Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи тој Константин по негова наредба ја направил денешната библија.
.
Тешко дека Св. Цар Константин ја оформил Библијата.
Повеќе, имаш овде:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Pisma/Lat_Pisma17.htm[DOUBLEPOST=1397217800][/DOUBLEPOST]
Ако според учењето на светото писмо каде читаме

23 А Самиот Бог на мирот да ве освети наполно! И вашиот дух, и душата, и телото да се запазат беспрекорно при доаѓањето на нашиот Господ Исус Христос!

Тогаш црквата не лаже дека само преку нејзе ќе дојдеме до духовност и до спознавање на вистината.
Црквата не лаже: таа е столб на вистината, а Христос, Кој Е глава на Црквата, е нејзин нераздвоен дел.
Према томе, без Христа и без Црквата, нема спознавање на вистината.

Член од
11 април 2014
Мислења
138
Поени од реакции
57
Оние кои буквално ги читаат цитатите од прва ќе прифатат дека недостасува еден ден. Но кога ќе се споредат неколку цитати како на пример овие два :

“А беше околу шестиот час (12 на пладне по денешно), кога настана темнина по целата земја, до деветиот час (15ч по денешно)“ (Лука 23:44)

“Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ.“ (1.Мојсеева/Битие 1:5)

се доаѓа до следново: првата ноќ е од 12ч до 15ч (петок), потоа од 15ч до 18ч пак си било ден(петок), па втората ноќ е вечерта помеѓу петок спрема сабота, па втор ден сабота, па третата ноќ е сабота према недела.
--- надополнето: 3 февруари 2013 во 01:40 ---

Според христијанската доктрина за Тројството (Отецот + Синот + Светиот Дух = БОГ) нема мерење на големина/важност/јачина/памет.
А како може да бидат исти и таткото и синот?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Јас мислам дека црквата има измешано вистина со лага. Дека од времето на константин таа станала државна и внела многу елементи од паганство. Како да и верувам кога не ја познаваат вистината? Како да ги следиш кога не ја признаваат реинкарнацијата? Они не служат за пример. И не е вистина дека без црквата нема духовен развој, туку напротив само индивидуално можеш да се издигнеш. Затоа што и Христос заповедал да немаме други учители освен него. Затоа само додека сам не се освестиш и просветлиш никој не може да те научи да одиш по правиот пат.

Бетовен наполно глув се спојува со изворот и ја пишува одата на радоста, што само укажува дека и надвор од црквата се доаѓа до духовност.
Дали правиш разлика црква како институција и црква како духовен храм. Сите негодувања(кои што всушност се оправдувања) во однос на црквата доаѓаат од страната на црквата како институција(зошто тарифи, зошто џипови...) овде и јас не би се согласи но не би ни судел. Додека втората страна- духовен храм тоа е важен дел од духовниот развој. Литургијата, светата причест..... се неопходни еементи за духовен развој на секој христијанин.
Тоа што не служат за пример(не би те советувал да генерализираш) како што пишав несмее да биде оправдување за одбивање на црквата.
Промените кои што настанале се резултат на прилагодување на Христовото учење за разичните народи. Еве ти сигурно не си обрезан иако веруваш во Христа. Работите што се изменети се според Божјата волја, зарем Бог би дозволил во заблуда да му се молиме.
Во однос на реинкарнацијата тоа е патот по кој што одат Будистите, Хиндусите.

Матеј: 16:18 И Јас ти велам, дека ти си Петар, и на тој Камен ќе ја изградам Мојата Црква, и портите на пеколот нема да надвладеат наспроти неа.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Исто така во Библијата што велиш дека ја создал Костантин можеш да најдеш дека Христос е еден и ист/непроменлив и сега и секогаш и за 1000 години.а не па 19 години.

Точно е Црквата нелаже црквата ја сведочи вистината на Христос и Апостолите. зошто без неа и светите тајни не можеме да постигнеме ништо ќе бидеме како морнар без брод!

А како ќе дојдеш до духовност и спознавање на вистината без сведоштво на Црквата ако секој може да каже било што со потпирање на својот разум кој е огреверен и роб на гревот тогаш сите лажат и Христос не постои и се е измислица.[DOUBLEPOST=1397216872][/DOUBLEPOST]

