Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да му ебем матер ако ја нешто разбирам. :facepalm:
И ја си неам појма...:facepalm:...и пак „чкрабам„ постој по воа форумов...
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:00 ---
Сите ние сме по неговиот образ.
А што е тоа „образ„ дај подобјасни, слабо „копчам„.
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:06 ---
Туку околу вавилон и кулата ако би сакал да ми разјасниш нешто бидејќи не ми е логично господ да се одлучи тогаш да ги подели народите....зарем кулата е изговор??
Култата, како високо соѕидан објект, сама по себе не изговор. Кулата е симбол од желбата од тогаш единствениот народ, да си создаде име, т.е. намерата од тогашниот народ да стекне овосветовна слава, заснована на својата гордост, со намера, да изгради кула до небото, наводно, ради спасување на живототе, доколку Бог допушти уште ден потоп.
Бог ја увидел намерата/гордоста од тој народ па затоа му допуштил повеќе јазици, ради кои (јазици) до тогаш еднојазичниот народ почнал да не се разбира меѓу себе па се поделил на јазична основа и така поделен „фатил„ различни страни на Светов.
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:08 ---
Имам уште едно прашање-Дали Содом и Гомор биле уништени бидејќи жителите се попедерчиле??
Се работи за вкупното зло, кое Бог го забележал кај граѓаните од Содом и Гомор, кое (зло) не е по волјата Божја, а не само противприродниот блуд од содомјани и гоморјани.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И ја си неам појма...:facepalm:...и пак „чкрабам„ постој по воа форумов...
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:00 ---

А што е тоа „образ„ дај подобјасни, слабо „копчам„.
.
Мики заеби контра прашање, кажи зошто ги вребал и сакал да ги испревари СВОИТЕ СОПСТВЕНИ ЧЕДА КОИ ГИ НАПРАИЛ СПОРЕД СВОЈОТ ОБРАЗ, ЛИК , КАКО И ДА Е.

Зашто никој од луѓето нема таков нагон да ги испревари своит ечеда и д аим ебе матер. Секоја чест на ЈОзеф Фризл и нему сличните, ама генерализирам за оние останатите будали ширум светот.

Испреварувањето, казнувањето на сопствените чеда со најлоша казна е некој БОЖЈИ ЕКСКЛУЗИВИТЕТ ЛИ? КОЈ НЕ НИ Е ДОСТАПЕН НАМ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бидејќи многумина сметаат дека...остатоците од овие два града се веќе откриени и откриен е слој на сулфур и битумен но објаснението е дека станува збор Атен класа астероид кој имал траекторија од некои шест степени што и објаснува зошто нема кратер-зарем бог би употребил небесни тела кои се блиску до земјата??
Да, има наоди на брегот од Мртвото Море, за кои се верува дека се остатоци од наведените градови, околу кои се наоѓаат површини со надпросечни количини од сулфур.

Погледни овде:
http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bog i nauka/Sodom i Gomor/sodom i gomor.htm
--- надополнето: 7 март 2012 во 16:14 ---
Испреварувањето, казнувањето на сопствените чеда со најлоша казна е некој БОЖЈИ ЕКСКЛУЗИВИТЕТ ЛИ? КОЈ НЕ НИ Е ДОСТАПЕН НАМ?
Не знам, ајде самиот одговори.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Муабетов личи на замислен муабет меѓу....
Архимед и Де Броли, на пример....
.... во кој вториот се обидува со математички прикази да му објасни на првиот за двојната природа на материјата, а првиот се прашува каде е лостот во приказната (бидејќи ништо друго не сфаќа, не знае што се субатомски честички, нит ги видел, нит постојат во неговиот светоглед)...

Споредбава ненужно се однесува на временската разлика во која живееле двајцата, туку пред се', на поимањето на она што постои и кое (посредно или непосредно) е видливо.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Разбира се: повеќепати имам напишано дека луѓе со различни светогледни, не можат да се разберат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Разбира се: повеќепати имам напишано дека луѓе со различни светогледни, не можат да се разберат.
Исто така не можат да се разберат луѓето кои логички размислуваат со оние кои тресат зелени...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Важи, ќе дрвам троа подоцна...
--- надополнето: 7 март 2012 во 15:32 ---

„Нештата„ што Адам и Ева ги немале пред падот а ги имале по падот, тоа е дел од промислата Божја: Бог увидел дека Адам и Ева ќе ја оплескаат работата, па Он затоа и ги испреварил, одредувајќи им „нешта„ кои во Рајот не биле потребни, но по падот им станале животно потребни.

