Прашања и одговори за и околу религијата

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ajde da vidime slednoto prashanje....
So prvoto ateistite ja utnaa....aj zdravje.

Site religii se grizhat za dushata, sto kje bide so nea posle smrta.
Nekoi velat deka kje ode vo rajot,nekoi velat vo pekolot, nekoi velat deka se reinkarnira, nekoi deka kje postignat nivana, nekoi kako mene deka kje se pretvorat vo pepel i je stanat hrana za mesechinata (ova samo za zaspanite vazi).....

Shto so dushata posle smrta?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ama zaebi ti toa shto jas zboram...toa shto jas zboram ne e za site, ne stignuvaat site da razberat....zatoa drug pat koga trebe da stanesh rano,zaebi ne stanuvaj, prodolzi da si spiesh...i taka i taka si zaspana....
ГО читав и оној твојот пост за месечината и мислам дека си екстратерестријал! :eek:
Под итно јави му се на тој Гркот да те земат у емисија

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Shto so dushata posle smrta?

Човекот има две природи. Примарна е неговата душа, а секундарно е неговото тело.
По смртта секундарната природа пропаѓа (се распаѓа), а примарната му се придружува на светот на вечноста.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Човекот има две природи. Примарна е неговата душа, а секундарно е неговото тело.
По смртта секундарната природа пропаѓа (се распаѓа), а примарната му се придружува на светот на вечноста.
Ајнштајн, ако постои, како е прикачена душата за телото? На душевен или на телесен начин?
--- надополнето: 17 ноември 2013 во 21:04 ---
Духот,душата на телото се враќа кај својот творец каде ќе биде судена за овојземен живоt!
И за тебе истото прашање.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ајнштајн, ако постои, како е прикачена душата за телото? На душевен или на телесен начин?
--- надополнето: 17 ноември 2013 во 21:04 ---
Станува збор за сосема поинакво постоење од првото. Ова постоење нема атрибути на материјата, та не подлегнува на законите за промени, и не е ограничено ниту со време ниту со место, и не може да се мери со ништо. Благодарејќи на непроменливоста на ова, успеваме да го мериме променливото; благодарејќи на неговата апсолутност сознаваме за релативното во светот на материјата. Накратко, станува збор за постоење на духовната природа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Станува збор за сосема поинакво постоење од првото. Ова постоење нема атрибути на материјата, та не подлегнува на законите за промени, и не е ограничено ниту со време ниту со место, и не може да се мери со ништо. Благодарејќи на непроменливоста на ова, успеваме да го мериме променливото; благодарејќи на неговата апсолутност сознаваме за релативното во светот на материјата. Накратко, станува збор за постоење на духовната природа.
Добро де, и бидејќи се работи за две потполно различни супстанци, дали можеш да објасниш како едната може да ја афектира другата?
Како може душата да му командува на телото?

Физичкиот свет е каузално затворен, за секоја физичка последица има физичка причина. За што служи дуашата, и како таа влијае не физичкиот свет?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Добро де, и бидејќи се работи за две потполно различни супстанци, дали можеш да објасниш како едната може да ја афектира другата?

Физичкиот свет е каузално затворен, за секоја физичка последица има физичка причина. За што служи дуашата, и како таа влијае не физичкиот свет?
Еве како:

Материјалистите (како тебе) велат дека човекот е неговото тело, кое има примарна улога во однос на сето останато на човекот. Сето останато, како што се разумот, логичкото заклучување, осетите (естетски и етички), совеста, битието или човековото „Јас” само е додаток на телото и има второстепено значење во однос на телото, бидејќи му е подредено и е во негова служба. Меѓутоа, ова тврдење на нашите пријатели материјалисти е погрешно.

Човековото тело е подредено на душата. Тоа ја следи душата а не обратно. Зарем не се случува телото да побара храна, а ние да му ја скратиме, затоа што претходно сме одлучиле тој ден ( на пример) да постиме во име на Бога?!

Нашето тело наутро кога стануваме отпочнува механички да го извршува планот за работа кој сме го донеле и разработиле. Кој е тој што овде навистина следи а кој е тој што е следен?!!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еве како:

Материјалистите (како тебе) велат дека човекот е неговото тело, кое има примарна улога во однос на сето останато на човекот. Сето останато, како што се разумот, логичкото заклучување, осетите (естетски и етички), совеста, битието или човековото „Јас” само е додаток на телото и има второстепено значење во однос на телото, бидејќи му е подредено и е во негова служба. Меѓутоа, ова тврдење на нашите пријатели материјалисти е погрешно.

Човековото тело е подредено на душата. Тоа ја следи душата а не обратно. Зарем не се случува телото да побара храна, а ние да му ја скратиме, затоа што претходно сме одлучиле тој ден ( на пример) да постиме во име на Бога?!

Нашето тело наутро кога стануваме отпочнува механички да го извршува планот за работа кој сме го донеле и разработиле. Кој е тој што овде навистина следи а кој е тој што е следен?!!
Ама не ме пратиш шти ти кажувам.

На кој начин душата може да го командува телото, ако е потполнио различна супстанца од него?
Велите дека душата има потполно различни атрибути од телото. За да можат два ентитета да имаат било каков контакт, мораат да имаат барем еден заеднички атрибут, барем едно заедничко својство, инаку ќе немаат никакво влијание еден на друг. Кој е тој заеднички атрибут на душата и телото, или дали тој атрибут, односно својство е од душевна или материјална природа?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ама не ме пратиш шти ти кажувам.

На кој начин душата може да го командува телото, ако е потполнио различна супстанца од него?
Велите дека душата има потполно различни атрибути од телото. За да можат два ентитета да имаат било каков контакт, мораат да имаат барем еден заеднички атрибут, барем едно заедничко својство, инаку ќе немаат никакво влијание еден на друг. Кој е тој заеднички атрибут на душата и телото, или дали тој атрибут, односно својство е од душевна или материјална природа?

Убаво те пратам, ти си тој што ме прескокнуваш. Веќе ти напишав:

Omer el Faruk напиша:
Благодарејќи на непроменливоста на ова, успеваме да го мериме променливото; благодарејќи на неговата апсолутност сознаваме за релативното во светот на материјата.
Или:

Omer el Faruk напиша:

Овој миг не може да се објасни со каков било материјален интерес или материјалистички правец. А и телото нема сила да ја одбие наредбата на душата, да и се спротивстави. Единствено му преостанува на телото да исчезне.

Или попрецизно одговорено: - Телото претставува ракавица на душата, која со нејзина помош оперира во светот на материјата.

Или најдиректен одговор на твоето прашање:

Присутност, трајност, покажување и бивствување, кое е сосема различно од променливото материјално постоење.
Оваа внатрешна состојба што ја чувствуваме и разбираме во моментите на внатрешната будност, а која ја нареков состојба на присутност, е всушност, водич што не води кон духовното постоење во нас и не води кон тајната што се вика душа...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Ние атеистите сме материјалисти.
Тие од Саудиска Арабија денар немаат видено.

Греота...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ние атеистите сме материјалисти.
Тие од Саудиска Арабија денар немаат видено.

Греота...
Кај сега атеистите биле материјалисти?
Нели не веруваа во богови и божества.....да не се проширија ингеренциите?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Пошто душата завзема многу помалце простор од телото, сите алишта после смртта ќе ти бидат големи, значи прво со душата одиш во бутик по нови алишта.

А кај се наоѓа душата ? што вели ете твојата вера за местоположбата на душата и од што е составена?

Efrem, najposle i od tebe da prochitam edno inteligentno prashanje....
Mi go zede narednoto prashanje ali ajde, Bog neka ti prosti...

Interesno e toa prashanje, od shto e sostavena i kade se naogja?...
Prvo mi kazi dali postoi voopshto dusha kaj chovekot?,
Jas tvrdam deka ne postoi edna dusha, deka postojat milion mali dushichi, koi najverojatno posle smrta, na takvite kako tebe se pretvaraa vo milion mali prashinki i odi na mesechinata...:pos:
E sega, postoi sgansa tie mali milion dushichki da se soedinat i da se sozdade EDNA dusha,koja moze da go napravni apstralnoto telo kaj chovekot, koe ponatamu moze da opstane odredeno vreme prisutno na planetata zemja....itn, itn, itn....i da ne ja dolzam, shpansko selo e ova za tebe.. Drug pat kje ti kazam od shto e sozdadena....
--- надополнето: 18 ноември 2013 во 09:21 ---

Preku svesta ja komanduva...koga e EDNA dusha..

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Efrem, najposle i od tebe da prochitam edno inteligentno prashanje....

Jas tvrdam deka ne postoi edna dusha, deka postojat milion mali dushichi,
Врз основ на што така мислиш? Имаш некој пример кој те доведе до таков заклучок?

Kajgana Shop

На врв Bottom