Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ги контролира душите на простодушната раја.Зборев со еден пријател за професијата психолог.Му велам психолозите се како поповите само модерни.Ако имаш проблем одиш да му се исповедаш и да ти даде совет.Ех ми вели,друго е кај поп ако одам,тој ми пее молитва над икона,ми дава лепче пеано да каснам.Попот имал поголема моќ од психологот,психологот не можел да му ги тргне гревовите.
:smir: toj prijatelot dali e visoko obrazovan?

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
:smir: toj prijatelot dali e visoko obrazovan?
Бате високообразовани луѓе на размислуваат така.Затоа велам црквата има влијание врз простодушната раја.А и на црквата не и требаат високообразовани луѓе.Самата Библија пишува дека блажени се сиромашките по дух (простодушните) оти тие ќе го наследеле царството божјо.(види богати ветувања) ;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е само од поповите, но влијание има големо
А што се однесува до болдот, грешиш и тоа многу. Ај размисли малку. Зошто толку време се задржани меинстрим теориите?
Vidi u princip ne sum razmisluval okolju toa kolku vlijaat i kako religiite. Ednostavno ne zadiraat vo moite interesi i ne se zamaram da razmisluvam kako bi bilo bez niv.
Od druga strana ima dosta intrigantni raboti vo site tie sveti knigi na koi bi trebalo da se posveti vnimanie okolu nivnata vistinitost.

Dodeka ziveev vo Pariz, komsija mi bese mulat koj sebe si se narekuvase Vudu svestenik. Visoko obrazovana licnost po profesija biolog. Cesto pati druzevme i najveke go rasprasuvav za vudu magijata. Covekot iznakaza mnogu frapantni raboti za vudu magijata (i religijata) i koga pocna da zboruva za ona sto sme go gledale na filmovite so kuklata i iglite samo mi rece ne se smej na nesto sto ne go poznavas i nemas dovolno otvoren um da prifatis raboti koi se nepoznati za ovoj svet. Jas prodolziv da mu baram da mi dokaze deka e u pravo, i covekov mi vika vazi ama kj eti pokazam na tebe kako e d aimas bolka na ovoj nacin. Bese tolku seriozen iako do togas stalno bese nasmean, sto malku me fati jeza. Sedna naprai edna kukla od partali mi rece daj mi go saatot, mu go dadodv go stai n akuklata zema edna igla i mi rece sega kj epocuvstvuvas bolka u ramoto i kje ti pomine za kratko. Vo toj moment pocuvstvuvav vo levoto ramo bolka kako nekoj da te udri so tap predmet od pozadi i ostanav podzinat. Koa s esozedov posle nekolku sekundi go prasav dali stvarno nesto naprai ili so nekoja finta me udri. Se nasmea i uste ednas pritisna na toa kuklata i povtorno istata bolka ja pocuvstvuvav. MU rekov samo WOW unbeliavable i rece deka mnogu raboti ne znaeme nie obicnite.

Taka da ova cudno iskustvo fevruari nekade 2002 godina me navede da bidam pretpazliv i rezerviran kon mnogu raboti pa i religijayta.Uste poveke pocituvam odtogas secie mislenje i go respektiram istoto.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Бате високообразовани луѓе на размислуваат така.Затоа велам црквата има влијание врз простодушната раја.А и на црквата не и требаат високообразовани луѓе.Самата Библија пишува дека блажени се сиромашките по дух (простодушните) оти тие ќе го наследеле царството божјо.(види богати ветувања) ;)
Сиромашни по дух се оние кои не се тепаат први да влезат во рајот.
Затоа последните ќе бидат први а првите последни.
Иако на крајот на краиштата мислам дека сите имаат иста дестинација.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
.Затоа велам црквата има влијание врз простодушната раја.
Лично познавам доктори на науки, кои се верници. И сеа што ќе речеш, дека Црквата е наменета за проста раја?

--- надополнето ---

А и на црквата не и требаат високообразовани луѓе.
Напротив: образовани и тоа како образовани, има во Црквата. Струмичкиот манастир е збирка од монаси-доктори.

Crusaider,
кај живееш бе Ти? На некоја друга планета?

--- надополнето ---

.Самата Библија пишува дека блажени се сиромашките по дух (простодушните) оти тие ќе го наследеле царството божјо.(види богати ветувања) ;)
Да, Библијата навистина вели дека блажени се сиромашните по дух, ама не според Твоево промашено толкување на духовната сиромаштија, разбираш...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Лично познавам доктори на науки, кои се верници. И сеа што ќе речеш, дека Црквата е наменета за проста раја?

--- надополнето ---

Напротив: образовани и тоа како образовани, има во Црквата. Струмичкиот манастир е збирка од монаси-доктори.

Crusaider,
кај живееш бе Ти? На некоја друга планета?

--- надополнето ---

Да, Библијата навистина вели дека блажени се сиромашните по дух, ама не според Твоево промашено толкување на духовната сиромаштија, разбираш...
Докторатот НЕ Е ВАКЦИНА против простотилак. Човек може целиот свој живот да го посвети на проучување на едно единствено литературно дело (пр: Библија) и на него да дипломира, магистрира и докторира. И може да остане комплетно сакат во физика, хемија, биологија, антропологија, математика....

Не е муабетот што титула имаш, туку што се' во животот си учел, сфатил и надградил. Некои доктори на науки не погледнале ништо вон своето поле на специјализација.

Понатаму, не секој верник верува во исто. Не секој верник е Чорбаџија или Мики1. Еве ти го Мики1976 кој е многу повеќе деист отколку теист. Го имаш и ДМТ кој не ни знаеме (ниту он) каков верник е.

Верник, кој верува во задгробниот живот на христијанството, СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНО, е припрост.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Верник, кој верува во задгробниот живот на христијанството, СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНО, е припрост.
Да де, е ми, Светов е полн со фаци кои мислат дека Вселената почнува и завршува со и од нив...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да де, е ми, Светов е полн со фаци кои мислат дека Вселената почнува и завршува со и од нив...
Епа за таквите припрости зборам. Ти текнува?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нормално дека ми текнува, ами како! Тоа што рисјанството е разбиено на „..пар десетак тисуча...„ заедници, последица е токму од Твојов погоре искажан став, цитирам: „...СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНО...„. Ти текнува?

А тоа што дел од руските академици (1) се православни рисјани, тоа ќе го „побиеш„ со проста негација, така? Тоа што струмичките монаси НЕ СЕ ДОКТОРИ во теологија туку по световни науки, и тоа ќе го „побиеш„ со проста негација, така?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Нормално дека ми текнува, ами како! Тоа што рисјанството е разбиено на „..пар десетак тисуча...„ заедници, последица е токму од Твојов погоре искажан став, цитирам: „...СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНО...„. Ти текнува?

А тоа што дел од руските академици (1) се православни рисјани, тоа ќе го „побиеш„ со проста негација, така? Тоа што струмичките монаси НЕ СЕ ДОКТОРИ во теологија туку по световни науки, и тоа ќе го „побиеш„ со проста негација, така?
Нема што јас да побивам. Постојат фактички податоци кои безброј пати сме ги споделувале. Да не сакаш повторно да се зафатиме со ФАКТИЧКАТА состојба на образованието кај верниците и неверниците?

Мене не ми е нешто посебно кејф, ама ако инсистираш, може да провериме уште еднаш (заедно јас и ти) како стојат верниците со образование и интелигенција, а како неверниците ширум светов.

Што викаш? Ти се пребаруваат ли ФАКТИЧКИ податоци или повеќе би „набадал“ овака сабајлечки? А, Мики?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да де, сеа ќе „опалиш„ статистички „вистини„, со убеденост дека верните се глупи, затуцани, неинтелигентни, дебили и тако даље и томе слично...А фактичката состојба е троа поинаква, онака како што ја имам опишано, не по статсистчките идиотизми, туку онака како што е ОЧИГЛЕДНО, а очигчедното вели дека верните имаат знаењеа и од световните и од духовните нешта, за разлика од неверните, кои НЕ СЕ СПОСОБНИ да ја надминат својата световност...

Резултатот во интелектуалната поткованост е 2:1 за верните! Световно+духовно, настпроти световно!

Ти текнува?
Ај сеа, распали сатистика!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да де, сеа ќе „опалиш„ статистички „вистини„, со убеденост дека верните се глупи, затуцани, неинтелигентни, дебили и тако даље и томе слично...А фактичката состојба е троа поинаква, онака како што ја имам опишано, не по статсистчките идиотизми, туку онака како што е ОЧИГЛЕДНО, а очигчедното вели дека верните имаат знаењеа и од световните и од духовните нешта, за разлика од неверните, кои НЕ СЕ СПОСОБНИ да ја надминат својата световност...

Ти текнува?
Ај сеа, распали сатистика!
Постои ЈАСНА ДИСТИНКЦИЈА помеѓу субјективното доживување на некој феномен и фактичката објективна состојба.

Ти можеш колку сакаш да сањариш дека твоите авторитети се ного умни, паметни и интелигентни. Ако сакаш навистина да знаеш како стојат работите, тогаш треба да се потпреш на ФАКТИ. Единствено ФАКТИТЕ се ОЧИГЛЕДНИ. Се друго е „набадање“
.
Фактите, Мики, ама ИЧ не ти се у прилог. Затоа НЕ ПЕНАВИ и не се глупирај, за да не се срамиш уште еднаш беспотребно. Кроти и „набадај“ си нежно, да не ти се накурчи некој пак па да те стаи на тапет.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Еве, да ја видиме состојбата на умот со оние кои не веруваат, ама без идиотска статистика, туку со зборот Божји:

„....И рече безумникот во срцето свое: „Нема Бог!...„ (и тн.). (Псалм 52).

Значи, јасна е состојбата со умовите од оние кои не веруват во Бога...

А што се тиче фактите, па тија факти за мене се очигледни, преку моите ЛИЧНИ ПОЗНАСТВА со верните во Црквата, за разлика од статистиките идиотизми...Но, и ра разлика од Твоите ЛИЧНИ НЕПОЗНАНСТВА со Хокинг, Докинс, и остало неверничко друштво.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еве, да ја видиме состојбата на умот со оние кои не веруваат, ама без идиотска статистика, туку со зборот Божји:

„....И рече безумникот во срцето свое: „Нема Бог!...„ (и тн.). (Псалм 52).

Значи, јасна е состојбата со умовите од оние кои не веруват во Бога...

А што се тиче фактите, па тија факти за мене се очигледни, преку моите ЛИЧНИ ПОЗНАСТВА со верните во Црквата, за разлика од статистиките идиотизми...Но, и ра разлика од Твоите ЛИЧНИ НЕПОЗНАНСТВА со Хокинг, Докинс, и остало неверничко друштво.
Толку ти фаќа... Три поста наназад, со прости и едноставни зборови, со малку слогови, ти беше објаснето ШТО Е објективно, а што субјективно. Еве, ти ПОВТОРНО зборуваш за субјективни доживувања. Греотичка...

Да знаеш само, истражувањата покажале дека повеќе од 90% од луѓето на планетава се сметаат за ПОПАМЕТНИ ОД ОСТАНАТИТЕ. Тука спаѓаат и дебили и простаци и неуки и неинтелигентни луѓе и генијалци, интелектуалци и дегени.

Дали ТИ ЛИЧНО сметаш дека си умен НЕМА НИКАКВА ТЕЖИНА!!! Од друга страна, ФАКТИЧКИТЕ ОБЈЕКТИВНИ ПОДАТОЦИ (во случајов: IQ, EQ, резултати од тестови/испитувања, степен на формално образование и сл.) даваат ОБЈЕКТИВЕН поглед на тоа кој е колку паметен/умен.

Затоа, статистичките податоци се ФАКТИ, а личните „набадања“, објективно, не вредат ништо.

... а статистички значајните разлики зборуваат ЈАСНО и ГЛАСНО!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Moze vaka, ima vecen zivot ama nema bog poso so ke ni e Bog ako ima vecen zivot ili nema pa sea mora da ima Bog za da ima vecen zivot znaci ne ni e za bog nego za nas za vecen zivot ili moze vaka, ima Bog ama nema vecen zivot Bog e vecen a smrtnicite se zeza so niv i stalno mu se molat mu se klanjaat stalno si ima vernici drugo ne site mu se molat isto zamisli kakov e toj bog ako samo mal del od populacijata nego go obozavaat ko sto treba a ostanatite ne onaka kako sto saka on i sega sto, On niso ne prai samo ja dopusta slobodnata volja na posilnite!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom