Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист, продлужваш да недаваш одговори, односно самиот на себе да си одговараш, а притоа редовно ја префрлаш вината кај другите, попут „онаа„ проверената и Адамовата: „...Јас не сум крив, другите се криви за се‘...„.
Ефектот на огледало познат ти е? Она за кое ти ме “обвинуваш“ си всушност ти. Ти си оној (на други теми) кој сам си прашува и си одговара. Во твоиве ѓомити давање одговори не си ништо поарен. Твоите желби, не се одговори.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Let3,

можеш да замислуваш што сакаш, како сакаш и колку сакаш, ако сметаш дека „замислувањето„ е правиот пат за доаѓањето до вистината.
Aман бе Мики дали некогаш си се опуштил онака за себе па да си пуштиш некој филм или музика која ќе те однесе во замисленото.... толку ли е тешко да замислиш панаѓур на верувањата каде же има штандови со рекламни матеруијали од сите верувања во севтот?!
колку би била живописна и интересна глетката бе Мики.
(или не смееш да даеш свој личен коментар на ова??)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ефектот на огледало познат ти е? Она за кое ти ме “обвинуваш“ си всушност ти. Ти си оној (на други теми) кој сам си прашува и си одговара. Во твоиве ѓомити давање одговори не си ништо поарен. Твоите желби, не се одговори.
Пак и пак продолжуваш да ја префрлаш вината кај другите, но добро, ништо ново не кажуваш.

Еве еден одговор на моето (неодговорено) прашање за атеизмот, но тој одговор не Твој, секако, туку е туѓ, а вели, цитирам:

„...Како коментаришете све већу претњу атеизма као новог научног Голема и како видите фундаменталистичке ставове људи као што су Ричард Докинс,Лоренс Краус и Сем Херис? Да ли сматрате да због преовладујућег научног скептицизма и брзине развоја сајбер културе да је породица и традиција у највећој опасности до сад?
- Атеизам је званична идеологија новог светског поретка. “Атеизам” не значи “негирање да Бог постоји”, него “супротстављање Богу Створитељу који се открива у Светом Писму”. Сви данашњи облици атеизма се лако уједињују и агресивно промовишу преко свих медија, а супростављени су свима онима који се залажу за иделогију библијског Бога која је оличена у јакој породици, моралу, здрављу, пожртвовности и стварању добрих људи. Породица, као институција за стварање добрих људи је уништена у савременом свету и замењена је институцијама за заглупљивање и уништење људи, а то су пре свега савремене школе и факултети, као и тзв. “домови здравља”. Постоје ретки појединци и мале заједнице који су сачували своје породице и своје здравље....“.

Завршен цитат.

Превземено од:
http://srbin.info/2014/01/12/dr-miroljub-petrovic-za-srbin-info-ateizam-je-religija/

Значи, кога Ти навистина би знаел што е атеизмот, тогаш и би дал одговор на моето прашање. Но не е страшно: секогаш се наоѓа по некој, кој го знае одговорот...[DOUBLEPOST=1398856585][/DOUBLEPOST]
Aман бе Мики дали некогаш си се опуштил онака за себе па да си пуштиш некој филм или музика која ќе те однесе во замисленото.... толку ли е тешко да замислиш панаѓур на верувањата каде же има штандови со рекламни матеруијали од сите верувања во севтот?!
колку би била живописна и интересна глетката бе Мики.
(или не смееш да даеш свој личен коментар на ова??)
Имам завидна збирка од носачи на музика, имам прилично квалитетен хи-фи систем и со уживање слушам музика од широк опсег...
Имам и мала збирка од одбрани филмови, кои ги гледам само повремено, оти одамна се откажав од тој „порок„.

И немој да ми кажеш дека не знам да се релаксисам....

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Пак и пак продолжуваш да ја префрлаш вината кај другите, но добро, ништо ново не кажуваш.

Еве еден одговор на моето (неодговорено) прашање за атеизмот, но тој одговор не Твој, секако, туку е туѓ, а вели, цитирам:

„...Како коментаришете све већу претњу атеизма као новог научног Голема и како видите фундаменталистичке ставове људи као што су Ричард Докинс,Лоренс Краус и Сем Херис? Да ли сматрате да због преовладујућег научног скептицизма и брзине развоја сајбер културе да је породица и традиција у највећој опасности до сад?
- Атеизам је званична идеологија новог светског поретка. “Атеизам” не значи “негирање да Бог постоји”, него “супротстављање Богу Створитељу који се открива у Светом Писму”. Сви данашњи облици атеизма се лако уједињују и агресивно промовишу преко свих медија, а супростављени су свима онима који се залажу за иделогију библијског Бога која је оличена у јакој породици, моралу, здрављу, пожртвовности и стварању добрих људи. Породица, као институција за стварање добрих људи је уништена у савременом свету и замењена је институцијама за заглупљивање и уништење људи, а то су пре свега савремене школе и факултети, као и тзв. “домови здравља”. Постоје ретки појединци и мале заједнице који су сачували своје породице и своје здравље....“.

Завршен цитат.

Превземено од:
http://srbin.info/2014/01/12/dr-miroljub-petrovic-za-srbin-info-ateizam-je-religija/

Значи, кога Ти навистина би знаел што е атеизмот, тогаш и би дал одговор на моето прашање. Но не е страшно: секогаш се наоѓа по некој, кој го знае одговорот...[
Значи еве само докажуваш дека сам си одговараш на поставените прашања. Јас не видов прашање во случајов туку некој си цитат од твоите непријатели СПЦ со кои тајно се гушка и бакнува непризнаената од нив, МПЦ. Мики мене не ме занима што црквата, таа твојата “...една, света, соборна и Апостолска...„, согласно никео-цариградскиот символ на верата, кој го исповеда секој член на Црквата Христова“ подразбира под термин атеизам. Кажано и одговорено (претпоставувам дека тоа ти е прашањето) многу пати. Овде тебе ти се поставени прашања на кои ти не одговараш туку се врткаш “ко киша око Крагујевца“, што би рекле твоите мили од северот. Пак ќе ти кажам твоите желби не се одговори. Твоите надежи и очекувања не нудат одговори.

Аооооооооооооооо, не видов ова пишуе тој надрилекарот Мирољуб адвентистот?
Брао... И со црн џаол ќе се уедините само да ги плукате атеистите. Ништо чудно од лицемери.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Дали христијаните го сметаат Христос за син Божји, Богочовек, од собирот во Никеја или од самиот почеток на христијанството?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали христијаните го сметаат Христос за син Божји, Богочовек, од собирот во Никеја или од самиот почеток на христијанството?

Да видиме што вели Св. Ап. Петар во Матеј, 16.16:
„...Симон Петар одговори и рече: „Ти си Христос, Синот на живиот Бог....„.

Да видиме што вели Св. Ап. Тома во Јован, 20.28:
„...Одговори Тома и Му рече: „Господ мој и Бог мој!...„.

Значи, Христос бил, Е и ќе биде (Богочовек).

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Имам завидна збирка од носачи на музика, имам прилично квалитетен хи-фи систем и со уживање слушам музика од широк опсег...
Имам и мала збирка од одбрани филмови, кои ги гледам само повремено, оти одамна се откажав од тој „порок„.

И немој да ми кажеш дека не знам да се релаксисам....
та колекција (филмови и музики) е во склад со учењата на МПЦ или имаш и нешто отстрана - како за тебе шо си слушаш потајно, пример имаш дела пишани инспирирани од католичката веба во бога, композитори протестанти, музички состави сочинети од хомосексуалци, песни кои повикуваат на грешни работи (прељуба, секс, војна, убиства..... исто така и филмови... Пазиш ли да и тој сегмент на твојот живот биде во склад со учењата на МПЦ или то ти е приватна работа која не ја мешеш со службената божја[DOUBLEPOST=1398860391][/DOUBLEPOST]
Значи, Христос бил, Е и ќе биде (Богочовек).
И за Зевс се знае дека бил Богочовек, од татко Бог и мајка жена

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И за Зевс се знае дека бил Богочовек, од татко Бог и мајка жена
За Зевс се знае само една точна работа: дека е митолошки лик и ништо појќе...
Зевс нема денешни поклоници, шпто значи дека падот на елинизмот е пад и на таа митологија.

Ријсанството ги преживеа сите денес познати општествени уредувања.[DOUBLEPOST=1398861001][/DOUBLEPOST]
та колекција (филмови и музики) е во склад со учењата на МПЦ или имаш и нешто отстрана - како за тебе шо си слушаш потајно, пример имаш дела пишани инспирирани од католичката веба во бога, композитори протестанти, музички состави сочинети од хомосексуалци, песни кои повикуваат на грешни работи (прељуба, секс, војна, убиства..... исто така и филмови... Пазиш ли да и тој сегмент на твојот живот биде во склад со учењата на МПЦ или то ти е приватна работа која не ја мешеш со службената божја
Не поседувам Богоборечка музика и филмови, а во периодите од постите, и слушањето и гледањето не се препорачливи.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
За Зевс се знае само една точна работа: дека е митолошки лик и ништо појќе...
Зевс нема денешни поклоници, шпто значи дека падот на елинизмот е пад и на таа митологија.

Ријсанството ги преживеа сите денес познати општествени уредувања.
Времето е релативна работа, ден денес стотици милиони луѓе се пагани како и пред 10.000 години, египетската религија живеела скоро 2000 годиуни повеќе од рисјанската, ден денес хиндусите си веруваат во Кришна и остали како и 1500 години пред исус, јудејците уште веруваат како и иљадници години пред Исус и буда има свои поклоници и алах свои верници.
Како шо египќаните биле убедени во нибвната вера 3000 години така и рисјаните во своите 2000, а како ќе биде за 500 или 1000 ни египќаните ни рисјаните не знаат и не знаеле.
Ако е по стаж - паганите најмногу имаат , хиндусите, јудејците па после иди христијанство. (а од изумрените религии има и други подлоговечни)[DOUBLEPOST=1398861443][/DOUBLEPOST]
Не поседувам Богоборечка музика и филмови, а во периодите од постите, и слушањето и гледањето не се препорачливи.
чудно, пример во Библија одма ќе ти цитирам дека во Сабота не е дозволено да се работи било што, но за филм гледање во пост - нема.
Но сепак денес христијаните немаат никаков проблем да работаат во сабота но е проблем да гледаат филм за време на пост....
Многу ја изменавте бе верата, денес Исус да дојде ќе се чуди, нема да си ја препознае сопствената религија

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Посочи некој збор или реченица па ќе споредиме и ќе видиме дали се работи за црковна молитва или за некоја будалаштина од типот на „македонската„ молитва...
Благодарам за понудената помош. Мислам дека ја најдов се работи за следната молитва.

Господи,
Дај мирно да примам
се она што ќе го донесе денешниот ден.
Како и тоа
потполно да се предадам на твојата света волја.
Упатувај ме и помагај ми
секој час во текот на овој ден.
Какви вести и да чујам
научи ме мирно да ги примам
и со цврсто уверување
дека се станува со твојата света волја.
Управвај со моите мисли и чувства
во сите мои дела и зборови.
Не позволи во сите непредвидени случаи
да заборавам дека се доаѓа од тебе.
Научи ме правилно да се однесувам
спрема своите родители и спрема ближните.
Никого да не налутам, ниту да ожалостам.
Господи
Дај ми сили
да го поднесам заморот на денешниот ден
како и се она што ќе се слчи
во тект на денот.
Ти управвај со мојата волја.
И научи ме да се молам,
да верувам,
да се надевам,
да истрпувам,
да проштевам
и да љубам.

Е сега ако некој знае за каква молитва се работи нека пише. Јас не сум стручњак но ми се допаѓа пораката од молитвата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Благодарам за понудената помош. Мислам дека ја најдов се работи за следната молитва.

Господи,
Дај мирно да примам
се она што ќе го донесе денешниот ден.
Како и тоа
потполно да се предадам на твојата света волја.
Упатувај ме и помагај ми
секој час во текот на овој ден.
Какви вести и да чујам
научи ме мирно да ги примам
и со цврсто уверување
дека се станува со твојата света волја.
Управвај со моите мисли и чувства
во сите мои дела и зборови.
Не позволи во сите непредвидени случаи
да заборавам дека се доаѓа од тебе.
Научи ме правилно да се однесувам
спрема своите родители и спрема ближните.
Никого да не налутам, ниту да ожалостам.
Господи
Дај ми сили
да го поднесам заморот на денешниот ден
како и се она што ќе се слчи
во тект на денот.
Ти управвај со мојата волја.
И научи ме да се молам,
да верувам,
да се надевам,
да истрпувам,
да проштевам
и да љубам.

Е сега ако некој знае за каква молитва се работи нека пише. Јас не сум стручњак но ми се допаѓа пораката од молитвата.
Да, молитвава е дел од секојдневното молитвено правило и е целосно О.К.[DOUBLEPOST=1398862833][/DOUBLEPOST]
Ако е по стаж -
Не е „по стаж„, туку според вистината е...
На вистината не и‘ треба времето, ниту мнозинството од луѓето.[DOUBLEPOST=1398862949][/DOUBLEPOST]
чудно, пример во Библија одма ќе ти цитирам дека во Сабота не е дозволено да се работи било што, но за филм гледање во пост - нема.
Но сепак денес христијаните немаат никаков проблем да работаат во сабота но е проблем да гледаат филм за време на пост....
Многу ја изменавте бе верата, денес Исус да дојде ќе се чуди, нема да си ја препознае сопствената религија
На пример, во Библијата, Христос поучуваше и лекуваше болни, а Неговите ученици кинеа и јадеа класје во саботен ден....Се‘а, ш‘о прајме? Ќе ја славиме саботата или ќе го славиме Бога и денот Господов?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како направил грешка, кога им ја дал таа можност да прават што сакаат без разлика што е спротивно на Божјата Волја?!
Бог ја предвидел дуалноста, можноста на спротиставување, нешта кои не би требало да постојат, кои внимавај, без Него реално немаат свое постоење, а се изразуваат по слободна волја со можност за постоење единствено со Бог.
Од ова би требало да разбреш, дека нема никакво нарушување на Божественоста на Креаторот, напротив кој сака да стане бог нека повели, кој несака ќе “живее“ во своето непостоење зошто така сакал, одбрал...
Ако постои било што кое е спротивно на Божјата волја, тогаш таа волја не е сопственост на совршено, семоќно и сезнајно битие. Ти можеш да го сметаш за Бог, но нема да биде Бог.
Ниту по врат ни по шија, едноставно не ја гледам Вистината кај вас.
Затоа што Вистината не е нешто кое некој може да ти го покаже и да го видиш, Вистината се достигнува - се осознава, не се дознава! Таа не е информација. Вие сте навикнати Вистината да ја доживувате на таков начин, како податок, објава, информација која некој друг ќе ви ја сервира на послужавник. Вистината никогаш нема да ја најде оној што однапред решил што смее а што не смее таа да биде.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не е „по стаж„, туку според вистината е...
На вистината не и‘ треба времето, ниту мнозинството од луѓето.[DOUBLEPOST=1398862949][/DOUBLEPOST]

На пример, во Библијата, Христос поучуваше и лекуваше болни, а Неговите ученици кинеа и јадеа класје во саботен ден....Се‘а, ш‘о прајме? Ќе ја славиме саботата или ќе го славиме Бога и денот Господов?
Значи можеби и Зевс и Херкулес се вистината? То што речиси нема никој кој верува во нив не е битно

И Исус им одговори дека по законите :
12 А колку, пак, човекот е поскап од една овца? И така, во сабота е позволено да се прави добро.”
Но никаде во писмата не е избришшана или изменета Саботата како свет ден. Секаде низ заветот таа се почитува и пази, и Павле и Апостоли и Исус сите ја пазат Саботата. Павле 30 гоини по Исус се уште ја пази Саботата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е џабе: намерно е, оти Ти да капираше, ќе го исповедаше објавениот Бог, а не својот.
Еве зошто е џабе:
сезнајноста се огледува во тоа што Он знае што ќе се случи уште пред „нештото„ да се случи.
порано или подоцна, човекот, како смртно творение, ќе дојде пред ликот Божји, за да Му поднесе отчет за потрошеното време на Земјава.
Не си способен да си ја видиш сопствената контрадикторност. Еднаш велиш дека Бог знаел се што ќе се случи пред да се случи, потоа велиш ќе барал отчет....?! Па ако знае однапред што ќе се случи, и ако има неограничена моќ, што има да бара отчет!??
Ете зошто е џабе.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве зошто е џабе:

Не си способен да си ја видиш сопствената контрадикторност. Еднаш велиш дека Бог знаел се што ќе се случи пред да се случи, потоа велиш ќе барал отчет....?! Па ако знае однапред што ќе се случи, и ако има неограничена моќ, што има да бара отчет!??
Ете зошто е џабе.
Веќе имам одговорено: сезнајнота Божја не значи воедно и неизмнелнивост или предодреденост на сите идни настани.

Kajgana Shop

На врв Bottom