Прашања и одговори за и околу религијата

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
едитирано од мод.

Eve gi prashanjata...ponatamu sleduvaat drugi...
Zoshto pticite peat?

.Zoshto chovek ne moze da bide srekjen non stop?

..
Dali kaj chovekot postoi dusha ili toa e religiozna izmislica?
Shto so dushata posle smrta?
Ova namerno go postaviv....znaesh zoshto neli...he he

Dali chovechkata volja e del od bozjata volja i dali mozi da se stremi kon istata?
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 19:23 ---
Има седум печати а со центри заедничко им е тоа што завршуваат на И. Тука има голема мистерија која само Џурџа ја знае. Те молиме сподели и пробуди ги нашите заспани мозоци преку рендање. :cuc:
Ooooo..ve povika site ovci od stadoto usaincho....strav me tresit....

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
мора да се чакрите во прашање :confused: иако некако тешко ми е да најдам НЗС помеѓу хинду религијата и христијанството

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Па одговорено ти е уште на првите страници!
Уште со тоа?
Чекаш некој да има исти размисли како тебе?

Поминаа тие прашања, не се интересни!

Ок, доста со тебе! Гледам дека нема да одговориш бидејќи не ни знаеш што да кажеш на моите прашања во врска со твоите размисли тука за седумте центри кои ги сметаш за религиозен концепт!

Еве прашања од мене за христијаните:

Дали знаете барем една литургија на која сте стоеле по 2-3 на памет?
Да знаете зошто е таква каква што е?
Да знаете зошто свештеникот носи таква и таква одежда...?

Би сакал еден опис така, добар, да видиме дали има сличности помеѓу разните религии по нивните ритуали!

Благодарам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Како една религија е врзана во единство преку своите ритуали и канони со другите религии? :)

Зошто вашиот бог не го поедноставил тоа за да се немаат негативни размисли помеѓу религиите, кои пак водат кон поделба, која(поделбата) е сепак лош концепт за богот за кој зборува некоја религија?

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Hahaha...absurdum est...za zaspani sektashi....ali aj daj odgovor?
Ti srekjen si non stop? Chlenstvoto vo sektata te napravi srekjen?
А од каде пак птиците среќни? Нивното пеење воопшто не е пеење во човекова смисла на зборот. Тоа е начин на комуникација. Замисли имаш неколку птици на жица, над некој двор и додека ги слушаат луѓето под нив, разговараат на истава тема...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Џурџ, јас сум таков каков што ме создала природава (читај Господ). Ми дал такви сетила, да можам да ги гледам материјалните работи, а да се сомневам во духовноста...
Едно ми е чудно, како работат кај тебе тие сетилата, осеќаш нешто повеќе од мене или? Пошо цело време викаш заспан заспан заспан..
Убо де, ај како да се разбудам?
Зошто ме створил Господ ваков, да не верувам во него, и да си прам бајрам со умов? Зошто не сме родени со Вистината во нас?

Каде е тоа духовното да се појави и да рече ИМА ГОСПОД, еве ГО, почувствувај ГО, и моли се во неГО.
Немој само да ми пишиш дека ко ќе ми е загрозен животов, тогаш ќе станам од спиење...
Поубо магнум352 вџеб, одколку верба... (сега за сега)
nikolcho nikollcho....pak se sekirah za mene a ne za tebe....pushti ti kako jas se osekjam, pobitno ti e ti kako se osekjash...
Bog te stvoril i ti dal shansa da ja iskoristish, da dojdesh do vistinata, ama ti toa apriori go otflash i tuka ne moze ni samiot bog da ti pomogne...
Сето тоа е добро до 3тиот тип на луѓе,(постојат 7 типа на луѓе), каде интелектуалниот центар е најразвиен.Токму тоа прави да се создаваат повеќе личности кај него и да си става што повеќе маски на лицето.
Во одреден степен на развој, тоа почнува да преставува проблем, разликата помеѓу битието и личноста е преголема.
Го имам објаснето ова на тема битие, не биди мрзлив и оди прочитај.
3 типа на луѓе, од вкупно 7 се:
1, АПЕЛ.....Апни, Пивни Ебни Легни
2. Емотивен тип
3. Интелектуален тип
Овие три типа на луѓе можат комотно да си го поминат животот со „спиење“ со отворени очи.
Дури и интелектуалците, кои мислат дека што повеќе теорија тоа повеќе ум, ја занемаруваат свеста и нејзиното „кристализирање“.
Ниеден од овие типови не работи на свеста, па затоа и внатрешната еволуција кај нив престанува.
За да се направи „скок“ на повисок степен во развојот требе да се развие Магнетниот центар кај човекот.
Втор услов за поголем развој е да се намали разликата на личноста со битието, кога ќе се воспостави однос 50-50 тогаш е можен „скок“.
ЗНАЕЊЕТО не се состои во теоријата, знаеш само кога тие теории можеш да го изведеш во пракса. Праксата е еден од најбитните елементи за еволуција.
.
Ochigledno ti i sektashive ste vo APEL...he he

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
De kje te molam, poshto jas ne sum tolku inteligjentn...kazi mi shto ti e smeshno vo taa izjava na Isus?
Таа не е изјава на Исус, туку е земена од емералдните таблици на Хермес Тримегистос.

