Прашање за Христијанството III

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Така си е, чувај си ја твојата вера во тајност, и не кажувај ништо за неа,
Чекај малку. Изгледа погрешно си ме прочитал. Јас не зборев за чување на верата во тајност, туку за постење во тајност. Еве види:

Чорбаџија напиша:
А како јас постам тоа е моја лична работа и мојот Господ Исус Христос ми заповеда да не се фалам колку постам.

„А ти, кога постиш, помажи ја својата глава и измиј го своето лице, за да не те видат луѓето дека постиш, но твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”“ (Господ Исус Христос, ев. Матеј 6:17, Библијата)
Пишувам на кирилица за да бидам правилно разбран, но ете, и покрај тоа, понекогаш се дешава луѓето погрешно да ме разберат. Инаку за мојата вера јас со гордост и со радост пишувам и зборувам и нема тука што да кријам во тајност. Еве на пример види на оваа тема на страна 94 Lurtz ме праша за тоа како ние го прославуваме Велигден и јас му пишав еден голем текст за тоа:
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-94#post-5858052

Христос воскресна.
Вистина воскресна!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Христос воскресе!

Честит Велигден на сите православни Христијани!
Воистина воскресе!

Честито празник.
Доказ дека Бог постои, и смртта ја победил.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Чекај малку. Изгледа погрешно си ме прочитал. Јас не зборев за чување на верата во тајност, туку за постење во тајност.
Не, ти зборувам воопшто, дека се чувате во тајност, и дека ништо не кажувате што правите и како правите. Не ти зборував само за постот. За се'. Единствено што си ни кажал овде за твојата вера е дека не го правите она што ние правиме. И наместо одговори ни даваш Библиски цитати со кои понекогаш сам се збркуваш. Види си ја контрадикторноста - во претходните постови те прашав дали постиш како Христос 40 дена без храна и вода, ти ми одговори дека не постиш така. После тоа те прашаувам како постиш, а ти ми го цитираш делот од Библијата каде е опишан Христовиот пост. o_O

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Ваков „пост“ каде што комотно може човек и да качи некои кило за време на „пост“, било апсурдна појава во библиско време. Библиските личности кога постеле тие гладувале, си го измачувале телото, а не си правеле вакви стомакоугоденија.
Во тие времиња немале огромни маркети и ресторани со мириси на секој чекор, месото било за празник, ако секојдневно јаделе грав и зелка во постот од тоа се откажувале
Немале ни големи екрани со текстови и видеа и слики што ги викаат на неразумност а сега нам ни носат почнувајќи од нервоза до омраза спрема цели групи луѓе и се закана за постот

Воопшто не е лесно првпат кога постиш од сето тоа што го има (прво останатите по дома не постат и се дома носат) и не е лесен постот,
А за нас поискусните е лесно и кога постиме по црковен типик и ни носи радост и олеснување, за тоа да дојде потребно е време и љубов и љубов и простување и уште малку од љубовта а не некаква строга забрана за јадење месо

И заборавив да ви кажам
Христос Воскресе!

п.с. и оние слики се од Бадник или некоја посна слава за многу гости, не се од секојдневен пост, во секојдневие ќе касниш некој сендвич со грашок или малку грав и еден патлиџан тешко дека ќе се здебелиш, мада еднаш се здебелив учев јадев од тепсија учев јадев од тепсија на Велигден ништо не ме собираше, ама со масло постев

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Види си ја контрадикторноста - во претходните постови те прашав дали постиш како Христос 40 дена без храна и вода, ти ми одговори дека не постиш така. После тоа те прашаувам како постиш, а ти ми го цитираш делот од Библијата каде е опишан Христовиот пост. o_O
Ти реков дека не постам 40 дена без храна и вода, а не дека не постам како Христос. Кога реков не сум постел така, мислев на должината од 40 дена. Еве го делот каде го објаснив тоа:

Чорбаџија напиша:
Не велам дека не треба да постиме како што Исус постел, туку само дека Исус никаде не заповедал да постиме 40дена без јадење и пиење, затоа што Исус е Исус, Тој имал натприродна моќ и можел да издржи толку долго.
Никаде во Библијата нема заповед за тоа колку долго или од кога до кога треба да се пости. Тоа значи дека секој самостојно си одредува колку време ќе пости или пак доколку станува збор за групен пост на одредена заедница, тогаш тие си се договараат.
..
Значи тука не збориме за должината на постот, бидејќи различни библиски личности постеле различно време. Но збориме за тоа дали тие јаделе ткн. „посни јадења“ додека постеле или едноставно гладувале.
Значи убаво сум објаснил, не е дека не сум ти објаснил, само ти се правиш на „Тошо“, не ме дочитуваш, ми ги извртуваш зборовите итн.

--- надополнето: 5 мај 2013 во 13:39 ---

мада еднаш се здебелив учев јадев од тепсија учев јадев од тепсија на Велигден ништо не ме собираше, ама со масло постев
срцка таа :) знам како е, особено кога учиш нешто обемно и што не ти е по мерак, само те тера на јадење, имаш кризи за благо и сл. :) Затоа подобро е да си постиш после испитна сесија, затоа што тешко е да се пости кога учиш, бидејќи на мозокот му се потребни јагледнихидрати за да раоти и меморира добро, а кога постиш библиски (со гладување) тоа иде малку потешко.
Се разбира понекогаш имаме потреба од итен пост, на пример ако некој наш близок имал сообраќајка и е во болница каде што се бори за живот. Тогаш е добро молитвата да ја појачаме со пост.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе деновиве требаше да се воздржувате од лоши мисли:) Вие се утепавте од расправии чиј пост бил поправилен, протестантскиот или православниот:facepalm:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Абе деновиве требаше да се воздржувате од лоши мисли:) Вие се утепавте од расправии чиј пост бил поправилен, протестантскиот или православниот:facepalm:
Од лоши мисли човек треба да се воздржува постојано, а не само пред Велигден. Јас не се расправам, туку само презентирам што вели Божјото Слово за постот. Јас како Христов следбеник сум должен да го проповедам Словото и во време и во невреме, и пред и за и по Велигден.

„Те заколнувам пред Бога и Христа Исуса, Кој е готов да им суди на живите и мртвите, со Неговото јавување и Неговото Царство: проповедај го словото, настојувај во време и во невреме, изобличувај, прекорувај, охрабрувај со сета трпеливост и со поука. Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите, и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки.“ (2 Тимотеј 4:1-4, Библијата)

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Се разбира понекогаш имаме потреба од итен пост, на пример ако некој наш близок имал сообраќајка и е во болница каде што се бори за живот. Тогаш е добро молитвата да ја појачаме со пост.
Јас постам пред Божиќ Велигден Петровден Богородица, последниве две често ги прескокнувам
постам среда и петок
и таму кај Водици и за Св Јован еднодневни

Гладувањето е пред Велигден другите се со масло
Во обичен ден во кој се мрси не постам
Молитвата ми е силна дење и ноќе кога постам и кога мрсам, а смртта и болката на најблиските се најтешки моменти, и што и да јадеш во тој момент (ако помислиш на јадење или ако те натераат) што и да јадеш духовниот пост е присутен, не мислиш не правиш ништо лошо и доволно е
--- надополнето: 5 мај 2013 во 14:53 ---
Јас не... кој сака како сака нека си живее, јас само кажувам за себе и за луѓево што се посветени со срце на православието како постапуваме во врска со постот, со исхраната

Инаку ако некој не пости не значи дека е полош човек од мене или од некој што пости, јас со постењето само себе си си правам добро, сум ја сватила силата на постот и на молитвата и ги користам, а големината во Христијанството е на други да им направиш добро, на пријатели на непознати и посебно на непријатели. Големината на човечноста општо е во способноста на други да им бидеш од корист

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Дали сега после велигден продолжува практикување на постот среда и петок или оваа цела недела се мрси.
--- надополнето: 5 мај 2013 во 16:05 ---
Дали сега после велигден продолжува практикување на постот среда и петок или оваа цела недела се мрси.
Барав на интернет и најдов

Неке недеље су разрешене поста ("трапаве седмице"). Нпр. недеља после Васкрса је разрешена на пост у среду и петак као и недеља после Божића.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
http://www.mpc.org.mk/Kalendar/post.asp
Датумиве изгледа се лански на линкот , Духовден и Велигден ги менуваат датумите а со тоа и тие недели поврзани со со друг датум
Следнава недела не се пости

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
--- надополнето: 5 мај 2013 во 16:05 ---

Барав на интернет и најдов

Неке недеље су разрешене поста ("трапаве седмице"). Нпр. недеља после Васкрса је разрешена на пост у среду и петак као и недеља после Божића.
Првата недела по секојдневните пости обично не се практикува постот во Среда и Петок.
Потоа си продолжува редовно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Христијанството нема забранети денови за пост или за молитва. Постот и молитвата се големи Божји дарови за човекот и тие се богоугодни да се прават во било кој ден од годината. Секој ден од годината е добар ден за пост и за молитва.
Сепак конкретно во православната деноминација мислам дека има денови кога што е забрането да се пости, тоа се сабота и недела (освен саботата пред Велигден), а облигативни (морални) се секој среда и петок (секоја недела, освен во првата недела после Велигден и плус уште некои други недели), како и повеќедневните Велигденскиот, Божиќниот, Богородичниот и Петровденскиот пост.

Kajgana Shop

На врв Bottom