Прашање за Христијанството III

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Него да те прашам. Тебе кој ти помогна? Викаш дека си бил атеист до 20-тата г., а денес по 20 г. си сеуште верник. (немој да започнеш со навреди мајмуни, рендиња и банани, чисто така ме интересира) :)
Кој ми помогна?
Ваљда Бог.

Не оди тоа така како ти што мислиш. не е тоа еден ден работа, па ќе се просветлиш...јуриииш сеа сите атеисти ќе се опнат на мене.

Дубле, јас работев на оваа тема повеќе од 15г, прочитав се што може да се прочита на таа тема, се додека не го најдов правиот извор во кој се крие Вистината.
Прво требе да го оформиш „магнетниот “ центар кај тебе, покасно бара доста труд.
И на крај, џабе е теоријата ако тоа не е спроведено во пракса.

Стани мало, битното е ова...
Се прашав како птиците пеат и се весели по цел ден? Немаат ни кров над глава , ни коли, ниту обезбедено јадење....
Зарем не може и човекот да биде радосен цел ден?
Од таму се почна...

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Кој ми помогна?
Ваљда Бог.

Не оди тоа така како ти што мислиш. не е тоа еден ден работа, па ќе се просветлиш...јуриииш сеа сите атеисти ќе се опнат на мене.

Дубле, јас работев на оваа тема повеќе од 15г, прочитав се што може да се прочита на таа тема, се додека не го најдов правиот извор во кој се крие Вистината.
Прво требе да го оформиш „магнетниот “ центар кај тебе, покасно бара доста труд.
И на крај, џабе е теоријата ако тоа не е спроведено во пракса.
Чек сеа. Си почнал да читаш од 5г., поминале 15г. (во читање) и на 20г. си станал верник?!

Ок, секој човек си верува во својата вистина. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Со се дефиницијата на Ипси (во која не гледам ништо контроверзно), можам да ти кажам само едно- фала за искреноста. :)
Церемонија е сосем нешто друго, можеби има допирни точки со ритуалот, но сепак далеку од тоа дека церемонијата може да се нарече ритуал.

Него да те прашам. Тебе кој ти помогна? Викаш дека си бил атеист до 20-тата г., а денес по 20 г. си сеуште верник. (немој да започнеш со навреди мајмуни, рендиња и банани, чисто така ме интересира) :)
abe sea te interesiralo cisto taka:P

kazi jasno i glasno sto te kopka:D

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
abe sea te interesiralo cisto taka:P

kazi jasno i glasno sto te kopka:D
Копкање! Нема копкање. Сака да не промени, па ме заинтересира него што (или кој/и) го променил/е.
Но од друга страна пак можеби до таа 20 г. возраст немал никаков религиски став, само она знаеш „јас сум атеист“ или оној другион “јас верувам во Господ“. Потоа седнал читал и си ја увидел својата вистина.
Тоа е сосем нормална работа. :)

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Копкање! Нема копкање. Сака да не промени, . :)
Дубле, не ме е ич, ама ич, гајле да променам некој.
Јас сум за онаа мудрата:
Ако сакаш да го промениш светот, промени се себе си.

Јас работам на мојата душа, уопште не ме интересира твојата.
Понекогаш се правам паметен и сакам да давам насоки, ама знам кога требе да прекинам и да си терам даље.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Копкање! Нема копкање. Сака да не промени, па ме заинтересира него што (или кој/и) го променил/е.
Но од друга страна пак можеби до таа 20 г. возраст немал никаков религиски став, само она знаеш „јас сум атеист“ или оној другион “јас верувам во Господ“. Потоа седнал читал и си ја увидел својата вистина.
Тоа е сосем нормална работа. :)
nikoj ne moze da te promeni ako samiot ne go sakas toa:)

imam vpecatok kako da ti bega glavnata poenta u diskusiive;)

moze i gresam ama......:P

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306

Го грепка, го грепка....:D[DOUBLEPOST=1404309442][/DOUBLEPOST]
Потоа седнал читал и си ја увидел својата вистина.
:)
Таа Вистина што ја најдов никако не е моја....Универзална е, важи за секој човек и за целиот универзум.
Важела пред 1 000 000г и ќе важи се додека постои универзумот.
Амин!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

-Се сложувам. Дали јас сакам промени? Јок, нит ми требаат. Доволно уверлива е и оваа моја вистина.
-Грешиш. :)
Го грепка, го грепка....:D
Ај да не ти ги цитирам 2-та поста.
Што ме гребе? Совеста? Да, да секако. Од кај го извади тој заклучок? Од прашањето? Тогаш ќе треба да почнам да ти цртам, очигледно! :P[DOUBLEPOST=1404313376][/DOUBLEPOST]
SubZero,
не ја троши џабе тастатурата, туку напиши нешто саглам...
Мики.
Да, се работи за лош превод на Библијата, но уметниците од страв морале стриктно да работат според напишаното. Дали ова е богохулие и дали ова можеби е доказ дека И тогаш луѓето се плашеле од својот Бог!? Т.е. се плашеле од самите себе или од тогашниот владетел- црквата. :)

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
-Се сложувам. Дали јас сакам промени? Јок, нит ми требаат. Доволно уверлива е и оваа моја вистина.
-Грешиш. :)
Штом си имаш своја вистина у реду е:)

Битно е да сознанието те прави среќен и да истото не се совпаѓа со вистината на рогатиот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Штом си имаш своја вистина у реду е:)

Битно е да сознанието те прави среќен и да истото не се совпаѓа со вистината на рогатиот.
Што не се совпаѓа? На сликите е прикажан Мојсеј, и убаво кажав дека се работи за тогашна грешка во преводот. :)
Ме интересира мислење. Дали е богохулие?, нормално ако е, дали би требало да се отстрани. И дали ова е доказ дека човекот и тогаш се прашел од својот пекол?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Што не се совпаѓа? На сликите е прикажан Мојсеј, и убаво кажав дека се работи за тогашна грешка во преводот. :)
Ме интересира мислење. Дали е богохулие?, нормално ако е, дали би требало да се отстрани. И дали ова е доказ дека човекот и тогаш се прашел од својот пекол?
Убаво ти викам дека промашуваш нешто у дискусииве. А тоа е поентата:)

Ти велам внимавај да твојата виситна не се совпадне со виситната на рогатиот. Тогаш Бог нека ти е напомош:D

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Убаво ти викам дека промашуваш нешто у дискусииве. А тоа е поентата:)

Ти велам внимавај да твојата виситна не се совпадне со виситната на рогатиот. Тогаш Бог нека ти е напомош:D
Не е промашено ништо. Сметаш дека прашањето не е во ред? Или дека не е на место?

Поентата е да се развие дискусија. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е промашено ништо. Сметаш дека прашањето не е во ред? Или дека не е на место?

Поентата е да се развие дискусија. :)
Не зборам за прашањето. Тоа со Мики ќе си продускутираш.

Зборев за вистината која ти е доволна:) Таа да не се совпадне со вистината на рогатиот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не зборам за прашањето. Тоа со Мики ќе си продускутираш.

Зборев за вистината која ти е доволна:) Таа да не се совпадне со вистината на рогатиот.
Па добро, на прашањето може да одговори секој, ако сака. :)
Дали рогатиот е личност? Или личности? Јас повеќе мислам дека се работи за лошите карактерни особини на човекот.
А што лошо направив? Лошо постопив или мислиш дека се поистоветувам со Сатаната кога сум ја формирал својата вистина?
И тука грешиш, јас сум за религиозно помирување. :rolleyes:
Обедунување и намалување на нетрпеливоста и тензиите. Да, речиси секој за истото се залага, но....
Која вистина ми е доволна? Доволна може да значи и ограничена. Сметаш дека неверувањето во Бог го прави човекот ограничен?
Мислата е неограничена, а тоа е и повеќе од доволно. :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики.
Да, се работи за лош превод на Библијата, но уметниците од страв морале стриктно да работат според напишаното.
Опиши го стравот од Бога во две прости реченици, чисто да видиме како изгледа...

Kajgana Shop

На врв Bottom