Сепак, морам да ретерирам мојата од првична реакција, пошто иако божјата инкарнација ја нема дадено таа изјава, тоа де факто и де јуре, е врховната поставка врз која Господ го изградил сето ова и се зема како врховен закон или поточно законитост, во речиси сите религии, мистични учења и сл.
Има некоја подлабока вистина во тоа дека како горе, така доле е од Исус.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Поубо магнум352 вџеб, одколку верба... (сега за сега)
pazi da ne promashish koga kje pukash...he he
Prirodata go sozdala covekot takov kako sto e.
Dali ne moze istiot da evolvira?
Dali sme sovrsheni takvi kakvi sto sme?
Dali moze da se postigne "nekoj" povisok stepen?
Covekot vo svojot napredok uspeal da napravi i izmisli mnogu mashini, megjutoa ne saka da priznae deka i toj samiot e "mashina". Vo koj smisol mislam "mashina"?? Vo smisla deka site negovi misli,akcii,emocii,idei se zavisni od nadvoreshnite vlijanija.Najzalno e shto toj ne moze (ili ne saka) da napravi nishto za da go promeni istoto. Zivee so lazna idea deka toj samiot e inicijator na svoite postapki,i ne saka da priznae deka ne pravi nishto za toa da se promeni.Ne ulozuva dovolno trud za zapoznavanje na samiot sebe.Pred se ne saka da priznae deka ne e EDNO,deka nema postojano EGO,deka ne e svesen za samiot sebe i deka nema volja.
Dali e mozna evoluzija kaj site lugje?- Ne
Zosto za edni moze a za drugi ne?-Odgovorot e mnogu ednostaven,zatoa sto ne sakaat.
Za pocetok tolku, ako nekoj ima idei i nacini kako toa de se postigne, slobodno pishuvajte.
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 19:58 ---
Таа не е изјава на Исус, туку е земена од емералдните таблици на Хермес Тримегистос.

Сепак, морам да ретерирам мојата од првична реакција, пошто иако божјата инкарнација ја нема дадено таа изјава, тоа де факто и де јуре, е врховната поставка врз која Господ го изградил сето ова и се зема како врховен закон или поточно законитост, во речиси сите религии, мистични учења и сл.
Има некоја подлабока вистина во тоа дека како горе, така доле е од Исус.
brat, iljada pati imam kazano deka Isus ne ja izmislil Vistinata...taa e Edna..nemoze nikoj da ja izmisli...imam samo kazano deka toj ima objasneto nekoi od najbitnite univerzalni zakoni koi dotogas ne bile poznati na masite

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Ова се прашања од друга тема!
Нема врска со темава тука... ниту едно прашање не е за или околу религиите! :)
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 20:02 ---
pazi da ne promashish koga kje pukash...he he

--- надополнето: 30 ноември 2013 во 19:58 ---

brat, iljada pati imam kazano deka Isus ne ja izmislil Vistinata...taa e Edna..nemoze nikoj da ja izmisli...imam samo kazano deka toj ima objasneto nekoi od najbitnite univerzalni zakoni koi dotogas ne bile poznati na masite
Неточно!
Ништо нема објаснето, има кажано она што е кажано од други, пред него!
Од тоа изградија религија која е негативна кон се друго!

Зошто една религија да гради негативни ставови кон други религии, или пак кон разните други учења во однос на универзумот?
Има некоја потреба за тоа?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
Како една религија е врзана во единство преку своите ритуали и канони со другите религии? :)

Зошто вашиот бог не го поедноставил тоа за да се немаат негативни размисли помеѓу религиите, кои пак водат кон поделба, која(поделбата) е сепак лош концепт за богот за кој зборува некоја религија?
Поделбата е резултат на слободната воља и несовршеноста на луѓето.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
Зошто една религија да гради негативни ставови кон други религии, или пак кон разните други учења во однос на универзумот?
Има некоја потреба за тоа?
Скоро сите религии, мистични учења, школи и пракси, имаат помалку или повеќе антагонистичка ориентираност кон останатите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Поделбата е резултат на слободната воља и несовршеноста на луѓето.
Или пак е резултат на неслободната волја, несовршеноста на луѓето и принципот „раздели па владеј“!

Не знам некоја религија да вели „имај сопствена волја и не се плаши да бидеш свој“!
--- надополнето: 30 ноември 2013 во 20:06 ---
Скоро сите религии, мистични учења, школи и пракси, имаат помалку или повеќе антагонистичка ориентираност кон останатите.
Само за оние однадвор! Мора така.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
Или пак е резултат на неслободната волја, несовршеноста на луѓето ....
Слободна и неслободна воља не би требало буквално да се сфаќаат.
Слободната воља е подарок од Господ, доказ за неговата љубов кон своите творби и еден од клучните столбови на изразот - создадени според ликот божји.
Несовршеноста е всушност, несклад со божјата воља. Кога велиме да се биде како Бог, всушност ние ја бараме нашата вистинска воља, која секогаш е во скалд со божјата. Но, ова последново, не може баш да се воочи од инкарнатска перспектива. Затоа и на многумина, им делува неразбирливо, како тоа мојата слободна воља обавезно мора да е во скалд со божјата.
Немањето слободна воља е резултат на несовршеноста и е еквивалент на нескладот со божјата воља.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Веруваме дека е подарок од богови во кои веруваме според официјалните канони на разните религии.
Чудно ми е како зборувате за верата како да е вистина. Верата на верникот е знаење за богот? Верувањето дека некој бог ти подарил нешто е валиден аргумент?

Не е чудно како религијата некако верата ја преставува како знаење за верникот?
Како зборувате за богот што и како, кога не знаете за богот, туку верувате во него и неговите намери?

Сето ова напишаното од твоја страна, за Бог (со голема буква) е во сферата на верувањето, не на знаењето. Така да не можам да се сложам дека на човекот му е подарено било што од било кој.

Немањето слободна волја е стравот и незнаењето!

Не ја мистифицирајте слободната волја, ќе ви исчезне и тоа што го имате.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
Господ Бог е создател на се.
Низ таа призма да се гледа на зборот подарено.

Kajgana Shop

На врв Bottom