Атеист
Дежурен Шаман
- Член од
- 2 февруари 2010
- Мислења
- 7.682
- Поени од реакции
- 4.921
Зашто негираш бе квалитетна дискусија а?Ок. Можеби.
Но не верувам, посебно не во болдот.
И јас станав атеист.
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
Зашто негираш бе квалитетна дискусија а?Ок. Можеби.
Но не верувам, посебно не во болдот.
И јас станав атеист.
Зашто негираш бе квалитетна дискусија а?![]()
ама брзо се конвертираили пак тии воопшто не веше навивач на МПЦ?
![]()
Е ми, што тешка несреќа Те збра, па ги загуби и почитта и надежта?...морееееее, како што тргнале работиве, со силните ни верници, ќе ме натераат и тоа малку почит и надеж што ја имам во христијанството да го снема.![]()
по казнените поени губам почит и кон темава. така да ве оставам во добро здравје, добра забава, али од мене толку на темава. не бев дојден тука да се расправам, него да дискутираме и малку позезаме, али казнени поени не ми беа во агендатаЕ ми, што тешка несреќа Те збра, па ги загуби и почитта и надежта?...![]()
Ај шо си изгубил почит кон верата, ама сега губиш почит и кон темава?....по казнените поени губам почит и кон темава.
по казнените поени губам почит и кон темава. така да ве оставам во добро здравје, добра забава, али од мене толку на темава. не бев дојден тука да се расправам, него да дискутираме и малку позезаме, али казнени поени не ми беа во агендата
Не заебавај..после ставрогин јас сум рекордер во негативни...Абе не се секирај за казнените, три пати поише од тебе ги иам, само на темите за Ислам
Ти реков посериозна дискусија тет а тет, уз пиво.![]()
Мојш ова да го објасниш на Македонски во кратки црти зошто ме мрзит да читам олку големи текстој на странски јазик, а ова ме интересират зошто еднаш ко дебатиравме со еден другар христијанин ми рече дека во библијата пишело (иако јас такво нешто не најдов) дека ќе имат војна (каква и кога незнаеше да ми кажит) за кој ден да е свет сабота или недела (така му кажал некој свештеник и му рекол и дека сабота е правилниот „свет ден“).
Не заеб...Прашањево го поставувам овде зш ова е тема прашања до христијанството.
Мојш ова да го објасниш на Македонски во кратки црти зошто ме мрзит да читам олку големи текстој на странски јазик, а ова ме интересират зошто еднаш ко дебатиравме со еден другар христијанин ми рече дека во библијата пишело (иако јас такво нешто не најдов) дека ќе имат војна (каква и кога незнаеше да ми кажит) за кој ден да е свет сабота или недела (така му кажал некој свештеник и му рекол и дека сабота е правилниот „свет ден“).
Прашањево го поставувам овде зш ова е тема прашања до христијанството.
Не заеб...
Мислим, у право си, си на вистинската тема.
Одговорот е многу едноставен: во Стариот Завет, Бог ја одреди саботата за празничен ден за евреите и тоа само на/за евреите, не на било кој друг народ, оти во старозаветните времиња, евреите беа одбраниот народ Божји.
Во Новиот Завет, чие време го живееме, евреите веќе не се обран народ Божји, туку таа улога ја заменува Црката Христова, во која важи нов ден за одмор, а тоа е неделата. Во Новиот Завет, многу настани се случија со неделен ден, како: влегувањето Христово во Ерусалим, воскресението Христово, слегувањето на Светиот Дух (Духовден), собирањето на Апостолите на молтива (литургија) и конечно, второто Христово доаѓање ќе биде во неделен ден-недела.
Тоа што другар Ти нешто „набадал„, ми личи на негово членуавње или кај „адвенстите„ што е поверојатно или кај „јеховистите„ („јеховините сведоци„).
Нема тука никаква војна околу саботата или неделата-војната ќе биде меѓу Христа Бога и демоните, во местото викано „Армагедон„ во долината од реката Јордан.
Повеќето протестантски деноминации/секти, не ги „признават„ иконите, оти сметаат дека биле против втората Божја заповед.Знам све ова ми е познато. Иначе тој незнам во која црква членуват ама таја немала икони??? и некој таму „свештеник“ му го полнит умот и ја толкуват библијата како му одговарат нему. За некои работи шо имаме праено муабет му посочив шо е и како е, арно ама фактов за војнава за сабота и недела не го имав сретнато и немав контрааргумент за дебатирање.
Не, тој убо слушнал, ама тој шо му кажал незнам кај го прочитал то. И сега нормално другар ми вервит дека то во некоја блиска иднина ќе се десит.Пак ќе речам: другар Ти наслушал нешто околу војната, ама се чини дека не дослушал: нема никаква војна околу саботата или неделата.
Сигурно е дека пасторот од другар Ти нешто им прочитал за таа војна, но во контекст и во склад со нивната доктрина дека саботата е најбитна работа во нивната вера и дека токму саботата е ден за одмор, т.е. ден Господов, па во таа насока е „истолкувана„ и предметната војна.Не, тој убо слушнал, ама тој шо му кажал незнам кај го прочитал то. И сега нормално другар ми вервит дека то во некоја блиска иднина ќе се десит.
Јеховините сведоци воопшто не ја празнуваат саботата и во нивната доктрина стои вака:Од ова кое во пишуваш, другар Ти или е „адвентист„ или е „јеховин сведок„: тие повеќе ја сакааат старозаветната сабота отколку новозааветнава недела и со тој нивен начин на битисување, повеќе наликуваат на евреи отколку на новозаветни христијани.
1. Твојот другар е адвентист, а тоа конкретно верување адвентистите го учат не од Библијата, туку од нивната адвентистичка книга „Големата Борба“ од Елена Г. Вајт. Оваа писателка во најголема мера го има оформено адвентистичкото верување.Знам све ова ми е познато. Иначе тој незнам во која црква членуват ама таја немала икони??? и некој таму „свештеник“ му го полнит умот и ја толкуват библијата како му одговарат нему. За некои работи шо имаме праено муабет му посочив шо е и како е, арно ама фактов за војнава за сабота и недела не го имав сретнато и немав контрааргумент за дебатирање.