Прашање за Христијанството III

D

Daedalus

Гостин
Православјето не е официјална верзија, ниту пак католицизмот.
Зошто се случи големата шизма (1054 година)?
Се' зависи од тоа во кое време ја анализираш религијата како официјална.
Тогаш се поделиле од политички причини, а сега се индиферентни „официјални“ ограноци на христијанството.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
- Црквата вели дека се‘ настанало од ништо, по Божјата промисла.
- Да, Св. Писмо тоа го вели.
- Милеровиот експеримет е технолошка паисторија и веќе е „провален„ во неговите грешки.
Еволуцијата не постои. Како може еден еднокелиски организам да се намножи до ниво од свесно битие?
- За свеста воопшто не дискутирам па затоа таа дефиниција ќе ја бараш на друго место.[DOUBLEPOST=1403953736][/DOUBLEPOST]

Наместо мене да ми ја префрлаш кривицата, дај седни и прочитај троа поинакви вистини, кои се проверливи и здраворазумни, а не да се„фаќаш„ само за една небулозна и непотврдена теорија.
Дај покажи кој и како го провалил Милеровиот експеримент? Знаеш што е Милеровиот експеримент нели?
И повторно спомнуваш свесност а самиот одбиваш да дефинираш свест и што подразбираш под свест.
И дај линкни ми ги тие троа поинакви проверливи вистини.
И знаеш дека теорија е далеку повисоко научно ниво од твојата света вистини која не спаѓа ни под хипотеза?

И те молам без аргументи од игнорантност, можеш подобро од тоа.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Да: има.

Бог Е ист и во Стариот и во Новиот Завет. Заповедите Божји се исти и во двата Завети, со тоа што во Новиот се продуховени/усовршени. Во Стариот Завет, евреите, како народ, беа староозаветната Црква, а во Новиот, Црквата е наднационална заедница.
ок, првото зборче е битно, дека ИМА, се' друго е небитно.
понатаму, кога едно нешто од секта преминува во НЕсекта? намерно НЕсекта затоа што секта се однесува ина други работи освен религијата иако тука само на религијата ќе се задржиме

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дај покажи кој и како го провалил Милеровиот експеримент? Знаеш што е Милеровиот експеримент нели?
И повторно спомнуваш свесност а самиот одбиваш да дефинираш свест и што подразбираш под свест.
И дај линкни ми ги тие троа поинакви проверливи вистини.
И знаеш дека теорија е далеку повисоко научно ниво од твојата света вистини која не спаѓа ни под хипотеза?

И те молам без аргументи од игнорантност, можеш подобро од тоа.
Прочитај ги прикачениве материјали, во кои е изложена троа поинаквата вистина...[DOUBLEPOST=1404046367][/DOUBLEPOST]
ок, првото зборче е битно, дека ИМА, се' друго е небитно.
Ако е небитно, тогаш го прекинувам муабетот...[DOUBLEPOST=1404046588][/DOUBLEPOST]
Зошто одлучивте да се дистанцирате од јудаизмот ?
Така реши сам Христос, укинувајќи го еврејското свештенство, укажувајќи на еврејската непокајаност и жестокосрдечност и конечно, формирајќи ја својата новозаветна Црква.

Према томе, ако нешто не ти е по мерак, слободно можеш да се жалиш „до горе„.

Attachments

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
- „Цепкањето“ е попрактично за давање одговори на точно поставени прашања.
- Скромноста е рисјанска доблест.

И сега, нормално, ќе ми речеш: зашто свештениците возат скапи џипови, така?...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1403985004][/DOUBLEPOST]

Највероватно...[DOUBLEPOST=1403985043][/DOUBLEPOST]

За испунуење лични желби, фати си златна рипка...
Не, нема да ти речам затоа што прашав како гледаш ти кон скромноста, а не како гледаш на “скромниот“ живот кои го живеат свештениците.
Значи ако е доблест, зошто оние кои се претставуваат како верници, православни верници еве ти поточно, сакаат да живеат живот како што живеат сите во 21 век. Т.е. пораките „еднаш се живее“ и “животот е краток’ ги тера да си ја користат куповната слобода, сразмерно да парите кои ги имаат. Односно, дали сметаш дека ако сите луѓе на планетата Земја се еднакви по таа куповна моќ. човекот ќе стане поскромен. (мислам да нема богати и сиромашни или конкретно на “класна поделба“) (тоа е еден дел)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не, нема да ти речам затоа што прашав како гледаш ти кон скромноста, а не како гледаш на “скромниот“ живот кои го живеат свештениците.
Значи ако е доблест, зошто оние кои се претставуваат како верници, православни верници еве ти поточно, сакаат да живеат живот како што живеат сите во 21 век. Т.е. пораките „еднаш се живее“ и “животот е краток’ ги тера да си ја користат куповната слобода, сразмерно да парите кои ги имаат. Односно, дали сметаш дека ако сите луѓе на планетата Земја се еднакви по таа куповна моќ. човекот ќе стане поскромен. (мислам да нема богати и сиромашни или конкретно на “класна поделба“) (тоа е еден дел)
- Свештениците си имаат свој скромен живот, а ако си видел свештеник во скапа кола, тоа не значи дека сите свештеници имаат скапи кол.
- Кој вели дека верните сакаат да живеат модерен живот од 21-от век? Ти велиш? Еве, јас велам нешто поинаку.
- Верните не го гледаат само овоземнот живот по принципот „само еднаш се живее„, оти Бог им вети на верните поинаков живот, но не во овој Свет.
- Ако верните имаат вишок пари, тој вишок не мораат да го арчат на личен луксуз, оти верните се должни да помогнат каде можат и кому можат.
- Сите луѓе на Земјата. очигледно е дека немаат иста куповна моќ, така не би сакал да давам претпоставени одговори на утописки поставени прашања.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако е небитно, тогаш го прекинувам муабетот...
од што се плашиш мики? ќе се криеме од тоа дека ќе дојдеме до заклучок дека христијанството е секта? немој така со кукавичлукот, еве да ти биде помирна душичката и исламот е секта. ................ чек чек, ќе заборавев, и јудејството е секта. но оставам да размислиш зошто се и они. :confused:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
од што се плашиш мики? ќе се криеме од тоа дека ќе дојдеме до заклучок дека христијанството е секта? немој така со кукавичлукот, еве да ти биде помирна душичката и исламот е секта. ................ чек чек, ќе заборавев, и јудејството е секта. но оставам да размислиш зошто се и они. :confused:
О.К.
Продолжи со контенплацијата...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
- Свештениците си имаат свој скромен живот, а ако си видел свештеник во скапа кола, тоа не значи дека сите свештеници имаат скапи кол.
- Кој вели дека верните сакаат да живеат модерен живот од 21-от век? Ти велиш? Еве, јас велам нешто поинаку.
- Верните не го гледаат само овоземнот живот по принципот „само еднаш се живее„, оти Бог им вети на верните поинаков живот, но не во овој Свет.
- Ако верните имаат вишок пари, тој вишок не мораат да го арчат на личен луксуз, оти верните се должни да помогнат каде можат и кому можат.
- Сите луѓе на Земјата. очигледно е дека немаат иста куповна моќ, така не би сакал да давам претпоставени одговори на утописки поставени прашања.
- Не мислам на колите. Мислам на скромноста. Преку колата не е одраз на скромноста . Скромноста може само да се надградува, многу е тешко таа да исчезне. Секоја нивна услуга си има цена. Е тука се гледа таа скромност. Преку неговите дела ќе се определи и нивниот пат. Рај- пекол, суштината на верувањето (гледам од твој агол) барањето на рајот преку своите дела. Хипотетиички да речеме дека постои рајот. Колкави се можностите да неговиот креатор рајот го сместил на средината на пеколот?
- Да, јас викам така и мислам мислам. Секој се приспособува на општествените и политичките промени. Нормално со нив доаѓа и подемот и падот, кризи, напредни економии и поголемата односно помалата куповна моќ, накратко повторно појава на богати и сиромашни. Дали Господ го создал човекот да биде еднаков со другиот човек? (повторно гледано од твој агол) Тогаш зошто има општествена и политичка хиерархија?
- Се согласувам со тебе. Така мислите.
- Тоа се вика човечност и убаво е секој да ја поседува.
- Зошто утописно прашање? Јас убаво те прашувам за скромноста, сразмерно на тоа поврзуваме со религијата. Дали тоа е општествен проблем? (ако мислиш дека вртам кон политика, грешиш. таа не ме интересира. туку ме интересираат твоите мислења околу решавањата на општествените проблеми, а со самото тоа и религиозине затоа што се меѓусебно испреплетени, ко на пример економски проблеми, разводи и со самото тоа кршење на црковен став околу бракот. потоа, деца без родителска грижа и сл. не коментирај за ова во заградата затоа што ,да, следно ќе ти поставам прашање за бракот ако ги дотуркаме овие до крај) :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хипотетиички да речеме дека постои рајот. Колкави се можностите да неговиот креатор рајот го сместил на средината на пеколот?
Исуствата од Црквата велат дека Рајот и пеколот реално постојат и дека тие две „места„ се одвоени и немаат ништо заедничко.[DOUBLEPOST=1404114539][/DOUBLEPOST]
Дали Господ го создал човекот да биде еднаков со другиот човек? (повторно гледано од твој агол) Тогаш зошто има општествена и политичка хиерархија?
Сите луѓе се еднакви пред Бога во две нешта: во огревовеноста и во одгворноста.

Хиерархијата во општеството е од Бога зададена, оти хиерархија има и на Небесата па никој таму не се жали од истата.[DOUBLEPOST=1404114622][/DOUBLEPOST]
- Зошто утописно прашање?
Утописко е‘, затоа што што сите до сега познати утопии, како обид да се створи „идеално„ и „праведно„ општетсво во Светов, завршуваа во тоталитаризам и во крв.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Исуствата од Црквата велат дека Рајот и пеколот реално постојат и дека тие две „места„ се одвоени и немаат ништо заедничко.[DOUBLEPOST=1404114539][/DOUBLEPOST]

Сите луѓе се еднакви пред Бога во две нешта: во огревовеноста и во одгворноста.

Хиерархијата во општеството е од Бога зададена, оти хиерархија има и на Небесата па никој таму не се жали од истата.[DOUBLEPOST=1404114622][/DOUBLEPOST]

Утописко е‘, затоа што што сите до сега познати утопии, како обид да се створи „идеално„ и „праведно„ општетсво во Светов, завршуваа во тоталитаризам и во крв.
- Тоа е само хипотеза. Нормално јас не верувам во тие 2 нешта. Но мислам дека и тоа треба симболично да се разбере. Веќе кажав дека секој човек во себе содржи рај и пекол. Рајот е претставен како добрите карактерни особини, а пеколот обратно. Дали јас верувам во вечниот живот? Да, но повторно симболично. Ако оставам зад себе големо добро дело ќе бидам (за)памтен по добро и обратно (повторно). Јас не би го рекол тоа вечна слава туку вечен живот. Ние живееме додека има луѓе кои мислат и зборуваат за нас.
- Зборувам за еднаквоста во светот. Во Исламот пример тоа не е така. Според мене жената е потчинета, што во нормални општествени услови тоа не би смеело да е така. Зошто таму нема феминисти? Повторно, поради општествените услови и општественото уредување, што самото ја наметнува и власта и нејзиниот режим.
- Тогаш анархизмот според тебе е еден вид на антихрист? Дали тие оделе протил божјата волја?
- Значи сметаш дека до сега, секој човечки напор не бил идеален за општеството? Да. од една страна падот, имало незадоволство. Но од друга страна пак и опстанокот на тој режим треба да се земе во предвид.

Него да си стојам на зборот. Јас сметам дека целата општествена збрка започнала со почетокот на честите разводи. Дали се согласуваш со мене? Нели црквата истите не ги дозволува. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- Тоа е само хипотеза. Нормално јас не верувам во тие 2 нешта. Но мислам дека и тоа треба симболично да се разбере. Веќе кажав дека секој човек во себе содржи рај и пекол. Рајот е претставен како добрите карактерни особини, а пеколот обратно. Дали јас верувам во вечниот живот? Да, но повторно симболично. Ако оставам зад себе големо добро дело ќе бидам (за)памтен по добро и обратно (повторно). Јас не би го рекол тоа вечна слава туку вечен живот. Ние живееме додека има луѓе кои мислат и зборуваат за нас.
Можеш да веруваш или не веруваш, тоа е твој избор и конечно, твој проблем. Додека си жив, можеш да ја прифатиш реалноста од Рајот и пеколот, оти после овосветовниот живот, ќе немаш време за верување, туку за релано битисување или во Рајот или во пеколот.[DOUBLEPOST=1404123409][/DOUBLEPOST]
- Зборувам за еднаквоста во светот. Во Исламот пример тоа не е така. Според мене жената е потчинета, што во нормални општествени услови тоа не би смеело да е така. Зошто таму нема феминисти? Повторно, поради општествените услови и општественото уредување, што самото ја наметнува и власта и нејзиниот режим.
Не постои никаква еднаквост во Светов, во световна смисла на тој збор. Веќе напишав во што се еднакви луѓето пред Бога, а во се‘ друго, сме различни.
Тоа што Исламот нема феминистки, а на „Западот„ има, тоа не е никаква предност на „Западот„ над Исламот.[DOUBLEPOST=1404123444][/DOUBLEPOST]
- Тогаш анархизмот според тебе е еден вид на антихрист? Дали тие оделе протил божјата волја?
Да.[DOUBLEPOST=1404123568][/DOUBLEPOST]
- Значи сметаш дека до сега, секој човечки напор не бил идеален за општеството? Да. од една страна падот, имало незадоволство. Но од друга страна пак и опстанокот на тој режим треба да се земе во предвид.
На Земјава, немало, нема и ќе нема „идеално„ општество, кое е скроено според човековата огревовеност, а кое Го ислучува Бога.

Секое друго општество, е еден вид компромис, кој треба да го почитува Божјиот ред во Вселената.[DOUBLEPOST=1404123664][/DOUBLEPOST]
Него да си стојам на зборот. Јас сметам дека целата општествена збрка започнала со почетокот на честите разводи. Дали се согласуваш со мене? Нели црквата истите не ги дозволува. :)
Црквата не ги препорачува, но ги допушта разводите, ако се неизбежно решение за проблемите од сопружниците. Честите разводи се показател на личната гордост и непочитувањето на брачниот ред, кој е воспоставен од сам Бог.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ќе започнам со она „Да.“
Да, будалите во Шпанија пелеле цркви. Но арархизмот не е баш така замислен (одма да ти кажам дека не го подржувам). Од една страна е непочитување на власта, а од друга општествено безредие т.е. да нема никаква хиерархија и се да се сведе на моралните норми, а нормално, кои ги поседува истите? Дали е антихрист? Не.

За предпоследното не се сложуваме, џабе е да дисктираме на таа тема.:)

И последното. Зборуваме за општествените проблеми, технички одма прекршување на една божја заповед (има многу). Непочитувањето на родителите. (нашол кој да збори, но ќе си го кажам своето). :)
Прашањето ми беше “Дали ти се согласуваш со мене?„- Очигледно да. Не се работи за божји заповеди и божји волји туку за нешто сосема поразлично.
Еве, во поновиве генерации нема толку многу атеисти како што имало порано. Претежно викаат дека веруваат во одреден Бог, но не ги почитуваат тие ритуали. Дали мислиш дека се работи за незрелост, не разбирање или....?

Kajgana Shop

На врв Bottom