Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
B

Borg_Drone

Гостин
Добро е сите ние повеќе да читаме што напишале Светите Отци на темата Христијанство зошто нивната мудрост е благословена од Бога.
Самата мисла горе си кажува повеќе од потребното.Христијанството не е поврзано само со плачењето, палењето свеќа во црква за мртвите и за живите како и зборовите "те молам господи".Јас не сум верник, но го следам тоа што ми го заповедува свеста.За жал, повеќето не го разбираат ова и прават сосем спротивни работи.Спротивни и на самата свест, но и на верата во која веруваат тие.И затоа одсекогаш сум велел дека најмалку имаат право на мене „верниците“ да ми судат за тоа што сум неверник.

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11
Абе овие ептен апаши биле:confused:
Тоа е уште еден доказ дека МПЦ е расколна црква, многу е жално што народот не го сфаќа тоа, не сфаќа која е трагедијата да бидеш во расколна црква. Народот масовно ги подржува само затоа што се вика македонска, а тоа е само форма-надворешноста, а содржината-внатрешноста- се е лажно.
--- надополнето: 22 март 2012 во 07:01 ---
Самата мисла горе си кажува повеќе од потребното.Христијанството не е поврзано само со плачењето, палењето свеќа во црква за мртвите и за живите како и зборовите "те молам господи".Јас не сум верник, но го следам тоа што ми го заповедува свеста.За жал, повеќето не го разбираат ова и прават сосем спротивни работи.Спротивни и на самата свест, но и на верата во која веруваат тие.И затоа одсекогаш сум велел дека најмалку имаат право на мене „верниците“ да ми судат за тоа што сум неверник.
Точно е тоа што го напиша, но Православната вера - Христијанството, не го сочинуваат свештениците или владиците, туку Господ Исус Христос кој е Глава на Црквата. Ти не можеш да се определиш да не веруваш во Бога само затоа што свештениците прават големи грешки, туку самиот за себе треба да си докажеш со читање не само на да ги наречам познатите филозофи, туку токму на делата на Светите Отци. Ако навистина ја бараш вистината на нашето постоење, тогаш ке трагаш, а ако само сакаш сега безбедно да си седиш во некое ќоше и да викаш дека си настрана и си мирен, тогаш вистината никогаш нема да ја дознаеш.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа е уште еден доказ дека МПЦ е расколна црква, многу е жално што народот не го сфаќа тоа, не сфаќа која е трагедијата да бидеш во расколна црква.
Ајде сега, вака, јавно на форумов, објасни ни‘, колкава е трагедијата да се биде дел од расколничка Црква.
А за возврат, ќе ни‘ го кажеш и чарето за тој проблем...
--- надополнето: 22 март 2012 во 08:56 ---
Точно е тоа што го напиша, но Православната вера - Христијанството, не го сочинуваат свештениците или владиците, туку Господ Исус Христос кој е Глава на Црквата. .
Хмммм, а кому му е Христос „глава„? На Црквата, така? Или Он Е “глава„ сам за себе? А што и кој е Црквата, ако не свештениците и/со верниците?
--- надополнето: 22 март 2012 во 09:06 ---
Имам прашање.

Некако не ми е логично нешто што го прочитав во библијата па ќе прашам некој покомпетентен да ми одговори.

Значи Сатаната нели го искушувал Исус е сега се наметнува прашањето како Сатаната може да го доведе Бог All mighty во искушение кога знаеме дека Господ е помоќен односно ја има големата магија(нешто како finish him на мортал комбат),тука не наоѓам смисол,јасно ми е дека сатаната му ја понудил земјата на Исус и да царува но зарем земјата не е створена од бог и припаѓа на Бог??

Ќе може некој да ми појасни?
Треба да тргнеш од неколку работи кои веќе се случиле пред Христово искушение од лукавиот, а воедно и да не ја заборавиш двојната Христова природа/суштина: Он Е и Бог, (Синот Божји) и човек, (Исус), истовремено.

Лукавиот Го искушувал Христа од проста причина: лукавиот ни самиот не бил сигурен дека Христис навистина Е Месијата, Кого јудеите го очекуваа па со тие искушенија, лукавиот не дека ќе Го победеше Синот Божји, туку лукавиот барем се обиде да Го искуша Исуса Христа, човекот, нудејќи Му ги нештата од познатото тројно искушение.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас не сум верник, но го следам тоа што ми го заповедува свеста.
Тоа што не си христијанин, не значи и дека не си верник. Ти самиот тврдиш дека го следиш она што ти ги заповедува свеста. Значи ти веруваш во самиот себе, веруваш во твојата свест, веруваш дека таа те води правилно. И тоа е вера, и ти си верник. Доколку истражуваш ќе видиш дека многу од твоите верски гледишта се поклопуваат со новите Њу Ејџ религии, па дури и постарите источњачки религии.

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11
Ајде сега, вака, јавно на форумов, објасни ни‘, колкава е трагедијата да се биде дел од расколничка Црква.
А за возврат, ќе ни‘ го кажеш и чарето за тој проблем...
--- надополнето: 22 март 2012 во 08:56 ---

Хмммм, а кому му е Христос „глава„? На Црквата, така? Или Он Е “глава„ сам за себе? А што и кој е Црквата, ако не свештениците и/со верниците?
--- надополнето: 22 март 2012 во 09:06 ---

Треба да тргнеш од неколку работи кои веќе се случиле пред Христово искушение од лукавиот, а воедно и да не ја заборавиш двојната Христова природа/суштина: Он Е и Бог, (Синот Божји) и човек, (Исус), истовремено.

Лукавиот Го искушувал Христа од проста причина: лукавиот ни самиот не бил сигурен дека Христис навистина Е Месијата, Кого јудеите го очекуваа па со тие искушенија, лукавиот не дека ќе Го победеше Синот Божји, туку лукавиот барем се обиде да Го искуша Исуса Христа, човекот, нудејќи Му ги нештата од познатото тројно искушение.
Прочитај што е црква зошто гледам дека не знаеш. Истото го размислуваш како еврејските свештеници кога Господ им рече дека за три дена ќе изгради Црква, а тие си помислиле како може Тој да изгради за три дена кога храмот го граделе со децении. Црквата не е објект, тие како храмови се само места каде се собираат истоверници и се служи литургија.
--- надополнето: 22 март 2012 во 10:13 ---
Прочитај што е црква зошто гледам дека не знаеш. Истото го размислуваш како еврејските свештеници кога Господ им рече дека за три дена ќе изгради Црква, а тие си помислиле како може Тој да изгради за три дена кога храмот го граделе со децении. Црквата не е објект, тие како храмови се само места каде се собираат истоверници и се служи литургија.
Црквата не е некаква градба туку според Светото Писмо, таа е телото Христово-сите тие кои поверувале во Христа за спасение(Јован 3, 16) Прво послание до Коринтјаните 12,13).
Постојат членови на универзалната или вселенската црква (телото Христово) во локалните цркви.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прочитај што е црква зошто гледам дека не знаеш.
Еве, признавам, не знам...
--- надополнето: 22 март 2012 во 10:16 ---
Истото го размислуваш како еврејските свештеници кога Господ им рече дека за три дена ќе изгради Црква, а тие си помислиле како може
Хммм, еве, признавам, пак згрешив...:sneaky:
--- надополнето: 22 март 2012 во 10:17 ---
Црквата не е објект, тие како храмови се само места каде се собираат истоверници и се служи литургија.
--- надополнето: 22 март 2012 во 10:13 ---
Убо велиш.

А добро, одговорот Твој, дека е?
Избегнувањето одговор не е исто што и давањето одговор.

Чарето, дека е?

B

Black Guard

Гостин

Благодарам за одговорот и до тебе и до павлова.

