Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А тебе што ти покажува оваа реченица, дека христијанството го осудува ропството? Има уште ако сакаш.
Мене ништо не ми покажува, не ни знаев дека постои таква реченица. Сите Христијани што ги знам, нема да се пронајдат во таа реченица:nenene: Така да прашањето е излишно, како што наведов погоре.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Претпоставував дека ќе го посочиш овој стих.

Смислата е следна: еден од идеалите во рисјанството е идеалот на служењето: служењето едни на други. Во случајов: ако робот е верник, треба со трпение да ја поденсува својата положба како роб во однос на господарот, ради кое трпение и вер(б)а, реалниот роб може да стекне свое место во Рајот, како награда Божја за своето трпение. Но, со тоа што робот, доколку верува, со своето трпение и со своето лично сведочење за Бога, може да го смилостови својот господар па господарот, ради пројавената милост кон робот, може да го ослободи робот.

Ако господарот стане верник, тој (господарот) ради својата вера и претпочитање на волјата Божја, ќе ги отпушти сите свои робови и ќе ги направи (економски) слободни.

Така, рисјанството е вера на волно слободни луѓе, кои едни кон друго стапуваат во личносни релации, а не вера на луѓе кои се поробуваат едни со други.
Добро објаснување, може ли сега да почнам со цитати од стариот завет или да не навлегувам толку длабоко, пошто тој е малку по-хард кор за објаснување.

Miki1976, ама ти појма немаш што пишува во библијата, а уште помалку што значи православен христијанин.
MIKI1 те толерира затоа што си од негова страна, а во него сигурно ти фрла анатеми.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
А зошто јас би бил должен да бидам нечија сопственост, и некој да има право да прави што сака со мене? Барав ли јас да бидам создаден? НЕ! Тогаш како имал право?!
Ти имаш ли право да правиш што сакаш со твоите деца само затоа што си ги создал?
Може не се сеќаваш дали си барал да бидеш создаден :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да. Овој и пун ку*ац цитати од Второзаконие се однесуваат ТОКМУ на бесмисленоста на израелитскиот морал спореден со денешниот.

Силување девици е ОК, убивање непослушни деца е ОК, купување робови е ОК...

Ного ОК ствари у тоа Библијата - ЕДИНСТВЕНИОТ АВТОРИТЕТ на Христијанството кој го промовира ЕДИНСТВЕНИОТ И АПСОЛУТЕН ОД БОГА ДАДЕН МОРАЛ!!!

Како тоа?
Дибек повторно реплицираш и одговараш таму кај што е матно и таму кај што можеш да го дрвиш. Ниту една од овие реченици не ми е позната. Ниту еден деклариран христијанин нема да ти потврди дека се согласува со ова. Што не с еобидеш д аодговориш тоа што те прашав погоре. Односно да дадеш свое мислење зашто некои луѓе имаат потреба од вера/невера во нешто па макар и бог? Немој само со извадени цитати и удри мавај по христијанството.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Може не се сеќаваш дали си барал да бидеш создаден :)
Немора да се сеќавам, ЗНАМ дека никогаш не би се согласил да бидам третирам како нечија сопственост! Едноставно карактерот кој ме дефинира како оваа сегашна личност, НИКОГАШ не би барал такво нешто.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Немора да се сеќавам, ЗНАМ дека никогаш не би се согласил да бидам третирам како нечија сопственост! Едноставно карактерот кој ме дефинира како оваа сегашна личност, НИКОГАШ не би барал такво нешто.
Абе секогаш е можна опцијата да се заебеш :pos2:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добро објаснување, може ли сега да почнам со цитати од стариот завет или да не навлегувам толку длабоко, пошто тој е малку по-хард кор за објаснување.
Можеш, разбира се, со една напомена: тековно на сила е Новиот Завет, со милоста Божја и евангелска, а она кое е запишано во Стариот, тоа се одредби кои важеле своевремено.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Можеш, разбира се, со една напомена: тековно на сила е Новиот Завет, со милоста Божја и евангелска, а она кое е запишано во Стариот, тоа се одредби кои важеле своевремено.
Значи десетте заповеди не важат повеќе? Дооообро е Мики доооообро е, ти велам јас, лека полека ќе дојдеш во нашиот табор.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мене ништо не ми покажува, не ни знаев дека постои таква реченица. Сите Христијани што ги знам, нема да се пронајдат во таа реченица:nenene: Така да прашањето е излишно, како што наведов погоре.
Христијаните кои ги знаеш нема да се пронајдат во наведеното?
Нема да се пронајдат во Неговата објава?
Дали сум јас Самурај ако се декларирам како Самурај или сепак треба декларацијата да има некаква содржина?!
Сепак како што реков, перцепцијата на поединците по религиозна и национална основа има само еден заеднички именител а тоа е едноставна вербална декларација “јас сум тоа и тоа“ и има мала или никаква содржина и значење.

Библијата е Негов збор, ништо повеќе ништо помалку.
До пред два века, ропството било сосема прифатливо и законско во сите земји со доминантно христијанско население.
Во некои како Бразил дури до крајот на 19.век.
Сите социјални промени кон поарно се иницирани од неверници и безбожници...:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Miki1976, ама ти појма немаш што пишува во библијата, а уште помалку што значи православен христијанин.
MIKI1 те толерира затоа што си од негова страна, а во него сигурно ти фрла анатеми.
Одамна ми е познато дека ти си тука за да ги просветлиш останатите и да им објасниш што е христијанство. Неуки ќе бевме да не с епојавеше ти.
Не одговарај во име на друг. Остај го сам да си каже свое мислење.

--- надополнето ---

Христијаните кои ги знаеш нема да се пронајдат во наведеното?
Нема да се пронајдат во Неговата објава?
Дали сум јас Самурај ако се декларирам како Самурај или сепак треба декларацијата да има некаква содржина?!
Сепак како што реков, перцепцијата на поединците по религиозна и национална основа има само еден заеднички именител а тоа е едноставна вербална декларација “јас сум тоа и тоа“ и има мала или никаква содржина и значење.

Библијата е Негов збор, ништо повеќе ништо помалку.
До пред два века, ропството било сосема прифатливо и законско во сите земји со доминантно христијанско население.
Во некои како Бразил дури до крајот на 19.век.
Сите социјални промени кон поарно се иницирани од неверници и безбожници...:)
Ми реплицираш како на навивач на христијанството ли? Тогаш не ти држи репликата со библијата и ропството. Ај подразмисли малку.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи десетте заповеди не важат повеќе? Дооообро е Мики доооообро е, ти велам јас, лека полека ќе дојдеш во нашиот табор.
Напротив: десетте Божји се исти и во Стариот и во Новиов Завет, со тоа што во Новиов, Заповедите се потешки за исполнување, оти Христос ги подигна Заповедите на духовно-етичко ниво.
Затоа, не си прај филмој дека ѓоамити ќе сум дошол у нечиј табор...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А кој е вашиот табор? Кој членува во него?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Сега ми текна :)
Личноста(маската) ти е од после пораџај, така да не е тоа што си ти.
Не се идентификувај со маските.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дибек повторно реплицираш и одговараш таму кај што е матно и таму кај што можеш да го дрвиш. Ниту една од овие реченици не ми е позната. Ниту еден деклариран христијанин нема да ти потврди дека се согласува со ова. Што не с еобидеш д аодговориш тоа што те прашав погоре. Односно да дадеш свое мислење зашто некои луѓе имаат потреба од вера/невера во нешто па макар и бог? Немој само со извадени цитати и удри мавај по христијанството.
Библијата е ЕДИНСТВЕНОТО христијанско упатство. Ако некој се смета за христијанин, а (1) не ја прочитал Библијата или (2) не се сложува со БИЛО КОЈ ДЕЛ од неа, тој човек, Мики, НЕ Е ХРИСТИЈАНИН!!!

Не може нешто да прифаќаш, а нешто да одбиваш од учењето!!!

Не знам дали ме разбираш?

Ако си правиш своја комбинација од свети учења, ама ИЧ не ти вреди што се кажуваш христијанин, кога ОЧИГЛЕДНО не си!

Некои луѓе имаат потреба од вера за да си го олеснат животот. За да на полесен (неточен) начин си го објаснат светот околу себе. За да најдат утеха (лажна) во тешките моменти (кои најчесто се должат на неразбирањето на тоа како и зошто токму така функционира светот околу нив).

Од МРЗА, би рекол.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
А кој е вашиот табор? Кој членува во него?
Па се надевам се забележува кои се атеистите на форумов.

Напротив: десетте Божји се исти и во Стариот и во Новиов Завет, со тоа што во Новиов, Заповедите се потешки за исполнување, оти Христос ги подигна Заповедите на духовно-етичко ниво.
Затоа, не си прај филмој дека ѓоамити ќе сум дошол у нечиј табор...
Цитирај ми ги десетте заповеди од новиот завет, те молам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom