Прашања и одговори за и околу религијата

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Дали можат да се изостават генеологиите, еманциите и проекциите за да се објасни потеклото и врската меѓу космички психички и спиритуални реалности, дали како драма која се одвива внатре во самото божество, или како што беше напоменато некаде во 2ри век, дека создавањето на невидливите материјални елементи на разумот е последица на пониските региони во кои слегува спасителот и ги среќава хиличките елементи, и го создава богот генеза од психичките елементи. (Со самото создавање на материјалниот свет дали се слагаш дека без неговото знаење духовните елементи на таканаречена Софија (застранета под влијание на настанокот нна злото и страста и со нивното застранување) се вовлекува во Демијургот и сега настанува потреба да се спасат тие духовни честички заробени во материјата, те затоа Христос слегува на земјата и ја открива вистината. Значи материјата како болест на апсолутното битие и заслепеноста (Софија) се главните причини за настанокот на светот?
Зависи од тоа колку се ниски регионите во кои слегува Спасителот, па и од тоа од кое ниво е слезен тој. Некои мислеле дека имало 365 светови/неба/нивоа, кој од кој позафркнат, а ние сме некаде долу, ако не и на самото дно. Што јужније то тужније. Секое од овие нивоа си имало свој стечаен управник, беден имитатор на креаторот на Ниво бр. 1, на бр. 2 итн. се до Ниво бр. 365 каде што стандардот е најнизок.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Зависи од тоа колку се ниски регионите во кои слегува Спасителот, па и од тоа од кое ниво е слезен тој. Некои мислеле дека имало 365 светови/неба/нивоа, кој од кој позафркнат, а ние сме некаде долу, ако не и на самото дно. Што јужније то тужније. Секое од овие нивоа си имало свој стечаен управник, беден имитатор на креаторот на Ниво бр. 1, на бр. 2 итн. се до Ниво бр. 365 каде што стандардот е најнизок.
Станува збор за гностичкото учење на Валентин (сега Глупфриј ќе укуца Valentin gnostic" на гоогле и ќе се обиде да сфати нешто со тие неколку мозочни ќелии кои уште му останале функционални. Тој е еден мошне оригинален и пред и се смел мислител кој создаде систем на духовно потекло на материјата но како болест на апсолутното Битие.
--- надополнето: 1 декември 2013 во 15:46 ---
aj sega...sikter od temata...ne go zagaduvajte vozduhot so vasheto prisustvo...
Кој е ставот на Ориген за слободата на бирање на душите, по источниот грев, меѓу доброто и злото кај Ориген и кој пред него ја изнесе таа идеја?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кој е ставот на Ориген за слободата на бирање на душите, по источниот грев, меѓу доброто и злото кај Ориген и кој пред него ја изнесе таа идеја?
gledaj brat...glup si ti za da svatish nekoi raboti.
ne mi trebe na mene strinata viki za da zboruvam za i okolu religijata..
na takvi kako tebe, shto primaat supstancii, se vozdrzuvam da ne im odgovaram, zatoa shto se nauchija od sekatashite...odkako kje si apnat "popara" kje prijavuvaat, zatoa shto nemaat drugo kako da se odbranat...kako bratot ti usain shto pravi....
zatoa.., ako ne ja razbirash temava, aj sikter...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
gledaj brat...glup si ti za da svatish nekoi raboti.
ne mi trebe na mene strinata viki za da zboruvam za i okolu religijata..
na takvi kako tebe, shto primaat supstancii, se vozdrzuvam da ne im odgovaram, zatoa shto se nauchija od sekatashite...odkako kje si apnat "popara" kje prijavuvaat, zatoa shto nemaat drugo kako da se odbranat...kako bratot ti usain shto pravi....
zatoa.., ako ne ja razbirash temava, aj sikter...
Како Ориген го објаснува одалечувањето на чистите духови од Бог и како Бог ги создава logikoi-те?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Среќа , душа. воља....се елементи за кои секоја религија проба да даде решение.
Друг битен елемент со кој се бават скоро сите религии е Егото.
Будизмот и некои негови варијанти тврдат дека егото требе да се отфрли.за да се постигне крајната цел, нирваната.Буда тврдел дека тој е Бог, и за се постигне тоа, по него најпрво требе да се отфрли егото, затоа што тоа е кочница за постигнување на целта
Христијанството не го бара тоа, И Исус тврдел дека е Син Божји а со самото тоа дека и тој е Бог.меѓутоа не бара да се отфрли егото, не го смета за пречка во постигнувањето на целта.
Каде се крие вистината?...
Што е тоа Его кај човекот и дали постои?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Што е тоа Его кај човекот и дали постои?
Иако не си по читањето ама сепак ќе ти препорачам да читниш нешто од психологија страна. И таа се бави со егото, нешо као ау...па можеби ќе ти се разјасни (y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Иако не си по читањето ама сепак ќе ти препорачам да читниш нешто од психологија страна. И таа се бави со егото, нешо као ау...па можеби ќе ти се разјасни (y)
Ако можеш одговори, ако не попаметен си кога хепта не ти дава да збориш.
Совети дома дели....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Aко има книгата сликички може и да се излаже и да ја пролиста

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Ако можеш одговори, ако не попаметен си кога хепта не ти дава да збориш.
Совети дома дели....

Со кратки дефиниции не се објаснува, треба читање и вурни леб јадење.
Еве ти кратка дефиниција:
"Егото е она што мислиш дека си ти. Еден куп на звучни и сликовити информации кои ти се лепеле во периодот кога имало само потенцијал но не и Его, или идентификација со одредени форми и звуци." (y)
Дефиниции само ќе те збунат и ќе те заглупат (иако овде ти немаш проблем) затоа треба читање...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со кратки дефиниции не се објаснува, треба читање и вурни леб јадење.
Еве ти кратка дефиниција:
"Егото е она што мислиш дека си ти. Еден куп на звучни и сликовити информации кои ти се лепеле во периодот кога имало само потенцијал но не и Его, или идентификација со одредени форми и звуци." (y)
Дефиниции само ќе те збунат и ќе те заглупат (иако овде ти немаш проблем) затоа треба читање...
Грешка си, и тоа голема.
Јас тврдам дека немаме ЕДНО ЕГО.
Ајде да те видам сега колку имаш читано...
A zoshto mislish deka imash edno ego???
Eve go mojeto mislenje zoshto site mislat deka imat EDNO EGO
1.Zatoa shto ziveeme vo edno telo
2.Zatoa shto cel zivot nosime edno ime
3. Taj postojam proces na misli vo glavata, ni dava senzacija deka sme edno.
--- надополнето: 2 декември 2013 во 13:00 ---
Znam deka site istocni filozofii go potenziraa EGOTO kako neshto shto e precka vo vnateshniot razvoj na covekot.Nudat i dosta nacini i metodi kako toa da se namali ili izumre.
Skoro site od niv tvrdat deka EGOTO trebe da umre ,za da se "rodime"povtorno i deka toe e edinstvenio pat do nirvana.Razlicni tipovi na meditacija ,joga, fakirizam....i drugi shkoli velat deka dlabokovo vo nas trebe da go najdeme nasheto pravo ego,da gi otflime site drugi falshni maski(ega) za da na kraj i to umre..
Tokmu boldiranovo me natera da istrazuvam okolu EGOTO i da dojdam do zaklucok deka nemame EDNO EGO, nego deka imame 100...1000...10000.. ega.
Kako moze da umre EGOTO ako kaj nas e prisuten vo tolku golem broj.!!
Naprotiv,za da bide EDNO EGO trebe da se uloz mnogu "trud", da se svati funkcioniranjeto na coveckata mashina,nacinot na koj toa da se napravi, pa so transhendentnost da se prebrodi i taa precka shto se vika EGO.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Грешка си, и тоа голема.
Јас тврдам дека немаме ЕДНО ЕГО.
Ајде да те видам сега колку имаш читано...

Тие енергетски бунтовници кои прават да изгледа дека немаме едно его се нарекуваат комплекси а настануваат како резултат на помалку или повеќе сериозни трауматски/стресни искуства и потиснувања на желби и нагони.
--- надополнето: 2 декември 2013 во 13:09 ---
--- надополнето: 2 декември 2013 во 13:00 ---

Пробај успешно да совладаш еден комплекс и ќе ти се поклонам нарекувајќи те учителе. Пробај да го зауздаш егото, да ги зауздаш двата коња што влечат на различни страни ќе ти се поклонам нарекувајќи те Боже Господе...:vozbud:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Тие енергетски бунтовници кои прават да изгледа дека немаме едно его се нарекуваат комплекси а настануваат како резултат на помалку или повеќе сериозни трауматски/стресни искуства и потиснувања на желби и нагони.
али пази му го аргументот “тврдам дека има едно его“ нема цитати нема образложение нема повикување на некој автор, нема анализа, нема синтеза.... тврди.. и сега ај дискусијата сите да одговориме “Јас тврдам дека има 2 ега... Јас тврдам дека има 4....“ Го видов јас уште од порано дека знаењето му е мноооогу ниско а познавањето на темата катастрофално.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Пробај успешно да совладаш еден комплекс и ќе ти се поклонам нарекувајќи те учителе. Пробај да го зауздаш егото, да ги зауздаш двата коња што влечат на различни страни ќе ти се поклонам нарекувајќи те Боже Господе...:vozbud:
Не можеш да „зауздаш“ нешто што не е едно кај тебе.
Ќе го зауздаш кога ќе стане ЕДНО ЕГО....се дотогаш си немоќен.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
али пази му го аргументот “тврдам дека има едно его“ нема цитати нема образложение нема повикување на некој автор, нема анализа, нема синтеза.... тврди.. и сега ај дискусијата сите да одговориме “Јас тврдам дека има 2 ега... Јас тврдам дека има 4....“ Го видов јас уште од порано дека знаењето му е мноооогу ниско а познавањето на темата катастрофално.
Дервиш Муа е авторот.
Не е битно што јас тврдам ...битно е дали е точно, ако не поби ме дека не е така.
ПС. Го нема ова на гуглето...:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom