Да прашам нешто во врска со полагање во средно школо.
Ме оставија Математика и Хемија на полагање па ако може некој со вакво искуство да ми објасни како оди процесот на ваквите работи.
Дали е тешко, како треба и што треба.
Кога се започнува и слично. Немам никакви информации утре ќе треба да си проверам во школото.
На Феит и Финки можеш да аплицираш ,со тоа што кандидатите што имаат полагано неесоодветни предмети им се прессметуваат поените на посебен начин ,како и да е можеш да аплицираш само што на Финки ваквите како нас (и ја сум ист случај како тебе ) немаат мн шанси бидејќи таму има голема конкуренција а на Феит се запишуваат мн малце студенти и може да влезе лесно.Ќе полагам Биологија и Хемија.Ќе имам ли потоа проблеми доколку сакам да аплицирам на ФЕИТ, ФИНКИ ,Градежен ?
Јас не сум на фармација ама имам неколку другари таму и кажуваат дека стварно било тешко. Рачунај по цел ден се на предавања и вежби, камо време за одмор и учење? Од овие што ги наброја јас дефинитивно не би се запишал на фармација и медицина. Информатика зависи што смер ке земеш, имаш и полесни имаш и потешки, али јас “утре“ кога би се запишувал на факултет дефинитивно градежен би избрал.Планирам да се запишам фармација факултет, долго мислев и премислував и дојдов до заклучок дека е измеѓу факултет. Пошто не се осекам доволно спремна за нешто како архитектура, медицина, информатика итн. А па не сакам само онака да завршам факултет и да си седам дома како што е случај со правен, економски, психологија итн.
Сакам реална слика дали сум во заблуда оти само тоа ми се врти во глава последно време или факултетот сварно вреди?
И секако отворена сум на сугестии за други факултети.
Мислам дека има многу математика во градежен, а јас не сум по математиката.али јас “утре“ кога би се запишувал на факултет дефинитивно градежен би избрал.
Aко не ти иде математика батали. Барај нешто со бубање. Правен и економски и јас не би се запишал.Мислам дека има многу математика во градежен, а јас не сум по математиката.
За фармација сите викаат такаи многу ми е страв од тоа да се запишам и да запнам да не ме бива, ама сварно не сакам бла бла факултет како психологија (иако ми се свиѓа како струка), или правен или економски
Планирам да се запишам фармација факултет, долго мислев и премислував и дојдов до заклучок дека е измеѓу факултет. Пошто не се осекам доволно спремна за нешто како архитектура, медицина, информатика итн. А па не сакам само онака да завршам факултет и да си седам дома како што е случај со правен, економски, психологија итн.
Сакам реална слика дали сум во заблуда оти само тоа ми се врти во глава последно време или факултетот сварно вреди?
И секако отворена сум на сугестии за други факултети.
Прашање е и во приватна квота дали ќе успееш да влезеш.Сакам да се запишам на факултет за безбедност во идризово оној што е, па да прашам дали си просек од околу 3,60 имам шанси некако да влезам државна квота или малку потешко? И дали воопшто ќе бидам примен?
Студирам на фармација.
Тешко е, материјалот е многу обемен, границата за положување е ужасна од 71 поен почнува 6. Ако не ти оди премногу математика можиш да имаш проблеми има предмети матеметика, статистика, на вежби има многу задачи, за тие што се например од средно фармација им е потешко со задачите. Мој совет доколку не си многу сигурен во одлуката односно доколку не ја сакаш фармацијата не си ни запишувај со Скопје.Од година ќе е уште потешко ќе има и усно оценување и колоквиумска недела, исто така секој предмет влечи по еден или два предмети од нареден семестар и доколку го немаш положено предметов немаш право да го полагаш другиот предмет се` додека не го положиш првиот. Не знам што друго да ти кажам твој избор си е, доколку те интересира уште нешто слободно прашај.
Иначе уште кај нас трае сесијата, до 15 јули е ама ова е ради турнусната настава вгодина поразлично ќе е.