Прашања и одговори за и околу религијата

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дервиш Муа е авторот.
Не е битно што јас тврдам ...битно е дали е точно, ако не поби ме дека не е така.
ПС. Го нема ова на гуглето...:pos:
Леле Гурџи каков ќотек јадиш...

:pos::pos:

Три книги во животот немаш скрстено, ум продаваш...

:icon_lol:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Леле Гурџи каков ќотек јадиш...

:pos::pos:

Три книги во животот немаш скрстено, ум продаваш...

:icon_lol:
Ајвазот ми се јави директно од небото...:pos:
Не ја труј темата, да не ме банираат...го оборив и твојот рекорт во банирање...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Дервиш Муа е авторот.
Не е битно што јас тврдам ...битно е дали е точно, ако не поби ме дека не е така.
ПС. Го нема ова на гуглето...:pos:
не е точно јас ти тврдам

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Постојат 4 ега

Јас тврдам дека постојат 3 ега и 3 под-ега и не планирам да се обидам барем малку да објаснам зошто оти сте заспани и ќе треба да ве рендам :)
Џурџи ти си на ред, сакаме конкретна бројка.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јас тврдам дека постојат 3 ега и 3 под-ега и не планирам да се обидам барем малку да објаснам зошто оти сте заспани и ќе треба да ве рендам :)
Џурџи ти си на ред, сакаме конкретна бројка.
еден викаше дека има 5 ега - Еретик !!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не е стабиле затоа...нема едно его, на каде дувне ветерот натаму оди.....хе хе
Се потврдува мојата теорија...(y)
мора да имаш по закон божји минимум 4 ега, еден главен еден помошен еден резервен главен и еден резервен помошен

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Не е стабиле затоа...нема едно его, на каде дувне ветерот натаму оди.....хе хе
Се потврдува мојата теорија...(y)

Твој е заклучокот дека има 100...1000...10000 ега, не е мој.
Tokmu boldiranovo me natera da istrazuvam okolu EGOTO i da dojdam do zaklucok deka nemame EDNO EGO, nego deka imame 100...1000...10000.. ega.
Претпоставувам дека толку пати те имаат ко мал начекано на дркање, па сега комплексите од тие трауматични искуства ја издвоиле борбата (затоа што претпоставувам не наишле на отпор, сигурно гени се во прашање) за самосојна држава во континентот Его и ти се претставуваат како повеќе ега.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Твој е заклучокот дека има 100...1000...10000 ега, не е мој.
.
Читај и учи....
Eve eden primer za toa deka imame mnogu ega.
I samata velish deka temava e stara,od pred 2g i sega si go promenila mislenjeto. Znaci toa EGO koe e bilo prisutno kaj tebe pred 2g sega go nema, dojdeno e na vlast drugo nekoe EGO i sega toa ne misli isto kako drugoto.Imash iljadnici takvi primeri, koi ja potvrduvaat ovaa teorija. Ne samo posle 2g,nego taa promena e tolku cesta,shto se slucuva da go promenime mislenjeto i posle 24h, pa i samo posle 1h.Kolku pati vo tekot na denot ke napravish neshto sho samo posle saat vreme ke se pokash i ke pomislish deka mozebi e trebalo da reagirash na drug nacin.
Ako sme EDNO EGO togash nema da ima potreba od promeni na mislenja i kajanje za nashite postapki, ke znaeme sekoj pat, deka toa shto sme go rekle ili napravile e pravilno.Megutoa vo zavisnost od situaciite i vo zavisnost od toa koe EGO e na "vlast" kaj nas ke napravime neshto, a samo posle kratko vreme,so promena na egoto, ke bideme vo dvoumenje dali toa e pravilno ili ne.Cesto se slucuva duri samo drugit den da go negirame kazanoto,samo kako na rezultat na "promena na vlast" kaj nas(promena na egoto)
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 15:19 ---

Ne e problemot vo toa kako da se borime protiv site EGA kaj nas, problemot e kako da gi soedinime i da stanat EDNO EGO.
Primer ;Covekot e kako eden parlament, trebe da se soedinat shto poveke parlamentarni grupi za da mozat da dojdat na vlast. Sekoe od nashite ega saka da bide na vlast i saka da komanduva. Megutoa kaj covekot ima stalni promeni na vlasta. i sekoe novo EGO koga ke doje na vlast ke gi stave na razgleduvanje site odluki doneseni od predhodnata vlast, ponekogash dyri i zaborava shto se napravila predhodnata vlast.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Читај и учи....

Ајде сега ќе го цитирам Јунг а нејчев со цитати, преведувам дури читам само мали и јасни делови кои се премалку за целосно разбирање ама ќе ја долови суштината:

...најпрво ќе ја разгледаме цепливоста. Иако ова најјасно се забележува во психопатологијата, сепак во основа ова е нормален феномен, којшто најлесно може да се препознае во проекциите на примитивната психа. Цепливост значи дека делови од психата се одделуваат од свеста во таква мера, така што истите не се појавуваат само како туѓи, туку истовремено водат и автономен, сопствен живот. При тоа не мора да станува збор за хистерични двојни личности или за шизофрени алтернации на личноста, туку само за комплекси во границите на нормалното. Комплексите се психички фрагменти, кои настануваат поради трауматските влијанија или извесни некомпатибилни тенденции. Како што докажува асоцијацискиот експеримент, комплексите интерферираат со волевата интенција и ѝ пречат на свеста;тие му пречат на сеќавањето и доведуваат до застој во дотокот на асоцијациите; тие се појавуваат и исчезнуваат, следејќи ја својата сопствена регуларност; тие попатно ја опседнуваат свеста но на несвесен начин влијаат на говорот и на акциите. Тие се однесуваат како самостојни живи суштества што посебно јасно се забележува во ненормалните состојби. Во гласовите на душевно болните дури попримаат личен Јас-карактер, слично на духовите кои своето присуство го оддаваат со автоматско пишување или со слични техники...
-К.Г.Јунг

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ајде сега ќе го цитирам Јунг а нејчев со цитати, преведувам дури читам само мали и јасни делови кои се премалку за целосно разбирање ама ќе ја долови суштината:

...најпрво ќе ја разгледаме цепливоста. Иако ова најјасно се забележува во психопатологијата, сепак во основа ова е нормален феномен, којшто најлесно може да се препознае во проекциите на примитивната психа. Цепливост значи дека делови од психата се одделуваат од свеста во таква мера, така што истите не се појавуваат само како туѓи, туку истовремено водат и автономен, сопствен живот. При тоа не мора да станува збор за хистерични двојни личности или за шизофрени алтернации на личноста, туку само за комплекси во границите на нормалното. Комплексите се психички фрагменти, кои настануваат поради трауматските влијанија или извесни некомпатибилни тенденции. Како што докажува асоцијацискиот експеримент, комплексите интерферираат со волевата интенција и ѝ пречат на свеста;тие му пречат на сеќавањето и доведуваат до застој во дотокот на асоцијациите; тие се појавуваат и исчезнуваат, следејќи ја својата сопствена регуларност; тие попатно ја опседнуваат свеста но на несвесен начин влијаат на говорот и на акциите. Тие се однесуваат како самостојни живи суштества што посебно јасно се забележува во ненормалните состојби. Во гласовите на душевно болните дури попримаат личен Јас-карактер, слично на духовите кои своето присуство го оддаваат со автоматско пишување или со слични техники...
-К.Г.Јунг
Хахахаха...имаш само еден проблем со цитатов...не прави разлика од его и свест....
Требе да правиш разлика меѓу нив....
Не верувам дека и да ти објаснам ќе сватиш....барем сега за сега, таков како што си...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако вољата е динамичен аспект на битието.....
Што е битие кај човекот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.244
Поени од реакции
12.253
Бидејќи темата е за и околу религиите со сите нивни контрадикторни изјави, негативни ставови кон другите итн итн, да си прашам:

Зошто исламот како религија не сака/не може да го гледа христијанскиот триделен бог како едно?
Зошто исламот не го признава Исус како Богочовек, ами само како пратеник?
Зошто за исламот Исус не е Алахов син, како што е син на Отецот кај христијаните?
Дали христијаните и муслиманите веруваат во два различни бога?

Ако може дискусија тука, сега!

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ако вољата е динамичен аспект на битието.....
Што е битие кај човекот?
На ова прашање ќе ти одговорам со контрапрашање од друга област ......Што е централната процесорска единица кај компјутерот?

Kajgana Shop

На врв Bottom