Ако на телото му треба храна!
Ако на душата и треба насладување!
Тогаш што би му требало на духот?
Диховност?
Тогаш што е духовноста каде ќе ја најдеш под дрво,под камен,во море?
Расте на дрво?
Ќе учиш директно од светото писмо, од учењето христово ќе црпиш знаење, духовност.[DOUBLEPOST=1397245238][/DOUBLEPOST]
Дали правиш разлика црква како институција и црква како духовен храм. Сите негодувања(кои што всушност се оправдувања) во однос на црквата доаѓаат од страната на црквата како институција(зошто тарифи, зошто џипови...) овде и јас не би се согласи но не би ни судел. Додека втората страна- духовен храм тоа е важен дел од духовниот развој. Литургијата, светата причест..... се неопходни еементи за духовен развој на секој христијанин.
Тоа што не служат за пример(не би те советувал да генерализираш) како што пишав несмее да биде оправдување за одбивање на црквата.
Промените кои што настанале се резултат на прилагодување на Христовото учење за разичните народи. Еве ти сигурно не си обрезан иако веруваш во Христа. Работите што се изменети се според Божјата волја, зарем Бог би дозволил во заблуда да му се молиме.
Во однос на реинкарнацијата тоа е патот по кој што одат Будистите, Хиндусите.

Матеј: 16:18 И Јас ти велам, дека ти си Петар, и на тој Камен ќе ја изградам Мојата Црква, и портите на пеколот нема да надвладеат наспроти неа.

Па јас говорам за црквената институција не за црковен храм.

А според она што до сега сум го спознал бидејќи во црква има вистина измешана со лага, и многу луѓе не знаат што прават таму може само повеќе да грешиш на на такво свето место наместо да напреднеш духовно. Најдобро е довреме на време е да се отиде да се запали свеќи и некогаш кога нема никој ако имаш мир да се помолиш на бога. Секој друг пат од лично искуство нема многу мир во црква.

За реинкарнација и Христос го потврдува тоа -

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 11

14 и ако сакате да примите, тој е Илија, кој треба да дојде.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 17

12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа, туку му направија како што сакаа. Така и Синот Човечки ќе пострада од нив.”

13 Тогаш учениците разбраа дека им зборуваше за Јована Крстител.

Последно уредено:
Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Ќе учиш директно од светото писмо, од учењето христово ќе црпиш знаење, духовност.
Нешто како јас сум феномен види колку сум паметен се рабирам и откривам?
На потпирање на свој разум ни малку не можеме да се потпреме таму стои сатаната кој ни шепка секакви идеи за да не одврати од спасоносниот пат најмногу преку нашата суета,туку треба да го препуштиме тоа на големи и искусни духовници како што се Светите Отци од православието.

За реинкарнација и Христос го потврдува тоа -
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 11
14 и ако сакате да примите, тој е Илија, кој треба да дојде.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 17
12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа, туку му направија како што сакаа. Така и Синот Човечки ќе пострада од нив.”
13 Тогаш учениците разбраа дека им зборуваше за Јована Крстител.
Ај да е и некој друг!,но пророкот Илија Господ никако не би можел да го смета за превоплотен (реикарниран) зошто пророкот бил во тело вознесен на небото,тоа како прво.

А второ баш пророкот Илија лично стоеше со Мојсеј пред Спасителот на Гората на Преобразувањето,Па према тоа значи дека не бил вознесен како личност а јавувањето на пророкот Илија на гората на Преобразувањето се случи после раѓањето на земјата на Јован Крстител.

Секој друг пат од лично искуство нема многу мир во црква.
Молитви кон Бога,мирис на цвеќе,Темјан,Босилок,Религиозни луѓе,Икони на Светии.
Да,да и ѓаоло сигурно истото го смета во црква мир нема дефинитивно!

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ај да е и некој друг!,но пророкот Илија Господ никако не би можел да го смета за превоплотен (реикарниран) зошто пророкот бил во тело вознесен на небото,тоа како прво.
13 Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
Јован 3

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
13 Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
Јован 3
Кое небо има 7?

1 Кор 15:40-41

Има тела небесни и тела земни, но
друг е блесокот на небесните и друг на
земните;
друг е блесокот на сонцето; друг е
блесокот на месечината, инаков е, пак,
на ѕвездите; па и ѕвезда од ѕвезда по блесокот
се разликува.

AntiSpamMaster

Find Beautiful Girls from your town for night
Член од
18 август 2011
Мислења
112
Поени од реакции
83
If a man still prophesies, his parents, father and mother, shall say to him, "You shall not live, because you have spoken a lie in the name of the Lord." When he prophesies, his parents, father and mother, shall thrust him through. (Zechariah 13:3 NAB)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Кое небо има 7?

1 Кор 15:40-41

Има тела небесни и тела земни, но
друг е блесокот на небесните и друг на
земните;
друг е блесокот на сонцето; друг е
блесокот на месечината, инаков е, пак,
на ѕвездите; па и ѕвезда од ѕвезда по блесокот
се разликува.
На она од каде слезе Исус, убаво ти пиши таму:

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
На она од каде слезе Исус, убаво ти пиши таму:
Не ми одговори на прашањето!
Шо`нешо зариба?

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И Не ми одговори на прашањето!
Шо`нешо зариба?
ај пополека, ни еден човек не е вознесен на небото. Ни еден.
На небото од каде слезе Исус - ни еден човек не е вознесен.

Хиндуската религија (која е постара од христијанството и ден денес постои) вели дека има 7 небеса. На тие да не мислеше?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Нешто како јас сум феномен види колку сум паметен се рабирам и откривам?
На потпирање на свој разум ни малку не можеме да се потпреме таму стои сатаната кој ни шепка секакви идеи за да не одврати од спасоносниот пат најмногу преку нашата суета,туку треба да го препуштиме тоа на големи и искусни духовници како што се Светите Отци од православието.

А второ баш пророкот Илија лично стоеше со Мојсеј пред Спасителот на Гората на Преобразувањето,Па према тоа значи дека не бил вознесен како личност а јавувањето на пророкот Илија на гората на Преобразувањето се случи после раѓањето на земјата на Јован Крстител.

Молитви кон Бога,мирис на цвеќе,Темјан,Босилок,Религиозни луѓе,Икони на Светии.
Да,да и ѓаоло сигурно истото го смета во црква мир нема дефинитивно!
Тука ви е лагата на црквата дека само они го разбираат светот писмо. И затоа уште 1000 години изгласале канон каде само црквата е посредник а човекот нема дух со кој може да прима од господ просветление и да се издига духовно. Кажав јас еден приемр ама никој не го зима за веродостоен, Бетовен наполно глув ја напишал 9-тата синфонија Ода на радоста, тоа без Господ е невозможно.

Значи еве тука се гледа дека си го толкувата светото писмо како што вас ви одговара. Значи не говорам јас, туку лично Господ Исус Христос така кажал, јас не знам како може да не се јасни неговите зборови

12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа,

Значи Илија не го познаа, тоа Христос го кажува, тоа значи дека Илија пред 2000 години бил таму. Ама тоа и пророк го има наговестено.

КНИГА НА ПРОРОК МАЛАХИЈА
Глава 4

5 Еве, ќе ви го испратам пророкот Илија, пред да дојде Господовиот Ден, ден голем и страшен.

За црквата не мислев, мислев на луѓето кои доаѓаат таму не даваат мир, не се почитува редот, мобилни звонат, доаѓаат на сред литургија, излагаат на сред литургија, д ане набројувам се што може да му се одземе концетрацијата и мирот на некој кој сака да се моли и да дојде до духовен мир.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
ај пополека, ни еден човек не е вознесен на небото. Ни еден.

Хиндуската религија (која е постара од христијанството и ден денес постои) вели дека има 7 небеса. На тие да не мислеше?
Христијанството како и Јудаизмот сведочат за седум неба/хиеархии,
а исто и околу вознесувањето и за тоа си голема грешка Библијата познава уште вознесувања!

иако добро ја познаваш библијата се гледа дека си ги прескокнал.

Ни еден.
а на останатите 6?

Не може да е постара од Мојсеја.
Исто и Исламот познава седум неба што е прилична копија на бибилјата.[DOUBLEPOST=1397252755][/DOUBLEPOST]
Тука ви е лагата на црквата дека само они го разбираат светот писмо. И затоа уште 1000 години изгласале канон каде само црквата е посредник а човекот нема дух со кој може да прима од господ просветление и да се издига духовно. Кажав јас еден приемр ама никој не го зима за веродостоен, Бетовен наполно глув ја напишал 9-тата синфонија Ода на радоста, тоа без Господ е невозможно.

Значи еве тука се гледа дека си го толкувата светото писмо како што вас ви одговара. Значи не говорам јас, туку лично Господ Исус Христос така кажал, јас не знам како може да не се јасни неговите зборови

12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде, и не го познаа,

Значи Илија не го познаа, тоа Христос го кажува, тоа значи дека Илија пред 2000 години бил таму. Ама тоа и пророк го има наговестено.

КНИГА НА ПРОРОК МАЛАХИЈА
Глава 4

5 Еве, ќе ви го испратам пророкот Илија, пред да дојде Господовиот Ден, ден голем и страшен.

За црквата не мислев, мислев на луѓето кои доаѓаат таму не даваат мир, не се почитува редот, мобилни звонат, доаѓаат на сред литургија, излагаат на сред литургија, д ане набројувам се што може да му се одземе концетрацијата и мирот на некој кој сака да се моли и да дојде до духовен мир.
по твојава/вашата логика:
ЗНачи Христос не дошол да го проповеда Евангелието туку му судел на човечството пред 2000 години?
малце си ги испомешал работите.
Не го познаа старозаветните Евреи а ќе дојде во времето на Антихристот пред судниот ден на Христовото второ доаѓање!
Читај Откровение!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom