Прашање за Христијанството III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Реално, атеизам нема, не постои, имагинација....тоа е човечка конвенција за група луѓе со слично размислување по одредени прашања.

Нешто слично како Комити Запад - навивачи.:cool:
е сега и ти, болдот, ......... не е слично, него заедничка нишка е дека се прашува? ништо друго не е заедничко или како што викаш слично размислување.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
е сега и ти, болдот, ......... не е слично, него заедничка нишка е дека се прашува? ништо друго не е заедничко или како што викаш слично размислување.

ок, нека е и тоа:) Муабетот ми беше дека и атиестот е само навивач, ништо повеќе, ништо помалку.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Реално, атеизам нема, не постои, имагинација....тоа е човечка конвенција за група луѓе со слично размислување по одредени прашања.

Нешто слично како Комити Запад - навивачи.:cool:
--- надополнето: 10 август 2013 во 14:44 ---

Абе јас ти давам друг начин за размислување, ако не сакаш ни метафора, не гледај ни така, не гледај симболика:P

Ете кажи си дека ти мислиш дека треба буквално Библијата да с евгледа и не ти се допаѓа и то е то.
па и “буквалното“ не е ок. и тука има дупки, .... дупки ко јами големи. така да тогаш би настанало уште поголема забуна.
да не бидам сфатен погрешно, веќе кажав пред неколку поста дека ми годи да постои бог ко што е преставен во христијанството, мир, љубов и почит, ......... али само ми годи, а тоа не значи и дека е вистина.
--- надополнето: 10 август 2013 во 14:48 ---
ок, нека е и тоа:) Муабетот ми беше дека и атиестот е само навивач, ништо повеќе, ништо помалку.
значи од сега понатаму да викаме “излези атеист право на тераса......“ :pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Уште не те исквариле докрај:P
Чекај има време додека стигнам до ваше ниво, тогаш ќе бидам “до крај“ :P
Што бе болдираното да го објаснам?

Како деклариран атеист и борец против Христијанството, секако имаш свои размислувања за прашањата кои ги поставуваш тука до христијаните, и секако не кореспондираат со нивните одговори.

Пример ако те интересира за рај, пекол и воскресението на Исус, тогаш добиваш одговор од нив и ти му велиш не е така.
И тоа е во ред, не ти се допаѓа одговорот, тогаш понуди соодветен одговор на сопственото прашање. Реченицата не постои рај, не постои пекол не е одговор, бидејќи доколку би бил одговор, ти понатака не би се замарал да го разглабаш истото прашање по неколку пути, нели?

Едноставнои му кажуваш што ти мислиш, и ако сака нека те послуша, ако не здравје.

Вака може со Христијаните бидејќи нивната вера, начин на живот и размислувања, и нивното битисување воопшто не го ремети истото тоа кај останатите што не се христијани.

То не е така, со една друга доктрина, самонаречена религија.
За црвеното си сериозен? Не се знаеме од вчера. Не сум борец против ништо и никого, најмалку само за христијанството. Ни приближно не сум толку ратоборен како што си ти против “религијата на мирот“. Ти си влезен во некој стереотип дека атеист мора да биде тоа. Атеист не негира, туку не верува, запаметете го еднош тоа, не е до толку тешко.
Многу пати сум рекол, ако не си прочитал ќе ти кажам пак. Не постои погрешен пат се додека не стои на патот на другите. Со други зборови, секој си има право да верува што сака (па дури и твоите “омилени“ претходно спомнати) се додека нивниот морал (претежно лажен), нивните богови, свети книги ѓаволи и демони не ги подметнуваат на другите кои не се со нив.
За црниот болд да не глумиме лудило, ни ти не си убеден во истото, бар не на начин како што го објаснуваат попосветените христијани. за негацијата види види во предходниот пасос.

Навивач на кого? Да не си ти од кај навивачите можда? :P

ја појма нема што е тоа атеизам :pos: се мачка на леб?
него, кога сме тука, ако не е против правилата, може да ја закачиш онаа сликичка со стрелките и поделбата на атеисти? ми треба нешто за понатаму тука, па да не ја барам на другата тема
И ја појма немам што е атеизам, ама затоа еве Доналд знае и ќе ни каже. Ете и сите христијани и муслимани знаат, може и нив да ги прашаме.

П. С. Сликата на ПП.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ех, шо убав муабет си напраивме, ..... ај сега на пиво? ..... утре поточно па да видиме кај спаѓаат black sabbath?:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Чекај има време додека стигнам до ваше ниво, тогаш ќе бидам “до крај“ :P

За црвеното си сериозен? Не се знаеме од вчера. Не сум борец против ништо и никого, најмалку само за христијанството. Ни приближно не сум толку ратоборен како што си ти против “религијата на мирот“. Ти си влезен во некој стереотип дека атеист мора да биде тоа. Атеист не негира, туку не верува, запаметете го еднош тоа, не е до толку тешко.
Многу пати сум рекол, ако не си прочитал ќе ти кажам пак. Не постои погрешен пат се додека не стои на патот на другите. Со други зборови, секој си има право да верува што сака (па дури и твоите “омилени“ претходно спомнати) се додека нивниот морал (претежно лажен), нивните богови, свети книги ѓаволи и демони не ги подметнуваате на другите кои не се со нив.
За црниот болд да не глумиме лудило, ни ти не си убеден во истото, бар не на начин како што го објаснуваат попосветените христијани. за негацијата види види во предходниот пасос.

Навивач на кого? Да не си ти од кај навивачите можда? :P

И ја појма немам што е атеизам, ама затоа еве Доналд знае и ќе ни каже. Ете и сите христијани и муслимани знаат, може и нив да ги прашаме.

П. С. Сликата на ПП.

Абе то болдот, ова телемитиве изглеа те прелажале и тебе:D

Остај ја тука мојата омилена религија настрана:P

Можеби и јас не сум убеден во сето тоа што го кажуваат верниците, дури и помалку од тебе, ама не ги распрашувам по сто пути и не им го негирам мислењето, бидејќи таквиот нивен став не ми стои на патот, што би рекол ти:)

Таму кај што ми стои на патот, реагирам другачије.
--- надополнето: 10 август 2013 во 15:11 ---
ех, шо убав муабет си напраивме, ..... ај сега на пиво? ..... утре поточно па да видиме кај спаѓаат black sabbath?:D

Не сум јас у Скопје:( Ај таму после среда.

И кажи кое прашање те копка:D

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Адам и Ева беа само условно створени како бесмртни: под услов да останеа послушни на Бога. И двјацата ќе можеа да јадат од дрвото на познанието за доброто и злото, но само во моментот кога би биле и духовно дораснати и подготвени за примање и на таквиот плод, т.е. знаење за тоа што е добро а што зло.

--- надополнето: 10 август 2013 во 01:50 ---

--- надополнето: 10 август 2013 во 01:55 ---

--- надополнето: 10 август 2013 во 02:00 ---

.
Е што дрво ќе беше тоа,нит може да е јаболко,бидејќи плодот од јаболко на сите сега ни е познат,и сите го конзумираме,значи не е можно да е тоа.Повеќе сметам дека тоа мора да биде некој плод што содржи некои супстанции алкалоиди,кој може да дејствува на умот,бидејќи откако каснале очите им се отвориле и виделе дека се голи.Значи дошло до реакција во умот.А такви билки,растенија кои содржат психотропни супстанции ги има илјадници во светот.Зато сега наркоманите ги испробуваат сите но не се дојдени до она вистинската дрога,која ќе направи чуда во човечкиот ум,а Бог им ја сокрил на Адам и Ева откако сами без негова дозвола го употребиле плодот,и со тоа паднале во грев.Тоа е моето слободно размислување врз основа на таа тема.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе то болдот, ова телемитиве изглеа те прелажале и тебе:D

Остај ја тука мојата омилена религија настрана:P

Можеби и јас не сум убеден во сето тоа што го кажуваат верниците, дури и помалку од тебе, ама не ги распрашувам по сто пути и не им го негирам мислењето, бидејќи таквиот нивен став не ми стои на патот, што би рекол ти:)

Таму кај што ми стои на патот, реагирам другачије.
Да не згреши ти во тагнувањето? Сега да вртиме постови наназад? Или нешто си се збунил кого тоа си прочитал? Што реагираш кога ова го тврдиш во болдот? Каде си видел моја негација?
И остај ти телемитите тоа со патот не е телемитско размислување. Ако имаат нешто слично во нивното учење тогаш е случајност.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да не згреши ти во тагнувањето? Сега да вртиме постови наназад? Или нешто си се збунил кого тоа си прочитал? Што реагираш кога ова го тврдиш во болдот? Каде си видел моја негација?
И остај ти телемитите тоа со патот не е телемитско размислување. Ако имаат нешто слично во нивното учење тогаш е случајност.

Во секоја случајност, има малку случајност.

Се е каузалност.

Ги оставив јас телемитите на раат.....одамна. Тие не ги оставаат останатите на раат. Се нешто е нејасно.

Го тврдам тоа во болдот - ДА.

Ами ако не е негација, тогаш како да го наречеме? Спротивставено мислење? Несогласуање со мислењето на соговорникот? Како?:P

Дали сакаш да кажеш дека на пример, кога MIKI1 ќе ти каже Исус е синот Божји кој умрел за нашите гревови и потоа воскреснал да ни покаже што не чека, ти не го негираш тоа?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Се е каузалност.

Ги оставив јас телемитите на раат.....одамна. Тие не ги оставаат останатите на раат. Се нешто е нејасно.

Ами ако не е негација, тогаш како да го наречеме? Спротивставено мислење? Несогласуање со мислењето на соговорникот? Како?:P

Дали сакаш да кажеш дека на пример, кога MIKI1 ќе ти каже Исус е синот Божји кој умрел за нашите гревови и потоа воскреснал да ни покаже што не чека, ти не го негираш тоа?
Каузалност, жими мајка. Ти знаеш повеќе за мене отколку јас самиот? Ти кажувам нема врска со телемитите. Ти како сакаш верувај си а што си имаш ти со телемитите расчисти си, не ме засега мене.
Болдот да тоа тоа ти го кажувам цело време. Расчисти си со стереотипите, ако некој друг атеист тоа го има кажано, не значи дека е и мој став. Разграничи неверување и негација. Сосем различна работа.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Се е каузалност.

дани, бар ти беше прецизен и концизен во користењетона изразите/зборовите. изгледа апче не си пиен денес, :pos: јас се напив и од црвеното и зеленото :vozbud:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Каузалност, жими мајка. Ти знаеш повеќе за мене отколку јас самиот? Ти кажувам нема врска со телемитите. Ти како сакаш верувај си а што си имаш ти со телемитите расчисти си, не ме засега мене.
Болдот да тоа тоа ти го кажувам цело време. Расчисти си со стереотипите, ако некој друг атеист тоа го има кажано, не значи дека е и мој став. Разграничи неверување и негација. Сосем различна работа.

Аха ок:rolleyes: Значи ти не го негираш горенаведеното за Исус, ама не веруваш во истото.

Хммм. Дали тоа значи дека ќе поверуваш, ако некој те убеди во истото?

Што е стереотип во целиов муабет?
--- надополнето: 10 август 2013 во 16:52 ---
дани, бар ти беше прецизен и концизен во користењетона изразите/зборовите. изгледа апче не си пиен денес, :pos: јас се напив и од црвеното и зеленото :vozbud:

Шо им фали на зборовите:cool:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ги оставив јас телемитите на раат.....одамна. Тие не ги оставаат останатите на раат. Се нешто е нејасно
Имаш тема за телемата, повели таму и кажи како тоа телемитите не ги оставале останатите на раат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Аха ок:rolleyes: Значи ти не го негираш горенаведеното за Исус, ама не веруваш во истото.

Хммм. Дали тоа значи дека ќе поверуваш, ако некој те убеди во истото?

Што е стереотип во целиов муабет?
Може некој ќе ме убеди дека сум шеснаестата реинкарнација на Гаутама Сидарта. јбг никад се не зна.
Дотогаш сум ова што сум. Баба Ванѓа не сум да знам ШББКББ.
Стереотипот е што ми натураш зборови што не сум ги рекол, а се поведуваш од стереотипот што го имаш за атеистите.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имаш тема за телемата, повели таму и кажи како тоа телемитите не ги оставале останатите на раат.

Ти побара да не зборувам на тие теми, бидејќи моите ставови не се совпаѓаат со твоите, нели?

Истото го правиш и ти, тука, ама никој не ти рече да не пишуваш на темите, иако многумина можеби се почувствувале навредени.

Kajgana Shop

На врв Bottom