Имам уште едно прашање-Зошто лукавиот се борел со архангел михаил(ил гаврил беше..не памтам) за телото на мојсие мислам чуму ќе му е??

Дали сакал да го зароби духот на мојсие?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во моментов, не би се сетил на точното толкување за причината за борбата меѓу Архангелот и лукавиот. Се сеќавам само дека Архангелот го препушта исходот од таа борба на волјата Божја.

Начелно, лукавиот секогаш се залага за придобивање на што повеќе човекови души, па така и на душата Мојсеева. Но, Мојсеј (со Илија) се јави и разговараше со Христа, на Елонската гора, на Христовото преображение, што значи дека Мојсеј е вброен меѓу праведниците Божји, а лукавиот не му наштетил на Мојсеја.

B

Black Guard

Гостин
Добро ако сите се еднакви пред бога зошто архангелот ја бранел душата мојсеева наместо некоја друга??

И уште едно прашање,оти не ми текнува имено Св.Илија е огнениот Пророк кој повторно ќе се појави и ќе укаже кога ќе завладее царството божјо-така или грешам?

Имам и еден логички проблем,значи во откровението пишува дека откако ќе завладее господ и конечно ќе има хармонија после 1000 години(божји најверојатно) господ повторно ќе го пушти лукавиот во царството божје па потоа откако овој ќе заведе неколку души господ ќе го казни за навек-поентата ми е ако господ знае дека лукавиот однапред ќе го стори тоа што ќе го стори зошто би го ослободил и би го пуштил во рајот??

Дали станува збор за втора шанса во што не верувам бидејќи семоќниот однапред го знае исходот-ова ми е многу контроверзно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добро ако сите се еднакви пред бога зошто архангелот ја бранел душата мојсеева наместо некоја друга??
Мојсеј, бидејќи беше праведен, беше од Бога лично одбран, за да ги изведе јудеите од Египет и да ги донесе во Ханаанската/ветената земја. Затоа Мојсеј е „баран„ и од Архангелот и од лукавиот.

Да, сите сме еднакви пред Бога во две работи:
- во гревот
- и во одговорноста (пред Бога, но и пред другите околу нас).

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11

Убо велиш.

Чарето, дека е?

Убо велиш.

Чарето, дека е?
Crkva je sveobuhvatna Tajna sveta i života. Po rečima sv. Grigorija Nisijskog, već je stvaranje sveta bio tajanstveni početak stvaranja Crkve; dejstvom i prisustvom u njemu večnog Slova (Smisla) Božijeg. To dejstvo i prisustvo još je izraženije u nastanku čoveka kao slovesnog (smisaonog) bića, silom Duha Božijeg; takođe u stalnom Božanskom Promislu o čoveku i svetu, naročito o Izabranom narodu Božijem. Kada je pak došla punota vremena, posla Bog to večno Slovo svoje, Sina svoga Jedinorodnog, da preko Njega i u Njemu podari svetu i čoveku spasenje, savršenstvo i Punotu života. Njegovim ovaploćenjem i celokupnim bogočovečanskim delom konačno je oblikovana i utemeljena Crkva Božija. Ona je njegovo Telo a on njena večna Glava. I kao što je Sveta Trojica jedan Bog, i jedan je Isus Hristos Spasitelj naš, tako je i Crkva Božja jedna, sveta, saborna i apostolska.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И уште едно прашање,оти не ми текнува имено Св.Илија е огнениот Пророк кој повторно ќе се појави и ќе укаже кога ќе завладее царството божјо-така или грешам?

.
Илија и Енох, кои не виделе земска смрт, а се од Бога земени од Земјава, во тело, ќе бидат од Бога испратени во времето од влаеењето од антихристот, за да го разобличат неговото владеење Ќе бидат убиени од антихристот, а нивните тела ќе лежат по ерусалимските улици 3,5 денови.

Царството Небесно ќе биде не место, туку состојба на душите од праведниците: радост и веселба, онака како Христос вети на поучувањето за блаженствата.

Член од
9 ноември 2011
Мислења
59
Поени од реакции
11
Crkva je sveobuhvatna Tajna sveta i života. Po rečima sv. Grigorija Nisijskog, već je stvaranje sveta bio tajanstveni početak stvaranja Crkve; dejstvom i prisustvom u njemu večnog Slova (Smisla) Božijeg. To dejstvo i prisustvo još je izraženije u nastanku čoveka kao slovesnog (smisaonog) bića, silom Duha Božijeg; takođe u stalnom Božanskom Promislu o čoveku i svetu, naročito o Izabranom narodu Božijem. Kada je pak došla punota vremena, posla Bog to večno Slovo svoje, Sina svoga Jedinorodnog, da preko Njega i u Njemu podari svetu i čoveku spasenje, savršenstvo i Punotu života. Njegovim ovaploćenjem i celokupnim bogočovečanskim delom konačno je oblikovana i utemeljena Crkva Božija. Ona je njegovo Telo a on njena večna Glava. I kao što je Sveta Trojica jedan Bog, i jedan je Isus Hristos Spasitelj naš, tako je i Crkva Božja jedna, sveta, saborna i apostolska.
Значи Црквата е телото Христово кое верниците го примаат на секое причестување

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Имам и еден логички проблем,значи во откровението пишува дека откако ќе завладее господ и конечно ќе има хармонија после 1000 години(божји најверојатно) господ повторно ќе го пушти лукавиот во царството божје па потоа откако овој ќе заведе неколку души господ ќе го казни за навек-поентата ми е ако господ знае дека лукавиот однапред ќе го стори тоа што ќе го стори зошто би го ослободил и би го пуштил во рајот??
.

Теоријата дека Христос ќе дојде и ќе владее на Земјава некои 1 000 г., се нарекува „хилијазам„ и ни‘ доаѓа од схоластичкото средновековие.

Христос нема да дојде на Земјава, туку над Земјава. Христос нема да востанови некое ново 1 000 годишно царство на Земјава, туку целата Вселена ќе биде преуредена, од распадлива во нераспадлива, а праведниците ќе обитуваат во небескиот Ерусалим.

Изразот „1 000 г.„ е симболичен, не е временски.
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:20 ---
Дали станува збор за втора шанса во што не верувам бидејќи семоќниот однапред го знае исходот-ова ми е многу контроверзно.
Не постои ниту „втора шанса„ ниту „пургаториум„: се‘ што можеме да сториме, можеме само во времето од овоземниов живот. После телесната смрт, ќе немам(е) време за никакво спасоносно дејание.
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:25 ---
Кога бев мал, ме учеа на школо дека треба да се изразувам „..со свои зборови...„.
Во секој случај, благодарам.
--- надополнето: 22 март 2012 во 12:31 ---
Значи Црквата е телото Христово кое верниците го примаат на секое причестување
Полека...

Христос Е глава на Црквата.
Црквата (свештенството и верните) се тело Христово.

Свештенството и верните се причестуваат со телото и крвта Христови, во вид на леб и вино, по нивното осветување на литургијата.

Од кај сега ова, цитирам: „...Значи Црквата е телото Христово кое верниците го примаат на секое причестување...„?

Црквата сама себе се јаде и пие!? :unsure:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Тоа што не си христијанин, не значи и дека не си верник. Ти самиот тврдиш дека го следиш она што ти ги заповедува свеста. Значи ти веруваш во самиот себе, веруваш во твојата свест, веруваш дека таа те води правилно. И тоа е вера, и ти си верник. Доколку истражуваш ќе видиш дека многу од твоите верски гледишта се поклопуваат со новите Њу Ејџ религии, па дури и постарите источњачки религии.
Само заборави да пишеш дека тој верува во нешто конкретно, нешто опипливо, нешто што може да го користи и контролира а не таму во некакви си прикаски и имагинации...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom