Прашање за Христијанството III

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не сум постел на таков начин. Нашиот Господ Исус никаде не ни заповедал да постиме 40 дена и ноќи, никаде не ни заповедал да одиме во пустина да бидеме искушувани од сатаната, никаде не ни заповедал да се распнеме на крст, ниту јавајќи на магаре да влеземе во Ерусалим итн. Следењето на Исус не подразбира буквално имитирање на сите работи што тој ги направил додека бил на Земјата.
Многу ти е глупо прашањето. Ете затоа не ти одговорив. Поздрав!
Како ќе го најдеш Патот ако не следиш некого кој веќе го поминал истиот пат и дошол до некои резултати?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ајде некој подетално нека го опише постов и што е забрането за време на постот?
Великденскиот или Великиот пост, начелно се држи на следниот начин:
- од понедленик до петок, се јаде храна подготвена „на вода„,
- во сабота и недела се јаде храна подготвена со масло/зејтин,
- на Благовестие и Цветници се јаде риба,
- на Велики Петок, не се јаде и не се пие,
- на Велика Сабота, се јаде само храна подготвена „на вода„ и таа е единствената сабота во текот од годината во која се држи строг пост „на вода„.
- во деновите од седмицата, во кои се паѓа празник, како на пример „40-те севастијски...„ се јаде храна подготвена со масло/зејтин.

Од постов, има исклучоци, кои се однесуваат на: стари лица, хронично болни, на професии со тешка физичка работа и сл., на кои постот им се олабавува, но не повеќе од храна подготвена со масло/зејтин.

Како и во секој пост, така и во овој, не е допуштена телесна блискост помеѓу сопружниците, но затоа се бара практикување на повеќе молитви, читање Боговдахновена литература, повеќе добри дела, посебно давањето помош во било каков облик.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Чичко лед....зарем со твојата интелигенција не можеш да дојдеш до заклучол?
Исус бил толку измачуван за да му се даде моментална сила.
Не се секирај..знаеме до дека е твојата интелигенција....не требе да одговориш.
не беше многу мачен, дури и Пилат се чуди кога му јавија дека е ѓоа мртов, Вистинските распнувања не биле како она на Исус, прво се вршеле на јавно место пред насобран народ за сите да видат казната , обично пред порти на град или покрај пат, Исус го распнаа на приватен имот во некоја бавча далеку од светот, Смртта на крст траела од неколк дена до 2-3 недели, исус“умрел“ за неколку сати така да и ни оддалеку не ги искусил маките на вистински распнатите, за да се зголемат маките на распнатиот му се кршеле нозете (да не може да се потпира со нив на крстот ио да си олеснува притисок на белите дробови - исус и од то курттулил) телото на распнатиот стоело на крст се додека не почне да се распаѓа или да го јадат мршојадци, и тогаш ги фрлале вои заеднички гробници а Исуса му го предале одма и то не ни на некој близок роднина туку на сосем трет чоек без и да проверат дали е стварно мртов или е во несвест, така да Исус поминал доста добро и благо во овој случај.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Многу ти е глупо прашањето.
Секако дека е глупаво, затоа што не можеш да одговориш, а уште помалку одговорот да го поткрепиш со неизбежниот „...библиски цитат...„.

Поздрав и од мене.

П.С.
А кој Му одреди на Христа да пости без храна и без вода 40 дена и ноќи?...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
не беше многу мачен, дури и Пилат се чуди кога му јавија дека е ѓоа мртов, Вистинските распнувања не биле како она на Исус, прво се вршеле на јавно место пред насобран народ за сите да видат казната , обично пред порти на град или покрај пат, Исус го распнаа на приватен имот во некоја бавча далеку од светот, Смртта на крст траела од неколк дена до 2-3 недели, исус“умрел“ за неколку сати така да и ни оддалеку не ги искусил маките на вистински распнатите, телото на распнатиот стоело на крст се додека не почне да се распаѓа или да го јадат мршојадци, и тогаш ги фрлале вои заеднички гробници а Исуса му го предале одма и то не ни на некој близок роднина туку на сосем трет чоек без и да проверат дали е стварно мртов или е во несвест, така да Исус поминал доста добро и благо во овој случај.
Твоите приказни за Баба Рога и за Снежана оди и ги раскажувај на друго место.....овде е друга тема.
ПС. Промени го форниторот!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Не сум постел на таков начин. Нашиот Господ Исус никаде не ни заповедал да постиме 40 дена и ноќи, никаде не ни заповедал да одиме во пустина да бидеме искушувани од сатаната, никаде не ни заповедал да се распнеме на крст, ниту јавајќи на магаре да влеземе во Ерусалим итн. Следењето на Исус не подразбира буквално имитирање на сите работи што тој ги направил додека бил на Земјата.
Многу ти е глупо прашањето. Ете затоа не ти одговорив. Поздрав!
Велиш постот кај Православните е погрешен, бидејќи таков пост немало во Библијата. Велиш и дека не треба да постиме онака како што Христос постел, како што е запишано во Библијата. Како според тебе треба да се пости?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Чорбаџија ти немаш ни влезено во црква па тропаш глупости.и вадиш ценовници од 90-те.Или па твојата неверна завист и себичност не ти дава душичката да влезеш во црква и да дадеш 2 денарка за парче свеќа и да му се помолиш на Бога. Ми личиш на мал ѓавол кој ги одвраќа луѓето од верата но тешко тебе ако одвратиш некого и му ги наметнеш твоите идеали и за тоа ве нема никаде кога станува збор за број на верници.малобројни сте мислам.
Ѓаволот ќе се преправи во англел на светлината(библиски цитат)
Дали Библијата падна од небото и е напишана од Бог.ако не е тогаш зошто веруваш во Христа,верувај во Св Петар.зошто е напишана од човечка рака.
Кој повеќето биле неписмени и не те мачи дека нешто промашиле да напишат.
2000 години после тоа мудрите теолози ја толкуваат и ја усовршуваат.
Да,да и до таму некаде некој Лутер КинГ кој бил злоба и зависен кон богаството на црквата почнал да протестира против неа.
ПС.Не одговори како да се крстам на Протестански начин дали да замижам и да напраам колут напред,колут назад и оп крстен или да одам во ЦРКВА и со свештено лице кој е доволно образован и едуциран со посебна молитва и вода да се крстам.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Абе имаш аргументи или прикаски за Снежана раскажуваш?
Ајде удри ми шлаканица да ти го завртам и другиот обрас...или да те тепам до посирање.
Како сакаш...
Има за распнувањето доста по литература, Јосиф, Сенека, Руфус, Плутарх... а имаш и доста современи истражувања на таа тема од Ретиф, Строуд, Габел, Зудик, имаш и закони од Рим имаш и патологија, медицински изтражувања, описи ехааа само уше воља да се прочита.

Интересно е шо нигде низ евангелијата не се споменува на каков крст е распнат Исус ни дали е закован со шејки на него. Имено постојеа неколку вида на крстови а мнооогу ретко Римјаните ги заковуваа со шајки најчесто му ги врзуваа рацете за крстот. Така да нема апсолутно никакви докази дека исус бил закован и дека беше распнат баш на таков тип крст кој се продава на верниците.
Башка шо целата прикаска за самиот процес на распнувањето е невозможна и по тогашните римски закони и обичаи.

(Образ не ми врти бе нема потреба ела ќе ти турам една ракија - и ти си душа напатена)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Има за распнувањето доста по литература, Јосиф, Сенека, Руфус, Плутарх... а имаш и доста современи истражувања на таа тема од Ретиф, Строуд, Габел, Зудик, имаш и закони од Рим имаш и патологија, медицински изтражувања, описи ехааа само уше воља да се прочита.

Интересно е шо нигде низ евангелијата не се споменува на каков крст е распнат Исус ни дали е закован со шејки на него. Имено постојеа неколку вида на крстови а мнооогу ретко Римјаните ги заковуваа со шајки најчесто му ги врзуваа рацете за крстот. Така да нема апсолутно никакви докази дека исус бил закован и дека беше распнат баш на таков тип крст кој се продава на верниците.
Башка шо целата прикаска за самиот процес на распнувањето е невозможна и по тогашните римски закони и обичаи.

(Образ не ми врти бе нема потреба ела ќе ти турам една ракија - и ти си душа напатена)
Само 50 ка пијам.....и во одредена количина.
Едно просто прашање до тебе....
Која ти е целта?...што сакаш да докажеш?
Пред се .,.,.кажи си која вера си...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Само 50 ка пијам.....и во одредена количина.
Едно просто прашање до тебе....
Која ти е целта?...што сакаш да докажеш?
Пред се .,.,.кажи си која вера си...
Јас само укажувам на грешки заблуди и невистини

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас само укажувам на грешки заблуди и невистини
Лесно е прашањето...сите 6 999 999 луге на планетата земја можат да одговорат.
Која религија си...или не си?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Лесно е прашањето...сите 6 999 999 луге на планетата земја можат да одговорат.
Која религија си...или не си?
па не сум некоја одредена религија иако некако ми се блиски реформираните зоостаријански фундаменталисти.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
па не сум некоја одредена религија иако некако ми се блиски реформираните зоостаријански фундаменталисти.
Со прости зборови...толку си прост што немаш идеа каде припагаш?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
врати се на темата
Кога ке поставиш интелигентни прашања до христијаните.
Се дотогаш, ке бидеш третиран на основа на твоите прашања...од тебе зависи.

Kajgana Shop

На врв Bottom