MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Исихазмот е начин на битисување на монашкиот ум и срце, кои непрекидно ја повторуваат Исусовата молитва: „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешниот/та„. Оваа молитва смеат да ја практикуваат и мирјаните/верните, но со потребното внимане.MIKI1 дали би знаел да пишеш нешто повеќе за исихазмот?Дали навистина е еден вид на медитација која ја практикуваат православните монаси?Дали го практикуваат нашите монаси итн.
Секако добродојдени се одговори и од други упатени членови.
Православните монаси ја практикуваат, но не сите од нив ја достигнууваат состојбата на непрекидно молитвено расположение. Што се случува во имот и срцето од исихастичкиот монах, тоа го знае само монахот кој ја достигнал таа непрекидна молитва...Претпоставувам дека го доживуваат т.н. умиление, односно посебното молитвено расположение. Ретко кој може да дознае што навистина се случува во и со духот од монахот.
„...Молете се постојано!...„, вели Св. Ап. Павле, во солуњаните, 5.17.
Не можам да кажам дека се работи за медитација од источно-азијатски тип, но во Црквата, молитвата се нарекува „...разговор со Бога...„, а не своеглаво напрегање за достигнување до Бога, засновано исклучиво на своите сили.
Верувам и убеден сум дека и нашите монаси ја практикуваат умно-срдечната молитва.