Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Пеколот како место каде што ѓаволот те вари во некој казан и повремено те замешува со греблото е човечка измислица, како и чистилиштето во Римокатоличката црква, како и митарствата во православните цркви.

„Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”
(Битие 2:16-17, Библијата)

Бог не му рекол на човекот дека ако направи грев дека ќе биде вечно мачен, туку дека ќе умре. Смртта е нешто спротивно од животот. Ако животот е постоење, смртта е непостоење.

Заслуженото (платата) за гревот е смрт, а дарот Божји е вечен живот во Исус Христос, нашиот Господ.“ (Римјаните 6:23, Библијата)

„И смртта и Подземјето беа фрлени во огненото езеро. Тоа е втората смрт, огненото езеро. И кој не беше запишан во Книгата на Животот, беше фрлен во огненото езеро.“ (Откровение 20:14-15, Библијата)
„А на плашливците и неверните, на поганите и убијците, на блудниците и магесниците, на идолопоклониците и на сите што лажат, делот им е во езерото, што гори со оган и сулфур; тоа е втората смрт“ (Откровение 21:8, Библијата)

Затоа и Христос кога дошол да ја плати казната за нашиот грев, тој не ја платил со тоа што отишол вечно да гори и вечно да се измачува во некој казан, туку само со смрт (смртта на Голготскиот крст - временски конечно страдање.)

Кога Христос зборувал за пеколот го користел зборот „геена“. Геената била една депонија надвор од градот (Ерусалим) каде што речиси постојано се одржувал запален оган и каде што се фрлало ѓубрето, мршата, алиштата на лепрозните (за да не се заразат) и сл. Се што ќе се фрлело таму се сметало за уништено.

„Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, за секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. “ (Исус, ев. Јован 3:16, Библијата)

Не вели „да не се мачи вечно“, туку „да не загине“.

„Јас дојдов за да имаат живот и да го имаат изобилно.” (Исус, ев. Јован 10:10, Библијата)
Супер, сега одговори ми на примедбата со Сталин...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако пеколот е ништавило, тогаш тоа и не е некоја казна за некои луѓе. Еве Сталин на пример, направи помор, а јас само не сакам да си играм награди и казни, никого не сум убил. За мене ништавило, и за Сталин истото?

Многу фер, од Бог кој е љубов и добрина...
Во ред е да не знаеш и да прашаш, но не е во ред веднаш да избрзуваш со заклучоците и да го прогласуваш Бог за неправеден.
Исус навестил дека ќе има градација како меѓу спасените (големи-мали, први-последни), така и меѓу неспасениете:

„ Вистина ви велам: полесно ќе им биде на Содом и Гомор во судниот ден, отколку на овој град“ (Исус, ев. Марко 6:11, Библијата)

„Тешко тебе, Хоразине! Тешко тебе, Витсаидо! Оти, ако во Тир и Сидон се беа извршиле чудесата што станаа кај вас, тие одамна, седејќи во вреќи и пепел, ќе се беа покајале. Но на Тир и Сидон ќе им биде полесно на судот, отколку вам. “ (Исус, ев. Лука 10:13-14, Библијата)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Во ред е да не знаеш и да прашаш, но не е во ред веднаш да избрзуваш со заклучоците и да го прогласуваш Бог за неправеден.
Исус навестил дека ќе има градација како меѓу спасените (големи-мали, први-последни), така и меѓу неспасениете:

„ Вистина ви велам: полесно ќе им биде на Содом и Гомор во судниот ден, отколку на овој град“ (Исус, ев. Марко 6:11, Библијата)

„Тешко тебе, Хоразине! Тешко тебе, Витсаидо! Оти, ако во Тир и Сидон се беа извршиле чудесата што станаа кај вас, тие одамна, седејќи во вреќи и пепел, ќе се беа покајале. Но на Тир и Сидон ќе им биде полесно на судот, отколку вам. “ (Исус, ев. Лука 10:13-14, Библијата)
Ајде за промена да бидеме логични. Ако казната е пеколот, а пеколот е ништавило, што ќе се слуши со најголемите грешници?

Два пати по ред ќе бидат фрлени во ништавило?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пеколот како место каде што ѓаволот те вари во некој казан и повремено те замешува со греблото е човечка измислица, како и чистилиштето во Римокатоличката црква, како и митарствата во православните цркви.

„Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”
(Битие 2:16-17, Библијата)

Бог не му рекол на човекот дека ако направи грев дека ќе биде вечно мачен, туку дека ќе умре. Смртта е нешто спротивно од животот. Ако животот е постоење, смртта е непостоење.
А што ќе се случело ако Адам и Ева не ја одкриеле вистината и не пробале од сознанието? Дали тогаш немале да умрат?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ајде за промена да бидеме логични. Ако казната е пеколот, а пеколот е ништавило, што ќе се слуши со најголемите грешници?

Два пати по ред ќе бидат фрлени во ништавило?

Не, туку ќе поминат потешко, веројатно со поголема и пострашна мака. Бог во Библијата нема за цел да ја задоволи сечија незауздана љубопитност, туку да предупреди за опасноста и последиците од гревот и непослушноста, и како вистински Татко да понуди излез, да понуди можност за спасување.

„„Времето се исполни, и наближи Божјото Царство; покајте се и верувајте во Евангелието!”“ (Исус, ев. 1:15, Библијата)
„ако не се покаете, сите ќе загинете така.“ (Исус, ев. Лука 13:5, Библијата)
„„Спасете се од ова расипано поколение!”“ (Дела на апостолите 2:40, Библијата)
„покајте се и обратете се, за да ви бидат избришани гревовите,“ (Дела на апостолите 3:19, Библијата)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не, туку ќе поминат потешко, веројатно со поголема и пострашна мака. Бог во Библијата нема за цел да ја задоволи сечија незауздана љубопитност, туку да предупреди за опасноста и последиците од гревот и непослушноста, и како вистински Татко да понуди излез, да понуди можност за спасување.

„„Времето се исполни, и наближи Божјото Царство; покајте се и верувајте во Евангелието!”“ (Исус, ев. 1:15, Библијата)
„ако не се покаете, сите ќе загинете така.“ (Исус, ев. Лука 13:5, Библијата)
„„Спасете се од ова расипано поколение!”“ (Дела на апостолите 2:40, Библијата)
„покајте се и обратете се, за да ви бидат избришани гревовите,“ (Дела на апостолите 3:19, Библијата)
Не ме разбра.....што ако Адам и Ева не посегнале од сознанието за добро и зло? Дали тогаш немало да умрат?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти немој да се грижиш за мојата љубопитност и за последиците од неа.
Значи сепак постои поголема мака од непостоењето, покрај која фрлањето во пеколот, односно ништавилото изгледа како награда?

Може некој цитат каде што го пишува тоа?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи сепак постои поголема мака од непостоењето, покрај која фрлањето во пеколот, односно ништавилото изгледа како награда?

Може некој цитат каде што го пишува тоа?
Па да, тоа е добар заклучок кој следи од горните библиски цитати. Нема потреба од дополнителни.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па да, тоа е добар заклучок кој следи од горните библиски цитати. Нема потреба од дополнителни.
Многу сакам кога ќе почнеш да се прпелкаш во сопствените нелогичности. Од горните цитати само следи дека грешниците ќе бидат казнети, но не пишува како. Бидејќи еднаш тресна дека пеколот е ништавило, односно бришење на грешникот од книгата на постоечкото, сега немаш каде со друга казна. Значи, кои се тие други казни со кои ќе бидат казнети најголемите грешници, за разлика од мене сиромавиот кој ќе бидам анихилиран како награда за моето одбивање да ја играм играта на награди и казни?

Ти кажав еднаш, кој од софизми живее, од софизми ќе загине...

JohnWayne

Master
Член од
10 мај 2007
Мислења
194
Поени од реакции
16
Eve osven Isus i ti si ja razbral dobrata ideja na Hrisitjanstvoto. Odlicno, Isus ne e sam.
Odam prifakaj Islam - toa e religijata koja napolno kje ti odgovara.
Не реков јас дека ја разбирам како Исус туку реков дека никој не ја разбрал како него....
Немој да клаваш спин на мој муабет пошто барем јас знам што сум напишал... Ако ја имав јас разбрано колку исус добро религијата најверојатно ќе верував во Бога, а за последниов коментар - На сигурна, самоуверена личност не и треба Виша сила или замислен Голем Брат или Татко за да се дефинира себеси и да го прифати светот околу себе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Од горните цитати само следи дека грешниците ќе бидат казнети, но не пишува како.
Точно така, не пишува како. И јас на тоа ти додадов дека Бог во Библијата нема за цел да ја задоволи сечија незауздана љубопитност, туку да предупреди за опасноста и последиците од гревот и непослушноста, и како вистински Татко да понуди излез, да понуди можност за спасување.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не реков јас дека ја разбирам како Исус туку реков дека никој не ја разбрал како него....
Немој да клаваш спин на мој муабет пошто барем јас знам што сум напишал... Ако ја имав јас разбрано колку исус добро религијата најверојатно ќе верував во Бога, а за последниов коментар - На сигурна, самоуверена личност не и треба Виша сила или замислен Голем Брат или Татко за да се дефинира себеси и да го прифати светот околу себе.
Ja rekov be priznavam, ti uste ne si svesen deka si go razbral.

TI kako se definirase sebesi i kako go prifati svetot okolu tebe?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Точно така, не пишува како. И јас на тоа ти додадов дека Бог во Библијата нема за цел да ја задоволи сечија незауздана љубопитност, туку да предупреди за опасноста и последиците од гревот и непослушноста, и како вистински Татко да понуди излез, да понуди можност за спасување.
Пишува, пишува...

Пишува каде ќе оди:

Матеј 12:40 Зашто, како што Јона беше во утробата на големата риба три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи.

Пишува и какво е времето таму, нели, и атмосферата, воопшто:

Матеј 13:42 и ќе ги фрлат во огнена печка; таму ќе биде плач и чкртање со заби.

Има и едно ЗДРАВО откачување кај Марко:

43 И ако твојата рака те соблазнува, отсечи ја. Подобро е да влезеш без рака во животот, отколку со двете раце да отидеш во пеколот, во неизгорлив оган,
44 каде нивниот црв не умира, и огнот не изгорува.

...да не го дрвам пошто уште ТРИ пати пенави како огнот не догорувал, а црвот не умирал.

Оган, сучфур, езера, оган, чкртање заби, врисоци, црви... ДЕКА Е НИШТАВИЛОТО!?!?

Нели никаде не пишува?

А ти, Чорбаџи, еднаш религиозен еднаш нерелигиозен, пак со своите манипулации... Срам да ти е!

Од една страна се правиш страшен авторитет за „изворното христијанство“, а по потреба си забораваш она што не ти треба да го знаеш кога тврдиш ГЛУПОСТИ како што се „анихилација“ и „ништотија“ како пекол. Срамото една платеничка!

JohnWayne

Master
Член од
10 мај 2007
Мислења
194
Поени од реакции
16
Ja rekov be priznavam, ti uste ne si svesen deka si go razbral.

TI kako se definirase sebesi i kako go prifati svetot okolu tebe?
Па сигурно не мислам дека некој ќе ме награди ако бидам пасивен, дремач и ја наведнувам цел живот главата или го вртам другиот образ за "некој" да ме награди за тоа во "наредниот свет". Светот го гледам како потрага по напредок и развиток, обезбедување на потомство и овозможување на истите работи за потомството (иако и ова го подразбирам под напредок), сигурно не како тест на верата.
А се дефинираф себеси како Нинџа :pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom