Лука не измислил попис. Спрема него, пописот го направиле Римјаните, и во тоа време Квирниј бил легат на Сирија а Август цар.
За време на пописот за кој што Лука збори, Квирниј не бил сеуште легат. Лука, пишувајќи на коине грчкиот јазик, за Квирниј не ја користи официјалната политичка титула "legatus", туку поопширниот термин "hegemon" што значи управителски служител или прокуратор.
A исто така можно е и да се работи за погрешен превод. Онаму каде што читаме дека Лука "прв попис" во оригиналот стои "protos apographe". Зборот "протос" може да значи и пред. Во овој случај реченицата би гласела: "Тоа беше попис, пред Квирниј да управува со Сирија". Ова значење на зборот "протос" го наоѓаме во
Јован 1:30 „По мене доаѓа Човек, Кој постоеше пред мене, зашто беше пред (protos) мене.” или пак во
Јован 15:18 каде се вели: „Ако светот ве мрази, знајте дека Мене Ме мразеше пред (protos) вас!“
Периодов сум зафатен и немам време да ја водам дискусијава, но би те охрабрил да најдеш време и да ги прочиташ следниве два текста каде што ќе најдеш добро издржани текстови околу овој проблем:
http://www.lavistachurchofchrist.org/LVstudies/GospelAccounts/05JesusBirth.htm
(забелешка: обрни посебно внимание на цитатот од д-р Edwin Yamauchi кој го датира пописот во 3 г.пне. Тој е мој познаник, од скоро пензиониран професор на универзитетот во Мајами и е експерт по античка историја, библиска археологија и ранохристијанска историја и полиглот кој познава 22 јазици)
Исто така ако имаш време разгледај го и овој труд каде што многу издржано се докажува дека Ирод не умрел во 4г. пне., туку во 1г. пне.
http://www.askelm.com/star/star010.htm
Доказот е многу едноставен и користи проста математика, неколку астрономски докажани затемнувања на месечината (спомната кај Јосиф Флавиј пред смртта на Ирод) и фактот дека тоа затемнување било пред повеќе од 2 месеци од еврејската Пасха.
Кога новио завет бил комплетиран и канониизиран тоа било преку 300 години ПО настаните кои ги опишува. Значи 300 години подоцна на тој што го читал писмото ништо не му значело ни Херод велики ни римски попис ни квирниј.
Книгите на новиот завет си постоеле и во првиот век, независно од тоа кога се нашле сите тие во една корица. И самиот погоре кажа дека Јустин ги повторува Лука, а добро знаеме дека Јустин ја пишува 1та апологија на почетокот на 2от век.
Поздрав пријателе