Bog
Само Бог може да ме суди
- Член од
- 3 мај 2014
- Мислења
- 736
- Поени од реакции
- 306
Trebe da ima beton,i da se popolnat suplinite vo glavata!Што е дефиниција за цивилизација?
Trebe da ima beton,i da se popolnat suplinite vo glavata!Што е дефиниција за цивилизација?
Се слагам околу болдот. Треба поконкретно да се дефинира што подразбираме под Наука.Има, и те како... Кога гледа дека соблазна доаѓа од некаква си теорија која е издигната на ниво на општо прифатена вистина (што не е, затоа што е теорија) мора да одговара. Црквата секогаш била испиратор и поттикнувач на науката (Православната), па така и треба да продолжи.
Конфронтација со која наука? Критериумот за НАУКА прво треба да се одреди за да се каже дека една наука од друга имаат разлика. Имаш наука која вели дека светот постои околу 10 000 години и друга која тврди спротивно.Папата не е научник и неможе да го докаже тоа. Како и да е, тоа што кажал (како и многу други работи) се коси со основните начала на верата и секако, тој не е претставник на целото Христијанство, поготово не за Православието. Секако може да си каже што мисли, ама само тоа де се сведе на негово лично мнение, а не на став на Црква!!!
Најстарата цивилизација е од година...(чекаме сите одговор)?
Гурџи, по ново [USER=73141]@Bog, и ти како еден вид “надрелигиозен”, односно познавач и на други религии, не само на Христијанството, би било пожелно да дадеш одговор. И уште повеќе дали останатите религии шпекулираат воопшто по ова прашање?[/USER]
Не се сеќавам дека сум го сменил ставот, а ќе го повлечам кога заедницата/Црквата ќе изнесе таков (позитивен) став кон „ин-витро„-то, кој ќе биде издржан и оправдан преку вкупното учење и пракса од Црквата.Како што видовме, ставот за ин-витрото го смени и Мики1 откако вие останатите укажавте дека сепак не е противцрковно тоа.
Ајде само болдот, оти другото е ирелевантно.Нема да „сецкам„ по погорниот пост, туку ќе одговорам ѓутуре:
- Секое научно достигнување е научно и трае релативно кратко, така да не мора да биде тема од црковен интерес, а уште помалку дека некој ќе се впушти во трагање по стих од Писмото, кој ќе го оправда тоа достигнување.
- Папата се согласи да крштева и „марсовци„, така да...
- Можеби: ради „вруќите„ браќа у Ватикан, Бенедикт се пензионира пред време, така?...
- Случајноста е волја Божја???
- Да: може, како што и лагата може да се изврти до мерка во која ќе „звучи„ како вистина.
- Се согласувам: на Црквата и‘ недостига учество во јавноста и медиумите.
- Црковните вистини не се предмет на повремено „прилагодување„ за истите.
- Личното мислење останува лично, но не (мора да биде) и вистинито.
- Ако ја погледнеш математичката веројатност за настанување живот, ќе видиш мнооооогу нули...Плус, ако случајноста ја воведеш како начин за креирање, тогај ш‘о ќа ни е Творец?Случајноста е настан со веројатност чиј ранг гравитира кон нулата.
Слободно можеш да кажеш дека она што вие го нарекуваме случајност било Божја промисленост, но ние не сме го согледале како такво.
Се обидувам со ова да дадма пример, како би изгледал црковниот став прилагодлив на 21 век и моментниот образовен систем, односно се што е непознато припиши го на Божјата волја.
- И треба учество во медиумите, но не со овие ставови кои ти ги прокламираш. Тоа е веќе самоубиство.
- Па треба да станат предмет на прилагодување, бидејќи ете ин-витрото не ни било во нејзините вистини пред 40 ина гоидни.
- Секако, затоа и напоменав дека е ова мој субјективен став.
Археолог не дефинира што е цивилизација, зошто вака јавно се резилиш, постои ПП каде можеш да ме прашаш, јас те прашав затоа што во научниот свет има неколку насоки кои ја дефинираат цивилизацијата, према некои тоа се револуционерни премини кон начин на живот или исхрана, према други е литература и уметност, организирана држава... такја да во зависност од тоа и народите кои пред 20.000 години одгледувале добиток и засадувале растенија - се цивилизација, но на пример некои цивилизации тоа не се поради отсуство на писмо и книжевност. Не е ова историја за второ средно, има тука многу повеќе работи, али ете да ти одговорам, појавата на првите организирани земјоделско сточарски општества пред 15.000-20.000 години се првите цивилизации, имаме и организирано општество, имаме и едноставна уметност, изработка на алатки, населени места ритуални погребувања.Ако не ти е јасно, тогаш што се впушташ во длабоки води каде неможеш да пливаш. Иди, прашај си археолог или гуглај, најди, па одговори.
Кловн беше на темата со Тесла, и обидот со некои задачи од петто одделение да укажеш нешто друго
Археолог не дефинира што е цивилизација, зошто вака јавно се резилиш, постои ПП каде можеш да ме прашаш, јас те прашав затоа што во научниот свет има неколку насоки кои ја дефинираат цивилизацијата, према некои тоа се револуционерни премини кон начин на живот или исхрана, према други е литература и уметност, организирана држава... такја да во зависност од тоа и народите кои пред 20.000 години одгледувале добиток и засадувале растенија - се цивилизација, но на пример некои цивилизации тоа не се поради отсуство на писмо и книжевност. Не е ова историја за второ средно, има тука многу повеќе работи, али ете да ти одговорам, појавата на првите организирани земјоделско сточарски општества пред 15.000-20.000 години се првите цивилизации, имаме и организирано општество, имаме и едноставна уметност, изработка на алатки, населени места ритуални погребувања.
Во тој случај не ме прашувај.
Токму заради 170 и кусур нули, го добива епитето случајност, речиси неворојатност.- Ако ја погледнеш математичката веројатност за настанување живот, ќе видиш мнооооогу нули...Плус, ако случајноста ја воведеш како начин за креирање, тогај ш‘о ќа ни е Творец?
- Божјата волја е широк и недостижен поим, но тоа не значи дека таа волја е предмет со кој ќе можеме да ја оправдаме секоја будалаштина.
- А со кои ставови Црквата би излегла во јавноста?
- „Ин-витро„-то, јес да е од понов датум, но токму тоа предизвикува морално-етички дилеми и не е прифатено со воодушевеност од речиси сите денешни религии.
- ...
Абе Гурџи муабетов е дали Земјава е стара 10 000 години.Во тој случај не ме прашувај.
Ти немаш одговори, јас ги имам!
Јас никогаш од тебе не побарав да ми ја објасниш Вистината
- „Скоро„ неверојатен е само човечка фраза , која во себе остава можност, но не и нејзина реализација.Но теоријата на веројатност Мики не познава неверојатен и сигурен настан, туку скоро невоеројатен (тежи кон нула) и скоро сигурен (тежи кон 1).
Валда Творец ти треба за да таа случајност стане сигурност за оваа планета и да одиграш дипломатски
За мене е само настан со екстремно мала веројатност.
- Епа откај ја да знам со кои ставови. Ти кажав дипломатија валда треба.
- Како знаеш дека нема воодушевување?
Ха ха хаКој е твојот став?
- токму така, несовршеноста на човекот остава можност. Реализацијата зависи од многу други нешта, така да не смееш д апомислиш да кажеш дека ќе нема реализација, токму заради несовршеноста- „Скоро„ неверојатен е само човечка фраза , која во себе остава можност, но не и нејзина реализација.
- Творецот твори разумно, смислено и целисходно. Случајнота не содржи такви атрибути.
- Па самиот рече дека Црквата требала да изнесува некакви ставови, ама не кажа и кои...
- Посочи ми која религија има позитивен став кон „ин-витро„-то па ќе видиме колку од нив се воодушевени.
Ок Гурџи. Не се сомневам во табелата и нејзината точност.Ха ха ха
Сакаш да ми правиш смешки како атеистите?
Ти кажав дека имам табела на колку е стара и колку ќе „живее“!
Твое е да не веруваш.
Еве ти одговор во мој стил:
Изброј ги влакната на магарето, толку ѕвезди има на небото.
Ц,ц, и ја‘ ли почнав со линкови- НЕ знам Мики која религија. Знам само дека не сумс ретнал човек, кој с епротиви на сето ова, без разлика на која религија припаѓа.