Патем, не го чувме и твојот одговор. Ајде да видиме, кој зборувал всушност преку змијата?Тоа е све што имаш да кажеш?!?!
Змејовите се серпенти. Ова треба да го знаеш. + Змијата од едемската градина е ПРВАТА ЗМИЈА на светов од која се изродени сите други змии (и кои јадат кал, нели), а Змејот (серпентот) со кој се бори Михајло е огромен ѕвер. Би требало да си го видел по фрески (ако не треба да се црта она на небото, нели - така вика Книгата)
Ако го прочита мојот пост, или уште подобро, ако си ја прочитал главата од Библијата каде Михаило го убива ЗМЕЈОТ, ќе ти беше јасно како (не)другар ти, на лепе очи, те срами пред атеистите на форумот.
Читај си - све ти пишува. Јас не измислувам - нели ви е све вистина во тоа сликовницата!
Не ме смеј, поточно не прави да ти се смејат. Оти очигледно е кој не знае што е метафора. Твоето дибек незнаење се должи на тоа што не си читал книги во животот, та тешко ти иде со пишаниот збор, некако тешко разбираш. Или таков си само за Библијата, за сите други книги читаш нормално како и секој друг човек?...аха, ни метафора не знаеш што значи... за тоа, читај македонски (или можеш и википедија, мада вие верниците не ја сметате за валидна)
Tokmu taka Megjutoa nikoj ne razmisluva vo ovaa nasoka na forumov zatoa sade "zaebancii" so stihovite dali se metaforicni ili bukvalni.Богомилите, катарите...разни гностички движења...го назирале одговорот на твоите дилеми, едно време сакав да отворам една таква тема (со еден друг форумџија) но би била премногу непријатна и шокантна за форумската популација од двете страни на религијата...
Можам само да посочам нешто од писмото кое верувам ќе те поттикне понатаму...
Исаија 14-12
Како падна од небото Деницо (Светлоносецу), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, угнетувачу на народите?
Откровение 22-16
”Јас, Исус, го испратив Својот ангел, да ви го посведочи ова на црквите. Јас Сум корен и род Давидов; сјајната ѕвезда Деница!”
Изгледа богомилите,катарите,гностици и слични еретички движења биле под власт на лукавиот...
Nothing is as it appears...
Everything`s upside down...
Пак не читаш.И? По твоето толкување на постои сатаната повеќе?
Ај да не се фаќаме на образование, важи?Патем, не го чувме и твојот одговор. Ајде да видиме, кој зборувал всушност преку змијата?
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:31 PM ---
Не ме смеј, поточно не прави да ти се смејат. Оти очигледно е кој не знае што е метафора. Твоето дибек незнаење се должи на тоа што не си читал книги во животот, та тешко ти иде со пишаниот збор, некако тешко разбираш. Или таков си само за Библијата, за сите други книги читаш нормално како и секој друг човек?
Се ова ти го велиш, а не Христијаните. Ете ти посочивме еден цитат од Библијата - не, тој не важел (најверојатно гориш од желба да ми напишеш дека било метафора, ама ете). Имаш пишувано од Отците за ова - не и тоа не важело. Најверојатно ќе сакаш да ти најдам од атеисти пишувано по ова прашање а?Пак не читаш.
Јас викам:
1. Луцифер нема никаква врска со Ѓаволот/Сотоната.
2. Змијата од Битие нема никаква врска со Ѓаволот/Сотоната.
Затоа,
3. Ева не била убедена од Ѓаволот/Сотоната
Сите христијански верници со кои јас сум зборувал на оваа тема се убедени дека Змијата, Луци и Ѓаволот се еден исти ентитет.
Тоа е тажно. Поготово кога ќе се стави во контекст на вечниот грев и ординирањето на нечестивиот.
Затоа треба да се чита внимателно и критички. А тоа на Црквбата никако не и' одговара.
Кога немаш одговор, значи се вадиш со тоа - не ме интересира, Библијата е само приказна, басна ова, она.Ај да не се фаќаме на образование, важи?
За одговорот. Искрено, мене ку* ме боли кој зборувал преку змијата, пошто тоа е народна приказна. Народните приказни во кои животните зборуваат се виукаат БАСНИ. Пошто е Битие басна, јас неа така и ја читам. Како басна.
Басните имаат за цел, преку персонификација, да пренесат некаква поука.
Ама тоа се учи у школо. А у школо не треба само да се оди, туку и да се внимава и размислува.
Затоа не разбираш што ти пишувам.
Оваа работа своевремено била причина за малку познатата но најкрвава крстоносна војна во Пиринеите (Симон “убијте ги сите“ Де Монфор и Арно “бог ќе си ги препознае своите“ Аморик ) а пред тоа и жестоки походи против Богомилите...секако и гностиците кои биле буквално избришани од историјата се до некои откритија на блискиот исток пред 50-60 години...Tokmu taka Megjutoa nikoj ne razmisluva vo ovaa nasoka na forumov zatoa sade "zaebancii" so stihovite dali se metaforicni ili bukvalni.
Оди бе дибек. Имаш и вечерно, а можеш и од септември да си се запишеш. А можеш и на приватни часови да си одиш.А у школо не треба само да се оди, туку и да се внимава и размислува.
Епа така де. Сигурно Христијаните си знаат повеќе за Христијанството од нехристијаните.Сите христијански верници со кои јас сум зборувал на оваа тема се убедени дека Змијата, Луци и Ѓаволот се еден исти ентитет.
Пак не читаш. Тоа од догматските наочари изгледа. Ти пишав што јас мислам за тоа кој зборува, само треба човек да разбира што е тоа басна. Се учи во прво одделение. Имаше лектира Басни. Ни таа не си ја прочитал... штета. Ќе можевме да се разбереме.Се ова ти го велиш, а не Христијаните. Ете ти посочивме еден цитат од Библијата - не, тој не важел (најверојатно гориш од желба да ми напишеш дека било метафора, ама ете). Имаш пишувано од Отците за ова - не и тоа не важело. Најверојатно ќе сакаш да ти најдам од атеисти пишувано по ова прашање а?
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:39 PM ---
Кога немаш одговор, значи се вадиш со тоа - не ме интересира, Библијата е само приказна, басна ова, она.
А змејот кој е? И зошто сатаната е нарелен СТАРАТА ЗМИЈА? И дали тоа претходно тврдеше дека сатаната не постои повеќе? - Без одговори никогаш непостоела, Библијата е басна, молам.Цитатот кој ми го посочи (не, кој (не)другарти те намести да го плеснеш) се однесува на борбата на Михаил со ЗМЕЈОТ!!!
Дали си сега и слеп и неписмен?!?
Кога ќе ти треба диплома за високо, можеш да пробаш да ја добиеш потпишана од мене. Озбилно. Само за тоа треба и македонски да си доучиш, а и вештините на критичко мислење да си ги стокмиш. Натака е лесно + не е многу скапо.Оди бе дибек. Имаш и вечерно, а можеш и од септември да си се запишеш. А можеш и на приватни часови да си одиш.
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:43 PM ---
Епа така де. Сигурно Христијаните си знаат повеќе за Христијанството од нехристијаните.
Пиши му го на Чорбаџијава ова, и на другите протестанти. За мене Лутер не е никаков авторитет.Whoever wants to be a Christian must be intent on silencing the voice of reason.
-Martin Luther (Sermons on the Gospel of St. John, Luther's Works, V.23, p. 99)
?!?! Што ти е со постов, стварно не разбирам... Озбилно.А змејот кој е? И зошто сатаната е нарелен СТАРАТА ЗМИЈА? И дали тоа претходно тврдеше дека сатаната не постои повеќе? - Без одговори никогаш непостоела, Библијата е басна, молам.
Не ми треба, не се секирај. Македонски знам, ете и доказ - Го пишувам.Кога ќе ти треба диплома за високо, можеш да пробаш да ја добиеш потпишана од мене. Озбилно. Само за тоа треба и македонски да си доучиш, а и вештините на критичко мислење да си ги стокмиш. Натака е лесно + не е многу скапо.
Хаха, вади си какви заклучоци сакаш, ама секако си грешка.Еве, на пример, ни ти не знаеше дека Змијата од Битие нема врска со Луцифер.
Одам да си легнам јас, а ти добро прочитај го, може и ќе разбериш, па пиши ми. Утре сабајле кога ќе станам ќе видам дали си разбрал или уште имаш потешкотии. Лека ноќ.?!?! Што ти е со постов, стварно не разбирам... Озбилно.
За змијата се кажува само дека била лукава...Пак не читаш.
Јас викам:
1. Луцифер нема никаква врска со Ѓаволот/Сотоната.
2. Змијата од Битие нема никаква врска со Ѓаволот/Сотоната.
Затоа,
3. Ева не била убедена од Ѓаволот/Сотоната
Сите христијански верници со кои јас сум зборувал на оваа тема се убедени дека Змијата, Луци и Ѓаволот се еден исти ентитет.
Тоа е тажно. Поготово кога ќе се стави во контекст на вечниот грев и ординирањето на нечестивиот.
Затоа треба да се чита внимателно и критички. А тоа на Црквбата никако не и' одговара.
--- надополнето: Jul 6, 2011 9:37 PM ---
Ај да не се фаќаме на образование, важи?
За одговорот. Искрено, мене ку* ме боли кој зборувал преку змијата, пошто тоа е народна приказна. Народните приказни во кои животните зборуваат се виукаат БАСНИ. Пошто е Битие басна, јас неа така и ја читам. Како басна.
Басните имаат за цел, преку персонификација, да пренесат некаква поука.
Ама тоа се учи у школо. А у школо не треба само да се оди, туку и да се внимава и размислува.