Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ај пополека, ни еден човек не е вознесен на небото. Ни еден.
На небото од каде слезе Исус - ни еден човек не е вознесен.
„...А Исус му рече: „Вистина ти велам: денес ќе бидеш со мене во рајот!„ (Лука, 23.43).

„...Знам дека еден човек во Христос, кој пред 14 години, со тело ли, не знам, без тело ли, не знам, Бог знае, беше грабнат и однесен до третото небо...„. (Коринтјаните, 12.2).

Иначе, арен?...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Христијанството како и Јудаизмот сведочат за седум неба/хиеархии,
а исто и околу вознесувањето и за тоа си голема грешка Библијата познава уште вознесувања!
Па ајде кажи ни на кое небо е вознесен Илија?
јас немам таков податок

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
а исто и околу вознесувањето и за тоа си голема грешка Библијата познава уште вознесувања!

иако добро ја познаваш библијата се гледа дека си ги прескокнал.

а на останатите 6?

Не може да е постара од Мојсеја.
Исто и Исламот познава седум неба што е прилична копија на бибилјата.[DOUBLEPOST=1397252755][/DOUBLEPOST]

по твојава/вашата логика:
ЗНачи Христос не дошол да го проповеда Евангелието туку му судел на човечството пред 2000 години?
малце си ги испомешал работите.
Не го познаа старозаветните Евреи а ќе дојде во времето на Антихристот пред судниот ден на Христовото второ доаѓање!
Читај Откровение!
Ме интересира,во што е “исламот прилична копија на библијата“?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Па ајде кажи ни на кое небо е вознесен Илија?
јас немам таков податок
Јас правилно си напишав Небо а ти ме цитираше:

На она од каде слезе Исус, убаво ти пиши таму:
13 Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
сепак се разбравме!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
„...А Исус му рече: „Вистина ти велам: денес ќе бидеш со мене во рајот!„ (Лука, 23.43).

„...Знам дека еден човек во Христос, кој пред 14 години, со тело ли, не знам, без тело ли, не знам, Бог знае, беше грабнат и однесен до третото небо...„. (Коринтјаните, 12.2).

Иначе, арен?...
17 И рече Исус Не допирај се до Мене, оти уште не сум се вратил при Мојот Отец, туку отиди при браќата Мои и кажи им, се враќам при Својот Отец и вашиот Отец, при Својот Бог и при вашиот Бог.
Јован 20

Исус не беше во рајот ни првиот ни вториот ни третиот ден
Арен сум, фала на прашање, кај тебе како е?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Ме интересира,во што е “исламот прилична копија на библијата“?
Како муслиман и вашиот став на упдејт,пратеници итн.... многу добро би ме разбрал за што пишувам.

Познавам и муслимани што тврдат дека Куранот е копија на библијата.

секако ни јас не се сложувам со тоа.

зборот ми беше дека и Исламот ги перцепира 7-те неба во куранот.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
17 И рече Исус Не допирај се до Мене, оти уште не сум се вратил при Мојот Отец, туку отиди при браќата Мои и кажи им, се враќам при Својот Отец и вашиот Отец, при Својот Бог и при вашиот Бог.
Јован 20

Исус не беше во рајот ни првиот ни вториот ни третиот ден
Христос во петокот беше и во рајот и при Отецот, во саботата беше и во пеколот (и при Отецот), а во неделата утрото воскресна телесно и пак беше и при Отецот-нераздвојно, со Духот Свет.[DOUBLEPOST=1397254158][/DOUBLEPOST]
Арен сум, фала на прашање, кај тебе како е?
Сеуште жив, по милоста Божја..

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Како муслиман и вашиот став на упдејт,пратеници итн.... многу добро би ме разбрал за што пишувам.

Познавам и муслимани што тврдат дека Куранот е копија на библијата.

секако ни јас не се сложувам со тоа.

зборот ми беше дека Исламот ги перцепира 7-те неба во куранот.
“Муслимани“ што многу веројатно воопшто не го познаваат Исламот а уште помалку Христијанството.
Има сличности(во закони,стории) но исто така огромни разлики(во монотеистички концепт,молитва и.т.н).Изворот е исти(Јудеизмот,Христијанството и Исламот имаат исти извор) но,според Исламот(Куранот) Христијанството и Јудеизмот се религии во кои залутале пред се поради промените на Божјиот закон/промените во монотеистичкиот концепт(пред се дефинирањето на бог) и одбивањето на пратеништвото на Мухамед с.а.в.с.
Така да,“муслиман“ да рече Исламот е копија на Христијанството,треба да е ептем неук,неверодостоен и арогантен.

П.С:Дали Илија е Енох?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Христос во петокот беше и во рајот и при Отецот, во саботата беше и во пеколот (и при Отецот), а во неделата утрото воскресна телесно и пак беше и при Отецот-нераздвојно, со Духот Свет.[DOUBLEPOST=1397254158][/DOUBLEPOST]
То што вели Јован дека третиот ден се уште не бил при Отецот - не се важи?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

иако добро ја познаваш библијата се гледа дека си ги прескокнал.

а на останатите 6?

Не може да е постара од Мојсеја.
Исто и Исламот познава седум неба што е прилична копија на бибилјата.[DOUBLEPOST=1397252755][/DOUBLEPOST]

по твојава/вашата логика:
ЗНачи Христос не дошол да го проповеда Евангелието туку му судел на човечството пред 2000 години?
малце си ги испомешал работите.
Не го познаа старозаветните Евреи а ќе дојде во времето на Антихристот пред судниот ден на Христовото второ доаѓање!
Читај Откровение!
По која логика? Јас не те разбирам како ти тоа го закључи.

Не го познаа, тоа на вас не ви значи ништо. ЗНачи како може некој да биде просветлен а да не ја познае виситната напишана? Тоа мене не ми е јасно. Како може зборовите на Господ Христос да ги извртувате? ЗНачи реинкарнација постои. Ова напишаното е вистина, и секој кој ја познава виситната ќе го препознае напишаното. И толку од мене дебата, нема потреба до бескрај да се убедуваме, вие не можете да ја познаете вистината, а тоа значи не може ни господ да го познаете затоа што господ е вистина.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
“Муслимани“ што многу веројатно воопшто не го познаваат Исламот а уште помалку Христијанството.
Има сличности(во закони,стории) но исто така огромни разлики(во монотеистички концепт,молитва и.т.н).Изворот е исти(Јудеизмот,Христијанството и Исламот имаат исти извор) но,според Исламот(Куранот) Христијанството и Јудеизмот се религии во кои залутале пред се поради промените на Божјиот закон/промените во монотеистичкиот концепт(пред се дефинирањето на бог) и одбивањето на пратеништвото на Мухамед с.а.в.с.
Така да,“муслиман“ да рече Исламот е копија на Христијанството,треба да е ептем неук,неверодостоен и арогантен.

П.С:Дали Илија е Енох?

Илија и Енох се двајца различни личности.[DOUBLEPOST=1397255018][/DOUBLEPOST]
То што вели Јован дека третиот ден се уште не бил при Отецот - не се важи?
Што е Лет се изгуби во времето и простотрот па залута? или си бегал од часови по математика?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Што е Лет се изгуби во времето и простотрот па залута? или си бегал од часови по математика?
долго сум на форум и имам многу дискусии зад себе па одма познавам кога некој нема што да каже.
Исус по воскреснувањето (по Јован) не отишол кај Отецот.
Тоа е математиката

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Илија и Енох се двајца различни личности.[DOUBLEPOST=1397255018][/DOUBLEPOST]

А на која небеса е Енох а на која Илија?

Бидејќи,ако не се лажам,мислам дека во Христијанството постојат три небеси(опишани три врсти на небеси).

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.202
Ќе учиш директно од светото писмо, од учењето христово ќе црпиш знаење, духовност.[DOUBLEPOST=1397245238][/DOUBLEPOST]

Па јас говорам за црквената институција не за црковен храм.

А според она што до сега сум го спознал бидејќи во црква има вистина измешана со лага, и многу луѓе не знаат што прават таму може само повеќе да грешиш на на такво свето место наместо да напреднеш духовно. Најдобро е довреме на време е да се отиде да се запали свеќи и некогаш кога нема никој ако имаш мир да се помолиш на бога. Секој друг пат од лично искуство нема многу мир во црква.

За реинкарнација и Христос го потврдува тоа -

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 11

14 и ако сакате да примите, тој е Илија, кој треба да дојде.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 17

12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа, туку му направија како што сакаа. Така и Синот Човечки ќе пострада од нив.”

13 Тогаш учениците разбраа дека им зборуваше за Јована Крстител.
Она што ти го нарекуваш лага, се всушност промените за кои што ти пишав погоре, а промента не мора да е лага, ако е за добро.
Ако тргнуваш кон црквата барјаќи мир ќе го најдеш секогаш без разлика во кое време одиш.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Она што ти го нарекуваш лага, се всушност промените за кои што ти пишав погоре, а промента не мора да е лага, ако е за добро.
Ако тргнуваш кон црквата барјаќи мир ќе го најдеш секогаш без разлика во кое време одиш.
Види јас сега истражувам и наоѓам многу факти дека црквата презела доста од паганството обичаи. Не знам колку сте овде запознаени но додека се развивала христијанската црква во исто време во римското царство многу бил раширен култот на митра. имало преко 800 цркви кои го славеле ова паганство. Во култот на митра ги има истите обреди како денес во христијанството, крштевање, света причест, и света тајна, дури и свештеници имало како назив во тој култ на митра.

Taj proces učvršćivanja paganskih sveštenika, idolopoklonika, s njihovim predstavama, s njihovim ritualima, počeo je već u 2. veku posle Hrista. Već tada se počelo sa uvođenjem svetih tajni. Postojao je oltar, a posle nekog vremena je biskup sedeo na posebnoj stolici, i konačno, od nje je nastao presto. U 3. veku je onda uvedeno da sveštenici imaju posebno odelo, što pre nije bio slučaj, dakle tek prilično kasno. Uvedena su hodočašća i procesije, kao u paganskim kultovima. Počelo se sa obožavanjem svetaca. Isus je doduše izgovorio blaženstva, ali On nikada nije rekao da nekoga treba „proglasiti blaženim“ – to je nešto sasvim drugo. Za „svece“ uopšte nije bilo mesta u učenju Isusa, Hrista. Uostalom, zašto? Jer
svaki je čovek imao – i ima! – mogućnost da sam nađe Boga u sebi. Zbog čega bi onda Njemu bili potrebni „sveci“ kao posrednici na nebu? Uvedeni su praznici koji su se poklapali sa paganskim praznicima. Mnogi važni crkveni praznici su do danas praznici paganstva. Božić, 24. decembar, npr. bio je praznik najvišeg boga sunca: Sol invictus, nepobeđeno sunce. Marijino uznesenje u nebo, 15. august, bio je važan praznik Dijane, koja je bila velika mnogobožačka „ majka božija“. Taj proces je dakle započeo vrlo rano, a zatim je tokom dva veka doveo do toga da je prvobitno učenje Isusa iz Nazareta, dakle prahrišćansko učenje, stvarno postalo paganska religija. A kada je došao car Konstantin (285. do 337.)
trebao je samo da „stavi tačku na i“ – i crkvu je konačno proglasio državnom crkvom. Crkva, koja je već tada postala uveliko paganska, potpuno spremno je skrenula na tu liniju. To npr. vidimo po odnosu prema ratu i nasilju.

U kultu Mitre postojalo je isto tako sedam svetih tajni; čak se i reč „sveta tajna“ upotrebljavala u kultu Mitre. Kult Mitre je jedan od mnogih paganskih kultova koji su se tada praktikovali u Rimskom carstvu. Verovatno su ga rimski vojnici doneli iz Vavilona u Rim. U knjizi Johanesa Lajpolda (Johannes Leipold) „Okruženje prahrišćanstva“ čitamo: „Mitra je staroiranski bog neba i svetlosti koji se u Avesti slavi kao čuvar ugovora i otelovljenja vernosti ugovoru. Od pre otprilike 400 godina pre Hrista on se pojavljuje u svim natpisima kraljevske kuće.“ Radi se dakle o jednom starom učenju o nebu, o jednom učenju o bogu svetlosti,
koje kaže da spasenje dolazi od tog boga svetlosti.

Zna se da je u kultu Mitre postojalo krštenje, pričest, krizma i sveta tajna pokajanja. To će se nekome učiniti i poznatim. Isus, međutim, tako nešto nije ni uveo niti je hteo, a ni prahrišćani.

Kajgana Shop

На врв Bottom