..
Микииии..слободно дрви го и понатака......
... тоа како ја браниш црквата... на добар пат си таа да се откаже од тебе.....:pos:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.
Не Спирос, јас сите тврдења ги проверувам од повеќе аспекти, од страна на историја, археологија, апокрифни сведоштва...
Не се потпирам на “шесто чуло“ како нинџите. Ете за пример порано во јапонија имаше многу нинџи и самураји кои сите тврдеја дека имаат претчуства за работите дека знат ако некој од мрак ги нишани со шурикен и тие можат у последен момент да се наведнат и избегнат смрт. И сега ги нема тие нинџи да им работеше то шесто чуло (харагери го викаа) ќе ги имаше и денес. И на срце не можеш да му веруваш, еее колку млади моми и дечковци слушајќи го срцето свое, па испадна таја неморална, радодајка, тој пијанчиште шо ја тепа па после афери скандали и судски рочишта да не зборам за аритмији тахикардији ангини пекторикс и фатални инфаркти. Потпирање на шесто чуло и мускул в гради не е вистинскиот начин да се сознае нештото. Не знам оти малце не се потприш на мозокот и логиката. Тие се за тоа наменети.
.

Мудроста БОЖЈА (Христос) - за Кого сведочат вистинските Апостоли и следбеници - е безкрајно повеќе од човековото срце, неговото шесто чуло, неговиот мозок, логика, историја, археологија, ...!

Џабе е се’, ако човекот Му се противи Нему!

Паѓањето на јапонските самураи, на тибетскиот лама, ... и губењето на моќта на сите воини и владари кои Ја игнорираат Мудроста БОЖЈА отелотворена во Исуса Христа, не е случајно! Без Неа се’ е попусто и очајно!

Одсрце се надевам дека твојот мозок и логика, ќе Ја сватат Тајната на БОЖЈИОТ Логос!

Зошто се *бунат народите, и племињата смислуваат лоши работи?
Се креваат царевите земски, и кнезовите се собираат заедно против Господа БОГА и Неговиот Помазаник.

(Псалм 2:1+2)
.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
.

.

Мудроста БОЖЈА (Христос) - за Кого сведочат вистинските Апостоли и следбеници е безкрајно повеќе од човековото срце, неговото шесто чуло, неговиот мозок, логика, историја, археологија, ...!

Паѓањето на јапонските самураи, на тибетскиот лама, ... и губењето на моќта на сите воини и владари кои Ја игнорираат Мудроста БОЖЈА отелотворена во Исуса Христа, не е случајно! Без Неа се’ е попусто и очајно!

Одсрце се надевам дека твојот мозок и логика, ќе Ја сватат Тајната на БОЖЈИОТ Логос!

Се креваат царевите земски, и кнезовите се собираат заедно против Господа БОГА и Неговиот Помазаник.

.
koi se vistinskite apostoli?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
koi se vistinskite apostoli?

.

Тие кои што - одкако Го добија Светиот Дух - Го следеја само Совршениот Пат БОЖЈИ во Христа и никому не пролија нити една единствена капка крв!

Дај БОЖЕ секој да ја увиди Светлината БОЖЈА

Амин

.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
.

Тие кои што - одкако Го добија Светиот Дух - Го следеја само Совршениот Пат БОЖЈИ во Христа и никому не пролија нити една единствена капка крв!

Амин

.
a ti go dobi svetiot duh , ? dali ja uvide svetlinata bozja?

TuFka.

Jagula so tri ...
Член од
7 март 2012
Мислења
36
Поени од реакции
8
Прашање:

Zosto tolku mnogu se brza za Papata da vleze vonasite liturgii , ajde ako ima nekoj maz neka odgovori ?
Nemora da bidesh mazh za da go odgovorish prashanjevo ama whateva. Za da pravi povekje pari , za shto mozhe drugo :))
--- надополнето: 7 март 2012 во 23:06 ---
Прашање:

Кога го “распнаа„ Исус дали светот беше препуштен сам на себе додека воскресна ?
Beshe prepushten sam na sebe i na negoviot duh. No, od Isus ne postoel. Isus e samo metafora , sekoj od nas e Isus. Nie sme site ISUS, nie sme sinot. Nie sme kreacija na na Gospod , Isus e samo pretstaven kako otcrt na Gospod vo chovechka forma. Peace!
--- надополнето: 7 март 2012 во 23:08 ---
.

Амин

.
Ti si vistisnki vernik. Peace out!

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Nemora da bidesh mazh za da go odgovorish prashanjevo ama whateva. Za da pravi povekje pari , za shto mozhe drugo :))
Se gledate niz prizmata na parite , treba da pocnes da citas malku povekje :)) - ( ne navreduvam ) - ako sakas da go razberes ikumenizmot treba malku da gledas posiroko i parite treba da gi zanemaris , bidejki na papata ne mu trebaat pari tuku runa i spiritualni mokji koi ke pomognat za nekoi demoncinja da se razbudat ili ajde poslikovito da se olicotvorat vo covecki sustestva !!

TuFka.

Jagula so tri ...
Член од
7 март 2012
Мислења
36
Поени од реакции
8
.

.

Мудроста БОЖЈА (Христос) - за Кого сведочат вистинските Апостоли и следбеници - е безкрајно повеќе од човековото срце, неговото шесто чуло, неговиот мозок, логика, историја, археологија, ...!

.
Site lugje se isti , imaat sposobnost ista. Sekoj mozhe da bide sve shto saka, go poseduva toa , samo ne znae kako da go iskorsti. Gospod e ljubovta, ubavoto , mirot. A sve shto e sprotivno na toa e chisto od neznaenje i greshno tolkuvanje. Samo treba da pushtite beskonechnata intelegencija da vi go preplavi umot so bozhjite vistini i sekoj kje si go dobie toa shto go saka. Poentata e , sve shto kje stavish vo glavata kako slika,ideja. Bez razlika dali e dobro ili losho ( povekjeto lugje mislat na toa shto ne sakaat da im se sluchi ) , kje se ostvari preku vashite postapki. Govoram za dlabokiot um , potsvesta. Vozdra!
--- надополнето: 7 март 2012 во 23:25 ---
Se gledate niz prizmata na parite , treba da pocnes da citas malku povekje :)) - ( ne navreduvam ) - ako sakas da go razberes ikumenizmot treba malku da gledas posiroko i parite treba da gi zanemaris , bidejki na papata ne mu trebaat pari tuku runa i spiritualni mokji koi ke pomognat za nekoi demoncinja da se razbudat ili ajde poslikovito da se olicotvorat vo covecki sustestva !!
Se soglasuvam so tebe! Parite mi beshe prvi na pamet shto gi pishav, zashto znaev deka kje pishesh neshto porazumno od moeto :)) Dobra teorija imash.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Ај, Мики, не го дрви сеа...

Имал ли Адам чмар или немал?

Ја ко што знам, пост-рајски хируршки интервенции Јахве тешко да правел. Тоа значи дека чмарот си бил на место from day 6. Ако бил чмарот таму кајшто си е и денес, а Јахве им ги дал на Адам и Ева сите растенија во рајската градина да им бидат храна - ДА ГИ ЈАДАТ- тогаш пробај да објасниш зошто Адам и Ева имале чмарови, ако не за да серат гомна?

Ич не те ни ч'чкам за брадавиците на Адам... Само за чмаројте те прашувам. За кој qр тоа чмаровите?
Иако не сум прозван... можеби не си ни свесен дека ја застапуваш тезата на Тома Аквински, кој, во името на средновековното „официјално“ христијанство на Запад, конечно раскрстил со мистиката карактеристична за Истокот и почнал да ги рационализира работите. Оттука и потекнува подоцнежното реформаторско движење, а подоцна и просветителското движење... иако на Запад на почетокот постојат повеќе како реакција на тогашните случувања... (можам да речам оправдани, заради непримерното исповедање од страна на Рим)...

како и да е, се обидуваш да примениш логика, таму каде што постои вера.
И двете се активности на човечкиот ум, а според мене, никоја не е индиферентна.дури и можат да постојат заедно.
А во таков случај, постои „област“ во која не се применливи истите закони (во случајов, начини на поимање). Како ограничувањето на Њутновата механика за структурата на атомот, или Ајнштајновите теории за евентуални брзини поголеми од брзината на светлината.

Затоа, да си го ограничуваш умот на нештата и појавите на кои можеш да примениш научен метод (кој не само што е човечко дело, и тоа несовршено, туку како човечка творба сигурно нема поголема вредност од човекот), а истовремено да нарекуваш некој друг ограничен, затоашто применува поинакви методи за разбирање на нештата, е во најмала рака - недоразбирање.... особено, ако животното искуство го довело да верува во нешта врз кои не можеш да го примениш научниот метод... и обратно, ако не може да го примени научниот метод да ти ги „докаже“ своите верувања.

Извини што се обраќам на ист тред, ова не се однесува само на тебе, туку пишувам во однос на целата претходна дискусија, вклучувајќи го примерот со Архимед и Де Броли, на пример.

Поздрав.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom