Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Познавале или не, ти си тој што се обиде нешто да објасни, ама не дообјасни.
Ако нешто не разираш, толку ли е тешко да прифатиш и признаеш дека не разбира?[DOUBLEPOST=1407065658][/DOUBLEPOST]
Дај објасни ја таа философија.
Претешка е таа философија за тебе...[DOUBLEPOST=1407065713][/DOUBLEPOST]
Тие се повеќе од јасни. :)
...за оние кои ги разбираат...[DOUBLEPOST=1407065800][/DOUBLEPOST]
Зошто Црквата се меша во работи за кои е тотален лаик и на научниците им се спротивставува со своите "aргументи"?
Наведи ми 3 конечни научни вистини...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ако нешто не разираш, толку ли е тешко да прифатиш и признаеш дека не разбира?
Не, не работи за неразбирање. Се работи за тоа што ти не дообјасни. Не е исто јас да ти го кажам почетокот, потоа почетокот и средината (главниот дел) и на крај да ти кажам дека не ме следиш затоа што не си го рабрал крајот. Дообјасни па ќе видиме. Вака помислувам дека не го знаеш одговорот (нема врска и да не го знаеш). :)
Претешка е таа философија за тебе...
А за тебе не? Во ред, и таа објасни ја. Можеби некој попаметен од мене ќе ја рабере.[DOUBLEPOST=1407066123][/DOUBLEPOST]
Ако нешто не разираш, толку ли е тешко да прифатиш и признаеш дека не разбира?/quote]
Точно, јас буквално ќе ти ги пренесам. Како сакаш сфати ги. А мислам дека знаеш точно за што се однесува истото. :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.627
Поени од реакции
9.241
Tи треба конечна научна вистина за да кажеш дека Сонцето не се врти околу Земјата, дека жената има ист број ребра со мажот и дека клиторисот не е ѓаволова цицка!?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Tи треба конечна научна вистина за да кажеш дека Сонцето не се врти околу Земјата, дека жената има ист број ребра со мажот и дека клиторисот не е ѓаволова цицка!?
Пошто на поставено прашање одговараш со прашање, еве го и мојот одговор на твоето прашање: како можеш да ги наречеш „научни„ вистини нештата кои се наведени од поединци, а кои се само нивни обични шпекулации?[DOUBLEPOST=1407067469][/DOUBLEPOST]
Вака помислувам дека не го знаеш одговорот (нема врска и да не го знаеш). :)
Во ред: помислувај така и понатаму, што не значи дека не го знам одговорот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако нешто не разираш, толку ли е тешко да прифатиш и признаеш дека не разбира?[DOUBLEPOST=1407065658][/DOUBLEPOST]

Претешка е таа философија за тебе...[DOUBLEPOST=1407065713][/DOUBLEPOST]

...за оние кои ги разбираат...[DOUBLEPOST=1407065800][/DOUBLEPOST]

Они сеуште незнаат дека освен тебе никој ништо незнае, и никој ништо не разбира. Ако не е одговорено и протолкувано од твоја страна, тогаш е погрешно. Единствено ти можеш да се носиш со претешките филозофии на лицемерието, со кој пораките од типот - Лука 12:33 "Продајте ги имотите ваши и давајте милостина! Згответе си ќесиња, што нема да изветват, сокровиште на небото, каде крадец не се приближува и кое молец не го јаде;", значат богатете се и сакајте ги богатствата на светот. Само ти и сличните на тебе може да ги разберете тешките филозофии на дволичноста и од црното да направите бело.[DOUBLEPOST=1407067547][/DOUBLEPOST]
Пошто на поставено прашање одговараш со прашање, еве го и мојот одговор на твоето прашање: како можеш да ги наречеш „научни„ вистини нештата кои се наведени од поединци, а кои се само нивни обични шпекулации?
Дека земјата се врти околу сонцето и дека и мажите и жените имаат ист број ребра се шпекулации?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А за тебе не? Во ред, и таа објасни ја. Можеби некој попаметен од мене ќе ја рабере.
За да ти ја објаснам, ќе треба да си одвојам о-хо-хо од моето драгоцено време па ќе мораш да се потрудиш и самиот нешто да поднаучиш, пред да поставиш прашање.[DOUBLEPOST=1407067616][/DOUBLEPOST]
Точно, јас буквално ќе ти ги пренесам. Како сакаш сфати ги. А мислам дека знаеш точно за што се однесува истото. :)
Да речеме дека не знам: дај посочи ми.[DOUBLEPOST=1407068189][/DOUBLEPOST]
Они сеуште незнаат дека освен тебе никој ништо незнае, и никој ништо не разбира. Ако не е одговорено и протолкувано од твоја страна, тогаш е погрешно. Единствено ти можеш да се носиш со претешките филозофии на лицемерието, со кој пораките од типот - Лука 12:33 "Продајте ги имотите ваши и давајте милостина! Згответе си ќесиња, што нема да изветват, сокровиште на небото, каде крадец не се приближува и кое молец не го јаде;", значат богатете се и сакајте ги богатствата на светот. Само ти и сличните на тебе може да ги разберете тешките филозофии на дволичноста и од црното да направите бело.[DOUBLEPOST=1407067547][/DOUBLEPOST]
Дека земјата се врти околу сонцето и дека и мажите и жените имаат ист број ребра се шпекулации?
111.jpg

И јас научив да „монтирам„...

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За да ти ја објаснам, ќе треба да си одвојам о-хо-хо од моето драгоцено време па ќе мораш да се потрудиш и самиот нешто да поднаучиш, пред да поставиш прашање.
Наликуваш на Ѓурѓа. Во 2 реченици или барем како потсетници, на пример.
Да речеме дека не знам: дај посочи ми.
Види. Јас ти дадов моја претпоставка. А ако со ова го одовлекуваш одговорот, мисијата ти е успешна.

Член од
5 јули 2013
Мислења
85
Поени од реакции
37
Има или нема машка карактеристика?По ова што го кажуваш,тој ја има добиено само поради улогата во односот со својот Син.Ако може да се смета дека Марија ја има улогата на Богородица и е мајка на Синот Божји,тогаш каква е улогата на Светиот Дух,бидејќи тој ја оплодува Марија и преку Него доаѓа Господ Исус Христос во тело.
Vidi teski se ovie prasanja,treba mnogu dobro da se prouci Biblijata sto tocno e kazano i sto znaci,Inace znaeme deka nasite svesteni lica sekoj si tolkuva za sebe i propeveda kako sto sfatil,plus ima mnogu greski uste od samoto preveduvanje na Biblijata od eden jazik na drug,zatoa kako najtocni podatoci se zemaat oni koj ne se predveduvani i napisani,tuku preraskazani usno od koleno na koleno..Neznam stavrno,jas mislam deka od tamu e toa ostanato,a ako ima nekoj teolog na forumov neka objasni malce podobro..

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.627
Поени од реакции
9.241
Што е прецесија и што е нутација и како се добиени 25800 години за прецесија и 18.6 години за нутација?

Ова многу убаво е објаснето на овој сајт:

http://farside.ph.utexas.edu/teaching/336k/Newtonhtml/node113.html

Мислите дека е многу сложено? Тука е земена во предвид само ротацијата на Земјата и нејзиното движење околу Сонцето.

Не е земена во предвид ротацијата на Сонцето околу својата оска и движењето на целиот наш Сончев Систем околу центарот на нашата галаксија.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Vidi teski se ovie prasanja,treba mnogu dobro da se prouci Biblijata sto tocno e kazano i sto znaci,Inace znaeme deka nasite svesteni lica sekoj si tolkuva za sebe i propeveda kako sto sfatil,plus ima mnogu greski uste od samoto preveduvanje na Biblijata od eden jazik na drug,zatoa kako najtocni podatoci se zemaat oni koj ne se predveduvani i napisani,tuku preraskazani usno od koleno na koleno..Neznam stavrno,jas mislam deka od tamu e toa ostanato,a ako ima nekoj teolog na forumov neka objasni malce podobro..
Во право си,грешката е во самото свето Тројство и неговото функционирање.Оттука произлегуваат сите несогласности и заблуди.Доколку се сваќа дека Бог е Еден и Единствен и нема потреба од свој придружник Кој ниту е роден ниту Родил некого,според учењето и толкувањето на Евреите и Муслиманите тогаш нема да постојат никакви недоумици ,дали тој е со машка или женска природа,како се распоредени на престолот,дали Светиот Дух има или нема престол итн.(Инаку самата доктрина за Светото Тројство повеќе влече кон политеизам отколку кон монотеизам)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е земена во предвид ротацијата на Сонцето околу својата оска и движењето на целиот наш Сончев Систем околу центарот на нашата галаксија.
Нормално дека ротацијата на Сонцето и плантетите околу средиштето од Галактиката не е земено во предвид од проста причина: да се поедностави хелиоцентричниот систем „до даска„, за да се избегнат сложените епицикли од птоломејското толкување на движењето од планетите во сончевиот систем во геоцентризмот.

Или поинаку кажано: кога некој еднаш ќе почне со поедноставување, тоа поедноставување оди до недоглед, се‘ со цел да стане лесно и разбирливо, а не да ја долови фактичката состјба од истражуваниот систем.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.627
Поени од реакции
9.241
Придонесот на црквата кон медицината

Postoji dio crkvenog kanonskog prava gdje stoji:
Contraria sunt divinae cognitioni praecepta medicinae
[Medicinski recepti su suprotni božanskom znanju]

Cijepjenje

1717. gdja. Lady Mary Montagu, žena engleskog poslanika u Turskoj, i sama preživjela ospice, svjedočila je kako su se Turci cijepili protiv te bolest. Male grupe starih žena bi išle od kuće do kuće, prenoseći orahove ljuske ispunjene s gnojem od blagih slučajeva ospica. Gnoj bi tada bio hotimice razmazan na otvorenu ranu pacijenta (ili klijenta). Lady Mary je uočila da je većina pacijenata oboljela nekoliko dana, ali bi ozdravili unutar osam dana. Cijepljeni su postali zaštićeni od pune bolesti. Ona je bila tako oduševljena s tim postupkom, da je dala cijepiti svog vlastitog sina, Edwarda. Nakon povratka u Englesku u 1721., pokušali su cijepljenje uvesti u Londonu. Prvotni testovi na šest zatvorenika (koji su bili dragovoljci nakon obećanja pomilovanja) bili su uspješni. Tehnika se brzo širila Europom.

Naravno, postojali su neki među svećenstvom, koji su podržavali cijepljenje. Jedan primjer bio je Cotton Mather (1663-1728), puritanski svećenik poznat po svojoj ulozi u procesu protiv vještica iz Salema. On je bio taj koji je uvjerio Dr. Zabdiel Boylston-a da iskuša novu tehnika tijekom epidemije boginja u Bostonu, 1721. U dvije sljedeće godine, on je izveo skoro 300 cijepljenja, od kojih je samo šest pacijenata umrlo. U usporedbi, od skoro 6000 zahvaćenih ospicama na prirodan način, blizu 1000 je pomrlo.

Pastor William Cooper, srdito je prijetio:
Boginje su Božja kazna, poslana da nam se sudi i ponizi poradi naših grijeha; zašto bismo to pokušavali izbjeći i misliti da se okrenulo od nas?...Bog je odredio trajanje svačijeg života...pa ako je to vrijeme došlo, cijepljenje neće spasiti ničiji život.

1772. god. Velečasni Edward Massey iz Engleske, objavio je govor naslovljen: Opasna i griješna praksa cijepljenja. Tvrdio je da je Jobov bijes bio uslijed toga što je njegov mozak bio pogođen cijepljenjem ospica. Tko ga je cijepio? Pa Sotona, naravno! Velečasni je nastavljao dokazivati, u skladu s biblijskim učenjima, da su bolesti poslane od Boga kao oblik kažnjavanja za grijeh. Bilo kakav pokušaj sprječavanja bolesti je "dijaboličan" pokušaj uplitanja u Božju volju!

U 1798., konzervativni liječnici i kler u Bostonu osnivaju "Društvo protiv cijepljenja." Pozivali su stanovnike Bostona da zaustave cijepljenje, jer je taj životno vrijedan postupkom bio "poziv na prkos do Neba samog, čak i volji Boga".

Zabrana anestetika tijekom porođaja

Naša priča započinje 1591., s ženom iz Edinburgha zvanom Euphanie Macalyane. Kad više nije mogla izdržati bol kod porođaja, ona zatraži od svoje babice, Agnes Sampson, lijek da bi smanjila boli od trudova. U to vrijeme, James VI (1566-1625) je bio kralj škotske. [To je bio onaj isti James, koji je nakon što je postao kralj Engleske 1603., odobrio engleski prijevod Biblije, poznat danas kao Inačica kralja Jamesa, ili jednostavnije, Autorizirana verzija.] I James, čuvši za ovu odvratnost, razbjesni se i naredi da se Euphanie živa spali! Bilo je to upozorenje pobožnoga kralja bilo kojoj ženi koja bi se usudila izbjeći Evinu kletvu.

Kršćanske teolozi su oduvijek gledali na bol kod porođaja kao rezultat od kletve Boga na Evu i sve njezine potomke; za neposluh Njegove naredbe. Ova kletva je vrlo jasno izrečena u Bibliji:
A ženi reče: 'Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati.
Postanak 3, 16

Pronalazač anestezije za žene u porodu, bio je škotski liječnik, James Baker Simpson (1811-1870)

Reakcija škotske kalvinističke crkve je bila brza i žestoka. "To je Sotonski izum!" vikali su, "Koliko li sramote za Edinburg!" Klerici su govorili o pobuni protiv samoga Boga, "Zar nije Svemogući izgovorio svoju prvotnu kletvu? Bol kod porođaja je Božja volja. Sada se jedan od Božjih stvorenja, bezbožno pobunio protiv božanske naredbe, usudio se osujetiti Božji Plan."

УМОБОЛНИ ДЕГЕНЕРИЦИ!

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Едно прашање, не можев да најдам во мојсеевите книги.
Дали жените на Сим, Хам и Јафет се од лозата на Сит или Каин?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.627
Поени од реакции
9.241
Едно прашање, не можев да најдам во мојсеевите книги.
Дали жените на Сим, Хам и Јафет се од лозата на Сит или Каин?
Жената на Шем - Седекетелебаб
Жената на Хам - Не'eлатама'ух
Жената на Јафет - 'Адатанесес

14. And he (Ham) built for himself a city and called its name after the name of his wife Ne'elatama'uk
15. Аnd Japheth saw it, and became envious of his brother, and he too built for himself a city, and he called its name after the name of his wife 'Adataneses.
16. And Shem dwelt with his father Noah, and he built a city close to his father on the mountain, and he too called its name after the name of his wife Sedeqetelebab.

Не'елатама' ух, 'Aдатенесес и Седекетелебаб биле ќерки на Елиаким, синот на Метхуселах.

Метхуселах е од лозата на Сит.

Kajgana Shop

На врв Bottom