утврди дека било така или ги носе3ле на фотографирање за досие па успт ги убиле сите и плус со бајонети ги боделе телата да се осигурат дека се мртви
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
16.746
Поени од реакции
10.044
Од архивите на Енциклопедија на Холокаустот. Животна желба, да ја имаат Македонија, ќе пукнат од мака што Хитлер не тепа

In 1935, Boris established a royal dictatorship. Under various governments since 1923, the Bulgarian regime supported Italian policy in attempting to destabilize Yugoslavia, in the hopes of acquiring Macedonia. After 1935, Boris aligned the country increasingly with Germany in the Nazi aim of destroying the postwar peace treaty system. Boris also removed all restrictions on Bulgaria's armed forces.

In early March 1941, Bulgaria joined the Axis alliance and, in April 1941, participated in the German-led attack on Yugoslavia and Greece. In return, Bulgaria received German authorization to occupy most of Greek Thrace, Yugoslav Macedonia, and Pirot County in eastern Serbia. Though Bulgaria participated in the Balkan Campaign, the provisions of its adherence to the Axis alliance allowed it to opt out of participation in the war against the Soviet Union in June 1941.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Eте да речиме дека било како ти шо велиш , на една страна беа 1000 комунисти најголем број од нив на возраст од 15-20 години поголем де од нив дојдени во Србија, гголем број вооружен со пушка и неколку куршуми, без касарна без интенданти санитети артилерии авијации сојузници без генералштабови со ради уреди и возила... наспроти Бугарско царство, бугарска армија, дивизии распоредени по градови, артилериски полкови, авијација на располагање, 4000 полицајци, под команда на офицери школовани по воени училишта со долгогодишно воено искуство... подршка од германски дивизии, помош и соработка од италијански единици, нигде на 3000 километри ни еден американец англичанец или совјет...
и како заврши таа борба?[DOUBLEPOST=1441280166][/DOUBLEPOST]
Имаше судска пресуда против младинците?
Судот утврди дека било така или ги носе3ле на фотографирање за досие па успт ги убиле сите и плус со бајонети ги боделе телата да се осигурат дека се мртви
1. Борбата на југо-комунистите со монархијата нема ништо заедничко со крајот на војната и повлекувањето на бугарската армија. Германија започна да губи војната, и откако стана јасно дека тотално ја загубила комунистите во Бугарија соборат владата, а новите владетели повлечат војската.

Ако лавот брка глувци, а ловци го убијат (лавот), како е завршила борбата меѓу глувците и лавот? :)

2. Ако не беа тргнале да бегаат кога биле уапсени ке имаше или граѓанска пресуда (судска) или ке да бидат судени од воен суд.

3. Сосема нормално во воена состојба. Не така стојат работите сепак со комунистите, кои по завршувањето на војната убиваа, измачуваа, затвораа по кампови, а директните жртвите беа десетици илјади (во Бугарија). Индиректните се над 100 илјади.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
1. Борбата на југо-комунистите со монархијата нема ништо заедничко со крајот на војната и повлекувањето на бугарската армија. Германија започна да губи војната, и откако стана јасно дека тотално ја загубила комунистите во Бугарија соборат владата, а новите владетели повлечат војската.

Ако лавот брка глувци, а ловци го убијат (лавот), како е завршила борбата меѓу глувците и лавот? :)

2. Ако не беа тргнале да бегаат кога биле уапсени ке имаше или граѓанска пресуда (судска) или ке да бидат судени од воен суд.

3. Сосема нормално во воена состојба. Не така стојат работите сепак со комунистите, кои по завршувањето на војната убиваа, измачуваа, затвораа по кампови, а директните жртвите беа десетици илјади (во Бугарија). Индиректните се над 100 илјади.
A бе сега лавови и глувци, во Македонија Бугарскиот окупатор стационираше 3 дивизии војска со артилериски полк со моторизирани единици со 4000 полицајци. Овде немаше фронт ниту имаше сојузници во близина, од една страна ви беа германци од друга италијани овде беше длабока заднина на војната. Од самиот почеток со полна пареа работат бугарски воени судови и се стрела. Овде не беше Лав со глушец туку лав со тигар се судрија
А за тоа оти бегале, па можеби избегале зато што предходните дена истите тие бугари стрелале 72 селани во оближните села Шивец и Ресава, можеби бегале оти биле прво тепани и измачувани во Ваташа па после вооружени бугари кои некој ден пред тоа испострелаа куп народ ги однеле надвор од селото па оделе по патот па ќе подзастанале на едно место па нешо ќе се договарале, па ај не тука одиме потаму, па ќе подзастанале на друго .. пак по некое време, не тука одиме на друго место... и така неколку пати а нив им велеа дека ги носат на фотографирање!
То тие Шипане мој како денес да те фати ИСИС па 10 брадати муџахедини со видео камера ножеви и калашникови те носат низ пустина и бираат негде некое место а тебе ти велат дека те носат на чистење на каменец од забите... па ако се обидеш да бегаш - еее то е знак дека си неприател на ИСИС и имаш нечиста совест кон нив
 
На врв Bottom